fredag 24 maj 2013

Retrospektiv: Garderobernas höst


Garderobernas höst!

2012 var Garderobernas höst! Och då pratare jag inte om Narnia. Det har kommit 3 stora “komma ut ur garderoben” böcker, samtliga av kända schlagerprofiler.
 1, Kärleken (inbunden)
Den mest kände är Jonas Gardell - manusförfattare till filmen Livet är en schlager, gammal programledare av Melodifestivalen (tillsammans med Mark Levengood) och allmänt folkkär schlagertomte. Hans självbiografiska triologi Torka aldrig tårar utan handskar har kommit ut - inte ur garderoben men väl ur Norstedt förlagets marknadsföringsmaskin. Och har redan filmats: går just nu som serie på SVT och finns även på SVT play. För alla som inte kan eller orkar läsa. Och som slänger in sina bokpresenter i garderoben.
Mitt positiva liv (e-bok)
Nästa kända schlagerprofil är Andreas Lundstedt - känd som Alcazars frontman och som Petra Medes gaybästis - som skriver en smärtsam självbiografi som inte bara handlar om att komma ut ur garderoben som homo utan om att komma ut ur garderoben som aids-smittat homo.
Tiden i New York gav honom en souvenir som han inte hade räknat med. Och i Sverige outade löpsedlarna honom, innan han ens hunnit berätta det för sin dåvarande pojkvän och Alcazar-medlem Magnus.
Mitt positiva liv är inte en så positiv bok som man kan vänta sig av titeln - men omslaget föreställer HIV-virus som dansar omkring, inte en dansande discokula.
Äntligen (inbunden)
Den tredje schlagerprofilen är Gabriel Forss, vinnare av Melodifestivalen som medlem i gruppen Blond och på senare år känd i TV4s Körslaget, både som “expertutlåtare” och som deltagare i olika säsonger av det populära programmet.
Men hans liv har inte bara varit schlager och gospel, utan också råd om att krypa tillbaka i garderoben. Råd som han inte tagit till sig, för Gabriel bestämde sig både för att stå för sitt liv som kristen och sitt liv som homosexuell. I dagens läge är det förstnämnda förmodligen mest kontroversiellt.
Alla vet att det finns homosexuella i underhållningsindustrin -som Mel Brooks sa, redan på 50-talet: "utan judar, zigenare och homosexuella har vi ingen underhållningsindustri” men det är fortfarande knäppt att 16-åriga Carola hade med sig en Bibel till Melodifestivalfinalen. Kunde hon inte ha nöjt sig med en Nalle Puh eller Ior maskot, som Carolina Klüft har?
Rosor, min kära, bara rosor (inbunden)
Mark Levengood är i likhet med sin man Jonas också aktuell med en ny bok. Men Rosor min kära bara rosor har mycket lite gemensamt med “komma ut böckerna”. Dels är väl Mark redan så ute han kan vara, och dels så är han så inne som det bara går att bli. Han kan skriva vad som helst om homos, heteros, finnar, svenskar, finlandssvenskar, Meryl Streep, Astrid Lindgren, sin egen mamma eller Dalai Lama och det är bara jättecharmigt!!!
I ett sånt läge kan man komma ut med hur många böcker som helst och det blir aldrig någon kontrovers. Mumintrollet själv kan inte vara mer folkkär. Minus Mumindalen så klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.