onsdag 30 november 2022

DAN HÖJER : Arkeologdeckarna och den stora guldruschen - Full fart i Arizona!

 

Bokförlag: Semic

Arkeologdeckarna råkar ut för glimrande äventyr över hela världen. Ja. det är inte guld allt som glimmar. Men i det här fallet är det just guld som glimmar. Det är farbror Valdemars ärkenemesis professor Grävberg som drabbas av guldfeber. Det är upp till farbror Valdemar och hans syskonbarn Marvin, Neffi och Ramses att ta upp jakten och att se till att guldet skyddas. För det vilar en gammal förbannelse över guldet. Guldet blir till sand? Det kan vara värre än så. 

Vad som verkligen är guld värt är vatten. Vilket det är ont om i öknen. Kommer de alla att överleva sitt halsbrytande äventyr? Säkert. Det finns många fler mysterier i världen som behöver lösas av Arkeologdeckarna.

Farbror Valdemar verkar i alla fall vara släkt med Skalman i Bamse --- så många uppfinningar har han med sig --- och illustratören Hedvig Häggman-Sund tecknar också för Bamse. Teckningarna är gulliga, skojiga och uppfinningsrika.

  finns även som ljudbok - ypperligt inläst av författaren Dan Höjer. Men då får man inte Hedvigs härliga teckningar. Tips: kombinera. Lyssna på Dan Höjer när han läser och följ med i boken samtidigt och titta på bilderna.

tisdag 29 november 2022

MIN SOMMAR I PROVENCE – barndomens soliga somrar i nostalgiskt förtrollande backspegel




Regi: Christophe Barratier
Skådespelare: Léo Campion, Guillaume de Tonquédec, Mélanie Doutey, Francois-Xavier Demaison, Anne Charrier
Land: Frankrike
År: 2022
Genre: Biografii, Komedi, Drama
Originaltitel: Les temps des secrets
Längd; 104 minuter
Distributör: Njutafilms
Format: DVD, VOD
Betyg: 5

Finns det något mer förtrollande än barndomens soliga somrar, upptåg och äventyr betraktade i en rosigt nostalgisk backspegel? Det här är en genre som fransoserna gör speciellt bra och genrens nummer ett är Marcel Pagnol. Marcel Pagnol växte upp och blev författare och filmare. Hans favoritlandskap var kullarna i Provence. Hans bror Paul Pagnol växte upp och blev getaherde. Alla har sina barndomsdrömmar att uppfylla.

Min sommar i Provence handlar egentligen om två somrar och ett läsår däremellan. Marcels första på läroverket. Lille Marcel är stipendiat, pressen är stor, han måste uppföra sig och lyckas för att få behålla sitt stipendium. Dessutom är han olyckligt förälskad och försöker hitta den gäckande flicka som han träffade på sommarsemestern på landet.

Gemensamma farofyllda äventyr

Men Marseille är en stor stad och flickan har uppgett ett falskt namn. Marcels bäste vän på landet, bondpojken Lili, varnade Marcel för att bli inblandad i saker han inte förstår. När Marcel inte lyssnar på rådet ställs deras vänskap på stora prov. Det är först under nästa sommar, och under gemensamma farofyllda äventyr, som såren efter den tidigare sommarns svek kan börja läka. Sedan får de båda vännerna verkligen uppleva en gyllene sommar tillsammans.

En tid att leva, en tid för vänskap och en tid för hemligheter

Filmen utspelar sig under 1905 och 1906 och nostalgin blir både extra rosenskimrande och extra sorglig eftersom man vet att Marcels bäste vän Lili bara har ett drygt decennium kvar att leva – liksom så många av Frankrikes unga män dör han under första världskriget.

Smiter iväg på kvinnokampsmöten

Visst finns det plats för mycket humor också. Morbror Jules står för många av de komiska inslagen. Och visst är det roligt när Marcels mamma och hennes syster smiter iväg på kvinnokampsmöten utan att informera sina respektive män – men Marcel får följa med. Han har redan visat att han är för jämställdhet vid middagsbordets konversationer. Och han är bra på hemligheter.
Originalets titel är just Le Temps de Secrets. En tid av hemligheter.

En sprakande dubbel homage

Fotot är utsökt. Filmen är som en sprakande homage inte bara till Marcel Pagnol som författare utan även till Marcel Pagnol som filmare. Marcel Pagnol är förresten den första filmskapare som valts in i den prestigefyllda Franska Akademien.

Var en högt aktad kulturkändis

Böckerna är också otroligt roliga – få klassiker inom området ”skönlitteratur för vuxna” fungerar så bra som barnböcker. De är ”skratta högt roliga” och lättlästa. Även på franska. Marcel Pagnol var en högt prisad kulturkändis – men han krånglade aldrig till det när han skrev. Och Frankrike är ett land där det räcker med att skriva riktigt bra för att bli berömd, hyllad och uppskattad. Det är inte obligatoriskt att vara krånglig.

