lördag 30 juni 2018

SCEN: Läderlappen flyger igen på Ystads teater!

Läderlappen är en operett där den skånska fanan hålls högt!

Läderlappen (Die Fledermaus) på Ystads teater är en operett för glada, lata sommardagar, där man satsat stort på skratt och gott humör och "buskis". Men givetvis också överdådigt vackra kostymer och scenerier och ett välfyllt och välljudande orkesterdike. 

Enbart att uppleva Ystad teater är värt entrébiljetten --- och då har inte ens ridån gått upp för förställningen, man njuter bara av miljön och musiken från orkestern. Den vackra teatern är en av de äldsta i Sverige som fortfarande är i bruk och sommaroperasatsningen firar 40 år i år --- medan den något yngre traditionen med sommaroperett firar 4 år!

Man kan tänka sig att Gustav III, känd som teaterkungen, skrockar förnöjt i sin musikhimmel. 

Den här nyskrivna versionen av Läderlappen utspelar sig faktiskt på plats i Ystad och självaste kronprins Gustav, han som kommer att bli Gustav III, finns med som en av rollkaraktärerna. Han kanske drömmer om att grunda en teater i Ystad?! Den berömda maskeradbalen utspelar sig i denna uppsättning på Ystads regemente, som finns kvar att besöka än idag.

Johann Strauss II, de populära valsernas mästare, är tydligt en publikfavorit än idag och hans melodier är lika trallvänliga nu som när operetten hade premiär. De nyskrivna dialogerna är blixtsnabba och pepprade med ordvitsar och ekivoka anspelningar. Librettot är i den här versionen av Läderlappen är uppdaterat och helt på svenska (eller skånska) med många moderna ord och fler anakronismer än i ett studentspex.

Häxans magiska inbjudningar kommer från Panduro pyssel.
En skurande piga längtar efter att få lyssna till opera av Wagner ("Det är konst det!"). En perukpudrare annonserar glatt att "Här kommer en make-over-scen"! Häxans gudomliga inbjudningar är egentligen panduro-pyssel som hon gjort själv, komplett med glitter och rullande plastögon.

Kronprins Gustav hälsar Ystadsborna välkomna med orden "Kära örebroare!", talar om att vända blad, blir livrädd för ett salutskott under maskeradbalen (en föraning om att han kommer att mördas i samband med en helt annan maskeradbal) och funderar på att grunda en Akademi ... Något som Drottningen bestämt sågar med orden att det bara kommer att bli en hoper gamla gubbar som lunchar tillsammans och ger priser till varandra!

Publikens skrattsalvor kommer som på beställning!

Eftersom handlingen utspelar sig i Ystad, dyker många kända svenskar upp på maskeradbalen --- bland annat Carl von Linne, den kände homologen. Vad homolog egentligen betyder ger upphov till en del missförstånd och besvikelser. Kokboksförfattarinnan Cajsa Warg ("man tager vad man haver") finns också med, liksom Jonas Alströmer, han som slog ett slag för den ätbara potatisen, och introducerade denna nya "fluga" på svenska tallrikar. Tidigare hade potatis bara varit vanlig som prydnadsväxt i fina slottsträdgårdar --- man hade inte brytt sig om att äta potatisarna.

Drottning Lovisa Ulrika av Preussen glider bara runt på scenen och fullkomligt äger, medan hennes undersåtar tävlar om vem som kan visa upp sig som hennes största fan.

En internationellt känd sopran från Bjärehalvön i Skåne presenteras!
Precis när man tror att det faktiskt inte kan bli mer överdådigt än så här, så toppar produktionen det hela med ett ännu mer storslaget nummer! En internationellt känd hovsångerska kommer in och river av en aria --- och så visar det sig att den internationella operastjärnan "bara" är från betfälten på Bjärehalvön! Se där, en liten hyllning till Bjärehalvöns stora operadiva La Nilsson, som i år firar 100 års jubileum.

Ystad teaters fina tradition med sommarföreställningar och älskade operetter har dragit stor publik i fyra år nu, och detta är en renodlad triumf för Rickard Söderberg och Kammaropera Syd. Rickard Söderberg flankeras på scenen av bland andra Laine Quist, som spelar hans hustru, och Katarina Lundgren-Hugg, som spelar häxa (och ständigt påpekar att hon hade velat spela en huvudroll!). Den komiska Ellinor Fryklund spelar husa för fjärde året i rad. Jonas Samuelsson huserar över orkesterdiket och en stor ensemble av musiker, sångare och skådespelare gör allt för att förgylla en oförglömlig kväll.

Det här är en överdådig upplevelse som måste ses --- och höras. Ett bevis på att det mesta och det bästa inte behöver inträffa på Dramaten eller på Operan i Stockholm --- det går lika bra att ha en världspremiär på en ny och uppdaterad version av Läderlappen i Ystad. En produktion som håller den skånska fanan högt --- både bildligt och bokstavligt talat.

Fladdermusvingar utvecklas med hjälp av solfjädrar. Fladdermustemat går som en röd tråd genom produktionen. Batman hade varit nöjd. Eller så hade han hävdat att det är han som är den riktige Läderlappen?

Fakta om uppsättningen:

Titel - Läderlappen
Plats - Ystads teater

Originaltitel - Die Fledermaus
Musik - Johann Strauss II

Regissör - Niklas Riesbeck
Drottningen äger. Här med kronprinsen vid sin sida.
Biträdande regissör & koreograf - Melker Sörensen
Dirigent - Jonas Samuelsson

Text - Rickard Söderberg
Dramaturgi - Rickard Söderberg, Jonas Samuelsson & Laine Quist
Arrangemang - Nils-Petter Ankarblom

Konsertmästare - Anders Hjortvall
Producent - Charles Andersén & Laine Quist
Ljusdesign - Sara Andersson
Kostym - Ann Walton
Inspicient - Susanne Sandquist


text och foto: Tidningen Kulturvinden och B. Graham

fredag 29 juni 2018

SCEN: Lyckohjul och Lill-Babs hyllningar i nya Diggiloo! - med David Lindgren som värd och Marika Carlsson som komiker

Medlemmar i Diggiloo-gänget 2018 - foto: Kristofer Sandberg.

Diggiloo är den somrigaste turné som finns! Man kan likna Diggiloo till musikturnéernas svar på Marvels Avengers - vilka artister (eller vilka skådespelare) som är med kvittar egentligen, för det är varumärket som säljer och man vet att Diggiloo ALLTID levererar! Man har alltid kul! Men i år har Diggiloo några extra kul nyheter att komma med ...

David Lindgren är jättebra som den nye frontmannen i Diggiloo (efter Lasse Holm) och han har övertygat som musiker och skådespelare ända sedan han spelade en ung Tomas Ledin i dennes första krogshow. Han intar nu definitivt rollen som showens ankare.

