fredag 20 september 2024

SCEN: Pippi flyttar in ... på Intiman med buller och bång, fest och sång!

Amanda Andersson som Pippi Långstrump - Stage Fantasy, Intiman.

 

Regi: Kålle Gunnarsson
Titel: Pippi flyttar in på Villa Villerkulla
Plats: Intiman i Stockholm
Produktion: Stage Fantasy och 2entertain
Spelas: 14 september - 24 november
Speltid: 2 timmar
I några av rollerna: Emilia Rösund och Lea Lindblad alternerar i rollen som Annika, Ian Hammarbäck och Erik Norgren som Tommy. Pippi i alla föreställningar spelas av Amanda Andersson, känd bland annat från Idol och Ronja Rövardotter.
Betyg: 5 🌟🌟🌟🌟🌟

Här kommer Pippi Långstrump och fyller 80 år. Pippi firar med familjemusikal på Intiman. Tjolahopp, Tjolahej, Tjolahoppsansa! Och tänka sig, det blir fantastiskt bra!

Intiman var en gång i tiden känt som Ingmar Bergmans hemvist. Nu för tiden kan man säga att Intiman är en av världens bästa teatrar när det gäller att satsa på barnkultur och att få barn intresserade av teater. I höst är det Pippi Långstrump som flyttar in på Intiman (efter Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter ...) och den senaste succén, Bröderna Lejonhjärta, flyttar vidare till Lisebergsteatern och får en ny premiär den 24 november. 

Äkta teaterglädje och medryckande musik

Så vare sig du befinner dig på västkusten eller östkusten så kommer du att ha tillgång till en familjeteaterupplevelse av världsklass. Klassiska äventyrsböcker som varsamt anpassats till att passa i en modern teater för en modern publik med många entusiastiska skådespelare på scenen, fina teatereffekter, old school teaterglädje och massor av medryckande musik.
Pippi skulle förresten passa utmärkt som musikalstjärna. Hon har sången och dansen i blodet ...

Rövardotter och Idol som Pippi

Amanda Andersson, som spelar Pippi, är en tonåring med mycket musikaliskt skinn på näsan. Hon är från Falkenberg (västkusttös alltså), hon har varit med i Idol, hon har bland annat spelat huvudrollen i Ronja Rövardotter ... hon gjorde premiär på scen som fyraåring, på Stora Teatern i Falkenberg, i showen Schlagerabstinens (även känt i folkmun som "Vi saknar Melodifestivalen ...") och mimade då till Amy Diamond. Mimandet varade inte länge, snart sjöng hon på riktigt. I somras såg jag henne i rollen som Loreen - Mellodrottningen med megahitten Tattoo - och hon var  ruggigt lik i scennärvaro och rörelsemönster och sång.

Drömmer barn om att bli en ny  Loreen ... eller en sjösjuk sjörövare?

Nu ... känns det som om man ser Pippi framför sig. Vem vet, hade Pippi uppfunnits idag kanske hon hade haft jättelånga naglar och flygigt hår och tatueringar och bestämt sig för att bli schlagerartist och vinna Mello, ESC och Idol?! Det verkar vara en vanligare barn-och-ungdomsdröm idag än att bli pirat och gå till sjöss, som i Astrid Lindgrens böcker. (Vem vill INTE undvika sjösjuka?)
Det som är tidlöst är att vara kavat och optimistisk och att vända saker till det allra bästa.
Det som också är tidlöst är att längta efter spänning och att något ska hända ...

Visualiserar en spännande vän ... och så finns hen

Första gången jag läste Pippi var jag övertygad om att Annika och Tommy själva hade hittat på Pippi, för de var så uttråkade, Pippi är liksom deras egen Hemlige Mållgan. Hur mycket i Pippis värld händer på riktigt, hur mycket är på lek och på låtsas? Finns det verkligen sockerdricka i sockerdricksträdet? Lägger Pippi ut skatter som de ska hitta eller låtsas de hitta eller har de verkligen hittat en ny skatt? Och spelar det någon roll?
Nej, det spelar absolut ingen roll.  Speciellt inte när det är teater. Teater i sig är essensen av lek och låtsas och att allt är möjligt. 

Två upplagor av Tommy och Annika

Alla huvudrollsinnehavare på scenen är väldigt unga - Tommy och Annika finns i två upplagor, för att alternera och avlasta varandra. Det innebär ju också att det blir två premiärer, två röda mattor och två premiärkalas ... Det unga busiga paret Dunderkarlsson och Blom (som vill komma åt Pippis guldpengar) finns också i två upplagor och de påminner lite om det flyhänta gänget kring Oliver Twist ...

