fredag 13 december 2024

FILM: Carry-On - Väska med röd rosett ... varning utfärdas!

Nytt på Netflix 13 december

Titel: Carry-on

Regi: Jaume Collet-Serra
Medverkande: Taron Egerton, Jason Bateman, Logan Marshall-Green, Sofia Carson, Danielle Deadwyler, Theo Rossi, Dean Norris, Sinqua Walls, Josh Brener m.fl.

Filmbolag: Amblin
Filmen finns på: Netflix



Carry On filmerna är klassiska brittiska komedier som började med att skapa roliga igenkännbara situationer kring folks vardag och med tiden gick de mot en music hall tradition och gjorde parodier på spionfilmer, västerns, Hammer Films  och så vidare ... Alla i Storbritannien (och många utanför) känner till Carry On. På svenska har de ofta fått titlar som börjar med Nu tar vi ... I samband med #MeToo påpekade Germaine Greer att tjejerna i Carry On filmer var snygga, men framför allt var de mycket smartare än alla männen i filmerna.

Nu är det dags för Taron Egerton (Rocketman) att göra en Carry On film. Oups. Det var visst en Carry-On film. Med bindestreck i mitten. Det handlar om en väska som man får ta med sig på flyget. Om filmen hade hetat Nu tar vi ... handbagaget! på svenska så hade filmen förmodligen floppat redan innan förtexterna börjat rulla.

 
Nu är det jul igen ... jul på flygplatsen igen!

Julfilm på en flygplats? Börjar det lukta Die Hard 2? Eller Love Actually? Filmen har ambitionen att vara den förra och slutar som den senare. Love is all around ...

Det börjar väldigt segt, det ska etableras vem som är vem och flera olika personer hinner påpeka för Ethan Kopek (Taron Egerton) att han måste följa sina drömmar. Det fattas bara en Disneyprinsessa som kommer in och sjunger en stump medan söta djur trummar takten.

En sympatisk kollega byter pass med Ethan för att han ska kunna avancera lite i hierarkin bland säkerhetspersonalen ... och då börjar mardrömmen. Ethan blir utpressad för att låta ett handbagage med en bomb laddad med nervgiftet Novichok passera säkerhetskontrollen. Så att vi som åskådare säkert ska veta vilket handbagaget är så har det en röd julrosett på sig, och han som rullar väskan har en matchande röd keps.


Ingen vill snyta sig i någon annans näsduk

Det finns fler logiska luckor än väskor på en terminal i den här handlingen. Det mest uppenbart korkade är ... att någon ger Ethan en random hörselsnäcka som han ska lägga i lost and found ... och så sätter han den i örat. Man sätter aldrig okända hörselsnäckor eller någon annans air pods i öronen! Det är ungefär som att snyta sig i någon annans näsduk. Sedan får Ethan instruktioner från skurken (Jason Bateman) och INGEN av Ethans kollegor eller någon av alla vanliga passagerare som han har hand om tycker att det är konstigt att han sitter och pratar för sig själv ... högt. Väldigt högt. Ingen tycker heller att det är konstigt att Ethans flickvän har en röd prick i pannan (där en prickskytt siktar på henne). Det finns ett badrum som ingen annan nödig resenär försöker smita in på (hur länge kan det vara avstängt för städning, innan verkliga städare blir misstänksamma?) där Ethan och skurken kan träffas och prata med varandra i lugn och ro ... och puckla på varandra lite lagom.  Ethan har chans att skjuta skurken, men det gör han inte ... för han är en god kille. Eller korkad. Filmen hade kunnat ta slut mycket tidigare och mycket färre folk hade dött längs vägen. Men Ethan får ju inte vinna än ... för vi är inte framme vid tredje akten. 

Springer snabbare än Usain Bolt i höga klackar

Ethans velighet gör att filmen håller på ungefär dubbelt så länge som den hade behövt ... och där börjar de bästa actionscenerna att komma. Och de fånigaste. Bäst: action på rullbandet med alla väskorna på flygplatsens bakom-kulisserna-område. Sämst: gravid kvinna i höga klackar kan springa ifrån en bil med en hyrd lönnmördare - och hon kan även springa ifrån kulorna som viner. Usain Bolt i löparskor springer inte fortare än en bil. Eller en kula. Något som tangerar dessa fånerier i långsökthet är det påklistrade slutet där Ethan blivit kvalificerad "LAPD police officer" tills nästa jul ... det tar i verkligheten sex år att bli kvalificerad, inklusive två års college utbildning.

Cool Cole lockas inte av julmiddag  

Är allt bara intriger på flygplatsen? Nej, för skurken har i inledningen av filmen mördat de ryssar som gett honom väskan med Novichok ... och utredaren som har hand om morden i fråga, Elena Cole (Danielle Deadwyler), är precis en sådan där no-nonsense hard core utredare som fallet behöver. Alla andra vill sluta tidigt och gå hem och äta julmiddag med familjen. Elena Cole har förmodligen ingen familj, eller i alla fall ingen familj hon vill äta middag med, och tillsammans med en blek hacker som älskar julkex i smaskiga säsongssmaker driver hon utredningen framåt, mot alla odds, och mot alla andras vilja. Hon kanske inte är Vera Stanhope, men hon är tuff. Och hon springer inte runt i löjligt höga klackar heller. En av de bästa actionsekvenserna är när Elena Cole sparkar rumpa till tonerna av Last Christmas av Wham! Cole har  gett sig den på att detta inte ska bli hennes "last Christmas" och motståndaren får bita i gräset till sist.

Första Amblin filmen för  Netflix  

Det här är mer likt en biofilm än de bullriga och röriga actionfilmer som Netflix gör för sig själva. I juni 2021 skrev Amblin på en deal med Netflix för att göra filmer för dem ... och Carry-On är den första. Det är en känd och gediget bra actionregissör, det är kända och duktiga skådespelare, det är filmat på en riktig flygplats (dock inte LAX) ... och man får en hemmabiokänsla snarare än en tv-films känsla.

Så ... Happy Christmas alla ni som längtad efter en lagom rafflande Lucia-bio kväll på hemmaplan.





torsdag 12 december 2024

BOK: Julstämning 118 - den juligaste boken av dem alla ...


Titel: Julstämning
Antal sidor: 64
Utgivningsdatum: 2024-09-30
Förlag: Bokförlaget Semic
ISBN: 9789155273293




Det är den juligaste julboken av dem alla. 118 år av tradition. Måste-läsningen. Julmyset de luxe. Julstämning är här för 118:e gången - med två tjusiga konstplanscher av Sigrid Hjertén och Anders Zorn, en intervju med konstnären Charlotte Gyllenhammar (hon som hänger träd upp och ner, ni vet) och ett snyggt naturreportage från västra kapprovinsen i Sydafrika som är ett av världens artrikaste områden. Och många fler sorters julgodis  i ord och bild ...

Mer natur - och svindlande vackra bilder - blir det i reportaget om norrsken. Det blir ett besök i Falu gruva som gått från maktfaktor till världsarv. Den röda färgen som förr hade varit signalen för kungligheter och överklass målade snart var mans lilla torp och stuga ... Falu gruva är ett av de populäraste besöksmålen för turister i Sverige - utanför de tre storstäderna - men det lär också vara Sveriges skitigaste plats.

Stenmark, ABBA och Svenskt Tenn

Det blir också ett porträtt av en tid - 1970-talet, då alla avgudade Ingemar Stenmark öppet och avgudade ABBA i smyg. Ikoner som håller än idag.

Det brukar vara någon jubilar med i Julstämning - i år blir det ett besök hos Svenskt Tenn som firar 100 år. Det kan vara lite förvirrande att Svenskt Tenn inte bara håller på med tennsaker, utan även designar vackra tyger, dukar, gardiner, kuddfodral ... och har en mysig tesalong. Svenskt Tenn är ett kvalitetskoncept för mjuka värden. 80 procent av deras sortiment är egendesignade produkter. Det flitigast förekommande namnet är Josef Frank, som efterlämnade ungefär 2000 ritningar för möbler och 160 mönster för textil. En nu levande designer som gjort saker för Svenskt Tenn är Prins Carl Philip som designdebuterande med en kollektion av silverbestick och följde upp detta med en eldskärm.

