söndag 21 maj 2017

Sommaren före kriget - Historisk roman med Downton Abbey känsla

Sommaren före kriget 
- Historisk roman med Downton Abbey känsla


Helen Simonson
Sommaren före kriget
Översättning: Katarina Jansson
Originaltitel: The Summer Before the War
ISBN: 9789137149769
Bokförlaget Forum


Sommaren 1914. Ett fridfullt sommarlov, innan det värsta krig som mänskligheten varit med om tar sin början.

Det mest omvälvande som händer denna sommar i den lilla staden Rye i East Sussex är att en ny latinlärare anländer. Och det är en kvinna. Att undervisa anses vara ett manligt yrke, om det inte gäller "ett kvinnligt ämne" som kokkonst, sömnad eller franska. Men latin är ett manligt ämne, kommer en kvinna att kunna accepteras som latinlärare?
Om detta råder det delade meningar i Rye.

Beatrice Nash är lyckligt ovetande om alla de små konspirationer och förvecklingar som gror i småstaden och inser inte att hon är en spelbricka i ett komplext spel. Innan skolan börjar måste hon ha lärt sig allt om småstadens skvaller, allianser och intriger - om hon vill överleva i Rye och om hon överhuvudtaget vill ha ett jobb att försörja sig på.

Från gammal major till ung lärarinna

Helen Simonson slog igenom med dunder och brak med Major Pettigrews sista chans och det här är "den svåra andra romanen". På ytan kunde huvudpersonerna och de båda romanerna inte ha varit mer annorlunda. Major Pettigrew är en pensionerad major i en samtida roman som skildrar livet i England idag. Beatrice Nash är en ung, söt blivande lärarinna i en historisk kärleksroman. Hon påminner lite om de där gulliga guvernanterna som alltid ska få ihop det med en fin herreman i gamla viktorianska romaner, Jane Eyre typen - fast Beatrice Nash är längre, stadigare, tuffare och smartare. 

Men på ett sätt liknar romanerna om Major Pettigrew och Beatrice Nash varandra. Båda har en huvudperson med en enorm integritet, vad de än är med om så låter de sig aldrig korrumperas, och de står alltid upp för vad som är rätt. Båda romanerna handlar också om småstadsliv, med allt vad det innebär av skvaller, intriger och förvecklingar. Hur stor stad du än bor i så kan du känna igen sig i skildringen av småstadslivets baksida - visst, alla bryr sig, men det innebär också att alla lägger sig i. Alexander McCall Smith (Damernas detektivbyrå) påpekade en gång att till och med London är som en liten by - eller snarare som en samling med små byar. Att bete sig som en bybo tycks vara ett djupt rotat mänskligt behov.

Romernas situation under kriget

Den här romanen är minst lika bra som Simonsons debutroman, mycket övertygande och väl researchad. En hel del har skrivits om världskrigen, både fakta och fiktion, ändå är romernas situation nästan som en vit fläck på kartan. Att läsa om en ung romsk pojke, en av Beatrice Nashs elever, och hur det går för honom under det första världskriget är en av de mest gripande intrigtrådarna i boken.

Det här är inte  någon lättsmält historisk romance - Simonson tar upp jämställdhetsfrågor, suffragettrörelsen, flyktingarnas situation (belgiska flyktingar strömmade in till England), hur homosexuella behandlades, romernas rättigheter (eller brist på rättigheter), våldtäkt och patriarkalt förtryck.

Inget snällt porträtt av Henry James

En av personerna i boken är ett lätt förklätt porträtt av den kände författaren Henry James - amerikanen som i verkligheten bodde i Rye och som så gärna ville bli sedd som britt. "Den store författaren" som var otrevlig och egenkär och som såg ner på kvinnor och kvinnliga författare, men som också mycket gärna blev bjuden på allt och runtskjutsad av sin framstående väninna, den framgångsrika kvinnliga författaren Edith Wharton, som hade en stor, tjusig bil, och som ofta syntes i Rye. Det är inget smickrande portträtt som Simonson ger av en av sina landsmän (Simonson har gjort en omvänd flytt - från England till Amerika - och har även hon två hemländer).

Helen Simonson är själv uppväxt i en liten by i närheten av Rye och man känner igen sig i landskapet hon skildrar. Det märks att det här är en författare som kan sin miljö och vet hur man skapar en trovärdig atmosfär.

Det ska bli spännande att se vilken tid, vilken plats och vilka människor som Helen Simonson kommer att välja ut för sin tredje roman!

Läs även om Major Pettigrews sista chans:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur/litteraturkritik/14812-litteratur-helen-simonson-major-pettigrews-sista-chans

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.