Och MEST POSITIVT av ALLA nyheter: Marika Carlsson! Gud, vilken gudabenådad komiker! Hon är alltså Diggiloos nya "comic in residence" (eller hovnarr?) och det ska bli så kul att se henne igen, efter succén med solokomediturnén ... kanske hon till och med kommer att sjunga? Hoppas!

Diggiloo brukar alltid ha ett tema, så även denna sommar.

Årets Diggiloo förvandlas till ett musikaliskt nöjesfält.

- Vi maxar showen på flera sätt. Till och med Marika Carlsson kan få sjunga, lovar nye frontmannen David Lindgren. 

Den 4 juli inleder Diggiloo på Malmö Arena. När andra sommarturnéer kommer och går, laddar Diggiloo för 16:e säsongen. Snart har två miljoner besökare upplevt pop- och showcirkusen! Inför sommaren har grundaren Lasse Holm definitivt lämnat över värdskapet till David Lindgren.

Musikaliskt kommer showen att bäras av Ola Salo, Charlotte Perrelli, Tommy Nilsson och Mariette.

De får sällskap av listaktuella Kamferdrops, Mendez och Kents mångåriga sidekick och körsångerska Ida Redig. Komikern Marika Carlsson efterträder alltså Per Andersson och Özz Nujen.

Inget Diggiloo utan schlager ... SVT:s Christer Björkman ska nu ta upp sin schlagerkarriär - igen.

– Den unga publiken vet nog inte att Christer Björkman vann Melodifestivalen 1992 med Imorgon är en annan dag. Nu får Christer sjunga för en ny generation, berättar David Lindgren.

I sommar kommer Diggiloo att präglas av extra lekfullhet.

Under ett "Lyckohjulet"-liknande parti bjuds publiken upp på scen för att välja låt för artisterna, genom att snurra på ett enormt chokladhjul. Till och med komikern Marika Carlsson kan få en låt på sin lott.

 – Jag är beredd på vad som helst. Varje kväll kommer skilja sig från den förra. Om publiken snurrar fram mitt namn, skulle jag helst vilja sjunga Kärlek banne mej eller Waterloo. Mardrömmen vore La Voix. Tänk om Malena Ernman sitter i publiken, säger Marika Carlsson med ett skratt. 

Årets Diggiloo-show hämtar även toner från Sydeuropa. Svensk-latinon och rap-artisten Mendez har inspirerat gänget till heta spanska rytmer.

Christer Björkman och Tommy Nilsson bidrar med förslag på franska klassiker - från Edith Piaf och Gilbert Bécaud fram till nutids hits.

Sommarens föreställning kommer hedra två musiklegendarer:  Lill-Babs och Jerry Williams. Lill-Babs turnerade med Diggiloo under två somrar.

- Hyllningar ska inte behöva komma för sent. Men man låter annat komma i vägen, vissa människor ska ju ändå finnas för alltid. Och helt plötsligt är möjligheten borta. Jag och vi ska göra varma och innerliga hälsningar. Publiken kommer känna det, säger Tommy Nilsson. 

Diggiloo-premiären är i Malmö Arena 4 juli.

Finalen är på Ulriksdals slott utanför Stockholm 18 augusti.

Diggiloo produceras av Patrik Krall och Krall Entertainment.

TURNÉPLAN DIGGILOO 2018 

Malmö, Malmö Arena 4/7 Hok, Hooks Herrgård 6/7 Ulricehamn, Sturebadet 7/7 Borgholm, Slottsruinen 12/7 Bromölla, Strandängen 13/7 Halmstad, Örjans vall 14/7 Rättvik, Dalhalla 20/7 Bispgården, Thailändska Paviljongen 21/7 Umeå, Hedlundadungen på Noliaområdet 22/7 Göteborg, Slottsskogen 26/7 Åmål, Djuphamnen 27/7 Kristinehamn, Sannavallen 28/7 Västervik, Bökensved 29/7 Vagnhärad, Tullgarns Slott 2/8 Karlsborg, Göta Kanal 3/8 Båstad, Tennisstadion 4/8 Ystad, Sandskogens Idrottsplats 5/8 Lidköping, Villabadet 10/8 Motala, Råssnäs 11/8 Strömsholm, Strömsholms Slott 12/8 Bollnäs, Långnäs 17/8 Stockholm, Ulriksdals Slott 18/8

SCEN: GES - Sommaren är lång! - Från Dalhalla till Skansen med succé i repris!



Nu när fotbolls-VM är i full gång är det många som nynnar på ”När vi gräver guld i USA” ... från VM -94. Hitlåtarna som kommit från den musikaliska trion Glennmark, Eriksson och Strömstedt är många och i sommar ger de sig ut på stor Sverigeturné. Gästartist är ... OMG! - ingen minder än Eric Gadd!
Startskottet för turnén går i Dalhallas kalkbrott den 11 juli men redan den 3 juli kommer de tre herrarna att gästa SVTs "Allsång på Skansen" och sjunga med hela svenska folket.

TURNÉPLAN11 juli Rättvik, Dalhalla PREMIÄR SLUTSÅLT 
12 juli Rättvik, Dalhalla EXTRA FÅTAL
13 juli Rättvik, Dalhalla EXTRA14 juli Vadstena, Slottet
19 juli Borgholm, Slottsruinen
20 juli Falkenberg, Stortorget
21 juli Lysekil, Pinneviken
26 juli Malmö, Mölleplatsen
27 juli Båstad, Tennisstadion
28 juli Båstad, tennisstadion EXTRA
31 juli Gotland, Burgsvik
2 aug Karlstad, Mariebergsskogen
3 aug Göteborg, Bananpiren
4 aug Kristianstad, Ovesholms Slott
10 aug Järvsö, Stenegård
11 aug Höga Kusten, Skuleberget Naturscen
12 aug Höga Kusten, Skuleberget Naturscen EXTRA
16 aug Skövde, Boulognerskogen
17 aug Eskilstuna, Sundbyholms Slott
18 aug Örebro, Brunnsparken
24 aug Uppsala, Botaniska Trädgården
25 aug Stockholm, Skansen SLUTSÅLT 
26 aug Stockholm, Skansen EXTRA

fredag 22 juni 2018

Härliga Härjedalen med ett av Sveriges bästa Midsommarfiranden ...

Midsommarfirande på Gammelgården - ett av de bästa!

Levande musik till små grodorna
Traditionellt Midsommarfirande på Gammelgården i Sveg, med alla de kända låtarna och specialiteterna flötgröt och gum - med tunnbröd till. 


Besökare i hembygdsdräkter. 
Start med Små grodorna och final med Raketen. 
Fiskdamm, tombola och hemslöjd. 