Alla som älskar fransk film – missa inte denna pärla. Och missa heller inte filmen Jean de Florette (som borde ha stämt Änglagård för plagiat?!) med en relativt ung Gerard Depardieu i huvudrollen. En av de främsta filmatiseringarna av Marcel Pagnols verk. 

Författarmötet: CRIMETIME VINNARE med rätt att underhålla - ANDERS SPARRING och PER GUSTAVSSON - duon bakom Familjen Knyckertz kupper

 

Vem döljer sig bakom masken? Vilka är hjärnorna bakom Familjen Knyckertz sjukt roliga kupper?



Svar: Anders och Per!
Årets vinnare av det prestigefulla Crimetime Award i barn- och ungdomsboksklassen rör sig i konstens vackra värld och kommer med en air av lätt julstämning … Damen med fjäderboan är en dödsföraktande konstkupp, en heist värdig en Hollywoodfilm. Familjen Knyckertz är nu både regerande Crimetime mästare och regerande julkalender. Vilken dubbelkupp!

Vi passade på att ställa några frågor till Anders Sparring och Per Gustavsson som är hjärnorna bakom alla de galna, halsbrytande kupperna och de galet roliga bilderna i alla böckerna om Familjen Knyckerts.

Uppståndelse på IKEA

– Grattis till Crimetime Award för bästa barn- och ungdomsdeckare, Damen med fjäderboan! Hur känns det?

Anders: Jag har aldrig fått ett pris förut, så jag blev helglad! Tråkigt nog var jag inte på Bokmässan i Göteborg i år, så jag fick beskedet att vi hade vunnit när jag stod vid kassan på IKEA med familjen och en kundvagn full med husgeråd. Det blev uppståndelse i hela Kungens Kurva!

Per: Det var jätteroligt! Särskilt med tanke på den fina konkurrensen. Det var också fint att få svart på vitt att det är fler än jag och Anders som tycker om Knyckertz.

Nya spelplatser i varje bok

– Har familjen Knyckertz förändrats eller utvecklats något sedan ni har uppfunnit dem?

– De utvecklas hela tiden. Vi lär känna dem mer och mer för varje bok. I en av böckerna bytte till och med Ture och Kriminellen plats. Ture blev kriminell och Kriminellen blev genomhederlig. Vi försöker också att hitta nya spelplatser i varje ny bok. Nu i vår när Familjen Knyckertz och Silverpokalen kommer, får vi äntligen besöka Tures och Kriminellens skola
– Var i Sverige bor de?

– De bor där läsaren vill att de ska bo, men Anders tänker att de bor i Eskilstuna.

Favoritbok

– Har ni en favoritbok ? Som ni tycker bäst om?

Anders: Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse.
Per: Familjen Knyckertz och snutjakten.

Sex veckors skrivande

– Sitter ni tillsammans och ritar och pratar och skriver och hittar på saker?

– Vi är mycket ute på bibliotek och skolor och pratar om våra böcker. Så under långa resor har vi gott om tid att snacka ihop oss om nästa Knyckertzbok, eller om den bok vi för tillfället jobbar med. Men vi har varsitt kontor där vi sitter och jobbar var och en för sig.

– Hur lång tid tar det att göra en familjen Knyckertz bok, från start till mål?

– Att skriva den tar sex veckor och att göra illustrationerna tar ungefär tre månader.

Skrattar ofta högt

– Hur gammal ska man vara när man läser böckerna?

– Det är roliga för alla åldrar. Vi skrattar ofta högt när vi gör dem och vi är ju jättegamla (särskilt Per). Men om man just har knäckt läskoden kan det bara vara bra om en vuxen läser högt, eller är med och hjälper till.
En egen detektivbyrå?

– Hur gamla är Ellen och Ture? Blir de äldre eller är de samma hela tiden?

– Ellen är mellan sju och nio och Ture är mellan åtta och elva. Ungefär.

– Kommer Ellen och Ture att starta en egen detektivbyrå! LasseMaja kan behöva lite konkurrens!

– Ture skulle nog drömma om det, men eftersom Ellen är så väluppfostrad och välartad kommer hon aldrig att förfalla till en sån bana!

Kul som liten

– Vad hade du Anders för böcker när du var liten som du tyckte var kul?

– Jag gillade Löjliga Familjerna av Gunnel Linde. Loranga Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren, samt allt av Tove Jansson.

– Och vad hade du Per för böcker när du var liten som du tyckte hade fina bilder?

– Jag gillade Kometen Kommer av Tove Jansson för det är så fina bilder. Så läste jag mycket skräckserier i en tidning som heter Chock.

Bättre på att rita

– Är du Anders bra på att rita? Artsy?

– Jag har blivit bättre. Per har lärt mig att rita Knyckertz. När jag var liten tyckte jag mycket om att rita. Jag tyckte det var mycket roligare än att skriva, men det blev aldrig så bra som jag ville att det skulle bli.

