söndag 28 juni 2020

BOK: Tullias värld av Kerstin Ekman - Det romerska arvet i högsta grad levande




Författare: Kerstin Ekman
Titel: Tullias värld
Antal sidor: 186
ISBN: 9789100182908
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsdatum: 2020-05-15


Tullias värld är en kick-ass bra bok av svensk litteraturs grand old lady (och deckardrottning!) Kerstin Ekman!

Och temat i denna bok är verkligen på modet just nu ...

De gamla grekerna --- och de gamla romarna --- är verkligen i ropet, både i mainstreamunderhållning och i litteratur ... 

Nya Asterix album och filmer. Olympens hjältar med Percy Jackson & Co och Apollon-serien, där grekiska och romerska gudar och hjältar och ondskefulla kejsare härjar vilt i dagens Amerika. Och så Mythos av Stephen Fry, den senaste guiden till de gamla grekiska och sedermera romerska gudarna och vad de betyder för oss människor idag (Stephen Fry konkurrerar bland annat med Percy Jacksons egen gudar-och-hjältar guide). 

Mitt i denna moderna, antika bokflod av fakta och underhållning ... här kommer ett riktigt stort "Missa-inte-detta" guldkorn. En riktig guldklimp faktiskt. Originalspråk: svenska (ovanligt!) och i essäform. Författare: Kerstin Ekman. Ekman är en författare i världsklass så klart, vare sig hon slår sig på deckare, filmmanus, släktkrönikor eller essäer ... Hon verkar aldrig ha en dålig dag som författare. Hennes senaste alster, Gubbas hage, Augustpris nominerade 2018 och Tullias värld borde vara självskriven för nästa års prisutdelning.

Men en unik skarpsyn och finkänslighet navigerar Ekman genom en labyrint som är mer intrikat än den som gömde Minotauren. Hon försöker ta sig fram till Tullias värld och hitta historien bakom historien ...

Och hon delar även med sig av sina egna minnen kring latinstudier och de svåra stunder som hon återvänt till den romerska historien. Bland annat när hon gick ur Svenska Akademin ...

Ekman förundras över hur primitiv och bakåtsträvande romarnas tro var, samtidigt som deras filosofi och deras historieberättande och deras sätt att vara annars var så framåtsträvande ... Man tog helt enkelt de barbariska gamla grekiska gudarna och gav dem romerska namn och fortsatte att offra blod till dem så att gudarna skulle ha något att dricka ...

Offrandet inbegrep också att läsa i inälvor och att ge gudarna bränt kött. Ekman förmodar dock att man hade något vett och därmed behöll de bästa bitarna till sig själv --- offerriten var också en fest för levande hungriga människor och snart kändes samma grilldoft som i dagens villaträdgårdar.

Bokens titel deklarerar att detta är Tullias värld --- det handlar alltså om hela denna värld och hela detta sammanhang, men visst handlar boken mycket om Tullia som person. En av de få kvinnor under denna tid som man vet något om, bland annat för att hon var sin pappas ögonsten och blev mycket omskriven i hans brev.

Tullia är dotter till Terentia och den mycket välkände Marcus Tullius Cicero. Tullia är alltså femininformen av släktnamnet Tullius, flickor fick inga egna namn på denna tid, hade hon fått en syster (det fick hon inte) skulle hon ha hetat Tullia Secunda och så vidare ...

Tullia föds ungefär 76 f.Kr. och dör i februari 45 f.Kr.

Under denna tid faller republiken samman och det slutar med att Ceasar 46 f.Kr. besegrar sina motståndare och blir imperator och diktator på livstid. Vilket i och för sig inte blir så länge ...

Han dödas av en grupp sammansvurna, bland annat Brutus, 15 mars 44 f.Kr., men republiken gjorde aldrig comeback.

Romarriket förblir ett kejsardöme --- så länge som Romarriket finns.

Kerstin Ekman ger oss som läsare ett helt nytt sätt att se på dessa historiska händelser --- allt känns nytt och fräscht och boken är full av aha-upplevelser.

Och detta är ändå en väldigt omskriven tid, eftersom den har en så avgörande betydelse för hela västvärldens historia.

Politikens och maktens förändringar är egenlien något som pågår i bakgrunden i Ekmans bok, men eftersom Cicero i olika omgångar finns i politikens centrum påverkas han och familjen av de olika skiftande maktförhållandena.

Den kunskap som finns om Tullia finns främst i bevarade brev från Cicero. Hon är en mycket söt och älskad dotter och breven ger en hel del kunskaper om vad som händer under hela Tullias liv.

Bland annat hinner hon med tre äktenskap trots att hon dör ung i 30-års åldern.

Cicero själv dör först 7 december 43 f.Kr. då han i onåd och på flykt halshuggs i sin bärstol av utsända mördare. Hans huvud och hans avhuggna händer spikades upp på talarstolen på Forum.

Rom på denna tid var en miljonstad och omgivningen ödelades för att skapa staden. För att försörja staden ökade behovet av nya provinser, som låg allt längre bort. (Alla utom en liten grupp galler kuvades, som ni vet ...) Det blev fler och fler krig och mer och mer förödelse. Bara för att försörja kejsardömet och den stora staden Rom. Det går att dra en direkt linje från detta till senare tiders kolonier och maktobalans i vår tid.

”Vi offrar det levande och fritt växande och vi gör det för att garantera förnyad tillväxt.”

Språket är rakt, träffande, ekonomiskt och helt fantastiskt. Essäformen utnyttjas på ett utsökt sätt och hela boken är illustrerad med intressanta färgbilder med både samtida och sentida konst etc. som har att göra med det romerska livet och de grekisk-romerska myterna.

”Att jag hör en röst viska är naturligtvis inbillning. Men man ska inte förakta inbillningar. Jag lever av dem. Vi lever allihop gärna i dem.”

Det är bara att hålla med.

Om författaren:


Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989. Hon är ledamot i Samfundet De Nio.

I början av 1970-talet påbörjade hon den stora romansviten om Kvinnorna och staden, som berättar om hur staden växer fram i industrialiseringens Sverige; medan den yttre staden byggs blir en annan stad till, en inre, kvinnornas och barnens stad. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse.

I de två romanerna, Händelser vid vatten och Gör mig levande igen, har Kerstin Ekman åter delvis använt sig av kriminalromanens motiv, nu invävt i breda samhälls- och människoskildringar.

Hon har fått många stora priser som till exempel Augustpriset 1993 och 2003 samt Pilotpriset 1995.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.