Årets sommardeckare är en “romance”!
Ödesgudinnan på Salong d’Amour
Norstedts
“… jag möter människor i alla livssituationer. Bröllop, begravningar, separationer och skolavslutningar. Livsberättelserna kommer glimtvis varje gång vi möts, ibland får jag förtroenden. Du kan lita på min tystnadsplikt - dina hemligheter stannar hos mig.” Anna JanssonDet här … är det en präst som talar? Bröllop och begravningar, skolavslutningar och andra avslut … Nej, det är faktiskt en frisör som är bokens “jag“. Vilket påminner mig om en verklig historia om en frisör som beslutade sig för att omskola sig till präst. Men hennes jobbuppgifter förändrades inte speciellt mycket. Möjligen var hennes tidigare kunder snyggare i håret när de lämnade henne.
Ett heligt kall
Angelica Lagermark, huvudpersonen i Ödesgudinnan på Salong d’Amour, ser sitt kall som frisör som något viktigt, något heligt. Hon nöjer sig inte med att likna sig vid en präst, hon ser sig själv som en gudinna. (Varför nöja sig med mindre, när man kan sikta hur högt man vill?) En ödesgudinna. Hennes två systrar har samma inställning till jobbet och alla har de sina salonger på olika ställen på Gotland.
Angelica har sin salong på Södertorg i Visby. Till sin hjälp (om hjälp nu är rätt ord) har hon en ung man, Ricky från Grötlingbo.
De tre nornorna
Angelica och hennes två systrar liknar sig själva vid de tre nornorna i nordisk mytologi.
“Kan du din nordiska mytologi och har läst Völvans spådom har du hört talas om nornorna. De tre ödesgudinnorna Urd, Verandi och Skuld spann livets trådar. I samförstånd bestämde de vilka livstrådar som skulle tvinnas samman i ett gemensamt öde och vilka som bara skulle passera varandra som skepp i natten. Det är precis det jag och mina två systrar gör Min ambition är större än att bara få till en fin klippning --- min önskan är att ge dig ett möte.”
Konsten att hitta “Den Rätte”
Angelica jobbar extra som “matchmaker“. Något ingen vet om, utom hennes två systrar, och Ricky förståss. Han håller just på att lära sig systemet.
Det finns två stolar i salongen och Angelica gör sitt bästa för att få dit folk som kan tänkas gilla varandra. Hitintills i sitt 48-åriga liv har Angelica fått till 26 lyckade äktenskap. Själv är hon änka sedan sju år tillbaka.
Under bokens gång jobbar Angelica hårt med det egna företaget, samt att tussa ihop folk med varandra, och med att själv hitta Den Rätte. Ricky försöker hjälpa till genom att skicka en flaskpost. Hans metod för att hitta Den Rätte.
Ekonomisk brottslighet, med identitetskapningar och falsk husförsäljning, ökar snabbt i den verkliga världen.
Anna Jansson har här lagt krutet på en annan typ av brott än de sedvanliga morden på Gotland som vi vant oss vid i Maria Wern böckerna.
Men maskineriet är detsamma, lika väloljat. Eller för att använda ödesgudinnemetaforen: alla trådar går om varandra och möts, det är bara för läsaren att försöka lista ut vilka som är viktiga trådar och vilka som bara trasslat ihop sig ändå.
Rött är det nya svart
Anna Jansson är känd som deckarförfattare. Men “rött” är ju det nya “svart“. “Romance” är den nya deckaren; den största och mest säljande sektorn internationellt sett.
Läsare som gillar Maria Wern böckerna kommer ändå att känna igen sig --- vi befinner oss på Gotland, vi har ett (eller flera?) mysterium att lösa och ett antal misstänkta. Dessutom är det “romance” på gång och det lagas mat så det står härliga till. En del av recepten finns med i boken, inklusive receptet på Salmbärsglass på Angelikas vis.
Som George Burnes sa: “alla som verkligen vet hur landet ska styras är upptagna med att köra taxi eller klippa hår.”
Angelica och hennes systrar kanske inte har som mål att styra landet, men de kan åtminstone göra hela Gotland till en godare plats.
Man kan lugnt säga att årets sommardeckare är här! Och i år är årets deckare en “romance“ kryddad med en del brott och en del matlagning och en del mysterier.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.