Julbocken utmanar Jultomten

Det bästa reportaget ur julighetssynpunkt är så klart det om julbocken. Kan bocken utmana tomten och göra en comeback? Visst, enligt det här reportaget. Många ser julbocken som en symbol för en vettigare tid när presentutdelaren kom med en enda present, en bok eller en leksak, som blev älskad och omhuldad. Kanske också någon godsak att äta. Inte som tomten som blivit en symbol för konsumtionshets och folk översköljs med säckar fulla med prylar som ingen orkar med att vare sig älska eller uppskatta. Fler och fler familjer tar tillbaka firandet med julbocken - och julbocksmasker är så klart också unika designprojekt av naturmaterial, till skillnad från de massproducerade plastiga tomtemaskerna.

Extra god frågesport  

Julfrågesporten i år är extra god. Det är en djupdykning i julens mat-och-dryckesvanor. När blev det vanligt med köttbullar på julbordet? Vem är den där Jansson som frestas? Vad äter man till jul i Finland? Vad blir jultomten bjuden på i England, när han lämnat julklapparna på juldagsmorgon? Hur ser en riktig lussekatt ut? Och hur gör man vegansk sill? Har du alla rätt är du en läckergom och julälskare in extraordinär! Man kan med fördel spara frågesporten till en liten jultävling där vinnaren belönas med en marsipangris eller en äkta lussekatt eller en burk vegansk sill ...

Julig rysare avslutar myset

Den avslutande novellen brukar ofta vara ett alster av Selma Lagerlöf. I år är novellen Domedag av Elisabet Björklund, ungefär trettio år yngre än Selma Lagerlöf. Det är en riktigt ruggig historia där julen får drag av skräckskildring, spöken från det förflutna återvänder och forna tiders synder ser till att hemsöka den som i juletid skenheligt framstår som god ... Kort sagt: julen förr i tiden var ruggigare, råare och mer Halloween-ig.

Och julbocken gick från djävulssymbol till lurig julklappsutdelare. 

Det här är en mysig och mysryslig samling texter som sprider en god julstämning - både i det sötas och det beskas tecken.

BOK: Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken av Astrid Lindgren



Antal sidor: 36
Utgivningsdatum: 2024-10-18
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör: Ilon Wikland
ISBN: 9789129747188


Madicken böckerna går i Astrids "romantiserade realism" stil, precis som Barnen i Bullerbyn och Emil i Lönneberga. Alla böckerna utspelar sig förr i tiden i Småland (det var förr i tiden redan när Astrid skrev och försökte hålla kvar det Småland som höll på att försvinna) och alla handlar om barn som får olika finurliga och ibland lite halvgalna infall.


Madicken-illustrationerna av Ilon Wikland har med tiden blivit klassiker i sin egen rätt och Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken en särskilt bra bok ut bildmässigt perspektiv (den är baserad på ett kapitel i de ursprunliga två Madicken-kapitelböckderna) eftersom ävetnyret innehåller en utflykt till ett stall. Fint tecknade djur i böcker är en hit - då som nu. Lisabet tror att stallet är precis det stall som fanns med i Bibeln och här föddes alltså lille Jesus. Madicken, som är storasyster, vet bättre, men hon vill också att det ska vara i just det här stallet som julevangeliet utspelar sig, för inga djur är väl finare och sötare och snällare än just dessa, och tänk vad bra de hade varit att ta hand om bebis-Jesus! Bonden och hans fru är också jättesnälla. Men Madicken och Lisabet är överens om att bondens tonåriga barn inte fanns på den tiden, eftersom allt i Bibeln hände för så jättelänge sedan.


Allt i den här boken händer också för jättelänge sedan. Så snabbt vardagssituationer förändras. Så snabbt julfirande förändras. För Madicken och Lisabet är det självklart att bege sig ut på utflykt, utan att ha någon "playdate" inlagd, det är självklart att få lunch och fika och kvällsmat hos främmande människor (inget #Swedengate här) fast de är mycket fattigare än deras egna föräldrar och har mycket mer jobb, och det är också självklart att få skjuts hem nerbäddade varmt under skinfällar ... trots att folk som har gårdar har jobb 24/7 och de har egentligen inte tid att ge sig ut i snöoväder för att skjutsa hem "fint folks" kids. Det är inte tu tal om att ett hushåll där tre vuxna inte jobbar eller har något akut att ta hand om ska komma och hämta sina egna kids. Det delegeras till de som har massor att göra.


onsdag 11 december 2024

BOK: Boken om Tomten - En perfekt stämningshöjare och inspiratör


Titel: Boken om Tomten - berättelser, sånger och julpyssel
Författare: Sven Nordqvist, Lennart Hellsing, Astrid Lindgren, Arne Norlin, Fabian Göranson, Viktor Rydberg med flera
Antal sidor: 91
Utgivningsdatum: 2024-10-18
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129747232

Vem är Tomten egentligen? Jultomten, gårdstomtar och olika små tomtenissar dyker upp överallt när det lackar mot jul. Tomtarna älskas av stora och små och denna allåldersbok samlar mängder av sagor om olika typer av tomtar, sånger om tomtar, pyssel med tomtar och tips på hur man gör ätbara tomtesnacks ... Kort sagt: detta är den ultimata tomteboken!

Här finns bland annat Viktor Rydbergs klassiska dikt och Astrid Lindgrens moderniserade version Tomten är vaken. Här finns tips hur man förvandlar glasspinnar till söta små tomtar att sätta i blomkrukorna ... eller så kan man använda tre glasspinnar som bas för att skapa Jultomtens favoritren Rudolf.

Visst finns det en snäll katt som förtjänar Tomte-besök ...

Boken börjar starkt med den bästa sagan av dem alla: Sven Nordqvists Pettson och Findus firar jul. Så underbar. Visst finns det en snäll katt här! Pettson bygger en tomtemaskin som ska tomta för Findus, men när det väl är dags för julafton behövs inte maskinen ... Tomten kommer på riktigt och katten Findus är så klart inte förvånad, det var bara precis vad han hade förväntat sig. Han har ju varit snäll så det räcker. Den verkliga höjdpunkten är dock inte att Tomten kommer, utan att ge bort egenhändigt - eller egentassigt - ihoppysslade julklappar. Fast Findus får förklara vad det är han har gjort till Pettson ...

En mörkare och mustigare jul med vedträn och skrämskott

En ny favorit är berättelsen En riktigt gammaldags jul med text och bild av Fabian Göransson. Här får far och dotter åka tillbaka i tiden och se hur man firade förr, innan det fanns SVT som visade Kalle Anka och hans vänner som önskar en God Jul, innan det fanns Janssons frestelse och innan årets julklapp var svindyra tekniska mojänger. Julklappen är ett vedträ, grisfötter är en delikatess och underhållningen är att skjuta skrämskott för att bli av med spöken och gastar och andra övernaturliga varelser under årets mörkaste tid. Julen förr var mörkare - och mustigare - och mer Halloween-ig.

Helgon? Visst finns dom!  

Det berättas också fakta om Saint Nicolaus som gett sitt namn till Santa Claus ... och i den berättelsen står det att helgon inte finns på riktigt. Jo, de finns på riktigt. Även idag. Folk kan bli helgonförklarade när de gjort något riktigt bra, det är ungefär som att vinna Nobelpriset (fast postumt). Som Moder Teresa. Hon har både vunnit Nobelpriset och blivit helgonförklarad. Och Nicolaus gjorde ju något riktigt bra som gav alla behövande presenter ... Helgonförklaring på det? Solklart som ett Nobelpris!

Tjusiga och roliga illustrationer

Boken är illustrerad med tjusiga, vintriga, pittoreska, mysiga, roliga och fantasifulla illustrationer av bland andra Sven Nordqvist, Catarina Kruusval, Eva Eriksson, Fabian Göranson ... 

Det här är en presentbok som passar till både stora och små julälskare ... och stora och små tomtar. En perfekt stämningshöjare och inspirationskälla under novent och adventstid.


FILM: Alien: Romulus - In Space no one can hear you strike ...

 



Alien av Ridley Scott blev en klassiker. Numera är Scott upptagen med uppföljare till Gladiator - andra har tagit hand om Alien franchisen. Den som har gjort det bäst är James Cameron (ni vet, Titanic-Avatar killen). Han lär ha vunnit sin pitch för Aliens genom att skriva namnet på originalfilmen och sedan lagt till ett S designat som ett dollartecken. Uppföljare betyder klirr i kassan. Och 2024 klirrar det fortfarande.