– Hur länge har ni varit kompisar?

– I sju år.

– Har ni gjort en hel massa böcker innan?

– Anders har gjort tre böcker om Karla Brottare och Per har gjort fler böcker än det finns stjärnor på himlen. Några av dessa handlar om Prinsessor.

Träffades i samband med intervju

– Hur valde ni varandra, att jobba tillsammans och att bli kompisar? Hur träffades ni första gången?

– Vi träffades när Anders var moderator för en författardag på Natur och Kultur och skulle intervjua Per på scen. Vi hade jätteroligt och upptäckte att vi hade lätt att skratta tillsammans!

Berusande se sina karaktärer på TV

– Familjen Knyckertz har ju blivit film också, eller SVT-serie (2021 års julkalender). Hur känns det att få se era figurer röra på sig i TV:n?

– Det är helt berusande att se sina karaktärer på TV. Dessutom är det så roligt att folk som aldrig skulle ha lärt känna dem annars. Nu vet folk precis vilka de är.

– Såg de ut som ni hade tänkt er, blev det som ni hade tänkt er?
– Inte riktigt. Vi trodde nog att de skulle kuta runt i svartvitrandiga tröjor och mask. Men vi är glada att det inte blev så, måste vi säga.

– När ni ritar era böcker ritar ni på papper eller på en dator och hur färglägger ni?

– Per: Jag börjar alltid med att rita på papper. Sedan scannar jag in det jag ritat och färglägger i datorn.

Skulle bjuda in LasseMaja och Emil i Lönneberga

– Om ni fick bjuda fem favoritförfattare och favoritbokkaraktärer på besök och prata … vilka skulle ni välja? Par som hör ihop, som LasseMaja, räknas som en enda önskan … så då har ni fyra önskningar kvar! Ni kan få bjuda in en drake också från Prinsessor, eller en enhörning … Det är bara att önska!

– Vi tror att Ture Knyckertz skulle bjuda in LasseMaja. Men vi känner ju redan Martin och Helena som gör böckerna, så dem kan vi träffa hur mycket vi vill i alla fall.

– Anders skulle bjuda in Emil i Lönneberga, Dartanjang (plus deras författare Astrid och Barbro Lindgren) och Ole Lund Kirkegaard samt Vilhelm Moberg.

– Per skulle bjuda in Stephen King och fyra valfria monster från hans böcker.

De bästa kuppfilmerna

– Vad gör ni när ni inte skriver och ritar böcker?

– Per skriver musik och lagar mat – gärna paltbröd med fläsk

– Anders går på fotboll och umgås med sin familj. Han tycker också om att snickra.

– Damen med fjäderboan handlar om en konstkupp. Den är jätterolig! Gillar ni kuppfilmer? Vi har en lista på våra trettio bästa, så vi gillar dem jättemycket! Vilka är era bästa kuppfilmer? Ni behöver inte säga trettio typ fem räcker …

Per: The Inside Man med Denzel Washington och Clive Owen. Annars ser jag bara thrillers och skräck.

Anders: De tre första Jönsonliganfilmerna och Heat av Michael Mann. Oceans filmerna har jag aldrig förstått charmen med.

Hittade mer moderna konstnärer

– Gick ni på en massa konstmuseer när ni skrev ihop och rekade och kollade in? Och finns Damen med fjäderboan, typ? Eller någon förebild? Ungefär som Damen med slöjan. Den har vi på ett vykort. Man kan ha ett vykort eller en affisch om man ser något fint – då behöver man inte göra konstkupp!

– Stämmer bra! Per utgick från Damen med slöjan, men bildgooglade och hittade mer moderna konstnärer som hade liknande motiv. Man kan tänka sig att Grünet Günther var aktiv på 1930-talet.

Inspirationskällor

– Vad inspirerar dig som författare, Anders ?

– Stand up comedy, roliga saker jag hör och ser och sådant som mina barn häver ur sig. Lindgren och Lindgren och Ole Lund Kirkegaard.

– Och vad inspirerar dig som tecknare, Per?

– Att skapa gör att man ger en massa. Så jag försöker ladda batterierna genom att lyssna på musik, läsa böcker – givetvis också bilderböcker av till exempel Shaun Tan – se roliga filmer och umgås med trevliga människor över en bit mat som jag har lagat själv. Kort sagt: det är viktigt att ladda batterierna!

– Lycka till med era framtida kupper och alla böcker! Kanske kan Knyckertz kuppa hem fler priser?

CAMILLA BRINCK : MUSSE & HELIUM - I väntan på tomten - Julmys med barnens favoritmöss!

 

Förlag: Bonnier Carlsen

 

I väntan på nästa del … som kommer att avslöja hur det går för Musse och Heliums sökande efter sina försvunna föräldrar i olika färgglada fantasyvärldar … så kan man ta sig an bilderboken I väntan på tomten. Ett helt fristående juläventyr utan cliffhangerslut i väntan på uppföljare.

