onsdag 24 maj 2017

Vilda växter - Till mat, krydda och bättre hälsa

Vilda växter 
- En oumbärlig bok för ett bättre och grönare liv!


Ingrid Holmberg, Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf
Vilda växter - Till mat, krydda och bättre hälsa
Foto: Anders Pedersen
ISBN: 9789113076690
Förlag: Norstedts



Att plocka vilda växter är inget nytt påhitt. Det är något som människor har pysslat med i urminnes tider!

När Trollsundsmannen hittades i Danmark tog man reda på vad han hade haft för sista måltid. Det välbevarade arkeologiska fyndet var efter en man som gick ner sig i en mosse för över 2000 år sedan - så att säga Danmarks svar på den svenska Bockstensmannen. Trollsundsmannen hade mumsat i sig en gröt som var gjord på bland annat råg, lin, pilört och svinmålla. De två sistnämnda arterna växte längs havsstranden. 
Det finns flera andra havsstrandväxter som man vet har ätits under brons- och järnåldern, som spergel, våtarv, lomme, vinda, åkerkål och viol.

Medeltidens nya växtfynd: kirskål till kryddlandet
Under vikingatiden och framför allt under medeltiden infördes nya växter som användes till mat, kryddor och läkeväxter.
En hel del av dessa betraktas idag som inhemska växter. Många är idag mycket vitt spridda och botaniker kallar dem för "kulturgynnade". Vanligt folk kallar dem för "ogräs". Ett paradexempel är kirskål som importerades av medeltidens munkar för att ha som läkeväxt i klostrets kryddland - idag tar kirskål lätt över inte bara hela kryddlandet utan även hela trädgården. Den sprider sig med lätthet över hela åkrar. (På Astrid Lindgrens Näs finns en blommande kirskålsträdgård, som breder ut sig i ett stort fält bakom en lada. Det ni! Det där räcker till många grytor och grötomslag!) Om någon led av gikt skickade munkarna med en kirskålsplanta - kirskål motverkar värk i lederna - och på så sätt spred sig kirskålen över landet.
Carl von Linné skrev 1757 "Berättelse om de inhemska växterna, som i brist af säd kunna användas till bröd och matberedning" - här rekommenderas rötterna av ormrot, mjölke, kummin, ängshavrerot och cikoria. 
Svenska medicinalväxtföreningen bildades 1910 och under båda världskrigen ansågs insamlandet av vilda växer som mycket viktigt.

Klimatsmart, trendriktig mat

Idag är vi intresserade av vilda växter inte som "matersättning" under nödår utan som något som är vackert, hälsosamt och gott. Naturnära, miljövänligt och så otroligt trendigt.
Vilda växter har gjort en verklig klassresa. De har tagit steget in på lyxkrogarna och blivit moderiktig gourmetmat. 
Folk är intresserade av att leva på ett mer klimatsmart sätt. Frukt och grönsaker flyger jorden runt för att året runt ligga i stormarknadernas varudiskar - men är det verkligen så vi ska leva?
Många vilda växter är också rena rama medicinen - för att inte tala om hur nyttigt det är att vara ute i naturen och jaga efter de vilda växterna! I allmänhet växer de vilda växterna på ofarliga platser. Man behöver absolut inte riskera att gå ner sig i en mosse. 
Matexperten Ingrid Holmberg, biologen Pelle Holmberg och läkeörtsterapeuten Marie-Louise Eklöf gjorde sitt första jobb tillsammans för 30 år sedan. Det är denna trio som ligger bakom den splitternya boken Vilda växter.
Boken Vilda växter har kommit ut i många utgåvor och den nyaste är helt klart den allra bästa!

En användarvänlig, praktisk och inspirerande växtbok

Det finns flera saker som gör detta till en överlägsen vilda-växter-bok:

1) Det praktiska formatet. Vilda växter är en liten, lätt och praktisk bok - inbunden med mjuka pärmar och oömt omslag som är lätt att torka av. En hel del om djur och natur ges ut i coffee table format idag. Mycket trevligt med stora, tjusiga bilder, men ack så opraktiskt att släpa med sig i naturen när man ska identifiera det vilda.
2) Fotona. Mycket bra och tydliga foton i boken, där hela växten fotograferas inklusive rötterna. Har man denna bok med sig ute i det fria behöver man inte riskera att blanda ihop de växter man vill ha med andra växter. Fotona visar varje ört i närbild, just så som den ska se ut när den ska plockas.
3) Recepten. Ingrid Holmberg har sett till att denna utgåva är utökad med fler recept och tips på användningsområden - och bokens utformning och oömma omslag gör att den även tål relativt omild behandling i köket. Hälsodelen står Marie-Louise Eklöf för med ännu fler recept och tips. Det ska vara nyttigt, men det ska också vara gott!

Vilket hattrick med växter!

Vilda växter är alltså som flera böcker i en.
1) En smart och användarvänlig flora att ta med sig ut i naturen.
2) En kulturhistoria om vad vilda växter använts till genom tiderna.
3) En inspirerande kokbok och receptsamling som ska användas här och nu, och en hälsobok som kan inspirera till ett piggare och friskare liv.
Det finns inga skäl till att inte inhandla ett exemplar av Vilda växter bums. Vägen till ett bättre, nyttigare, roligare, grönare och mer miljövänligt liv har aldrig varit enklare eller sett mer inbjudande ut!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.