Hugh Jackman som Wolverine. |
Regi: James Mangold
Titel: Logan
Medverkande: Hugh Jackman, Dafne Keen, Patrick Stewart, Boyd Holbrook, Stephen Merchant,
Richard E. Grant m.fl.
USA, 2017
Fox-Paramount
Filmen Logan är en mäktig upplevelse, en gammaldags western korsat med roadmovie, snarare än en superhjältefilm, där kända skådespelare hänger i linor och agerar mot greenscreen i eviga bataljer mot superskurkar och hela världen ska räddas - igen. Här finns bara vanliga människor, onda och mindre onda. Nu finns Logan på DVD och BD med massor av extramaterial. Varför inte passa på att göra det mesta av Wolverines mästerliga grand finale? Filmen är självklart en storsuccé, den spelade in $616 millioner över hela världen (inspelningsbudgeten var blygsamma $97 millioner), det är den åttonde mest inkomstbringande filmen för år 2017 och det är den X-men film som fått högst betyg av alla filmerna i hela X-men serien.
Logan utspelar sig i framtiden, år 2029 ... Men det här är inte en av de där science-fiction framtiderna där alla människor har blivit robotar och alla bilar kan flyga. Det här är en framtid som ser verklig ut - det finns fattigt folk, Mexico är en laglös zon, storbolagen kör över de små människorna, folk dricker energidrycker för att aldrig ha en dålig dag, genmanipulerad majs smakar inte ett dugg, vatten är mer än guld värt ... Det är på det hela taget ungefär som det är idag.
Förutom det att Logan, känd som X-men mutanten Wolverine, har blivit äldre. Han behöver till och med glasögon för att läsa och det tar längre tid att självläka. Professor X har också blivit äldre och han håller på att tappa greppet - världens farligaste hjärna är klassad som massförstörelsevapen och Logan försöker ta hand om sin gamle vän så gott han kan. Åldrande brukar inte vara ett tema i superhjältefilmer där det verkar som om alla superhjältar ständigt blir yngre och yngre (ett resultat av reboot-trenden plus att försöka fånga in köpstarka barn- och tonårsgrupper). Men här är mutanterna gamla. Och det verkar inte finnas några nya unga mutanter. Ingen skola för Professor X där alla unga förmågor ska tas hand om.
Faktum är att i den här världen föds inte längre några mutanter. Det har inte fötts några på 25 år. (Senare avslöjas det att det beror på kosten - mat genmanipuleras och det är inte det enda som görs med mat - eller dryck). Men så får Logan och Professor X plötsligt en liten mutantflicka att ta hand om ... Och hon är minst lika farlig som den lilla vampyrflickan i Låt den rätte komma in.
Jag har alltid varit en X-men fan, men en av sakerna man kan reta sig på är att tjejerna ofta får lite småmesiga krafter. Ofta har det med tänkande och manipulation att göra. Medan killarna får råare, mer kampsportsaktiga krafter (det finns undantag, Professor Xaviers kraft är just att tänka, men ändå). Här får vi se en minderårig Wolverine-flicka, som är ännu dödligare än sin pappa - eftersom kvinnliga lejon är dödligare än de manliga. (Varför får vi reda på i en liten föreläsning av Professor X).
Wolverine har fått tre egna filmer. X-Men Origins Wolverine från 2009 börjar bra, men håller inte hela vägen. James Mangolds The Wolverine (2013) är däremot riktigt bra, hela vägen, en samurajfilm med spänning och klassisk österländsk estetik mitt i ett glättigt superhjälteuniversum. Och nu är Mangold tillbaka med filmen Logan, som i Sverige fått titeln Logan - The Wolverine - så att man inte ska missa vem Logan är.
De bästa filmerna är helt enkelt de där Logan går tillbaka till rötterna, och han passar som samuraj (han har ju inbyggda samurajsvärd i knogarna) eller som ensam cowboy, en halvgod revolverman som blivit trött på att döda. Förutom att han inte behöver någon revolver för att vara dödlig.
Wolverines egen trilogi ska nu vara fullbordad, liksom Hugh Jackmans tid som Wolverine - 17 år och 9 filmer har det blivit.
När Hugh Jackman och Patrick Stewart var gäster hos Graham Norton sa Patrick Stewart att han också bestämt sig för att inte spela professor Xavier igen. Det behövs inte - Logan är en mer än värdig avslutning på deras respektive sejourer i rollerna.