I en ramberättelse befinner sig Musse och Helium hemma hos författaren Camilla Brinck (där mössen bor till vardags) och där håller de på med mysiga, musiga julförberedelser. När Helium funderar på om tomten finns så kontrar Musse med en fantasifull saga om hur grannkatten Sigge besökte tomten och hans nissar inför julen.

 Men allt är inte frid och fröjd, det finns en mullvad i organisationen … Bokstavligen alltså. En mullvad som vill förstöra julen. Eller vill han kanske bara få vara med och förbereda och pyssla och hjälpa till?

Boken har ett pedagogiskt inkluderande budskap. Och stora Disneyaktiga färgbilder som förtrollar de minsta barnen med sina överdådiga uppslag.

Den här boken går mycket snabbare att läsa än volymerna i den ordinarie populära Musse & Helium serien. Det tar slut lite, lite för fort … anser målgruppen. Men sedan är det ju fritt fram att fantisera vad de små mössen gör sedan, när det blir jul på riktigt och det visar sig att allt som Musse trodde att han hittade på i själva verket var alldeles sant …

 

WIDMARK & WILLIS : STORA BOKEN OM LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ - En magnifik samlingsvolym med guldkant!

Förlag: Bonnier Carlsen

 

LasseMajas detektivbyrå firar tjugo år med en magnifik inbunden jubileumsvolym med guldkant. Författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis har tillsammans skapat deckarhistoria --- och ett slags svenskt Midsomer. För hur många briljanta brott kan egentligen planeras och utföras i lilla Valleby?

 

Valleby ser ut som en sömnig och idyllisk småstad från svenskt 1950-tal. Persongalleriet består av idel excentriska, egensinniga och egendomliga vuxna. Fast Lasse och Maja är ändå vuxnast av alla invånarna.

Det är just myllret av invånare som är attraktionen med Valleby. En massa knasiga karaktärer återkommer i bok efter bok, samtidigt som persongalleriet hela tiden byggs ut.

 

Unik lokalfärg

I jubileumsboken intervjuas en lång rad kända karaktärer från Valleby, alla de som ger LasseMaja serien en sådan unik lokalfärg. Visste du förresten att det finns en ledtråd till vad brevbäraren Franco Bollo jobbar med i hans namn? Namnet betyder frimärke … 

Vad ligger var och vilka mysterier har utspelat sig på olika platser? Det blir kartor och rundvandring och quiz.

 

Deckarskola för små Bacons

På senare år har tvillingarna Bacon fått en egen spin-off serie där de löser vardagligare gåtor och mysterier – och givetvis finns det en liten deckarskola med om hur man blir en bra deckare. För alla små Bacons därute. Det gäller att ha huvudet på skaft och sålla agnarna från vetet. Annars är snart det kokta fläsket stekt.

 

Hyllning till Valleby 

Det här är en härlig hyllning inte bara till Lasse och Maja utan till hela Valleby. Widmark och Willis har hittat guld. Nu är det bara att gräva vidare i Valleby – kanske i tjugo år till?!

 

 Skrivdatum: 22 november 2022

 

 

 

Jul i Snickargården - Saltkråkan i Maria Nilsson Thores tappning

 



”Tre dagar före jul kom Saltkråkan 1 stånkande genom isrännan med familjen Melkersson ombord. De stod vid relingen allesammans och stirrade genom snöglopp och vinterskymning mot sin sommarö som nu låg där, vit och tyst, bäddad i snö, famnad av is, vintrigt skön och underligt främmande, med vita tak på sjöbodarna och med nakna bryggor …”

Saltkråkan är lite som Hemsöborna. Det finns en lokalbefolkning som bor på ön och sliter året om --- men för välbemedlade 08:or som kommer ut bara när det är lov, verkar allting så idylliskt.

Hur klarar sig fiskarna när trålare tar allt mer? Hur mycket får de jobba för  sitt levebröd? Hur många käppar i hjulet sätter EU? Hur många fiskare önskar att hen bodde i Norge istället där det finns bättre fiskepolitik?

Här är det idyll för hela slanten och Tjorven övar på att vifta med öronen för att kunna visa jultomten.

Då och då behöver gamla böcker en "power nap" eller ett rejält "face lift". Hemsöborna blev mycket piggare i Vallarnas tappning. Saltkråkan har piggnat till sig i och med Maria Nilsson Thores illustrationer.

En kul detalj: Tjorven viftar med öronen på sin öronlappsmössa. Så kan man också göra.

Det här är den fjärde delen i serien med bilderböcker med bilder av Maria Nilsson Thore. Ungarna vill nu hellre ha fantasy, action, modiga små möss, snälla monster, mystiska troll ... Men mormor och farmor kommer att gilla dig om du har den här boken i julklappsstrumpan. De kanske såg Saltkråkan som TV-serie när de var barn, och på den tiden fanns det inte så mycket underhållning att välja bland.