En fin hembygdsgård med en minnessten över de som en gång utvandrat. 

Flaggan - och björnen - i topp. 
Björnen är Härjedalens landskapsdjur.

Mums med flötgröt!
Flötgröt är en klassiker på festliga traditionella tillställningar i norra Sverige.

Så här gör man:

3 dl grädde kokas upp i kastrull. Pudra över 2-3 msk vetemjöl och vispa ner i den kokande grädden. Låt sjuda tills gröten lossnar från kastrullens kanter då den genast tas bort från värmen. OBS om gröten kokar för länge spjälkas den och fettet från grädden frigörs. Vispa ner salt. Vid behov, späd försiktigt med 1 msk kallt vatten.

(Fett? Ja. Men receptet är från fäbodarnas storhetstid, då folk och fä behövde äta upp sig ...)

Anna-Carin Olofsson visar upp sin dräkt.
Servera med strösocker och mald kanel som strös över portionen. Till flötgröten serveras kall mjölk i glas, gärna med knappt förnimbar smak av hjortronsaft (alternativt blåbärs- eller lingonsaft) och stenugnsbakat tunnbröd.

Spana efter fina folkdräkter!

Något som är trevligt med ett traditionellt Midsommarfirande är alla fina folkdräkter. Anna-Carin Olofssons är en klassiker som varit med länge (idag kompletterad med modern, vindtät jacka). Internationellt är hon känd som flerfaldig OS-medaljör i skidskytte - lokalt är hon känd som miljöhjälte som jobbar med hållbar energi, och som lärare på Skidgymnasiet i Sveg.

Och så ... avslutningen på Midsommarafton!

Midsommaryran på Storön med
Europas största Watercross tävlingar!

Tänk snöskoter på vattnet ... med hopp och snäva svängar och vatten som stänker, i heat efter heat ...

Gammalt och nytt blandas när det gäller Midsommar i Sveg och Watercross är en ny tradition - liksom paraden av veteranbilar. Så himla coolt!

Europas största Watercrosstävlingar på Ljusnan, pågår Midsommarafton och Midsommardagen.

Inte konstigt att Midsommarfirande i Sveg har rankats på listan över Sveriges 10 i topp Midsommarfirande av Expressen och Allt om Resor! Definitivt traditionellt. Definitivt nytänkande.

OBS - Passa gärna på att gå en blomsterpromenad i Midsommar ... kanske bland Midsommarblomster? (lila nävor i det vilda) och i Sveg kan man gå en Henning Mankell promenad och uppleva miljöer från hans böcker som utspelar sig i Sveg. Järnvägsbron på bilden kallas också Mankellbron.



Skyltar gör det lätt att följa Mankell-vandringen ...

En serie om fyra barnböcker (Augustprisnominerade och Augustprisvinnare) handlar om Henning Mankells barndom i Sveg. Hunden som sprang mot en stjärna är den första i bokserien.



Mankellbron (i bakgrunden) kallas också Järnvägsbron - och det är en unik bro eftersom biltrafik och tågtrafik samsas om samma bro (dock inte samtidigt!). I förgrunden syns mjölkört, som också kallas rallarros - för att den spreds med järnvägens framfart och med "rallarna" som arbetade med järnvägen.
En av många blommor, precis som midsommarblomster, som blommar nu till Midsommar!

Från och med den 11 juni går inlandsbanan ...

Glad Midsommar! - Fem finurliga fakta om firandet!

Visste du detta om vårt Midsommarfirande?
1. Allt handlar om planering 
Midsommarafton firades fram till 1952 alltid den 23 juni. Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, därför sammanföll alltid Johannes Döparens dag den 24 juni med midsommardagen. Men 1952 tyckte man att midsommar störde arbetsveckan och därför ligger dagen nu alltid på en fredag. 

   
2. Midsommarstångens historia 
Midsommaraftons mest kända symbol – midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Den kallas ibland för majstång, eftersom den i Tyskland och på övriga kontinenten restes i samband med förstamajfirandet. Man tror även att majstången användes av djäknar, den tidens studenter, och drängar som drog runt i städer och byar och ”sjöng maj” för mat och pengar i utbyte. 

   
3. Magiska Midsommar 
I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter, då naturen flödade av krafter. Läkeväxter sades vara extra kraftfulla och samlades därför under midsommarnatten. Att rulla sig naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan liksom att spara en krans och lägga den i julbadet. Var man på jakt efter en skatt var midsommar den bästa tiden att leta – det sades att förtrollade skatter då steg upp ur jorden och blev synliga för människor. En tradition som fortfarande lever kvar idag är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med. 

   
4. Kallast och varmast 
”Växlande molnighet med inslag av skurar” är en vanlig beskrivning när det talas om midsommarväder. Men hur ser vädret ut historiskt? Den allra högsta temperaturen noterades i Sveg 1935 och kom då upp i hela 35°. När det gäller den kallaste midsommaren är 1987 ett år att minnas Då hade Stockholm 11° som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära 0°. 

   
5. Så firar våra grannar 
Tro det eller ej men det finns inget annat land där man firar sommaren genom att dansa som små grodor runt en blomsterstång, sjunger snappsvisor, äter sill och ägg eller binder blomsterkransar. Däremot firar man i Finland ”Juhammus” och i Danmark och Norge ”St Hans dag” med stora eldar, fest och sånger - likt vårt Valborgsmässofirande. 

   

Känner

torsdag 21 juni 2018

SCEN: Soldat Fabian Bom - Mitt-i-prick när pilsnerfilm förvandlas till champagne


Soldat Fabian Bom från Vallarna - nu på DVD!


Regi: Ulf Dohlsten
Titel: Soldat Fabian Bom
Inspirerad av: Soldat Bom (1948) av Nils Poppe
Manus: Lars Classon och Jojje Jönsson.
Medverkande: Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Mia Poppe, Anna Carlsson, Mikael Riesebeck, Karin Bergquist, Mikael Ahlberg, Ola Hedén, Kent Vickell och Niclas Strand.
Spelades på: Vallarna och Lisebergsteatern i Göteborg
Inspelad på: Vallarna
Aktuellt DVD-släpp: 25 juni 2018
Distribution: Majeng Media

Soldaten må heta Bom - men humorn är mitt-i-prick! Nils Poppes älskade karaktär, den godhjärtade, optimistiske och pedantiske stinsen Bom, har uppdaterats varsamt och kärleksfullt inför den här nya humorsuccén.

Soldat Fabian Bom är ett nyskrivet manus av Lars Classon och Jojje Jönsson och de har inte utgått från teaterpjäsen Soldat Bom (som gått för fulla hus på friluftsteatern Fredriksdal i Helsingborg, många gånger) utan ifrån filmen Soldat Bom, som Nils Poppe gjorde redan 1948. Filmen är idag en humorklassiker och fick många uppföljare om huvudpersonen Bom.