Alien-filmerna har följt en tydlig formel. Vi har en liten grupp människor, vi har en isolerad plats och vi har livsfarliga utomjordingar som är ute efter att fortplanta sig .... And then there were only one, som den gamla ramsan går.


Samma kanonmat en gång till

Huvudpersonen är mer eller mindre lik Ripley (Sigourney Weaver) från de första Alien-filmerna. Persongalleriet dör i någorlunda olika ordning från film till film - motsvarigheten till fotsoldater som blir kanonmat. Ett nytt eller nygammalt slags monster finns i slutstriden. Det finns en android som blir hjälte för människorna eller som flippar ur och blir skurk och motverkar eller förråder människorna. 

Någonstans i  bakgrunden finns multimegaföretaget Weyland-Yutani, som likt borgmästaren i Steven Spielbergs Hajen värderar pengavinster och profiter mycket högre än människoliv ... Kan man inte använda utomjordingarna för vetenskapliga experiment? Man kanske kan tjäna en hacka på dem?


Alla försöker tjäna en hacka på Alien

Uppburna regissörer som David Fincher Alien 3Jean-Pierre Jeunet Alien – återuppstår och Ridley Scott igen, Prometheus och Alien: Covenant, har tagit hand om Alien-franchisen, men formeln har aldrig fungerat igen, inte sedan dollar-konstnären James Cameron satte ett S på slutet på Aliens. 

Nu är det dags för regissören Fede Álvarez att uppdatera rymdmonstret i Alien: Romulus och han har också försökt att få in samma underklass/arbetarklass/soldatperspektiv som i ettan. Huvudpersonerna är gruvarbetare ... och "brave new world" har inte gett dem mycket. Det är skitigt och jobbigt. Året ska föreställa 2142 ... och har inte AI och robotar tagit över skitjobb vid den här tiden? Kidsen knegar på Weyland Industries gruvkoloni på en planet med noll soltimmar per år. Det är mycket mysigare i Kiruna. Cailee Spaeny spelar Rain och hennes föräldrar har dött av slitjobb och hon tar hand om Andy, en android som blivit som hennes lillebror, programmerad av hennes pappa, som hon agerar beskyddande gentemot.

Romulus refererar till romarrikets ledare

Den som kan sin mytologi vet att namnet Romulus refererar till berättelsen om romarrikets förste ledare som mördade sin broder Remus – båda söner till krigsguden Mars - och sedan grundade Rom. There can only be one. Båda bröderna uppfostrades förresten av en varg. Ungefär som Mowgli i Djungelboken.

Fede Alvarez använder sig både av imperialism och storhetsvansinne och kolonialism, som Weyland industries står för, och märkliga syskonrelationer - som i grekisk-romersk mytologi. Syskon kan både hjälpa och stjälpa.

Tar ett blad ur Star Wars bok

Alien: Romulus har tagit ett blad ur Star Wars digra bok, där Rogue One, den fristående "mellanfilmen" som utspelar sig samtidigt som originaltrilogin, och är en av de mest hyllade av de nyare filmerna. Alien: Romulus är också en mellanfilm. Alltså varken prequel eller sequel. Alvarez film utspelar sig mellan de två filmerna som "alla" gillar ... Alien (1979) och Aliens (1986) och struntar i resten. Man kan säga att detta är ett led i den 1980-tals nostalgi som filmmarknaden marineras av nu ... Från nya Ghostbusters och  nya Beverly Hills Cop till  nya Karate Kid och nya Beetlejuice.

Alvarez har också gått tillbaka till de två Alien-klassikernas perspektiv, där arbetare och marinkårssoldater utnyttjas av "the man" eller ”bolaget”. Villkoren ska nu reflektera hur gen Z har det. Gigekonomi i rymden? Rain har samlat ihop till semester, men då dubbleras hennes arbetskvot av Weyland. Hon får söka semester igen om fem år. In space no one can hear you go on strike ...

På jakt efter en bättre planet  

Rain och ett gäng andra rymmer från kolonin med det långsiktiga målet att hitta en bättre planet. De åker först till Romulus, en övergiven rymdstation, för att skaffa det som de behöver. Men det var ingen bra plan, ur askan i elden som sagt, rymdstationen har blivit en kupa för universums mest stryktåliga parasit, och resultatet syns direkt på filmaffischen ... den suger sig fast i ansiktet på en i gänget.
Sedan är det dags för den dreglande xenomorphen att göra entré och spetsa, smälta eller göra snacks av människorna.

Det regnar inte Ripleys  

Så det är som vanligt. Igen. Är Rain en ny Ripley? Nej, men deras namn börjar på samma bokstav. Alvarez har stor respekt för Ridley Scotts film, kanske för mycket respekt. Det är samma sak en gång till. Och nu kan vi det. Men om man gör något eget och innovativt och nytt ... då är det ju inte Alien. Det kanske är dags att lämna rymdmonstren kvar i sin lilla kupa och låta dem dö utan luft. Man vill inte lägga fler dollar och mer tid på det här.

Tilläggas bör ... att det finns en excellent dokumentär om Sigourney Weaver nu på SVT play. Missa inte.



Regi: Fede Alvarez

Skådespelare: Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux med flera

Speltid: 1 h 59 min

Åldersgräns: 15 år

Betyg: 3

FILM: Beetlejuice Beetlejuice - Tim Burton & Co har kul i leklådan!



Betyg: 3

Säg hans namn tre gånger och han kommer tillbaka ... Ja, det räcker tydligen med två gånger i titeln. Tagline är att du har väntat en evighet på den här filmen. Med tanke på hur många klassiker från 1984 som har fått uppföljare i år så är det inte konstigt att man även dammat av en spökfilm från 1988. 1980-tals nostalgi är hett, och Tim Burton har en stor gammal nostalgisk leksakslåda som han vill ta fram igen och leka med ...


Beetlejuice Beetlejuice är här. För regin står så klart den ojämförlige och egensinnige Tim Burton och manus är skrivet av Alfred Gough, Seth Grahame-Smith och David Katzenberg.

Många skådespelare återkommer i samma roller som i originalfilmen, inklusive Michael Keaton som spelar det lurige spöket Betelgeuse vars namn uttalas som Beetlejuice.

Fortfarande kär och galen

Lydia (Winona Ryder) från originalfilmen är nu vuxen, hon kan fortfarande kan se spöken  och hennes tonårsdotter Astrid (Jenna Ortega) är en sådan där lagom rebellisk amerikansk dussin-tonåring som man hittar i nästan alla filmer. Astrid tror inte på spöken, Astrid gillar bara vetenskap. Lydia och hennes konstnärliga bonusmamma Delia (Catherine O´Hara) återvänder till Winter River tillsammans med Astrid, och vi som sett ettan vet att där mötte en tonårig gothic chic Lydia  för  första gången Betelgeuse som ville gifta sig med henne. Det finns stalkers och det finns stakers. Betelgeuse var kärlekskrankt ruggig och kunde inte ta ett "nej" som svar. Lydia försöker varna familjen för Betelgeuse, men de lyssnar inte, så klart, tonåringar lyssnar aldrig på någon annan än sig själva och TikTok influencers, så Astrid luras så klart in i spökdimensionen som kallas "the Afterlife" av ett annat spöke som heter Jeremy (Arthur Conti). Lydia vet vem hon ska få hjälp av ... för att få Astrid tillbaka. Betelgeuse. Och han är fortfarande kär och galen. Med betoning på galen.

Klär ut sig till polska Nobelpristagaren Marie Curie

Det är lite kul att man fokuserat på tre generationer kvinnor i familjen Deetz. Konstnärsmamman Delia,, Lydia som ser likadan ut som i ettan ... och Lydia är  nu programledare för tv-showen Ghost House. Och så minstingen, den cyniska spökskeptikern Astrid. Kontroversen i Polen var förresten att Astrid klär ut sig till Marie Curie på Halloween och refererar till den dubbla Nobelpristagaren som fransyska. I Polen är Marie Curie polsk, även om hon bodde och forskade i Frankrike och gifte sig med en fransman ... Ja, Marie Curie är så klart polsk (eller i alla fall polsk-fransk) överallt, inte bara i Polen ... och hon upptäckte grundämnet polonium som fått sitt namn efter Polen ... Man löste det med dubbning. Astrid säger på polska att hon är utklädd till en polsk fysiker. Problem solved. Leve dubbningen. (Kanske kan man få en svensk dubbning där de säger att Marie Curie fått två Nobelpris i Sverige ... för att få in Sverige i konversationen?)