Nu firar vi jul : berättelser, sånger, pyssel och recept av Astrid Lindgren, Jujja Wieslander, Lena Sjöberg, Julia Wiberg, Ellen Karlsson ...



Antal sidor: 108
Utgivningsdatum: 2022-10-21
Förlag: Rabén & Sjögren



Vilken julbok ska du köpa till familjen? Nu firar vi jul ... är ett bra tips, eftersom det ingår så många böcker i den här boken -- plus sånger, recept och pyssel. I vanliga fall när man köper en bilderbok får man en bok. Det här är en samlingsvolym. Och alla hittar väl något som de gillar i samlingen?
Här finns en härlig julberättelse av Ulf Stark (som medverkat i så många Bland tomtar och troll!).

Här finns den gamla berättelsen Titta Madicken, det snöar. (Som garanterat leder till känslor av julstress --- för TVÅ kvinnor jobbar HELTID med att få julfint och baka och gå ut med ungarna!). Alla de gamla illustrationerna finns med (berättelsen förr gavs ut som singelvolym).

Här finns en tolkning av julevangeliet som heter Jul i stallet.

Här finns den nygamla klassikern Räven och tomten som brukar gå som julaftonsfilm på SVT (och som verkar vara inspirerad av Viktor Rydbergs klassiska dikt - det finns massor av gamla julkort med gårdstomtar och rävar)

Bäst av allt: här finns den moderna bilderboksklassikern som handlar om hur Mamma Mu och Kråkan firar jul tillsammans!

Det är omöjligt att inte skratta åt Kråkans iver när han öppnar alla julklappar innan julafton! Men hur kul är det sedan när det verkligen blir julafton? Vad ska Kråkan då hitta på? Sådan tur att Mamma Mu har en härlig upplevelse som gåva till sin befjädrade vän --- och Kråkan blir som allra gladast när han får ge en present till Mamma Mu!

Som alltid. Det är svårt att tänka sig att Mamma Mu och Kråkan en gång i tiden var en radioklassiker, eftersom det nu inte går att tänka på de folkkära karaktärerna utan att se dem i Sven Nordqvists briljanta tolkning.

Här finns också en alldeles nyskriven julberättelse som går i samma anda (både berättartekniskt och i illustrationerna) som de som finns i de populära Frallan-böckerna. Den är skriven 2022. Ellen Karlsson berättar om en jul då det blev strömavbrott (vilket verkar extra aktuellt just i år, när det är dyr elkris på gång?) och då fungerar ju inte den viktiga limpistolen! Huvudpersonen ska ju göra klart sin julklapp --- en tavelram med guldiga makaroner på! Hur ska det gå?

PLUS: 

Stämningsfulla julsånger med fina illustrationer till.

Roliga julpyssel av olika svårighetsgrad. (Det är jättekul att göra garnhjärtan, och lätt att variera looken med olika material! Och du behöver inte ens en fungerande limpistol för att ha kul!)

Recept på saker att baka och enkelt julgodis att fixa.


Med en sådan här samlingsvolym verkar väntan på julafton inte så lång ... Det finns ju massor att göra under tiden! Eventuellt kan man slå in boken och ge bort den som julklapp. Läsningen och pysslet och bakandet räcker ju hela julafton, mellandagarna, nyår ...

En smart, vacker och prisvärd samlingsvolym!

YLVA HÄLLEN : YLVANIA - LYSANDE TRÄDETS HEMLIGHET - en lysande Grand Finale i en underbar fantastisk serie!

 


Serie: Ylvania (Del 5 - finalen)

Förlag: Bonnier Carlsen


Rekommenderas som årets bästa svenska fantasy!

 

De fasansfulla skogsbränderna har blivit vardagsmat. 

Att ett grannland är invaderat och kan kontrolleras av främmande härskare … det är gamla nyheter. 

Rådet där alla länder ska samsas för att hitta en lösning … det upplöses.

Istället för att enas om att hjälpa grannlandet kommer man fram till att man inte kommer överens. Alla rådsmedlemmar går sina skilda vägar.


Adrian, som lever som flykting, är mycket missnöjd med både grannländer och grannar. Människor som han alltid litat på gör ingenting --- eftersom allt det hemska har blivit ”det nya normala”. Folk vänjer sig vid det mesta. Till och med hans tre bästa vänner vill njuta av ett helt vanligt sommarlov och privilegiet att få lov att leva som vanliga barn istället för att hela tiden kämpa för överlevnad. Hur mänga gånger ska världen behöva räddas? Kan inte någon annan göra det?

