måndag 18 december 2017

FILM: Dunkirk - Christopher Nolans mästerverk om det hjältemodiga nederlaget

Tommy - en av 400.000 soldater som väntar på räddning i Dunkirk.


Regi: Christopher Nolan
Medverkande: Tom Hardy, Kenneth Branagh, Tom Hardy, Mark Rylance, Fionn Whitehead, Harry Styles, Cillian Murphy m.fl.
Manus: Christopher Nolan
UK, USA, Frankrike, Nederländerna, 2017
Warner. Bros.

Dunkirk, en brittisk-amerikansk-fransk-nederländsk krigsfilm, är det senaste mästerverket från
Christopher Nolan, som står för både manus och regi. Filmen handlar om Operation Dynamo - 345.000 av 400.000 strandade soldater i fiendeland räddades, mot alla odds, och med en massa civila människor och båtar, som fiskebåtar och fritidsbåtar, var en viktig del av den lyckade evakueringen. Händelsen ägde rum vid Dunkerque (som på engelska heter Dunkirk) under andra världskriget.
De de allierade soldaterna ska räddas från en säker död - Nazityskland visade ingen nåd mot de som de tillfågnataget.

Operation Dynamo och Dunkirk är den slags "heroic faliure" story som britterna älskar. Men framgångarna med Dunkirk visar att resten av världen också älskar den här filmen.

Amerikanerna föredrar vanligtvis rätt och slätt "heroic stories" - hjältarna ska vinna, fienden ska få på moppe. Men Dunkirk var ett stort nederlag för de allierade. Att det är en sådan känd historia idag, och att Dunkirk räknas som vändpunkten för de allierade (på ett positivt sätt) är för att de feltas soldaterna räddades undan en säker död. och de kom tillbaka och kunde fajtas en annan dag. Men det mest hjärtevärmande med historien är hur alla drar sitt strå till stacken "to get out boys back".

Tolv verkliga fartyg som var med under andrav ärldskriget och räddade soldater medverkade även i filmen.

En av båtarna som räddade soldater kördes av en gammal kapten som varit med om första världksriget och varit kapten på en stor pansarkryssare - och som även ö erlevt titanic. Han överlevde även andra världskriget.

Ingen av personerna i filmen är helt baserad på verkliga personer, men hela filmen i sig är baserad på ögonvittnesskildnirar från de som var med. Det gör att hela filmen får en äkta och autentisk känsla.

I rollistan finns Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy ... men ingen av dem har någon stor roll, för ingen har en stor roll i Dunkirk. Det är ett ensembledrama där man uppfattar ett myller av människor.

Allt berättas kronologiskt och det klipps mellan "land", "sea", "air" hela tiden, så vi förstår att de tre delarna egentlingen utspelar sig samtidigt, men man delar inte filmrutan i tre delar.

Ingen av soldaterna vi får se har någon bakgrundshistoria, alla respresenterar de "everyman" alltså vem som helst av soldaterna som blev räddade från Dunkirk - eller vem som helst av de som dog.

Den i stort sett okände Fionn Whitehead spelar Tommy, menig vid brittiska armén, och han har den största rollen. Han är den enda som överlever ett bakhåll i början av filmen och filmen slutar med att han på säker mark hemma i England läser Churchills "address to the nation" - det är ett tufft val att låta en okänd kille läsa ett av Churchills mest kända tal, istället för att låta "den riktiga rösten" (eller någon av de kända skådespelare som nu spelar Churchill i olika filmer och tv serien) göra talet

Det mest rörande ögonblicket i filmen är när killarna som räddats inser att ingen där hemma är arga på dem - trots att de misslyckats med att slå ner fienden. Folk är glada över att de lever, det är allt.

Hans Zimmer har komponerat musiken till filmen.

Fotot är ursnyggt. Det är sällan man ser en så här bra film. Oscarsnomineringarna lär hagla över den här filmen.

Stor svensk Oscarschans i foto-kategorin nästa år: Hoyte van Hoytemas foto håller högsta klass hela vägen in i mål. Att det är filmat på 70 mm-film och utan digitala hjälpmedel gör också skillnad. Sällan har man kommit krigets fasor så nära genom ett konstnärligt verk.

James D'Arcy och Kenneth Branagh i Dunkirk.

70mm film har fått en renässans på bio i år: Först Dunkirk, sedan kommer 2001 - Ett Rymdäventyr i repris, och därefter Kenneth Branaghs nyinspelning av Mordet på Orientexpressen.

Branagh är med även i den här filmen - och har filmens roligaste dialog, när han och James D'Arcy diskuterar tidvattnet. D'Arcys karaktär tror att det kommer om tre timmar, Branaghs karaktär vet att de måste vänta sex timmar - han är nämligen "navy".

Ett extra plus för att filmen inte är så lång - bara lite över 100 minuter. Episka filmer behöver inte hålla på i evigheter. De blir oftast inte bättre, bara tröttsammare.
De flesta stora regissörer klarar av att säga vad de har att säga på ungefär en och en halv timme.

Kriget är här en smutsig kamp för överlevnad, där hjältedrömmar har kommit på undantag. Var och en står sig själv närmast. få krigsfilmer klarar av att fånga upp alla känslor av vanmakt, ilska, klaustrofobi, hopp och förtvivlan som soldaterna pendlar mellan - men den här filmen klarar av det. 

Dunkirk är ett episkt mästerverk.

Det är en seger att bara överleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.