Trendigt med tre generationer

Även årets Ghostbusters fokuserar på tre generationer av kvinnor. En karaktär som man kan se som bonusmormor (receptionisten i originalfilmen) och mor och dotter och deras relation. Fast där är det dottern som är bäst på att se spöken, hon hinner till och med bli kär i en lurig spöktjej innan filmen är över.

Det är en lång startsträcka i Beetlejuice Beetlejuice och sedan får filmen upp farten och blir som en Lisebergs-ride på Halloween kombinerat med ett utflippat disco.

Uppföljaren är snabbare, snyggare, skojigare än originalet. Och Keaton, denne forne Burton-Batman, sjunger bättre än den senaste Jokern när han tar sig an Richard Marx stalkerschlagerdänga Right here waiting ...

Burton tramsar ohämmat och med glädje

Och så måste vi nämna excentriskt gothvackra Monica Bellucci som verkar ha haft "a ball" under inspelningen och Willem Dafoe som spökactionskådissnut som gjort sina egna stunts en gång för mycket. Det är så där Burtonskt kul och knäppt och knepigt som det bara kan vara när Burton tar fram leksakslådan och tramsar ohämmat och med oförställd glädje.

De finns de som blir uppslukade av franchises. Burton är sin egen franchise och han gör vad han vill som han vill. Ingen säger åt honom hur han ska leka bäst i leksakslådan.

Extramaterial: Filmen har massor av extramaterial, över två timmar. Kommentatorsspår av Tim Burton, The Making of Beetlejuice ... dokumentär, intervjuer med skådespelarna, tillbakablickar på originalet och vad som hänt sedan och sex olika små featurettes.

God Jul alla Halloweendiggare - ni vet vad ni ska önska er!



FILM: Maria Montessori - Her-story med stort hjärta





Genre: Drama
Längd: 100 min
Land: Frankrike / Italien
Inspelningsår: 2024
Regi: Léa Todorov
Skådespelare: Jasmine Trinca, Leila Bekhti, Pietro Ragusa, Emily Di Ronza
Releasedatum: 2024-12-09

Betyg: 4+



Vi befinner oss i tidigt 1900-tal och vi får följa Italiens första kvinnliga läkare (Italiens första advokat har redan fått en egen Netflix serie) som utövar sitt kall gratis. Maria Montessori antogs av misstag eftersom hennes namn lästes som "Mario". Senare kommer hon att ge sin son detta namn.

I en värld där få yrken är öppna för kvinnor är "kurtisan" ett av de äldsta yrkena. Den franska kurtisanen Lili d’Angely verkar leva ett glamoröst liv som hålldam, men hon har en hemlighet som hon inte vill ska komma ut. Denna hemlighet gör att Maria och Lili så småningom blir vänner ... En dotter som Lili skäms för och har inlåst. På den här tiden kallas barn med intellektuell funktionsvariation för idioter. Lily söker upp Maria i Italien och det visar sig att även Maria har en hemlighet, en utomäktenskaplig son.

En vacker och sprudlande film

Tillsammans arbetar de i vad som kommer att bli den kända Montessoriskolan. En vacker och sprudlande scen är när Lily spelar piano för barnen, och det öppnar upp nya världar för dem.

Maria Montessoris metoder är berömda och används än idag och har hjälpt miljoner barn överallt, inte bara i Italien och Frankrike. Det här är en varm och hoppfull film som påpekar att alla kan utvecklas på sina egna villkor. Dessutom ger filmen är det ett fint porträtt av kvinnlig vänskap och självvalt systerskap mellan två personer som först verkar väldigt olika, men som har mer gemensamt än vad man först kan ana. 

Ett intelligent och känsligt porträtt

Maria Montessori spelas av Jasmine Trinca, känd från Giorgia Farinas Romantic Guide to Lost Places och Paolo Genoveses Kärlekens hjältar, och Lili d’Angely spelas av Césarbelönade fransyskan Leila Bekhti, känd från Jacques Audiards En profet.

Jasmine Trinca gör ett oförglömligt, intelligent och känsligt porträtt av Maria Montessori. Så här ska en biopic vara. Eccellentti.

måndag 9 december 2024

FILM: I was the Netflix film before Christmas ...

Högt i tak i Neflix julfilmer ...





Det byggs snögubbar, det julpysslas, det huggs granar, det bakas kakor i långa banor, det sjungs julsånger, det dansas, det dricks varm choklad, det finns julmarknader med hemgjorda grejer och det snöar ... förmodligen någonstans i Kanada. En karriärsmänniska och/eller julhatare inser att hen satsat helt fel i livet och en nedläggningshotad aktivitet eller byggnad räddas med hjälp av gemensamma ansträngningar. Inom en och en halv timme är du framme vid ett lyckligt slut. Kort sagt: julfilmssäsongen är här! Netflix gör varje år ett antal egna julfilmer och lägger upp några gamla biofilmer och köper in ett helt paket nya tv-julfilmer från ... Kanada. En julfilm ska ha hög mysfaktor, massor av juliga ingredienser, massor av (fejk-)snö, och kunna stå på i bakgrunden medan du själv bakar, julpysslar, glöggmyser med vänner ... eller hur du nu väljer att ladda upp inför julen.


Nu är det dags för NCR ... Netflix Christmas Ratings! Filmer får poäng för julighet ... ju mer jul, ju fler julaktiviteter, desto bättre.


'Twas the Text Before Christmas


Regi: T.W. Peacocke
Författare: Cara J. Russell
Skådespelare: Merritt Patterson, Trevor Donovan, Jayne Eastwood m.fl.
Lanseringsdatum: 2023-10-21
Längd: 83 minuter
Land: Kanada
År: 2023 (Netflix aktuell 2024)

Peacocke-filmer utmanar Hallmark-filmer när det gäller att få guldstjärna för trivsamhet. Den här får en liten guldstjärna för att utmana troper: karriärskvinnan behöver inte uppoffra karriären och flytta ut på landet för att få drömkillen ... HAN flyttar efter henne ... till Australien. Där hon fått ett nytt, bättre jobb. Det var på tiden att troperna ställdes på huvudet. När det gäller julighet ... Den här filmen får in hela TRE jular på under 80 minuter. Det är effektivt! Swosh så går hela året och så är det jul igen ... Massor av julaktiviteter hinns med längs vägen. Upprörda åskådare har dock påpekat att kalkonen i filmen tinas alldeles för sent ... Då är det väl inte så konstigt att den blir misslyckad?!
Julighetsfaktor: Tre jular och inget annat än jular måste helt enkelt ge 10/10. Filmen har mycket riktigt tagit sig högst upp på Netflix-listan.



A Royal Date for Christmas 


Regi: Bradley Walsh
Författare: Cara J. Russell
Skådespelare: Danica McKellar, Damon Runyan, Nigel Hamer m.fl.
Längd: 90 minuter
Land: Kanada
År: 2023 (Netflix aktuell 2024)

Det finns gott om gör-om-mig filmer där tjejer görs om ... här får istället en tjej chans att göra om en kille ... en tillbakadragen kunglighet som behöver en ny look. Under tiden de umgås hinner de med nästan alla julaktiviteter på listan ... de går ut i skogen och hugger gran, de bygger en snögubbe, de bakar en (misslyckad) jultårta ... de fixar med frön till fåglarna och de dricker varm choklad. Tjejen hinner också rädda något ... sitt eget företag.
Julighetsfaktor: 6/10


Christmas on Windmill Way 


Regi: Don McBrearty
Manus: Billy Schofield
Skådespelare: Chad Michael Murray, Christa Taylor Brown, Marcia Bennett m.fl.
Lanseringsdatum: 2023-11-23
Längd: 85 minuter
Land: Kanada
År: 2023 (Netflix aktuell 2024)