Utvald och exceptionell kvartett

Adrian, Alba, Stella och Jiro är inte vanliga barn. De är exceptionella. Utvalda. Tillsammans utgör de Väktarstjärnan. När katastrofen hotar alla deras riken går de återigen samman för att rädda världen. Allas värld. Allas länder. För någon måste göra något. Annars kommer det inte att finnas någon framtid med sommarlov, fiske, biblioteksmys och skogsutflykter. Det kanske inte kommer att finnas någonting alls …

Vänskap, action och charm

Vänskapssagan är starkare än någonsin samtidigt som Ylva Hällen verkligen har höjt ribban när det gäller actionscener.

Varje fantasyvärld har sin charm. Ylvas värld har drag av Göteborg --- och visst är det roligt med en fantasyvärld där huvudpersonerna kan åka spårvagn. (”Nej tack, jag skippar att flyga på en drake idag, jag tar spårvagnen istället!”) Och hamnen där Alba jobbar med att sälja fisk och räkor … visst kan man fantisera att hon står framför välkända byggnader vid västkusten?

Enligt asatron vilar världen på ett träd --- och man ska ha respekt för träd. Ylva Hällens värld visar sig också vila på ett träd, ett lysande träd.

Världsklass 

Ylva Hällens fantasyvärld håller världsklass. Ylvania kan mäta sig med de angloamerikanska bästsäljarna som kidsen älskar.

Ylvania har också en hel del intressant att säga om vår tid och vår historia. Ännu mer än de världar som marknadsförs för en vuxen publik.

En hel del av charmen med serien i allmänhet och den här finalen i synnerhet är de fyra vännerna och deras samspel. Många författare skapar ganska intetsägande karaktärer som ska ”passa alla läsare”. Ylva Hällen har skapat fyra unika karaktärer med unika talanger. Man kan gilla alla, och ändå ha sin egen favorit. 

Stjärna på böcker

Favoriten här hemma är Stella, som är rolig och lojal och har ett hett temperament och kan explodera som en stjärna – bokstavligen – men som också är den i gänget som tycker allra mest om att tillbringa en lugn stund med en bra bok.

Böcker visar sig vara nyckeln till framtiden och hur den ska räddas. Närmare bestämt historieböcker. Bättre än så kan nutiden knappast kommenteras.

Böcker ska rädda världen. 

Hoppet lyser

Packa Ylvania i ett överlevnadskit. Hoppet lyser från varje sida. Det här är en värld som är väl värd att utforska. Och till skillnad från marknadsföringen --- sätt ingen åldersgräns.

Borde Ylvania  ges ut med ”neutrala omslag” för att locka fler läsare, precis som Harry Potter serien? Absolut inte, Marcus Gunnar Petterssons omslag passar så bra till karaktärerna. Varenda gång man får upp ett uppslag med hans illustrationer känns det som att man packar upp en fin present. Ett framgångsrecept borde vara fler slående illustrationer till fler böcker – oavsett vilken ålder de ska marknadsföras för.

En mysrysligt bra final!


Skrivdatum: 22 november 2022

AMANDA HELLBERG : JUL I RAMPLJUS - X-Factor anno 1902, mys i Julstaden Göteborg och en lysande final!



Förlag: Lovereads (Forum)

 Utgivningsdag: 2022-10-24

Rekommenderas som årets bästa julfeelgood på svenska!

 

Tidlösa teaterdrömmar, H.C. Andersens Snödrottningen, inslag av succéfilmen Frozen och den alldeles sanna sagan om den svenska näktergalen Jenny Lind … liksom en oförställt romantisk hyllning till Julstaden Göteborg.

Jul i rampljus är helt enkelt underbar. Den allra bästa romanen i en redan väldigt bra serie. I denna tredje och avslutande del återvänder vi till Ulltuna och återser många gamla bekanta i små biroller och gör nya bekantskaper i huvudrollerna.

 

Detta sätt att skriva “spin-off” uppföljare är mycket sympatiskt och inbjudande, för man måste inte (som undertecknad) ha läst de tidigare delarna i serien i rätt ordning, eftersom huvudrollerna är nya varje gång och läsandet bygger inte på några förkunskaper. 

Att man känner igen miljöer och en del favoritpersoner från tidigare romaner kan ses som små påskägg …  eller julägg?  … som förhöjer upplevelsen för de redan invigda. Eller som något som lockar nya läsare att lägga vantarna på tidigare delar i serien, som “prequels“.

 

Praliner, polkagrisar och Mozart-kul

 

Precis som i de tidigare romanerna så doftar allt av äkta gammaldags julstämning. Man vill verkligen besöka det där caféet i Ulltuna där alla gemytiga karaktärer umgås och dricker kaffe och glögg och äter våfflor. Man vill verkligen insupa doften av gammaldags karamellkok och pralintillverkning. Den berömda karamellkokerskan i romansviten lär vara inspirerad av Amalia Erikson, en tidigt framgångsrik kvinnlig egenföretagare och uppfinnaren av försäljningssuccén Gränna polkagrisar.