Logan skiljer sig radikalt från de tidigare X-Men- och Wolverine-filmerna; ja, från de flesta superhjältefilmer. Istället för att göra ännu ett arketypiskt äventyr med superhjältar i kamp mot superskurkar, varvat med lagom doser såpopera, har Mangold, som även skrivit storyn (löst baserad på Mark Millars serie "Old Man Logan"), gjort ett mörkt drama med kraftiga drag av western. Tonen är ödesmättad, uppgiven och direkt sorgsen.
Året är 2029 och Logan jobbar som limousinchaufför. Han är bitter och nedsupen. Han ägnar sig även åt att ta hand om professor Xavier, som nu passerat 90 och är väldigt skröplig. Xavier kan inte längre kontrollera sina mentala krafter och utgör stor fara, så Logan förvarar honom i en gömma vid mexikanska gränsen.
Logan börjar bli skröplig han också. Hans kropp är som bekant självläkande, men nu tar det tid för såren att läkas. Han åldras. Kanske är han till och med döende.
Plötsligt dyker det upp en liten mexikansk flicka; Laura (Dafne Keen), som Logan och Xavier måste ta hand om. Laura visar sig vara mutant - med samma krafter som Logan. Hon är på rymmen från ett hemligt ställe där den sinistre doktor Zander Rice (Richard E Grant) odlar mutantbarn. Laura vill leta upp ett mytomspunnet ställe i North Dakota som kallas Eden; en fristad för de få kvarvarande mutanterna. Dr Rice vill ha tillbaka Laura och skickar ut sina råskinn till hejdukar (Daniel Bernhardt skymtar som en av dem) för leta upp henne.
Till skillnad från de tidigare filmerna i sviten, är Logan R-Rated i USA, det vill säga barnförbjuden. Detta har skapat flera möjligheter. Dels för att den livströtte, hatiske Logan faktiskt får lov att svära, något han nu gör ofta. Det passar rollfiguren, och nog passar det bättre att han ryter "motherfucker" när han kastar sig över sina motståndare. Dels för att våldet blir lika rått som Wolverine; den här gången får vi se vad som verkligen händer när man hugger adamantiumklor i folk. Huvuden rullar. Men framför allt har filmen fått en väldigt vuxen ton. Superhältarna har förvandlats till människor, de är misslyckade, trötta, och förhållandet mellan främst Logan och Xavier blir riktigt rörande. Patrick Stewarts tolkning av Xavier lyfter den här filmen, men även Hugh Jackman är förstås bra. Stephen Merchant spelar albinomutanten Caliban, som inte mår så bra han heller, och det är intressant att se Merchant i en seriös roll som absolut inte är någon comic relief i filmen.
Parallellerna med en western understryks lite extra när Xavier och Laura ser Mannen från Vidderna på TV. Bland annat får vi höra den filmens hjälte Shane fälla sina berömda slutrepliker - repliker som Logan lika gärna skulle kunna fälla.
Det sorgligaste när filmen är över - förutom farvälet till Jackmans Wolverine - är att man inte kan se filmen igen för första gången.
En kul detalj : Marvels serietidningar om X-Men existerar i filmen Logans värld! Mutanterna och superhältarna är så kända att det görs serier om dem. Logan läser en tidning i vilken han själv figurerar, och avfärdar äventyret, och fnyser att bara ungefär en fjärdedel av vad som står i tidningarna är sant.
Men det intressantaste är att de serietidningar tidningar som förekommer i filmen inte är autentiska. De har gjorts speciellt för Mangolds film - och ser ut som autentiska Marveltidningar från 1980- och 1990-talen.
Logan är den bästa X-Men-filmen hittills - med bred marginal. Den är även en av de bästa superhjältefilmer som någonsin gjorts.
Rå, våldsam, blodig actionfilm, dystert, existentiellt drama, ödesmättad western, desillusionerad dystopisk roadmovie ... filmen utmärker sig i vilken genre som helst.
Allt går inte mot en halvtimmeslång slutstrid.
Det här är inte bara en otroligt bra superhjältefilm. Det här är en otroligt bra film. I vilken genre som helst.
Njut av eftertexterna till tonerna av Johnny Cash - mannen i svart - men vänta inte på den i stort sett obligatoriska bonusscenen som gör reklam för nästa film i serien.
Detta är slutet. Men ... man kan ju aldrig så noga veta när det gäller X-men.
BG
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.