fredag 10 juli 2020

BOK: En andra allians - Finstämd historieskildring av Denise Rudberg




Författare: Denise Rudberg
Titel: En andra allians
Serie: Kontrahenterna (del 2)
Antal sidor: 279
Utgivningsdatum: 2020-05-27
ISBN: 9789137152646
Förlag: Bokförlaget Forum


Tiden försvinner snabbt och sidorna praktiskt taget vänder sig i Denise Rudbergs 1940-tals skildring av ett inte-så-neutralt Stockholm, där starka personporträtt står i fokus. Saknar du kodknäckandet och mysterierna i Bletchley Circle? Gillar du starka vänskapshistorier? Eller romaner som utspelar sig under dramatiska kapitel av världens historia? Är du trött på böcker som käckt hoppar i tiden och ska koppla ihop allt och alla med mer eller mindre långsökta trådar? Då är detta definitivt en bok för dig!


Här får man bekanta sig med en tid och en plats och ett helt oemotståndligt persongalleri.

Vi befinner oss i Stockholm, året är 1940, och vintern är hård. Även den modemedvetna Elisabeth har skippat handskarna och har lovikavantar på sig på väg till jobbet. Elisabeth är rödhårig, snygg, självsäker och ger alltid svar på tal. Man kan lätt tänka sig henne växa upp till författare av Elegant Crime böcker ... Elegant, det är Elisabeth alltid!

Iris har flytt till Sverige från Estland på grund av judeförföljelserna (hon var gift med en jude) och hennes båda små pojkar Jan och Joseph håller på att anpassa sig till det svenska klimatet. Jan älskar att spela bandy. Joseph är däremot en introvert bokmal ... Snart avslöjas det att pojkarna egentligen är halvbröder - Iris barndomsvän Karl-Fredrik Ritter är Jans pappa, och han förmodas ha omkommit i en båtolycka för två år sedan (båten exploderade). Men plötsligt visar säkerhetspolisen upp bilder på Ritter, livs levande bredvid löpsedlar med texten "Kriget i Finland får hjälp av svenska hjältar". Kriget i Finland pågick inte för två år sedan ...Säkerhetspolisen antastar Iris gång på gång. Iris är lovligt byte, inte bara på grund av den mystiske Ritter, utan även eftersom hennes syster är förlovad med en tysk flygkapten. Men Iris eget förhållande till systern är frostigare än den rekordkalla vintern och hon har egentligen ingen information att dela med sig av. En gång i tiden av Iris rik och hade allt ... Nu arbetar hon hårt bara för att överleva för stunden.

Signe jobbar som hushållerska hos professor Svartström och anpassar sig till livet i storstaden. Signe är uppvuxen på landet och bara van vid hårt arbete - bio, smink, champagne och allt som är flärdfullt och roligt är förbjudet enligt Missionsförbundet, och Signes familj har förskjutit henne. Iris och Elisabeth - och inte minst professor Svartström - blir som hennes nya familj.

Romanen växlar mellan tre olika perspektiv, och har korta, kärnfulla kapitel, nästan som dagboksanteckningar eller observationsanteckningar från de tre huvudrollsinnehavarnas olika vinklar. Över varje kapitel står det Iris, Elisabeth eller Signe.

Deras arbete är hemligstämplat och ingen får veta att de arbetar med kodknäckande. En ny maskin kommer till kontoret i denna roman, som ska göra kodknäckanet enklare ... Men det är också en fördel att kunna lite om tyska sagor, bröderna Grimm och Wagner. En viss kapten rödskägg kommer att spela en stor roll i meddelandena som kommer vid midsommar 1941 ... Tyskarna går in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa.

En andra allians är del två i serien Kontrahenterna, men det är en helt fristående roman, man kommer lätt in i handlingen även om man inte har läst del ett. Handlingen är inspirerad av och baserad på Denise Rudbergs egna förfäder och vad de hade för sig under andra världskriget.

Fokus ligger inte på spänningen --- även om det givetvis på sitt sätt är en spännande roman av det mer lågmälda slaget --- utan på personernas utveckling och på miljöskildringarna. Det är fascinerande att befinna sig på plats i 1940-talets Stockholm, där Swing it magistern har premiär på biograferna, och filmen liksom swing och jazzmusik anses vara fördärvlig för ungdomen, där ransoneringskupongerna räknas noggrant och där en tvåkrona räcker till att betala för hela två gyllengula saffranslängder till jul, och dessutom blir det över så det räcker både till en kaffetår och en fluffig Napoleon bakelse.

Kaffet är förresten utblandat med råg, eftersom det är ransoneringstider, men huvudpersonerna bälgar ändå i sig massor av kaffe, trots att smaken inte är vad det en gång har varit.

På lunchrasten går man till ett ölsjapp och beställer smörgåsar med stekta ägg och leverpastej och tar ett glas mjölk till. sedan ska världen räddar igen, genom kodknäckande ...

Men det är de små detaljerna som gör det. Att det känns som att man befinner sig på plats i en annan tid i en annan värld ... och där allt kan hända.



Huvudstoryn som marknadsförs i samband med boken, den om den kodknäckande prototypen och Sveriges inblandning i kriget, ligger i skymundan. Det är inte den handlingen som för historien framåt, utan karaktärerna och deras personligheter och deras vardagsproblem.

Det här är mer en berättelse om vanliga och helt unika människor och deras vardag i Stockholm under andra världskriget, än en berättelse om livet inom underrättelsetjänsten.

Men det är också det som är charmen ... Vanligheten och vardagligheten, utan pålagd spänningsmusik och långsökta actionscener.

Denise Rudberg antar aldrig en förnumstig efterklok ton. Eller kastar sig in i några tidshopp. Tiden rör sig långsamt och obönhörligt fram mot midsommaren 1941, och det finns de som fruktar Tyskland och det finns de som fruktar sovjetunionen - "Se bara vad de har gjort med Finland!" - och de finns de som inser att Sverige står mellan två onda ting. Hur ska det gå för Sverige? Det är det ingen som vet på den här tiden ... och det vet inte heller berättarrösterna i romanen.


Fotnot: Det finns en del historiska fakta om andra världskriget och Sveriges förmodade neutralitet som ofta upprepas gång på gång, även om de är felaktiga ... så även här. Det var regeringen själv som kom på att tyskarna skulle få resa genom Sverige, eftersom Norge redan var besegrat och ockuperat, och därmed gjorde man ju ingen skada mot ett grannland i krig (Finland var i krig, men på tyskarnas sida). Kungen hade inget med saken att göra. Han hade inte ens någon makt vid detta tillfälle. Per Albin Hansson själv skrev i sin dagbok att han själv och regeringen tog beslutet och att Sverige inte var neutralt. Det finns massor av mer information i den uppdaterade nya utgåvan av Slaget vid Nordkalotten (Historiska Media) där man tar itu med att vad som lärts ut i svenska skolor i årtionden helt enkelt är fel, tillrättalagt eller rent ljug ...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.