onsdag 26 juni 2019

FILM: Mysteriet om Herr Länk - Vacker animation i ny Yeti-historia


Mysteriet om herr Länk
Regi Chris ButlerGenre AnimeratManus Chris ButlerMedverkande David Hellenius, Pernilla Wahlgren, Ola Forssmed, Lill Lindfors


Myt eller människa? Legend eller liv? Tillhörighet erhållen strikt genom den egna identiteten eller också genom andras tolerans? Frågorna ställs på ett ganska subtilt sätt i ”Mysteriet om herr Länk”, femte filmen från den framstående amerikanska animationsateljén Laika (med titlar som ”Coraline och spegelns hemlighet”, ”Boxtrolls” och ”Kubo och de två strängarna”) som förstås är menad att charma hela familjen. Och som nog också lyckas med det.

I centrum står den ensamme men envetne upptäckaren Lionel Frost (med svensk röst av David Hellenius), som efter ett äventyr med sjöodjuret i Loch Ness – väl funnen men inte lyckligt förevigad – tar sikte på Bigfoot i USA:s nordvästra skogar. Den felande länken – ”Missing link” som filmen heter i original – syftar på den aplike herr Länk (Ola Forssmed), den siste av sin art, vilket Frost vill bevisa för att äntligen bli del av ett obskyrt, vetenskapligt sällskap i London. Vi befinner oss i en värld där människorna blir allt fler, djuren allt färre.

Från dessa skogar bär resan vidare över halva jordklotet till Shangri-La i Himalaya, där herr Länk – eller Susanne som varelsen snart kallas – ska finna sitt kusinsläkte med hjälp av Frosts list. Ännu en buddy movie alltså, där en slipad vetenskapsman i skotskrutigt ställs mot ett lurvigt charmtroll med mindre situationsanpassad intelligens – olika former av utanförskap. Med sig på resan får de den intelligenta äventyraren Adalina (Pernilla Wahlgren), som gör duon till en mer välbalanserad och mindre självcentrerad trio. På vägen lurar tjuvjägare beredda att gå långt för att dekorera sina väggar. Alltså upplagt för en del sedvanliga sidohinder som bidrar med ringa. Men filmens fokus ligger inte i actionscenerna utan i hantverket.

Inledningsvis är det mycket som går i viktorianskt 1800-talssnitt, beprövat inte minst inom animationen. Därtill är det många alfahannar, varav flera med pinnar till ben och enorma bröstkorgar, samtliga hågade till ära och berömmelse. Men både dekoren och paletten utökas väsentligt som resan expanderar; äventyret breddas, färgerna skiftar och så också den psykologiska motivationen. Häst och vagn och ångbåtar får sällskap av tåg genom Europa, vidare mot Himalayas väldiga vidder, där en annan typ av elitsamhälle väntar.

Sett till manus och utseende är ”Mysteriet om herr Länk” inte lika djärv som ”Kubo”, som regissören Chris Butler var med och skrev manus till. Men åldern på målgruppen är också något lägre här, och grundnivån fortsatt hög. Saker får ta tid, scener byggs långsamt och med omsorg, och lämnar avtryck – många små element att uppskatta på vägen. Även i den överdramatiserade finalen, på isiga klippsatser i ett tvetydigt Eden, finns ett mått av stimulans. Här ges inga definitiva gränsdragningar, men en rätt vacker sensmoral om att acceptans inte nödvändigtvis finns där man förväntar sig. Och, viktigare, att vetande och icke-vetande kan existera parallellt – detta att inte ta död på legenden, men inte heller förneka livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.