Nils Poppe har gått till historien som en av de roligaste människorna genom tiderna, inte bara i Sverige utan i hela världen. Att finnas rankad på topp-tio listan, tillsammans med storheter som Charlie Chaplin och Buster Keaton, det är klass!

Nils Poppe - älskad av alla

Ofta när det gäller humor gäller sägessättet "älskad av publiken, hatad av kritikerna". Detta var inte fallet med Nils Poppe. Han älskades av alla. Något som är mycket ovanligt när det gäller humorister. Redan innan framgångarna med Soldat Bom hade Nils Poppe ryckt in i flottan i den älskade filmenBlåjackor. Kritiker- och publiksuccén Blåjackor lanserade det nya radarparet Nils Poppe och Annalisa Ericson. De blev Sveriges svar på Fred Astaire och Ginger Rodgers, fast roligare! Nils Poppe hyllades också både i svensk och utländsk media som Sveriges svar på Charlie Chaplin, men Poppe hade egentligen en helt egen mimik och skådespelarstil. Därtill var det ofta sång och dans i hans teateruppföranden och filmer. Likheten med Chaplin syns främst i det tragikomiska, Poppe hade en allvarligare sida, som man lägger märke till i filmer som Aktören eller Pengar - En tragikomisk historia, som han även själv regisserade, och som vann pris 1947 på den stora filmfestivalen i Venedig. Nils Poppe gick hem stort, i Frankrike, Italien, England, USA ... Poppes mimik och skådespelarstil var något internationellt gångbart --- till skillnad från de många komiker och skådespelare som blev populära bara i Sverige, i de så kallade pilsnerfilmerna.

Friluftsteatrarna blomstrar igen

Nils Poppes arv lever och roar än idag - han drev i många år Fredriksdalsteatern i Helsingborg, den som nu drivs av Eva Rydberg och som förmodligen sedan kommer att ärvas av hennes barn. Men Poppes äventyr bevisade att det gick att ha sommarteater i det ofta regniga Sverige och detta var något som inspirerade många, därför finns det idag många sommarteatrar runtom i Sverige, där buskisen blommar upp på nytt. Det mysiga Vallarna i Falkenberg skapades med tanke på att det skulle bli Hallands svar på Skånes Fredriksdal. En satsning som betalade sig med råge!

Den förra uppsättningen var Vallarnas 20-års jubileum, den populäre brevbäraren Dag-Otto Flink avfyrade fyrverkerier och succén var given. Men hur går man vidare efter 20 år?

Svaret blev att gå "back to the roots" och med nygamla rötter verkar buskisen mer livskraftig och vital än någonsin.

Historisk succé med Soldat Fabian Bom

Soldat Fabian Bom skulle kunna gå till historien som det bästa som någonsin kommit från Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.

Många tar chansen att uppleva teatern ännu en gång när den sätts upp på nytt på Lisebergsteatern, andra ser den för första gången.

Det är stor åldersspridning i publiken. Soldat Fabian Bom är en uppsättning som med fördel kan roa alla generationer. Att ta med sig barn och barnbarn och skratta tillsammans, det är en vinnare!

Nils Poppes filmhjälte Fabian Bom görs i denna uppsättning av Jojje Jönsson - en duktig skådespelare som kan så mycket mer än att spela Dag-Otto Flink. Han behöver en ny paradroll. Kanske Bom kan bli hans nya fullträff?



Söt sjuksyster, Fabian Boms syster (i omvänd drag), söt sjuksyster nummer två och så Fabian Bom själv.

Militärfars full av krutgubbar

Uppsättningen Soldat Fabian Bom är full av krutgubbar. Överåriga män i militärkläder för tankarna tillDad's Army eller Hemvärnets gamla gubbar, och männen i uniform är knappast de skarpaste knivarna i lådan.

Vän av militärhumor associerar gärna också till Halmstadskändisen 91:an Karlsson. Snällhet vinner till sist. Ett gott hjärta drar det längsta strået. Men: man måste se upp för fula fiskar som vill åt krigskassan! Eller i detta fall: obligationer som fraktas i den hemliga operation Spöregn. Kan uppföljaren komma att kallas Skyfall?

I originalfilmen Soldat Bom med Nils Poppe så drev Bom sin överordnade, spelad av Gunnar Björnstrand, till vansinnets rand. En komisk man kräver en "straight man" för att vara riktigt rolig.

Här har Mikael Riesebeck övertagit Björnstrands gamla roll. Men rollen är utökad så att Riesebecks furir själv får ha roliga scener, och inte bara scener där han reagerar på andras tokerier.

Scenen där han av misstag flirtar med en buske är grönt humorguld och buskis på hög nivå!

Söta sjuksystrar i slätstrukna uniformer

Hemvärnshumor och militärbuskis är inte direkt genrer som är berömda för att komma med bra och matiga kvinnoroller. Mia Poppe och Karin Bergquist spelar ett par riktigt söta och väna sjuksköterskor (ty sådana finns det gott om på förläggningen) - men trots att de båda två är rutinerade skådespelare med mängder av teateruppsättningar och stora filmroller bakom sig, så blir rollerna förvånansvärt platta och lika slätstrukna som de näpna sjuksköterskeuniformerna. Det är som om det inte finns någonting att bita i, ingen kärna i karaktärerna.



Konsten att (inte) hålla masken: Siw Carlsson och Mikael Ahlberg har så kul tillsammans i kvällens roligaste scener!

Då är det befriande att se Siw Carlsson fullständigt äga på scenen. Hon gör en dam med skinn på näsan. Buskis domineras ofta av manlig humor och skojiga gubbar i huvudrollerna, men Siw Carlsson spelar återigen en dam som drar det längsta strået och som klarar av att bräda männen i deras eget spel. Hennes rollkaraktär, inte någon av alla militärerna, lyckas genomskåda den lumpna kuppen som håller på att utföras.


Siw Carlsson - svensk humors stora primadonna!

Siw Carlsson är en humorns primadonna och varje sekund med henne på scenen är underbar. Hon får också fram det allra bästa av sina motspelare och tar dem till nya, skrattretande höjder.

Nils Poppe behärskade konsten att hålla igång en handling och dramats spänning, samtidigt som han fick sina motspelare att tappa masken, till publikens förtjusning. Siw Carlsson har samma handlag, humorns "golden touch", den som mjölkar ut varenda skrattsalva ur en scen.

Publiken kiknar av skratt - och Siw och hennes motspelare befinner sig snabbt i en rolig adlibsituation.