Mia Miejer tänker att hennes Oma Ann kommer att vinna "The Christmas Market Fest Dutch Bake-Off competition" med sin prisbelönta Kerststol, men snart får Mia annat att tänka på. Familjens väderkvarn, där Mia bygger möbler, är hotad av ett flådigt lyxhotellbygge, liksom stadens populära julmarknad. Mäklaren i fråga är hennes gamla high school kärlek ... Filmen är fullproppad med nederländska referenser, speciellt till en massa olika bakverk som förmodligen inte finns på de flesta svenska - eller kanadensiska - julbord. Väderkvarnen räddas innan eftertexterna rullar. Och ett kärleksmeddelande har legat kvarglömt i en holländsk träsko i TIO år. Kanske det mest långsökta "bump in the road" tricket för ett kärlekspar någonsin ... (Varför ska förresten folk bo på lyxhotell, när det inte finns något kvar att se, efter att väderkvarnen och julmarknaden är borta? Det finns inga andra attraktioner i byn ...)
Visserligen bygger man ingen snögubbe, men man snickrar ihop en tron till Jultomten ... och det kompenserar väl upp julighetsfaktorn. Liksom alla nederländska bakverk.
Julighetsfaktor: 6/10



Paris Christmas Waltz 


Regi: Michael Damian
Manus: Janeen Damian, Michael Damian
Skådespelare: Jen Lilley, Matthew Morrison, Paul Freeman m.fl.
Lanseringsdatum: 2023-11-19
Längd: 84 minuter
Land: Kanada
År: 2023 (Netflix aktuell 2024)

Emma säger upp sig från jobbet som revisor, träffar proffsdansaren Leo och tillsammans flyger de till Paris för att vinna en danstävling ... (eftersom det är sådant man gör helt spontant på sitt jullov). I Paris hinner de också köpa julgran, klä julgranen, dricka varm choklad och beundra alla juleljusen i Paris ... och de är många. 
Intrigen är som ett slags Dirty Dancing eller Strictly Ballroom  med äldre människor ... genom att släppa taget och dansa för att det bara är kul så vinner de för sig själva (även om de inte vinner en tävling).
Det är nästan absurt mycket juldekorationer och julbelysning i filmen. Mais... c'est la vie à Paris ...
Julighetsfaktor: 5/10


The Merry Gentlemen

Regi: Peter Sullivan
Manus: Maria Sokoloff
Skådespelare: Britt Robertson, Chad Michael Murray, Maria Sokoloff, Marc Anthony Samuel, Colt Prattes m.fl.
Genre: Julfilm, Komedi, Musikal, Romantik
Lansering: 2024-11-20 (gjord direkt för Netflix)
Längd: 87 minuter
Land: USA
År: 2024



Chad Michael Murray från Christmas on Windmill Way är tillbaka i rollen som "Hallmark handyman", julig strippdansare och kärleksintresse. The Merry Gentlemen är en kombination av romantik-, musikal- och komedifilm.  Marla Sokoloff som skrivit manus har även filmens tredje största roll, den ständigt stöttande storasystern. (Hon har även spelat Joeys syster i tv-serien Friends). En Broadwaydansare återvänder till sin hemstad på landet för att fira jul och när hon upptäcker att föräldrarnas musikställe är i fara sätter hon upp en lagom risqué show för att rädda den. The Full Monty (eller Magic Mike) möter Saving Something Again ... vilket är en av de mest framgångsrika feelgoodgenrerna och julfilmstroperna.
Julighetsfaktor: 8/10


Angel Falls Christmas


Regi: Jerry Ciccoritti
Manus: Carlie Mantilla & John Eliot Jordan
Skådespelare: Jessica Lowndes, Chad Michael Murray, David Reale, Samora Smallwood, Jane Luk, Carlie Mantilla m.fl.
Längd: 84 minuter
Land: Kanada

En överarbetad läkare försöker visa att hon minsann inte är någon julhatande Scrooge (vilket hennes pojkvän insinuerat precis innan de gjorde slut ...) En snygg främling, som visar sig vara en julängel, hjälper henne med alla julaktiviteter (åka skridskor, baka julkakor, göra pepparkakshus, gå på julkalas, sjunga julkareoke, välja gran, klä granen ...) i ett slags twist på It's a Wonderful Life. De där stackars änglarna får verkligen anstränga sig för sina vingar ... Chad Michal Murray, som strippar barntillåtet i The Merry Gentlemen, spelar här ängeln Gabe som inser att han helst av allt skulle vilja ha tjejen själv, istället för att slutföra uppdraget och få ihop tjejen med hennes före detta pojkvän.
Man har verkligen mölat in nästan alla julaktiviteter - det finns bokstavligen en lista där allt är med. Och referensen till It's a Wonderful Life ger bonuspoäng.
Julighetsfaktor: 8/10


Meet Me Next Christmas


Regi: George Arthur Rusty Cundieff
Manus: Molly Haldeman & Camilla Rubis
Skådespelare: Pentatonix som sig själva m.fl.
Längd: 106 minuter
Land: USA - direkt för Netflix
År: 2024

Minns ni den gamla filmen Klappjakten med Arnold Schwarzenegger? Här rusar huvudpersonerna runt på samma huvudlösa sätt på jakt efter ... inte en julklapp till någon, men en biljett till Pentatonix julkonsert till sig själv (för julen är den tid då man ska ge till sig själv) och under tiden hinner hon tro att "ödet" säger att hon är menad för typ tre olika män. Vem IDAG skriver en huvudperson som kastar sig på alla singelmän hon möter och tror att det är "ödet"? Skämskudde till manusförfattarna. Pentatonix spelar sig själva och de är inte några bra skådespelare. Det här är ingen julfilm, det är en reklamfilm för Pentatonix. Inte snyggt gjort. Filmen duger möjligen till dryckesspel --- ta en sup varje gång någon säger Pentatonix och se hur många som klarar sig till slutet av filmen ... om ni inte stängt av innan dess. Förresten. Vi har nog med julstress i verkligheten förutan att titta på någon som julstressar ... och inte ens för att få tag i Arnies julklapp!
Julighetsfaktor: 1/10

Our Little Secret


Regi: Stephen Herek
Manus: Hailey DeDominicis
Skådespelare: Lindsay Lohan, Ian Harding, Kristin Chenoweth, Jon Rudnitsky, Katie Baker m.fl.
Längd: 101 minuter
Land: USA - gjord direkt för Netflix
År: 2024


Lindsay Lohan film där allt är stressigt och o-juligt, alla bråkar med varandra, alla par gör slut eller skiljer sig innan juldagen är över ... och man har inte ens ett bageri eller en väderkvarn att rädda! Vad är detta för julighetsfaktor? Det är som en trött gammal spring i dörrarna fars från 1800-talet. Det enda som är bra är Kristin Chenoweth. När julkakor med choklad i (nästan) förgiftar den lilla hunden, då är det negativa måttet rågat. 
Julighetsfaktor: 2/10





Hot Frosty



Regi: Jerry Ciccoritti
Manus:Russell Hainline
Skådespelare: Lacey Chabert, Dustin Milligan, Katy Mixon Greer, Lauren Holly, Chrishell Stause m.fl.
Lansering: 2023-11-13
Längd: 92 minuter
Land: USA - gjord direkt för Netflix
År: 2024

En snögubbe som får en magisk scarf blir levande och kär i tjejen som är Lindsay Lohans bästis från Mean Girls. En reverse-Pygmalion-story där den levande snögubben för en (välbehövlig) makeover till tonerna från Pretty Woman. En massa julaktiviteter hinns med, rädda projektet är själva snögubben (som inte får smälta) och hela byn skramlar för att rädda honom - återigen, precis som i It's a Wonderful Life. Inget säger julstämning så mycket som gemensamt skramlande i byn.
Och tänka sig att snögubbar som får liv inte behöver se ut som Olaf  i Frozen (Frost). Nu väntar vi på Frozen 3 där Olaf får skaffa sig ett välkramat åtta-pack och charma Elsa som en gång i tiden gav honom magiskt liv ... som varar även över den varma sommaren.
Julighetsfaktor: 9/10


That Christmas


Regi: Simon Otto
Manus: Richard Curtis och Peter Souter
Baserat på barnböckerna: The Empty Stocking, Snow Day och That Christmas av
Richard Curtis

Skådespelare (originalröster): Fiona Shaw, Bill Nighy, Brian Cox, Jodie Whittaker m.fl.
Längd: 92 minuter
Land: Storbritannien
År: 2024