När det gäller önskeplatser att besöka i romanvärlden … så vill man givetvis gå på den där berömda julbalen och uppleva en konsert där den talangfulla Harriet Hjort uppträder tillsammans med sin pianist Isak.

 

Isak är blind och en Mozart när det gäller absolut gehör. Han ser inte noter, men han kan spela nästan vad som helst, till exempel alla låtar i en musikal, efter att bara ha hört dem en enda gång. Dessutom … Allt som Isak spelar låter lite bättre än när någon annan spelar samma melodier.

 

Från trasiga skor till svandun

 

Harriet Hjort är ett slags Jenny Lind figur. Tragisk barndom. Enastående röst. En ankunge som blir till en svan, tack vare sin egen talang. Hon må ha gått i trasiga skor, men hon är som gjord för att bli primadonna i en kreation kantad av svandun.

 

När vi möter Harriet Hjort är hon dragplåstret i Gideons teatergrupp i Ulltuna, det har hon varit sedan hon var bara fjorton år gammal.  Men teatergruppen går mot svåra tider och Harriet bestämmer sig för att söka lyckan i Göteborg, där hon hoppas få rollen som Snöprinsessan, i en fri tolkning av H.C. Andersens Snödrottningen, där Snöprinsessan är en god karaktär (liksom den populära Elsa i Frozen) som är ute efter att rädda sin älskade Snöprins.

 

X-Factor anno 1902

 

Många har tänkt på samma sätt som Harriet Hjort. Hoppfulla aspiranter köar ända från Hotell Eggers vid Centralstationen till Stora Teatern. Det här är Idol  eller X-Factor anno 1902. Efter en del intriger vinner Harriet rollen och prissumman, som ska rädda hennes älskade teatersällskap i Ulltuna. Men livet i Göteborg är ensamt och isolerat och teaterchefen som först verkade så charmig blir undan för undan mer och mer hotfull … Från att ha bevittnat en hoppfull “rags to riches” historia, så befinner vi plötsligt oss i en #MeToo historia, för 120 år sedan. Mycket har förändrats i teatervärlden. Men mycket har inte alls förändrats. Historier om maktmissbruk, gråzoner och gränser som hela tiden flyttas förblir desamma.

 

Modern romance baserad på vänskap och respekt

 

Harriet Hjort är en karaktär som man odelat hejar på. Liksom paret Harriet och Isak. När ska de båda vännerna förstå att de är som gjorda för varandra? Mycken romance kretsar kring jobbiga, svåra och svårmodiga karlar och killar, världens Rochesters och Heathcliffs, “the Byronic hero”, vare sig de är tonårsvampyrer eller superrika och hänsynslösa företagsmoguler. Det är trevligt att se en klassisk romance som baserar sig på åratal av gammal vänskap och ömsesidig respekt och liknande intressen. Det är dessutom härligt att få uppleva en karaktär med funktionsvariaton i en huvudroll. Isak är smart, snygg, rolig och konstnärlig. Han råkar också vara blind. Det är ingen stor grej. Isak kan självklart vara “leading man” i alla fall.

 

Vackra skildringar av Julstaden Göteborg

 

Det finns många vackra skildringar av Julstaden Göteborg, en favoritscen är när kärleksparet går på dejt och upplever det magnifika upplysta växthuset mitt i Trädgården (Trädgårdsföreningen håller det öppet än idag). Där finns bland annat en blomma som kallas Snöprinsessan.

 

Teatermiljön i sig är så tacksam, den passar till allt från komedi och tragikomik till  skräck. Allt från The Play That Goes Wrong och Kungliga Patrasket  till The Phantom of the Opera. Här blandas komedi, romance och tragedi med små drag av skräck … en lynnig teaterdirektör kan förgifta teateratomsfären minst lika mycket som en mordisk “phantom”.

 

Många internationella bästsäljande feelgood författare, främst amerikaner, använder numera nordiska miljöer med svenskt mys och danskt hygge. Det är fint att se en svensk författare använda nordiska miljöer som hon har en relation till, på ett internationellt glittrande sätt.

 

Språket är genomgående modernt och samtida, det finns inga gammaldags eller dialektala uttryck. Inga läsare behöver oroa sig för att inte kunna hänga med i dialogerna och handlingen är både snabbläst och lättläst.

 

Om kärleken till teatern och om faran med rampljus

 

Jul i rampljus handlar om att kämpa för att följa sina drömmar och om kärleken till teatern, om det hårda konstnärslivet, men också om vänskap och lojalitet, och om att med lite hjälp från vännerna överleva både rampfeber och trakasserier på arbetsplatsen. När man lät sista sidan så kan man förnöjt konstatera at Jul i rampljus är en titel som är mer passande än vad man först kunde tro. Rampljus, liksom rampfeber, kommer att spela en stor roll i handlingen.