Scenkonstruktionen är snillrikt gjord och man byter snabbt från en gammaldags tågstation till en militärförläggning. Det går lätt att trolla fram baracker, illusionen av en skjutbana, en bänk som gjord för en romantisk picknick med champagne (en av de scener där Siw Carlsson fullständigt äger!) och ett buskage som visar sig vara viktigt för de komiska vändningarna i handlingen.

Fabian Boms okända syster i omvänd drag-humor

Nytt för den här versionen av Soldat Boms liv och leverne är att han har en syster. Hon är också söt och vän --- men när hon byter om till manskläder och tar värvning blir hon en av hemvärnets roliga gubbar, och njuter av sin nya manliga frihet. Förvecklingar följer värdiga en Shakespeare komedi (där det fanns gott om flickor som klädde ut sig till män --- vilket för övrigt även en av huvudpersonerna i Nils Poppe klassikern Blåjackor gör!). Vanligtvis i mainstream komedi idag är det män som klär ut sig till kvinnor i "Some like it Hot" tradition --- så det är kul med lite omvänd dragshow!
För övrigt citeras en del Shakespeare i uppsättningen, dessutom finns här med en del musik- och dansnummer. Citat ur Romeo och Julia och ett musikalnummer ur West Side Story, besläktade historier, finns båda med i handlingen.

Sedan kan man också misstänka att den brittiska, klassiska komedikortfilmen The Plank av Eric Sykes också har inspirerat till ett av kvällens roligaste nummer!




Hela ensemblen på scen: Kvällen avslutas med att en gitarr lottas ut!


Pilsner förvandlas till champagne

Fabian Bom är hela tiden en mycket käck och kavat och positiv och entusiastisk figur, han är en pedant och en petimäter och en vältränad optimist. I filmen Soldat Bom "bestraffas" Bom med en lång straffexercis som inte knäcker den outtröttlige och glade Bom, utan istället furir Berglund, och den här teateruppsättningen tar väl hand om den klassiska filmscenen --- som utspelar sig både före och efter pausen!


Hemligheten bakom denna framgång med den uppdaterade Soldat Bom? De har kul på scenen --- och alla har kul i publiken! Så "enkelt" är det!

Buskisen sägs ofta vara släkt med pilsnerfilmen eller vice versa. Det här är inte pilsner, det här är snarare champagne i teaterform. Man fylls snabbt av en bubblig, fnissig känsla och man känner sig lätt om hjärtat och vill bara ha mer. Observera att detta är en form av champagne utan åldersbegränsningar och utan baksmälla! Bättre kan det inte bli!

B. Graham


lördag 16 juni 2018

SCEN: Fars lilla tös - Rydberg & co i humoristisk högform med ett makalöst 100 års jubileum på Fredriksdalsteatern

Välkomna till Fars lilla tös! Foto: Fredriksdalsteatern


Regi: Anders Aldgård
Titel: Fars lilla tös
Medverkande: Eva Rydberg, Birgitta Rydberg, Anders "Ankan" Johansson, Mia Poppe, Anna Norberg, Robert Rydberg, Kalle Rydberg, Fredrik Dolk, samt ensemble med 6 dansare.
Manus: Sven Melander och Mikael Neumann
Aktuellt: Både teaterchefen Eva Rydberg och Fredriksdal jubilerar! Eva har varit teaterchef för Fredriksdalsteatern i 25 år och artist i 60 år. Fredriksdal fyller i år 100 år. Det firas med klassisk, men uppdaterad fars, som den tidigare teaterchefen Nils Poppe spelade på Fredriksdalsteatern under titeln Fars lille påg 1975 och 1985.
Plats: Fredriksdalsteatern, Helsingborg
Spelas: Hela sommaren, t.o.m. den 19 augusti.


Hon kom som ett yrväder en soldränkt juniafton, med en fjäderboa (inte ett Höganäskrus) runt halsen!

Birgitta Rydberg, i rollen som Amanda Propp från Tomelilla, är bland det absolut roligaste man kan se på en scen i Sommar-Sverige! 

Amanda Propp är som en längre och frispråkigare och mer högklackad version av Pippi Långstrump --- en frimodig, föräldralös och rödhårig flicka med skinn (och fräknar) på näsan, en flicka som inte bryr sig så mycket om vad andra tycker och tänker. 
Blir det någon tårta kvar?

När Pippi är på kalas äter hon hela tårtan och dricker all saft. När Amanda är på kalas (objuden och förklädd till rosenbuske) slukar hon alla smörgåsar och dricker upp allt vin. Sedan är hon sugen på efterrätt! Finns det marängsviss?? Eller en liten "goding"?

Intrigen i pjäsen Fars lilla tös är att Amanda Propp är på jakt efter sin kappsäck med guldpengar. Eller rättare sagt: ett arv efter en far hon aldrig träffat. 

Fadern är dock inte något suspekt politiskt inkorrekt kung över en Söderhavsö, utan en högst respektabel, albeit virrig, professor, som glömt att han firar ett-årig bröllopsdag (finurligt tolkad av Anders Ankan Johansson). Han hade inte räknat med att en dotter från det förra äktenskapet skulle dyka upp som obeställd present på bröllopsdagen, samtidigt med svärföräldrarna (underbara Eva Rydberg och Fredrik Dolk) och han gör allt för att den förtjusande frun (en charmig Mia Poppe) ska få fira dagen i lugn och ro ... 

Men Amanda Propp är som en naturkraft, eller snarare en naturkatastrof, som inte går att styra ... Och när professorns bäste vän, en advokat vid namn Ville (en korrekt och prydlig Kalle Rydberg) försöker hjälpa till med några små vita lögner blir det snart värre. Mycket värre.

En hemlighetsfull succéförfattarinna i femme fatale tappning (skönsjungande Anna Norberg) får de flesta av männen att tappa huvudet - utom den lugne betjänten Herman (en välbalanserad Kalle Rydberg) - han har bara ögon för det rödhåriga yrvädret Amanda Propp. Som går på knock-out hela pjäsen igenom!

Yrväder på ingång!
Fars lilla tös är i grund och botten en klassiker, en uppdatering av Fars lille påg. I pjäsen är det 1926 och Hälsingborg stavas fortfarande med ä. Men samtidigt som man känner av de klassiska vingslagen, som sig bör under ett jubileumsår då Fredriksdal firar 100 år, är detta helt klart en ultramodern pjäs, en komedi för # metoo eran. Det är så mycket roligare att se en tjej stöta på ett manligt hembiträde, som hon kallar för godbit, än att se ännu en herre klappa ännu ett kvinnligt hembiträde på rumpan. 