En jultomte och en ren skojar om frusna nötter ... och skojigare än så blir det inte i denna generiskt tecknade julfilm ...  Denna Richard Curtis barnfilm är ett slags Love Actually där tre olika barnböcker mosas ihop. Vad ska man säga?  It's A Lot, Actually.  Alla karaktärer tecknas på samma sätt och inga karaktärer har mer än ett utmärkande karaktärsdrag eller en enda egenskap (snäll - busig - trött - förälskad) om ens det. En dramalärare sitter barnvakt i en lada på landet med en massa ungar av olika härkomst medan ett gäng tonåringar kör omkring utan vinterdäck i en Scooby-Doo bil ... och de har inte ens vett att ringa bärgning när de kör av vägen ... En ensam pojke låter som en babblande Hugh Grant i Notting Hill när han förgäves försöker fråga chans. Jultomten och den enda renen kör trött slappstick och klagar på vädret.  När renen påpekar att de inte kan vara kvar i England längre, de har Sverige och Finland kvar ... Vänta nu, borde de inte gjort Sverige och Finland först där folk firar jul och öppnar julklappar på julafton? I England firar man först på juldagen ... Och presenterna är alldeles för dyra, tänk på alla stackars  föräldrar ... förr räckte det att låtsas att tomten kom med en frukt och lite nötter och godis och ett mynt. NU ska det vara elgitarrer och stora fyrhjulsdrivna bilar som man kan köra på stranden ...
Filmen är väldigt självgod med alla interna referenser till Love Actually.
Det enda som är bra är läraren med röst av Fiona Shaw ... som är kanon på att bygga snögubbar.
För stressigt, för rörigt, för hetsigt ... och  för självgott.
Love Actually fyller förresten 21 år i år - och Bill Nighy som gör rösten till fyrvaktaren Bill är med även i den, i rollen som avdankad popstjärna. Finns både på Netflix och på SVT play.
Julighetspoäng: 3/10 Helt för Fiona Shaws snögubbebyggande.


Elf


Regi: Jon Favreau
Manus: David Berenbaum
Skådespelare: Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel,
Mary Steenburgen, Ed Asner, Bob Newhart m.fl.
Längd: 97 minuter
Land: USA
År: 2003

Will Ferrell klantar sig och försöker åka rulltrappa ... och en massa annat som han aldrig gjort förr, eftersom han vuxit upp som en "Santa's Elf". Hans uppdrag: att få sin människofarsa att gå från naughty till nice ... och att få honom att älska julen. Och att meka med Jultomtens släde, vilket hans adoptivfarsa lärt honom.
Grattis ELF --- 21 år i år! Gammal myndighetsålder. 
Passa på att se, sista chansen på Netflix i december.
Värt att notera: man hann inte med så många julaktiviteter för att samla julighetspoäng i en julfilm förr-i-tiden. Jultomtens lilla armé av jobbare hinner med väldigt få julaktiviteter - förutom att snickra leksaker, året runt. Och ingen får elgitarrer eller stora fyrhjulsdrivna bilar. 
Julighetsfaktor: 5/10


The Holiday


Regi: Nancy Meyers
Manus: Nancy Meyers
Skådespelare: Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black, John Krasinski, Eli Wallach, Edward Burns, Rufus Sewell m.fl.
Längd: 136 minuter
Land: USA och Storbritannien
År: 2006

Ett stensäkert tecken att det lackar mot jul är att The Holiday återigen poppar upp på Netflix topp-tio-lista ... Kate Winslet och Cameron Diaz byter hus med varandra. En populär julaktivitet är att proppa i sig så mycket julchoklad och så mycket juldricka som det bara går. Och att maxa stapeln av julläsning som man inte hunnit med under resten av året ... Diaz karaktär jobbar som filmtrailerklippare och hennes jultrailer för en julfilm med Lindsay Lohan (premiär på juldagen) bidrar så klart till extra julighetspoäng. Liksom alla julkalas. Det bästa kalaset är i Hollywood ... med gamla legendarer som pratar minnen. Och visst är det juligt med karaktärer som maxar filmtittandet över jullovet? The Holiday har förresten bidragit till en idag populär inredningstrend ... med en stil som hamnar på många önskelistor. Nancy Meyers har liksom Tim Burton och Wes Anderson en helt egen touch... i crème de la crème stil.
Julighetsfaktor: 8/10



Black Dove


Regi: Alex Gabassi och Lisa Gunning

Manus: Joe Barton
Skådespelare: Keira Knightley, Ben Whishaw, Sarah Lancashire, Omari Douglas m.fl.
Land: Storbritannien
År: 2024

Det här måste vara en del i Keira Knightleys hemliga kampanj för att ta över julen. Hon är med i Love Actually, hon är med i That Christmas (i ett klipp från Love  Actually som de tecknade karaktärerna tittar på), hon är med i Disneys The Nutcracker i rollen som Sugar Plum Fairy ... hon är med i julskräckfilmen Silent Night ... och nu är hon med i julactionserien Black Dove där hon spelar den perfekta modern och makan som fixar de perfekta julfesterna ... och  är undercover spion.  Ja, hon hinner julpyssla lite snabbt innan det är dags att åka ut och knivhugga folk. Som spionhistoria väldigt, väldigt långsökt ... som parodi på allt man ska hinna innan jul (julfester, julpyssel med barnen, lönnmord ...) lågmält rolig. Keira Knightleys lönnmördarsidekick i serien spelas av Ben Whishaw känd som Q i Bondfilmerna och som Paddingtons röst i originalfilmerna. Uppenbarligen var Keiras barn väldigt uppspelta över serien Black Dove (som de inte får se, den har 16-års gräns) eftersom de trodde att hon skulle få träffa och spela mot Paddington ... på riktigt. Paddington som marmeladkäkande undercover spion och prickskytt ... ?! Den spin-offen vill man se.
Julighetsfaktor: 4/10






söndag 8 december 2024

BOK: I Nobels hemliga tjänst - Vem får Nobelpriset och varför?



Titel: I Nobels hemliga tjänst 

Författare: Göran K. Hansson

Förlag: Fri Tanke förlag, 2024


Vem får Nobelpriset? Vilka upptäckter premieras? Varför tar det så lång tid innan vissa saker belönas, medan det några gånger går väldigt snabbt? Varför är Nobelpriset världens största och bästa och mest kända pris?


Svaret på den sista frågan är ungefär kort och gott att "rätt pristagare" har valts ut sedan dag ett. Det första priset i listan är fysikpriset, den första pristagaren var Wilhelm Röntgen ... 1901. Vad en röntgenmaskin är vet folk än idag, uppfinningen används än idag och att det är något som varit - och som är - till stor nytta för mänskligheten är obestridligt. Genom historien har det varit mycket få stolpskott.

Du är i samma grupp som Einstein, Curie och Flemming  

Pristagarna har också blivit till ambassadörer för priset. Blir du en Nobelpristagare ingår du i samma grupp som Albert Einstein, Marie Curie, Nils Bohr, Richard Feynman, Watson & Crick, Werner Heisenberg, Hermann Joseph Muller, Alexander Fleming ... och du vet att du delar glans med folk som upptäckt saker som DNA och penicillin och radioaktiv strålning och principerna bakom kvantmekanik.

Mycket få gånger har det varit "fel val". Detta gäller alltså vetenskapspriserna. När det gäller fred och litteratur har det bråkats desto mer. Mest bråk har det paradoxalt nog varit kring fredspriset. 

Vetenskap och frack

I Nobels hemliga tjänst handlar om hur det är att vara med om att se ut vetenskapspriserna. Titeln är en glimten-i-ögat parafras på James Bond klassikern I hennes majestäts hemliga tjänst. Visst omges även Nobel av en hel del dramatik och mystik ... och visst är det dags att damma av "the old tuxedo" när vinsten är i hamn. (Ian Fleming tjänade för övrigt mycket mer på sin "uppfinning" än Alexander Fleming på sin upptäckt - fast i valet mellan James Bond och penicillin är det solklart vad de flesta skulle välja.)

Alla vet, men ingen vet ...

Nobelpriset är medialt sett världens mest uppmärksammade pris. Alla vet hur det går till när priset delas ut. Några lyckliga vinnare bockar och bugar mot kung Carl XIV Gustav och Nobels lagerkrönta byst och publiken i Konserthuset applåderar. Sedan är det bankett i Stadshuset i Blå hallen som är gjord av rött tegel. 

Diskretion och noggrannhet

Vägen fram till att bestämma vilka som ska få just årets Nobelpriser är dock längre och snårigare än den där trappan i vilken servitörer balanserar diverse fantasifulla matkreationer. När man arbetar med att ta fram pristagare är man bokstavligen i Nobels hemliga tjänst. De tre viktigaste egenskaperna för en Nobel-agent är diskretion, noggrannhet och ett öppet sinne. Och hängivenhet när det gäller massor, massor, massor av läsning. Som följs av långa diskussioner och hemliga telefonsamtal ... och till slut är det dags för prisutdelning och bankett efter väl förrättat värv. Sedan börjar allt om igen. 

