söndag 8 december 2024

BOK: I Nobels hemliga tjänst - Vem får Nobelpriset och varför?



Titel: I Nobels hemliga tjänst 

Författare: Göran K. Hansson

Förlag: Fri Tanke förlag, 2024


Vem får Nobelpriset? Vilka upptäckter premieras? Varför tar det så lång tid innan vissa saker belönas, medan det några gånger går väldigt snabbt? Varför är Nobelpriset världens största och bästa och mest kända pris?


Svaret på den sista frågan är ungefär kort och gott att "rätt pristagare" har valts ut sedan dag ett. Det första priset i listan är fysikpriset, den första pristagaren var Wilhelm Röntgen ... 1901. Vad en röntgenmaskin är vet folk än idag, uppfinningen används än idag och att det är något som varit - och som är - till stor nytta för mänskligheten är obestridligt. Genom historien har det varit mycket få stolpskott.

Du är i samma grupp som Einstein, Curie och Flemming  

Pristagarna har också blivit till ambassadörer för priset. Blir du en Nobelpristagare ingår du i samma grupp som Albert Einstein, Marie Curie, Nils Bohr, Richard Feynman, Watson & Crick, Werner Heisenberg, Hermann Joseph Muller, Alexander Fleming ... och du vet att du delar glans med folk som upptäckt saker som DNA och penicillin och radioaktiv strålning och principerna bakom kvantmekanik.

Mycket få gånger har det varit "fel val". Detta gäller alltså vetenskapspriserna. När det gäller fred och litteratur har det bråkats desto mer. Mest bråk har det paradoxalt nog varit kring fredspriset. 

Vetenskap och frack

I Nobels hemliga tjänst handlar om hur det är att vara med om att se ut vetenskapspriserna. Titeln är en glimten-i-ögat parafras på James Bond klassikern I hennes majestäts hemliga tjänst. Visst omges även Nobel av en hel del dramatik och mystik ... och visst är det dags att damma av "the old tuxedo" när vinsten är i hamn. (Ian Fleming tjänade för övrigt mycket mer på sin "uppfinning" än Alexander Fleming på sin upptäckt - fast i valet mellan James Bond och penicillin är det solklart vad de flesta skulle välja.)

Alla vet, men ingen vet ...

Nobelpriset är medialt sett världens mest uppmärksammade pris. Alla vet hur det går till när priset delas ut. Några lyckliga vinnare bockar och bugar mot kung Carl XIV Gustav och Nobels lagerkrönta byst och publiken i Konserthuset applåderar. Sedan är det bankett i Stadshuset i Blå hallen som är gjord av rött tegel. 

Diskretion och noggrannhet

Vägen fram till att bestämma vilka som ska få just årets Nobelpriser är dock längre och snårigare än den där trappan i vilken servitörer balanserar diverse fantasifulla matkreationer. När man arbetar med att ta fram pristagare är man bokstavligen i Nobels hemliga tjänst. De tre viktigaste egenskaperna för en Nobel-agent är diskretion, noggrannhet och ett öppet sinne. Och hängivenhet när det gäller massor, massor, massor av läsning. Som följs av långa diskussioner och hemliga telefonsamtal ... och till slut är det dags för prisutdelning och bankett efter väl förrättat värv. Sedan börjar allt om igen. 

License to read ... I Nobels hemliga tjänst avslöjar så mycket den kan om arbetet bakom kulisserna med världens största pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.