Precis allt i den nya Fars lilla tös fungerar!Som ett komiskt klickande urverk, som tickar på, medan man väntar på att bomben ska brisera under den slutgiltiga peripetin. Den uppdaterade versionen har flera utökade kvinnliga roller, som Eva Rydbergs roll, som hon förvaltar ypperligt. Nytillagda skämt omfattar allt från vad man blir glad för att få i julklapp till vad man har i Eslöv att göra (man åker fel!). Hennes rollkaraktär är inte längre en hunsad hustru, utan en dam med en hel rävlya bakom örat --- och drömmar om att bli en scenprimadonna!

Den vackra författarinnan är rik, sexig och självsäker --- och hon säger rakt ut att hon inte behöver någon som försörjer henne. Hon har ju skrivit 1920-talets motsvarighet till 50 Shades of Grey och kan rulla sig i pengar, om hon så skulle önska ...

Inre barn och yttre uttryck ...
Nya och uppdaterade mansroller är både roliga och sympatiska. Den välvillige och vänlige professorn. Advokaten som spelar världsvan och tuff, men som innerst inne verkar gulligt osäker --- speciellt när han konfronteras med den hemlighetsfulla författarinnan. Och givetvis det manliga hembiträdet, eller betjänten, som tar varje hot om uppsägning med samma orubbliga lugn. När Amanda Propp säger att han får sköta hemmet, medan hon gör karriär på Broadway ... då är han lika lugn som alltid. Att sköta hemmet är ju vad han är bäst på.

Fars lilla tös har ett antal par som ska paras ihop, stilsäkrare än djuren som skulle ombord på Noaks ark, massor av smarta one-liners och vansinnig situationskomik, men grunden i komedin är ändå en tragedi --- och de allra bästa komedierna har en mörk klangbotten.

Fars lilla tös och föregångaren Fars lille påg handlar om ett barn som växer upp på fosterhem och som vuxen letar efter sina föräldrar --- när det vuxna barnet kommer uppklädd i sjömanskostym för att gå på maskerad, en komisk poäng i handlingen, kan detta lika gärna symbolisera att barnet inuti huvudpersonen fortfarande är på jakt efter mening och mål och sammanhang. Varför blev jag övergiven?

Nils Poppe, som gjorde Fars lille påg till en sådan stor succé, lade in några självbiografiska saker och verkliga namn i den svenska uppsättningen, när pjäsen översattes från tyskan. Nils Poppe växte själv upp på fosterhem. Att vara rolig var en överlevnadsstrategi. Alla älskar att skratta, alla älskar clowner, eller hur?

Samma dualitet finns hos Chaplin,den tragikomiska clownen, och Nils Poppe blev många gånger kallad för Sveriges Chaplin, även av utländsk press, som genast såg likheterna och Poppes individuella, unika storhet.
Chaplin-Poppe återuppstår!

I den här jubileumsföreställningen på ett 100-års jubilerande Fredriksdal finns så många hyllningar till teatern och till klassisk teater- och film historia.

Som när Birgitta Rydberg kommer in i Chaplin-hatt och gör ett klassiskt Chaplin-Poppe nummer på blandad engelsk-skånska. 

Som när Birgitta Rydberg kommer in i ljuslockig peruk och blandat herr-och-dam-mode och ser ut som en korsning av Harpo Marx och Marlene Dietrich, och tillsammans med en färgsprakande ensemble gör hon en underbar hyllning till de danska Bakken revyerna.

Som när Birgitta Rydberg och Eva Rydberg kommer in och bara äger på scenen, som två närsynta, fast mycket yppiga, bofinken Knut och gör den roligaste sketch som man kan drömma om!

1920-talets mode och design, med kläder, smink, hårstilar och fantasifulla huvudbonader, som alla återfötts och tolkats i pjäsen, är en fröjd för ögat. Den begåvade trion Görel Engstrand, Karin Ericsson och Birgit Mårtensson har skapat illusionen av ett frigjort och levnadsglatt 1920-tal som man gärna besöker.

De flesta sommarteatrar riktar in sig på att roa --- men Fars lilla tös ger också besökaren mycket att tänka på. 

Dessutom fungerar hela anrättningen också som musikal, inte bara som komedi, och man går från föreställningen nynnande på de låtar man just hört ... 1920-talets amerikanska låtskatt, som försetts med svenska texter, är full av glittrande örhängen.

Nils Poppe Statyn. Foto: Tidningen Kulturen.
En nybliven tonåring och hennes lillasyster vill ha hjälp med en selfie vid Nils Poppe statyn. Han har Chaplin-hatt på sig och sträcker ut ena foten som för att lekfullt sätta krokben. Tonåringens idol är Nils Poppe. Därför är de på Fredriksdal. 

Vem vet, i framtiden kanske folk kommer att ta selfies vid en staty av Birgitta Rydberg? Återväxten verkar i alla fall säkrad inför de nästa 100 åren på Fredriksdal. Både i publiken och på scenen!

text: B Graham
foton:Mikael Lindell Bohlin Fredriksdalsteatern



Läs mer om Fars lilla tös:
https://www.evarydberg.se/2018-2/
och biljettbokning:
http://www.bserver.se/index2.php

Anders Ankan Johansson, Birgitta Rydberg och Robert Rydberg tackar för applåderna.
Blågula jubileumsballonger är redo att stiga till väders. 

 Teaterdirektören och artisten Eva Rydberg höll ett passionerat tacktal efter föreställningen slut ... och välkomnar publiken tillbaka i 100 år till! Scenmaken Fredrik Dolk skrattar gott.

Bakom kulisserna - alla medarbetare ropades in och fick extra ovationer. Många har varit med under alla
Eva Rydbergs 25 år som teaterdirektör. Artist har hon varit i 60 år ... Ja må hon leva!

 "Far och tös" - Anders Ankan Johansson och Birgitta Rydberg bjuder på ett litet svängigt extranummer.

Foton: Tidningen Kulturen och Kulturvinden.

torsdag 14 juni 2018

FILM: The Post - En stark Spielbergsk filmupplevelse med Tom Hanks och Meryl Streep



Tom Hanks och Meryl Streep i The Post - i regi av Stephen Spielberg.




Regi. Stephen Spielberg
Titel: The Post
Biopremiär: 26 januari 2018
USA, 2017
Distributör: Nordisk Film
Längd: 1h 55 min

I juni 1971 tog USA:s stora tidningar modigt ställning för yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mörkläggningen av regeringshemligheter som spände över fyra decennier. Vid den tiden försökte Washington Posts Katherine Graham fortfarande att hitta sin plats som landets första kvinnliga tidningsutgivare, och Ben Bradlee, tidningens labila men drivna redaktör, försökte förbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de två ett osannolikt par - men ett vinnande team!