License to read ... I Nobels hemliga tjänst avslöjar så mycket den kan om arbetet bakom kulisserna med världens största pris.

BOK: Château för uppfyllda drömmar av Stefan Holm och Jessica Eriksson - Grande Finale med värmländsk julfest!



Titel
: Château för uppfyllda drömmar 
Författare: Stefan Holm och Jessica Eriksson
Serie: Romantiska äventyr i Värmland (del 3)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2024-10-10
Förlag: HarperLove
ISBN: 9789150979114


Årets bästa, svenska julbok? Château för uppfyllda drömmar får en att fundera över varför Netflix inte flyttar hela sin julfilmsproduktion till Värmland, istället för att envisas med att använda nischade avkrokar som New York, Vermont och Kanada .... Julmyset och julstämningen slår till direkt när det inleds med gammaldags värmländsk julmarknad och julfika med smöriga, fluffiga lussebullar. Mörka nätter med snöyra, och eventuella vargar som lurar i mörkret sedan Gösta Berglings och Selma Lagerlöfs dagar, bidrar ytterligare till stämningen.


Visst finns det mörka saker som lurar i dunklet ... men det är inte vargar utan en advokat (som råkar heta Mörk) som Ellinor behöver oroa sig för. 

Mäklaren Andres är trött på att befinna sig i Manfred Mörks klor och när han förälskar sig i Alva (och även hennes charmiga katt Bamse) så funderar han alltmer på hur han skulle kunna komma loss från sitt förflutna. Alva är Ellinors bästa vän ... och kommer Andres och Alva fortfarande att kunna vara tillsammans om Alva får veta på exakt vad han gjort mot Ellinor?

Ljusa sommarkvällar - kompakt vintermörker

Ellinor charmades av Värmland när det var sommartid och ljusa kvällar ... nu känner hon sig ofta trött och håglös. Felix är dock glad över vintersäsongen för då ska de gå till Löfbergs Arena tillsammans och heja på Färjestad!  Ellinor har ingen aning om vad icing och powerplay och offside och face-off och allt det där andra betyder. Men folk verkar bli glada där de grönvita gör mål ... så det kanske inte spelar någon roll?

Det sitter i väggarna - och under golvbrädorna

I de värmländska skogarna fortsätter arbetet med att renovera den gamla herrgården som Ellinor kallar för sitt château. Renoveringen har lett till lika delar spännande gamla mysterier att reda ut - det sitter i väggarna (eller under golvbrädorna?) - och samtida konflikter och kärlekstrubbel. Felix har blivit ovän med både Andres och Tony under tidens gång. Ellinor har först förälskat sig i först Andres och sedan i Felix ... och när du hennes gamla käresta Grégory, en musiker från Paris, kommer på besök för att han har en spelning i Karlstad, då börjar Ellinor fundera på om hon har gjort rätt val. Var det inte Grégory som var hennes stora kärlek? Grégory är i alla fall helt säker på att hans livs misstag var att låta Ellinor gå ... och hans bästa låt handlar om deras eviga kärlek.

Frödings mystiska koppling till Ellinors château ...

Klockan tickar för renoveringen, vi får följa alla Ellinors förberedelser inför julfesten och det ger läsaren lika delar känslor av julmys och julstress. Det är massor snö, mängder av hempysslat julpynt, nyhuggna doftande granar och hemgjort julgodis ...

Julmarknaden som Ellinor och Alva besöker i början av boken finns på riktigt. Man kan köpa herrgårdsost - och annan julost - på julmarknaden vid Gustaf Frödings herrgård. En herrgård som påminner om Ellinors, och enligt legenden finns det en mystisk gammal koppling mellan de två herrgårdarna. Det finns många mysterier att reda ut här.

Mera kärlek och flera herrgårdsmysterier ...

Det skulle lätt kunna bli en spin-off serie. Med nya kärleksförvecklingar med alla konstnärer som ska komma till Värmland och bo på Ellinors château. Och givetvis kan Gustaf Fröding komma och spöka på ett hörn, om han känner för det.

BOK: Madicken på Junibacken av Astrid Lindgren



Titel: Madicken på Junibacken
Format: Inbunden
Antal sidor: 371
Utgivningsdatum: 2024-10-18
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN: 9789129742275

I det stora röda huset nere vid ån, där bor Madicken. Där bor också mamma och pappa och lillasyster Lisabet, och en svart pudel som heter Sasso och en kattunge som heter Gosan. Och så Alva. Madicken heter egentligen Margareta, men när hon var liten kallade hon sig själv Madicken, och fastän hon nu är stor och nästan sju år heter hon fortfarande så. Det är bara när hon behöver förmanas som hon kallas Margareta. Ganska ofta kallas hon Margareta. För hon har många roliga infall och tänker sig aldrig för ... förrän efteråt.


Madicken på junibacken är en ny samlingsutgåva som består av två böcker: Madicken och Madicken och Junibackens Pims.

Astrids bästa vän

Madicken var i verkligheten Astrids bästa vän i skolan, och man kan besöka Madickens grav på Vimmerby kyrkogård. Huset som Madicken bodde i finns också kvar, och horder av turister kör förbi på väg till Astrid Lindgrens Värld, bland annat för att se Madicken-teater i ALV:s eget Madicken-hus. Förmodligen helt ovetande om att de just kört förbi "the real deal". Kul bonusfakta: långt senare bosatte sig författaren Torgny Lindgren (inte släkt med Astrid) på andra sidan gatan.

Julteater på Intiman och Liseberg

Madicken sätts ofta upp som julteater, vi har sett flera olika uppsättningar, både stora och små älskar dem. Kålle Gunnarsons Stage Fantasys olika uppsättningar på Intiman och Lisebergsteatern är moderna, fartfyllda, mysigt juliga klassiker med mycket sång och dans.



I den här boken ingår det två julfiranden och många olika julförberedelser och den vintriga berättelsen där Madicken och Lisabet går vilse på isen. Det är mycket julmys med slädfärder och marknader ... och stallmys i en närbelägen bondgård, där Lisabet tror att lille Jesus föddes. Gården är ju så gammal! Och i bondgården satt bonden och hans fru och undrade varför det lyste på julafton i ladugården. Bondens tonåriga barn undrar om inte de också undrade vem som var i stallet, och då förklarar Lisabet att det var för så länge sedan så självklart så fanns inte bondens barn. Oj, vilken matematisk logik. Skulle bonden och hans fru vara nära tvåtusen år gamla?

Hoppar mellan firanden och utflykter

I böckerna hoppas det ofta snabbt från firande till firande ... Det är picknick och kalas och dans och födelsedagsfirande och Valborgsfirande och vårsånger ... Många seder har försvunnit idag. Är det någon som får fina kort och presenter på sin namnsdag? Är det någon som får pengar och godis för att göra läxorna? Läxor ska man väl göra gratis och godis är onyttigt. Julgranen i boken kläs natten till julafton. Inget noventfirande här. Och inget Halloween. Även om folk gärna berättar spökhistorier lite när som helst.

Flyger som Mary Poppins


Den mest kända historien är den när Madicken likt Mary Poppins ska flyga med ett paraply. Även detta är under ett firande, en utflykt, en picknick.

Det är den illustrationen som pryder omslaget. Det finns inga illustrationer i själva boken - men flera äventyr har blivit separata bilderböcker med färgillustrationer. Som Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken. 


fredag 6 december 2024

SCEN: Hellmans Drengar - firar 30 år med Drengarnas jul

 




DRENGARNAS JUL 30 ÅR

Hellmans Drengar fyller 30 år och bjuder in till stor fest på Lorensbergsteatern. Det utlovas gamla godingar blandat med nya överraskningar, allt i ett kärleksfullt paket.

På cirkusen är förberedelserna i full fart inför den kommande föreställningen. Clownerna värmer upp smilgroparna, de starka männen pumpar musklerna, den skäggiga damen trimmar mustaschen och djuren gör sig redo för att visa sina bästa tricks. Allt verkar vara frid och fröjd tills det visar sig att djuren inte alls är redo att visa upp sig. Djuren finns inte ens kvar på cirkusen… Hur ska drengarna lösa det här?