Tommy och Annikas mammas hemliga dubbelliv som pirat

Det finns en hel hög med stora (och små) pirater som kan komma in och showa, skoja och dansa ... och lever inte Tommy och Annikas mamma ett hemligt dubbelliv som pirat?! Coolt!
Visst känns det här troget böckerna, och Pippis origin-story om hur hon dök upp i Villa Villerkulla en vacker dag ... 
Men. Hur väl minns vi böckerna? Prussiluskan var aldrig med. Hon uppfanns när Pippi filmades i början av 1970-talet. Idag "minns" vi alla Prussiluskan i Pippi-böckerna, fast hon inte är med där. Och nu för tiden ... visst skulle det kännas konstigt med en Pippi uppsättning utan den vuxna karaktär som de flesta barn verkar tycka är allra roligast och som med tiden har blivit "kanon".

Prussiluskan är en ny barnfavorit

Häromåret var jag inbjuden till Astrid Lindgrens Värld för att skriva, och alla barn älskade trion Prussiluskan och Kling och Klang, trion hade till och med fått en egen allsångsprogram och en egen scen ... och var det inte lite romance igång mellan Prussiluskan och Kling? Kling och Klang verkar förresten vara avlägset släkt med Dupontarna, de är så klantiga hela tiden, klantiga, men välvilliga.
Även här upplever jag att denna trio är en barnfavorit som drar ner många skratt.

Alla vill vara Pippi och ha en vän som Pippi

Men den skojiga Prussiluskan och de dansande piraterna i all ära, den som alla älskar mest är så klart Pippi. Hon är dels den som alla flickor och pojkar (och alla andra) vill vara - modig, snäll, fri - men hon är också den vän som alla vill ha - modig, snäll, generös, lekfull, lojal.

En av mina vänner var på besök från Frankrike till Astrid Lindgrens Värld. De hade läst Pippi och dottern var så förälskad i Pippi att hon följde efter Pippi (eller snarare flickan som spelade Pippi) hela dagen. Hon ville inte se någon annan Astrid Lindgren karaktär eller göra något annat under hela vistelsen.

En Pippi med attityd och karisma

När man ser Amanda i rollen som Pippi kan man mycket väl tänka sig att små barn blir så stormförtjusta att de skulle vilja följa runt henne jämt, överallt, som trogna små hundvalpar. Hon har den utstrålningen. En Pippi med attityd och karisma. En Pippi för 2020-talet.

Tommy och Annika är lite roligare och tuffare än vad de brukar vara - speciellt Annika som var så räddhågsen förr i tiden.

Det finns gott om unga skådespelare här som vi säkert får se mer av i framtiden. 
Och Pippi gör verkligen intryck. She sticks like a tattoo ...

Tvättäkta medryckande musikalupplevelse

Det här är en otroligt fin teaterupplevelse som är både nydanande och nostalgiskt traditionell ... och föreställningen bjuder även på en tvättäkta musikalupplevelse med hisnande äventyr, klämmig sång, medryckande dans, spralligt skoj och massor av bus för alla åldrar.

P.S. Känner du igen några av de skönsjungande sjörövarna så kan det vara för att du sett och hört dem leverera smäktande stämsång i förra säsongens dunderhit Ronja Rövardotter ...


Annika och Tommy och deras mamma och Annika och Tommy ...
Showsugna små och stora sjörövare ...

The Artful Dodger & Oliver Twist?! Nej, det är Dunder-Karlsson och Blom!

Alla bilder är officiella pressbilder från Stage Fantasy / 2 entertain. 
I ROLLERNA - cast 1 och cast 2
Pippi - Amanda Andersson 
Tommy - Ian Hammarbäck och Erik Norgren
Annika - Emilia Rösund och Lea Lindblad
Kling - Anders Lindahl 
Klang - Tomas Totten Strömberg 
Prussiluskan - Jessica Stendahl 
Efraim Långstrump/Starke Adolf - Henric Joneskär
Dunder-Karlsson/Ensemble - Olle af Klercker och Hugo Gummesson
Blom/Ensemble - Erik Källsäter och Benjamin Östberg
Fru Zettergren/Ensemble  -Liv Sundblad 
Ensemble - Jennifer Sherwood och Oliver Samil
Ensemble/kaffedam - Meleah Myhrberg och Kimberly Rydberg
Galna Gunnel/Ensemble - Maja Lindahl 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.