Filmen The Post är så bra som bara en film kan bli - Steven Spielberg är i sitt esse och nöjer sig inte med några halvmessyrer. Tom Hanks och Meryl Streep och alla i ett stort och gediget "supporting cast" är på toppen av sitt spel.

Detta välgjorda politiska drama med veteranerna Tom Hanks och Meryl Streep i huvudrollerna är baserad på verkliga händelser i 1970-talets USA. Att se Hanks och Streep i sitt esse tillsammans är en sann njutning! Bättre än så här blir inte drama på vita duken!

Filmens titel The Post syftar så klart på tidningen Washington Post, men egentligen fick det anrikaNew York Times först tillgång till den hemlighetsstämplade informationen från Pentagon, med hjälp av militäranalytikern Daniel Ellsberg.

Det intressantaste med filmen är att manuskriptet valt än annan väg än så många andra "tidningsthrillers" som fokuserar på "modiga män" och deras gärning. Den här filmen sätter fokus på
tidningens ägare Katharine Graham (spelad av Meryl Streep) som utan arbetslivserfarenhet plötsligt ärver en tidning och en chefsroll --- efter mannens självmord. Få kvinnor hade chefspositioner på den här tiden (ja, få kvinnor har chefspositioner än idag, om det inte gäller glossiga magasin specifikt inriktade på kvinnor som köpare). Hennes man hade tagit över tidningen efter hennes far. Streeps Graham navigerar lågmält men bestämt bland männen runt henne --- och beslutet att publicera rapporten är helt och hållet hennes eget. Modigt gjort, vilken girlpower-dam!

Det är tidigt att utropa årets bästa filmer - men The Post kommer att bli svår att överträffa på årets topplista!

Hanks och Streep är ett skådepspelarpar gjort i biohimmelriket.

BG

onsdag 13 juni 2018

FILM: RJ Palacios underbara UNDRET - Nu aktuell som storfilmen WONDER!



Julia Roberts och Owen Wilson spelar Auggies föräldrar i filmen WONDER (svensk boktitel: UNDRET).

R.J. Palacios Undret
- En underbar debutbok, nu aktuell som storfilm med Julia Robert och Owen Wilson


Wonder (Undret) är en bok och en film att rekommendera både för barn och vuxna – en tänkvärd, välskriven, charmig saga där en bättre, fördomsfri värld är möjlig att uppnå.

Filmen är helt perfekt, lika bra som boken, och fångar bokens perspektivbyten på ett utmärkt sätt!

Barnskådespelarna är oftast perfekta i sina roller - speciellt Auggie, Olivia och Jack Will övertygar!

"I won't describe what I look like. Whatever you're thinking, it's probably worse."


UNDER. Ibland kommer en helt underbar debutroman som är som ett ”en på miljonen” underverk när det gäller värme, humor och en gripande story. WONDER har kommit ut på svenska på Brombergs förlag med titeln UNDRET.

Huvudpersonen är ett medicinskt under - i universums genetiska lotteri har ett antal faktorer kombinerats och August ”Auggie” Pullman har fötts missbildad och efter en serie av operationer och massor av plastikkirurgi är han så ”normal” han kan bli. Vilket är långt ifrån normal.

Efter att hela livet ha haft hemundervisning får den tioårige Auggie börja mellanstadiet och hans öknamn blir zombieungen. Den som nuddar honom drabbas av Pesten – en variant av Ostnudden i den populära amerikanska barnboken ”Dagbok för alla mina fans”. Men vad är värst – folk som visar sin avsky direkt eller folk som låtsas vara vänliga och ”tycker synd om”?

R. J. Palacio fångar ungas tal, tankar och dialog på pricken och det gör även översättningen av Ulla Danielsson. Dessutom får varje barn vars perspektiv presenteras i boken sin egen röst – vare sig det gäller tioåringar eller femtonåringar.

Charles Dickens sa ”let them laugh, let them cry, let them wait”. Den här romanen låter läsaren både skratta och gråta – och man väntar förtvivlat på ett lyckligt slut för de inblandade karaktärerna, fast man inte kan förstå hur det ska gå till.

Handlingen utspelar sig i USA. Mobbing drabbar över 13 miljoner amerikanska barn varje år. De flesta svenska TV-tittare har förmodligen DOX-filmen Bully i färskt minne, en film som visar hur hänsynslös mobbingen är på amerikanska skolor och hur ofta utgången blir självmord eller åtminstone mentala och sociala ärr för livet.

Hur ska Auggie med sitt speciella utseende undvika ett Bully-öde?

R.J Palacio lyckas skapa en positiv, dramatisk berättelse i en genre som brukar karakteriseras av tragedi och melodrama.

Humorn är essentiell när det gäller att ta sig an tuffa ämnen som missbildningar och mobbing och klasshierarkier.

Berättarperspektivet skiftar mellan huvudpersonen Auggie och andra personer i hans närhet.

Systern Olivia, som hela tiden får leva ett skuggliv eftersom all energi från föräldrarna går åt till den sjuke lillebrodern. Hennes föräldrar märker inte ens att hon har blivit utmobbad och utfrusen av sina tidigare vänner.

Vännen Summer, som gör allt hon kan för att göra Auggies liv lättare.

Vännen Jack, som man inte vet om han är en falsk eller äkta vän. Ska han välja det populära gänget eller Auggie? Hans val leder till mycket värre mobbing än den Auggie utsätts för, eftersom all personal har ögonen med sig när det gäller Auggie, är det fritt fram att ge sig på Jack.

Systerns före detta vän Miranda, som gått från att vara som en i familjen till att initiera utfrysningen av Olivia på hennes nya skola. Ändå ser hon sig fortfarande som en extrasyster till Auggie.

Perspektiv man inte får är: perspektiv från någon av de vuxna i boken: föräldrar, lärare, skolpersonal, alla de som spelar en stor roll i Auggies liv, speciellt i hans nya skoltillvaro. Och det saknas även berättelser ur mobbarnas perspektiv - de som ger sig på Jack när de inte kommer åt Auggie.

Mobbingen och konfrontationerna är ofta tämligen gammeldags – öknamn, fysiskt våld, en söndersliten jacka, borttappade eller förstörda ägodelar, hotfulla lappar i skåpet, en utslagen mjölktand, antingen sätter sig bredvid en eller alla lämnar lunchbordet där man sitter … Den ”moderna mobbingen” med datorer och mobiltelefoner, de elektroniska lapparna och sönderslitningarna, mobbingen som följer med hem och som man aldrig blir av med, finns inte med.

I Undret får vi följa ”de goda barnens perspektiv” – de som är goda hela tiden, som Summer, eller de som blir goda på grund av sina val, som Jack - inte några av dem som är elaka, oförstående, fördomsfulla, bortskämda eller med i den populära klicken.