Hellmans Drengar fyller 30 år och bjuder in till stor fest på Lorensbergsteatern. Det utlovas gamla godingar blandat med nya överraskningar, allt i ett kärleksfullt paket.

Nu börjar julen. Får vi be om största, möjliga tyssssstnad!

Boka era biljetter här: https://lorensbergsteatern.se/evenemang/drengarnas-jul-2024 eller på telefon 031-708 62 00.

Arrangör: Hellmans Drengar och Lorensbergsteatern

    BOK: Château under stormande himmel - Stefan Holm och Jessica Eriksson excellerar i värmländsk modern saga


    Författare: Stefan Holm och Jessica Eriksson
    Titel: Château under stormande himmel 
    Serie: Romantiska äventyr i Värmland (del 2)
    Antal sidor: 256
    Utgivningsdatum: 2024-05-16
    Förlag: HarperLove
    ISBN: 9789150978155



    Nu är det dags för mer drama och mer romantik i Värmland. Vi återvänder till Ellinor Carpentiers renoveringsdrömmar ... och verklighet.



    Herrgården i Värmland, som parisiska Ellinor kallar sitt château, är i behov av mycket omvårdnad. Mäklaren Andres, som visade Ellinor objektet i den första boken, är nu historia och Ellinor har blivit ihop med hantverkaren Felix. Deras relation har utvecklats mellan den sista sidan i förra romanen (som slutade med att hon knackade på hans dörr) till den första sidan i den här romanen.

    Det är som ett grekiskt drama. Mycket drama utspelar sig "off stage".

    Drama mellan forna bästa vänner

    Mycket drama blir det också mellan forna vännerna Andres och Felix. Finns det någon vänskap kvar att tala om? Andres sätter igång en hämndkampanj mot både Felix och Ellinor, han försöker hitta en annan arvinge till herrgården, en som vill sälja och riva byggnaden, och då kommer Felix och Ellinor att bli av med sin stora kärlek ... alltså renoveringsdrömmen. 

    Jagar kärlek och katt i Stockholm

    Samtidigt i Stockholm jagar Ellinors bästa svenska vän Alva efter kärleken - och blir plötsligt kattägare på köpet. Ellinor verkar som en vuxen människa, Alva verkar vara som en tonåring. Finns de i samma värld? Utflykterna i prosa till Stockholm gör att man tappar en del av flytet i Värmlandsskildringarna, men de behövs för att etablera hotet mot herrgården (den andra arvingen) och Andres "redemption arc" - han blir förälskad i Alva när han ser henne i Ellinors instragramflöde. Det är som bäddat för ett nytt par att shippa i del tre i serien.

    Rosenlabyrintens mysterium

    Precis som i den först romanen i serien så finns här övernaturliga inslag - Ellinor hör ett gråtande barn i den försvunna rosenlabyrinten, och Felix son Ludde går runt och pratar med någon som bara han kan se ... precis där rosenlabyrinten låg förr i tiden.

    Ellinor vill så gärna återställa den pampiga trädgården också ... men är det farligt att fantisera om att återställa rosenlabyrinten? Vem är det gråtande barnet som hörs? Och varför övergavs Ellinors château en gång i tiden?

    Kombinerar genrer på ett utmärkt sätt

    Värmland har en miljö som passar bra för feelgood, magisk realism, sagor och spökhistorier ... Här finns traditioner att leva upp till. Och Holm och Eriksson kombinerar genrerna på ett utmärkt sätt.

    Humoristisk, hemkär ton

    Tilläggas bör att tonen ofta är humoristisk och det finns passager som är riktigt roliga. Som när Felix funderar på hur han ska behålla Ellinors gunst. Hon är spontan och äventyrslysten och resvan och försöker till exempel locka med Felix och Ludde till Paris med löfte om att gå på vattenland. Ludde är entusiastisk. Men Felix är hemkär, har inget pass och vill inte lämna Värmland ... och vad är det för fel på det nya badhuset i Karlstad? Det måste väl vara lika bra som vattenland i Paris på höstlovet? 

    Arvika är trevligare än Paris

    Felix tänker att han måste få Ellinor på andra tankar än hemska resor utomlands. I valet mellan Paris, London och New York ... väljer han Arvika. För en semesterhelg som blir ett helvete. Felix tror också att allt som behövs för att Ellinor aldrig ska vilja lämna Värmland är att hockeysäsongen drar igång. Om Färjestad vinner, då ska hon få se på liv i luckan och firande på torget, då kommer hon aldrig att vilja åka någonstans!

    Glädje över matchande grönvita hockeytröjor

    Det är rörande naivt att se hur Felix kan tro att en modern, modemedveten, elegant parisiska som jobbar som konstnär ska bli så entusiastisk över Färjestad och en sport hon knappt visste fanns ... och att hon kommer att bli glad över matchande grönvita hockeytröjor.

    Stormvindar tilltar i styrka

    Mot slutet av romanen tilltar stormvindarna i styrka - både bokstavligen och bildligen - och både Felix och Ellinor får ställa sig frågan vad som verkligen betyder något.

    En blandning av realism och sagoberättande som fungerar - liksom blandningen av humor och tragik. Både släktforskning och renovering är trendiga hobbyer ... och i tredje delen utlovas ett hejdundrande värmländskt julfirande.

    BOK: Sista julen i New York av Becca Freeman - Som The Night Before Christmas, fast längre

    Antal sidor: 344

    Utgivningsdatum: 2024-10-23
    Förlag: Norstedts
    Översättare: Helen Ljungmark
    Originaltitel: Christmas Orphan's Club

    ISBN: 9789113130040

    Sista julen i New York påminner om många tidigare romcoms och julberättelser, mest av allt The Night Before ... där tre vänner i New York ska festa tillsammans som om det vore den allra sista gången de ses. 

    Hannah i Sista julen i New York är föräldralös, precis som den centrala karaktären i The Night Before ... och på samma sätt använder hon gång på gång detta för att få som hon vill. Skillnaden här är att gänget på tre egentligen är ett gäng på två ... eller fyra, beroende på hur man räknar. Det är föräldralösa Hannah och hennes gay-best-friend Finn och de två ser sig själv som en egen familj. Sedan tillkommer Hannahs rumskompis Priya (som inte har några karaktärsdrag förutom att finnas i bakgrunden och att alla tar henne för given, mycket sorgligt) och en schablonkliché av en rik aristokratisk britt som heter Theo och som Finn är kär i. 

    Utdragen chansfrågning

    Sådana som Theo finns inte utom i amerikanska filmer och romaner. Det är ännu töntigare än "the Hallmark handyman". Det tar hela boken för Finn att kläcka ur sig att han gillar Theo. Det går fortare för Hugh Grant i en Richard Curtis film att fråga chans. Och det säger inte lite. Det finns gränser hur långt och hur länge man kan dra ut en intrig. Som femte hjulet under vagnen finns Hannahs pojkvän - men han är inte inkluderad i de fyras gäng (eller på bokens omslag).

    Upprepade repliker

    Gång på gång upprepas fraser i stil med "they are my people" eller "they are my person" - den typen av repliker som hade tvingat fram skämskudden om det varit en Netflixfilm eller Hallmarkfilm (lite variation i manus, tack). Det är uppenbart att Finn och Theo är "meant for each other" men det ska dras ut på det. I det onaturligt oändliga.

    Bara bakgrundsdekoration  

    Trots att det finns fyra personer i boken, i själva julgänget, så är två av dem mest bakgrundsdekoration, Priyas "lyckliga slut" är så påklistrat att man inte vet vem hon är tillsammans med eller varför, Hannah lämnar egentligen inte rum för någon annan att utvecklas, och romanen lämnar inte utrymme för någon alls att utvecklas. Det är exakt samma karaktärer med samma endimensionella karaktärsdrag i början av boken som i slutet av boken. Det är en stor nackdel i en roman. En annan nackdel är alla perspektivbyten. Det är meningen att man ska få nya perspektiv ... men alla som pratar låter exakt likadana. Det är ofta helt obegripligt vad de säger, och vem som säger det, eftersom ingenting går ihop.

    New York är inte romantiskt

    New York har varit scenen för många romcoms ... och när de fyra står i kö och fryser för att hyra skridskor för att Hannah vill det (ingen annans åsikt räknas och ingen vill egentligen åka skridskor) känner man att New York förmodligen är bättre på film och att New York är mycket bättre när någon som kan skriva manus, som Norah Ephron, sitter vid rodret.