Skrivdatum: 10 november 2022

 

 

måndag 28 november 2022

FOTBOLL – DEN VACKRA FILMSPORTEN

 



Den vackra sporten i det vackra filmmediet! Nåja. Fotboll är inte alltid så vackert på film. Här följer en lista på det mesta och det bästa av filmiska fotbollsskildringar. Det är skitigt, slitigt och påfrestande – även för fansen. Och det är alldeles, alldeles underbart. Mellan EM och VM  — ladda med fotboll på film!

The Bromley Boys (2018)
Baserad på en sann historia. Huvudpersonen blir fotbollsfanatiker 1966 när Englands lag The Lions vinner VM i fotboll. Det kommer att gå 56 år innan nästa stora titel – EM-guld för The Lionesses 2022. Man får alltså passa på att njuta som engelskt fotbollsfan … Framgångar är ungefär som Halleys komet. De kommer sällan. Ett faktum som är särskilt sant om du som filmens protagonist råkar heja på ett av de sämsta lagen någonsin: Bromley FC.
Men fotboll handlar inte bara om att vinna. Det handlar om att vara ett lojalt fan och att supporta sitt team, vad som än händer, hur usla de än är.
Och så handlar det självklart om att vinna! Hur ska man som fan kunna fixa en vinst till sitt lag? Det borde väl inte vara alldeles omöjligt?
Hjärtevärmande brittisk komedi.

Gregory’s Girl (1980)
Romantisk komedi från Skottland. Gregory blir tokkär i Dorothy, som är en hejare på att spela fotboll. Dorothy är förresten mest bara intresserad av fotboll. Så vem kommer då att bli “Gregory’s Girl”?
Manus och regi av Bill Forsyth. Klassisk, gammaldags komedi som rankas som en av de allra de bästa brittiska filmerna när hela 1900-talet summerades av filmfans och filmkritiker.

Skruva den som Beckham (Bend It Like Beckham(2002)
Familjekomedi som gått till historien som Keira Knightleys genombrottsfilm.
Om filmen hade gjorts idag hade den hetat “Bend It Like Beth Mead”. Eller “Whack It Like Ellen White“. Eller “Tune it Like Ella Toone“. Eller “Kick It Like Chloe Kelly (And then – Whip Your Shirt Off!)”.
Tjejer sitter inte längre och fantiserar om att spela i herrlaget The Lions. Små tjejer – och även små killar – har The Lionesses på sina tröjor. Inte bara The Lions.
Och vi vet ju alla att i verkligheten är lejoninnorna de blodtörstigaste …
Filmen är väldigt daterad, och tjejer som vill utvecklas i fotboll måste åka till USA, för där är fotboll en tjejsport. David Beckham borde ha gjort en cameo och spelat sig själv. Där har man missat öppet mål när det gäller gyllene möjligheter …

Kes – falken (1969)
Gympaläraren tvingar den helt ointresserade Billy Casper att spela fotboll … med skattretande resultat. Filmen handlar egentligen om en pojke och hans falk, men fotbollsscenen är en klassiker. Comic relief i en annars mycket allvarlig och sorglig film – baserad på Barry Hines roman. Ken Loach (I, Daniel Blake och Sorry We Missed You) är i högform och levererar på toppnivå i en av sina tidigaste filmer. Filmen Kes ligger sjua på listan över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Tigrar (2020)
Enormt hyllad fotbollsfilm av Ronnie Sandahl, baserad på den självbiografiska boken I skuggan av San Siro av Martin Bengtsson. Om proffsdrömmen som surnade och guldet som blev till sand.

Allt för Norge (2022)
Kan Norge slå Brasilien i fotbolls-VM? Ja, det har hänt. Sann historia, inget Norgeskämt. Händelsen är framröstad till det största norska idrottsögonblicket genom tiderna.

Den unge Zlatan (2015)
Allt för MFF! Eller allt för Ajax? Sevärd dokumentär där den unge Zlatan spelar sig själv med stor charm och glimten i ögat. Här är en proffsdröm som inte går fel. Men livet är minsann ändå inte en dans på rosor. Längs vägen får vi höra andra röster, bland annat folk vars proffsdrömmar gick i kras. Vill du se skådespelare spela Zlatan finns den nya spelfilmen Jag är Zlatan (2021), baserad på David Lagercrantz biografi.

Belfast (2021)
Kenneth Branaghs Oscarsbelönade, självbiografiska barndomsskildring. Nioårige Buddy spelar fotboll, hejar på Tottenham Hotspur och drömmer om att växa upp och bli fotbollsproffs …
Kenneth Branagh fick aldrig någon fotbollskarriär, utan blev istället världsberömd Shakespearetolkare, karaktärsskådespelare, manusförfattare och regissör. Den förste i filmhistorien som blivit nominerad i hela sju olika Oscarskategorier. Något som inte ens Walt Disney lyckades med … Sensmoral: Om du inte lyckas med att bli fotbollsproffs … så gäller det att ha en plan B.