Trots att barnen vi följer visar upp fel och brister så väljer de till sist rätt – vänskap framför popularitet, läxor framför coola fester. Och de är i grund och botten lojala mot varandra.

Undret är en bok OCH en film att rekommendera både för barn och vuxna – en tänkvärd, välskriven, charmig saga där en bättre, fördomsfri värld är möjlig att uppnå.

Rekommenderas varmt!

https://www.bokus.com/bok/9789173375764/undret


BG

FILM: Wonder - Succéboken Undret som NY storfilm med Julia Roberts - Tävla och Vinn!



Hela familjen samlad i filmen WONDER! 

Undret är en hjärtskärande men också rolig och spännande historia om modet att vara sig själv och om vänskapens betydelse i våra liv. Den kan läsas både av vuxna och av yngre.

Nu är Undret DVD och BD aktuell under den engelska titeln Wonder. I rollistan finns bland andra Julia Roberts och Owen Wilson.

Missa inte denna hjärtevärmande bok och film, som redan blivit en succé runtom i hela världen!


Handling:

Tioårige August Pullman vet mycket väl att folk stirrar på honom. Trots att han gömmer sig bakom sin långa lugg och envist ser ned i marken känner han deras blickar och hör deras fniss och viskningar.

Ingen trodde att August, eller Auggie som han kallas, skulle överleva sin födsel, men det gjorde han. Hans ansikte var dock helt deformerat och han har genomgått oräkneliga operationer. Det enda han önskar är att få vara som alla andra barn, men det är inte så lätt, när man inte ser ut som någon annan.


Auggies mamma och pappa, hans syster Via och hans hund (som är hans bästa vän) har alltid stöttat honom och följt hans framsteg men nu står dom inför något riktigt stort. Auggie kan inte längre hemundervisas utan det är dags för honom att börja femte klass i en närbelägen skola. Hur ska de andra barnen reagera?
Recensioner av boken:


»Undret är en bok att rekommendera både för barn och vuxna – en tänkvärd, välskriven, charmig saga där en bättre, fördomsfri värld är möjlig att uppnå.«
-Tidningen Kulturen

»Det här är alltså en riktigt hjärteknipande bok.«
-Corren.

Tävla och vinn boken och filmen!


11 böcker och 11 BD filmer lottas ut!


Maila: bokpanda@gmail.com före den 25 juli och märk mailet WONDER.





Distribution: Nordisk Film.

Trailer Wonder:


https://www.youtube.com/watch?v=Ob7fPOzbmzE

tisdag 12 juni 2018

FILM: Molly's Game - Poker Princess Jessica Chastain in Aron Sorkins best movie script



Jessica Chastain in Molly's Game.

Director: Aaron Sorkin
Title: Molly's Game
Script: Aaron Sorkin
Actors: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera etc.
DVD-release: 4th of June 2018
Scanbox Vision

She certainly is. America’s so-called Poker Princess, Molly Bloom, is the enigmatically glamorous woman in this very enjoyable true-life story who ran the hottest private card game in LA and then New York, before finally being led away in handcuffs in 2013 on illegal gambling charges. Luxurious hotel suites had been turned by Molly into macho gladiatorial arenas in which movie actors, sports stars, hedge fund managers and other wealthy poker addicts did battle under her gaze. There were no women players – a fact on which the film passes no comment.

Models were hired to serve drinks. Scented candles masked the reek of testosterone and rage. And Molly presided over it all, monitoring the bets on her laptop in the corner, wryly commenting on the Joycean echoes in her name (she repeatedly had to say no to these men) and accepting huge tips at the end of the night. She is played with exotic queenliness by Jessica Chastain, with something of the impassive hauteur and mute vulnerability that Elizabeth Taylor brought to Cleopatra. But who is Molly’s Antony? Does she even need an Antony? Of this, more in a moment.

Screenwriter Aaron Sorkin lets rip with another marathon-sprint of exhausting and exhilarating and exasperating dialogue, in the process switching up his game to hyphenate status, and making a very stylish debut as director. As ever, every character is turned into a motormouth marvel of hyper-articulate savvy.

There is much verbal headbutting on the issue of who is the smartest guy in the room – of whichever gender – and also a good deal of Sorkin’s trademark daddy issues. Could all this aggression and backtalk be an attempt to win some long-lost, intimately painful and humiliating dinner-table argument with your father?

Molly’s Game is, in its way, a Malcolm Gladwellian film, with Ted-talking insights about how people smarter than you have become more successful than you. It’s a bit like Bennett Miller’s Moneyball (also scripted by Sorkin) about a baseball manager using stats to beat the world, or Adam McKay’s The Big Short, about maverick dealers shorting the market and doing well out of the 2008 crash. However, Molly’s Game is thankfully without The Big Short’s dubious and overpraised need to confer underdog-hero status on successful moneymen. This film doesn’t posture, but has the air of letting you in on a tasty and unwholesome secret.

Chastain very plausibly portrays an ultra-competitive person who was once an Olympic-level skier, trained to the brink of abuse by her coldly demanding father, played by Kevin Costner. Injury puts Molly out of the skiing business; in despair she starts working as PA to a rich asshole who gets her to manage his regular poker night with other rich assholes. She takes it over, and turns it into her own poker salon for fashionable Hollywood types – perhaps inspired by the poker game in Steven Soderbergh’s Ocean’s Eleven.

Molly instinctively affects a style of cleavage-revealing dress which is sexual but not sexually available. She entices rich men into her game but cleverly deflects their predatory instincts into the alpha poker-fight with other men. A movie actor, known as Player X (reportedly based on Tobey Maguire, and played here by Michael Cera), becomes obnoxiously resentful at her failure to find him attractive or to defer to his alpha status, and takes over the game. Molly moves to New York – to defy X, to get his attention, to defeat him, in the same she wants to defeat her father. But in New York the macho mobsters are even more nettled by her lucrative achievements.

It’s impossible not to watch this without submitting to the propulsive funkiness of Sorkin’s writing. You can hear the trademark rhythms. Sean Parker in The Social Network says: “A million dollars isn’t cool. You know what’s cool? A billion dollars.” Molly Bloom has something just as good: “You know what makes you feel OK about losing? Winning.” There’s the same addictive and amoral snap.

And who are the men in Molly’s life? That’s a mystery. Her lawyer, played by Idris Elba, is a gallant, smart guy who seems to be a demanding dad to his adorable pre-teen daughter, so maybe he’s more of a quasi-father figure to Molly, although her actual dad has a huge redemptive scene with Molly at the very end, a moment that only Sorkin could have got away with. Her romantic life is a mystery preserved to the last: potent, like the virginity of Queen Elizabeth I. Molly’s Game is another big winner for Sorkin.