fredag 18 augusti 2017

Lätta fakta om giftiga djur - Faktabok med bett i för unga läsare

Så här kan ett riktigt giftigt djur se ut! Se upp om du är hund - dödligt giftig och gillar inte att bli ofredad!

Lätta fakta om giftiga djur
- Faktabok med bett i för unga läsare

Liten, men naggande ... giftig!

Emily Bone
Lätta fakta om giftiga djur
Översättning: Bodil Svensson
Illustrationer: Paul Parker, Becka Moor
ISBN: 9789150220834
Berghs förlag

Vad händer när en orm bits? Varför sticks getingar? Vilka giftiga djur finns i havet? Vilken del av en giftgroda är giftigast?

De flesta djur är giftiga för att ha en fördel när de jagar byten - eller för att själva slippa bli uppätna. Giftiga djur som inte vill bli lätta byten kör ofta med klara färger istället för kamouflage. De klara färgerna räddar dem från att bli uppätna av rovdjur. Färgerna signalerar: "Ät mig inte! - Jag är giftig!"

Giftiga små grodprinsar

Hela pilgiftsgrodans skinn är så pass giftigt att man inte ska klappa eller pussa på dessa grodor (hur söta som gelégodis de än ser ut att vara!) det kan bli en dödskyss i sådana fall!

Mer än 100 olika gifter har identifierats i skinnsekret på pilgiftsgrodor, Den gyllene kokoigiftgrodan är så giftig att det kan räcka med att nudda grodans rygg med tungspetsen för att överföra en dödlig dos gift. Det finns teorier om att giftet i grodorna kommer från deras mat, när de äter av myror, skalbaggar och andra insekter. Gifter överförs från insekten till grodan och samlas i och utsöndras sedan på dess skinn. Giftiga grodor som har fångats vilt och sedan matas med fruktflugor eller syrsor förlorar med tiden sin giftighet - och pilgiftsgrodor uppfödda i fångenskap är inte giftiga. Fast varningsfärgerna har de kvar!

Musen som röt - och bet till!

Det finns också djur som är giftiga som inte alls ser ut att vara giftiga eller farliga. Vattennäbbmöss har giftigt spott som de dödar sina byten med.

När musen biter i en mask tränger det dödliga giftet in i masken. Sedan är middagen serverad! Mask med giftspott-sås!

Pitohui fågelns fjädrar och skinn innehåller också gift. Det räddar den från att bli mat åt andra djur - till exempel hungriga ormar. Att hela fågelns omslag är giftigt är samma försvarsmekanism som pilgiftsgrodorna har.

Förr i tiden använde förresten indianstammar pilgiftsgrodor när de jagade ... de nuddade vid grodans skinn med en pil (de var noga med att inte röra den själv!) och sedan var pilen dödligt farlig för bytesdjur eller fiender.

Se upp för kärlekskranka näbbdjur

Man tänker inte på att näbbdjur också hör till skaran giftiga djur - men varken för att jaga bytesdjur eller för att själva slippa att bli uppätna, utan för att duellera med andra näbbdjur! Näbbdjurshanen har en vass giftpigg på benet, som en sporre. När det uppstår konkurrens mellan hanarna om en viss hona är sporren ett bra vapen - den hane som blir stucken och skadad i duellen är ute ur leken. Sedan är det bara för vinnaren att simma iväg med honan och leva lyckliga i ... ja, i alla fall i en dag. Näbbdjur kan också använda den giftiga sporren i självförsvar om den känner sig angripen eller hotad. Dess sting är inte giftigt nog för att döda en fullvuxen människa - men tillräckligt giftigt för att döda en hund.

Lätta fakta om giftiga djur är rekommenderad för 6-9 års åldern och är en mycket bra faktabok om många olika typer av giftiga djur som finns runtom i vår värld.

Belinda Graham
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.