söndag 30 april 2017

Carl och Karin Larssons Sundborn grönskar fortfarande i ny trädgårdsbok


Karin Larsson beundrar brandliljorna innan frosten kommer. Bild: Carl Larsson.

I min trädgård vill jag vara Karin
- Karin Larssons Sundborn spirar och inspirerar fortfarande


Elisabeth Svalin Gunnarsson
I min trädgård vill jag vara Karin - En praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn
ISBN: 9789174245509
Bonnier Fakta

Man kan riktigt se framför sig hur Karin Larsson beundrar brandliljorna i rabatten, sista dagen innan frosten tar dem, medan Carl Larsson står en bit ifrån med penseln i högsta hugg och förevigar hela blomsterhärligheten, innan det är slut med trädgårdssäsongen för detta år. Man kan höra Carl Larsson och Anders Zorn lyriskt diskutera om det finns något vackrare än en svensk sommaräng. (Det finns i alla fall inget miljövänligare för att främja mångfalden).

Man kan också höra Strindberg med gnällig röst undra var just de pelargoner han längtar efter har tagit vägen - var finns de gamla, goda sorterna när marknaden nu svämmar över av nymodigheter? - för att sedan jubla när han plötsligt hittar den gammalmodiga sorten under rubriken "nyheter".

Någonstans på gården Lilla Hyttnäs springer en stor, lurvig hund omkring och busar med barnen Larsson - författaren Ellen Key är på besök i Sundborn med sin hund Vild.


Konsten att fånga en epok

Elisabeth Svalin Gunnarsson har verkligen lyckats fånga hela epoken då Carl och Karin Larsson levde och verkade. Här finns analyser av modets strömningar, vad som hände i England, Japan och Frankrike, vad paret Larsson tog intryck av och hur detta tog sig uttryck både i konstens värld och i den egna trädgårdstäppan.

Vem har inte drömt om att anlägga ett litet franskt, italienskt eller japanskt hörn att sitta och mysa i? Eller en gammaldags engelsk cottage garden, med doftande rosor? Bildurvalet i boken, från Grez i Frankrike och Sundborn i Sverige, visar tydligt hur Larssons lyckades återskapa en vision av Grez, en av deras absoluta favoritplatser i världen, på hemmaplan.

Det var Carl Larsson som målade och marknadsförde det perfekta hemmet, ljust och luftigt och lekfullt, och den mysiga trädgården med blommor, grönsaker, fruktträd, lek och kalas, och en hund som ligger och vilar på trappan. Men det var Karin Larsson som designade och inredde hemmet och som skapade trädgården.

Mona Lisa ögonblick

Elisabeth Svalin Gunnarsson har förutom ett porträtt av en trädgård även skapat ett porträtt av en trädgårdskonstnär - Karin Larsson. Vi får följa med utvecklingen i Karin Larssons trädgård från den första liljan som planteras ända fram till idag. Lilla Hyttnäs är fortfarande ett berömt och populärt utflyktsmål (det kom massor av turister redan när Carl och Karin Larsson bodde där!) och man har försökt återskapa trädgården så att den idag ser ut som på Karin Larssons tid. 

Att besöka Sundborn och Karin Larssons trädgård är ett "Mona Lisa ögonblick". Var den verkligen inte större än så här?

Carl Larsson har i sina målningar fått trädgården att se mycket större och rymligare ut. 
Karin Larsson odlade massor av grönsaker och paret Larssons hade "självhushåll" - men hur fick de tillräckligt med grönsaker för att mätta sig själva, nio barn och tre pigor (så många var de när de flyttade till Lilla Hyttnäs) året runt?

Senare köptes gården Spadarvet, och där fanns mer plats för odlingar.


Blomstrande ängar och liv i överflöd

Boken är förutom ett porträtt av Karin Larsson och hennes tid och trädgård även en praktisk handbok med massor av tips för den som vill "hitta stilen" och skapa en mysig, kravlös trädgård som är vacker att vistas i, erbjuder massor av gott att äta och kräver minimalt med skötsel.

Ett av de bästa och viktigaste tipsen är hur man skapar en egen äng. Ängen är otroligt artrik, här finns så många blommor och växter som kan ses som oansenliga, men som är mycket nödvändiga för naturens mångfald. Den naturliga ängen och blomsterängen i trädgården är ett paradis för fjärilar, bin och humlor, som verkligen uppskattar den biologiska mångfalden som en äng erbjuder. Här kan även andra kryp och smådjur finna skydd och livsrum.

Inga tuktade gräsmattor

Många arter av humlor, bin och andra insekter är idag utrotningshotade och att hjälpa dem att överleva är viktigt för hela ekosystemet - och även för människans överlevnad. Utan pollinatorer, ingen mat.

Carl och Karin Larsson hade en trädgård där det fanns generöst med ängar - och ängarna gav en mobil färgprakt med massor av fjärilar. De ägde givetvis inte en gräsklippare. 

Liksom Strindberg och Zorn fnös Larssons åt etablissemanget och den tuktade trädgården - det skulle vara lite vilt. Eller mycket vilt. Och mycket miljövänligt. 

Ett ideal som gärna får återkomma i dagens trädgårdar!




Läs även intervjun med Dave Goulson, Galen i humlor:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/20418-litteratur-dave-goulson-galen-i-humlor2

Läs även om trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22892-litteratur-karin-eliasson-tradgardarna-pa-astrid-lindgrens-nas


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.