måndag 17 februari 2014

Alice Tegnér - Nationalskatt i nyutgåva!

Alice Tegnér: Blåsippor, videungar och sockerbagare
 

Svamplåda och barnlitteraturhistoria

Nationalskatt i nyutgåva!Nationalskatt i nyutgåva!Alice Tegnér
Blåsippor, videungar och sockerbagare
Illustrationer: Elsa Beskow
Bonnier Carlsèn
Alla har väl någon gång sjungit - eller i alla fall lyssnat på - Goder afton,Tre pepparkaksgubbar, Sockerbagaren eller Bä bä vita lamm. Alla dessa klassiker är av Alice Tegnér, den svenska barnvisans skapare.

Ett musikaliskt barn vid havet

Sjökaptensdottern Alice Sandström är mycket musikalisk - men hon får inte bli musiker, hon får utbilda sig till lärare istället eftersom det är en säkrare framtid. Hon gifter sig med Jacob Tegnér och det är under namnet Alice Tegnér som Alice blir känd - känd som den som skapar den svenska barnvisan. Samtidigt jobbade hon som musiklärare.
En dag i september år 1896 skrivs svensk barnlitteraturhistoria: Alice Tegnér och Elsa Beskow träffas för första gången. Familjen Tegnér bjuder paret Beskow på middag, han är pastor, hon är teckningslärare.
I Alices dagbok står det prosaiskt: “svamplåda, grönsoppa, kalvstek, äpplekompott kaffe i almbersån” och tillägger att de har haft det riktigt trevligt.
På den här tiden fanns det i stort sett inga barnvisor och inga särskilda sånger för barn. Därför hittar Alice på melodier till gamla ramsor och nya verser som hon underhåller sina båda söner med. Visorna trycks i enkla häften som kallas Sjung med oss, mamma.

Beskows akvareller - en fin födelsedagspresent

På sin 39-års dag får Alice en fin present: en stor mapp med akvareller, som Elsa Beskow har målat till Alices sånger.
Elsa Beskow har använt båda egna och andras barn som modeller.
Den lilla videungen är en av paret Beskows söner. Han är nybadad och insvept i en handduk. De äldsta pojkarna står utanför sockerbagarens fönster. Det är äldsta sonen Stig som hälsar på lammet i Bä bä vita lamm.
Alice Tegnérs sånger ges ut med Elsa Beskows födelsedags illustrationer i boken Mors lilla Olle och andra visor, år 1903. Många av visorna har spännande och färgstarka bakgrundshistorier.

Lingon-björnen i Dalarna och August Strindbergs får

Lille Olle hette egentligen Jon Ersson. Han plockade lingon (inte blåbär) i Dalarna, tillsammans med sin mamma. En björnhona med unge kommer fram till Jon och Jons mamma ger upp ett skri … som skrämmer bort både björnmamma och björnunge!
Bä bä vita lamm är en översättning av den engelska sången Ba ba black sheep och den svenska texten, som Alice Tegnér skrev en ny melodi till, är av August Strindberg.
Ekorr’n satt i granen är en svensk ramsa om en ekorre som hoppar på en liten rot och stöter sin lilla fot och “sin långa ludna rompa”. Alice Tegnérs version låter lite mer poetisk.

50 års samarbete för en nationalskatt

Alice Tegnér och Elsa Beskow blev livslånga vänner och samarbetade i 50 år. Vad de producerade tillsammans är inte bara barnboksklassiker, utan en nationalskatt, som fångar och besjälar den svenska naturen, full av kottar, ekorrar, jordgubbar och videkvistar.
När det gäller Alice Tegnérs julsånger kan man se att Elsa Beskow låter Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin hälsa på i boken … och Tant Gredelin sitter vid pianot och spelar julvisor medan Petter och Lotta och den lilla hunden Prick beundrar julgranen.
På CD:n som ingår, kan man lyssna på hur 18 sånger av Alice Tegnér framförs av mängder av kända svenska musiker, från Nassim al Fakir och Ida Melin till Pernilla Andersson och Anna Maria Espinosa.

Detta är en mycket läsvärd - och lyssnansvärd - bok!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.