fredag 22 juli 2016

Stiljournalen


- Kläderna gör mannen, sa Mark Twain


Fredrik af Klercker
Stiljournalen - Allt om klassisk herrstil
ISBN:
Norstedts


Beau Brummel, Mark Twain, Oscar Wilde, Kung Edward VIII, Ernest Hemingway och Sherlock Holmes --- dessa män har alla något gemensamt.

De är alla med i den gedigna stilboken Stiljournalen. Alla dessa män hade stil. Om än mycket olika stil.

Safarilook och Sherlocks morgonrock

Ernest Hemingway är egentligen inte så känd för hur han klädde sig, men ingen man har någonsin passat bättre i safarikläder vare sig före eller efter.
Och bara jultomten har ett mer berömt och klädsamt skägg.

Sherlock Holmes kunde konsten att se elegant ut. Till och med i morgonrock. Han löste flera fall iklädd morgonrock. Sherlock Holmes, i original alltså (kolla in illustrationerna!), var förresten alltid välklädd, vare sig hemma (i dyr morgonrock), på landet (där han hade den berömda “dear stalker” mössan) eller i centrala London, där han alltid var klädd i propert gentlemannamässigt, skräddarsytt mode.

Konsten att vara en dandy och en stilikon

Beau Brummel är den viktigaste personen som någonsin existerat, sett ur perspektivet manlig stil, hävdar stiljournalen. Brummel gillade till exempel långbyxor. Innan dess var det knäbyxor som var “fint” och långbyxor var “vulgärt”. Kan du tänka dig en modern stil utan långbyxor, skjortor och kostym med slips? Allt detta är populär tidlös stil idag, och allt blev populärt tack vare Brummels modeinflytande på sin tids societet.

Kung Edward VIII abdikerade när han gifte sig med Wallis Simpson och blev därmed Hertigen av Windsor. Men han förblev en stilikon. Som bland annat gjorde Windsorknuten trendig.



Mark Twain och Oscar Wilde har båda två sagt massor av vitsiga saker om mode och kläder - som de båda två var intresserade av. Vem var mest välklädd?

Stil är för evigt

Stiljournalen är en heltäckande och  intressant stilbibel, vackert inbunden i mjuka pärmar och lätt och behändig att bära med sig.

Stil och mode är inte samma sak. Mode kommer och går. Stil är för evigt.
Eller som Oscar Wilde påpekade: Mode är en sorts fulhet som är så odrägligt att vi måste ändra det varje halvår.

Den nya Sherlock serien har förresten fått upp intresset för skräddarsytt igen. Något gott den fört med sig. Skräddarsytt andas stil och är för evig tid. Inte bara för ett halvår.

Skräddarsytt och bekvämt

Förr var det normala att man gjorde kläder för att passa människan. Numera försöker människor ofta passa in sig i fyra standardstorlekar (S; M; L XL).

Varje klädesplagg behandlas initierat och med stor detaljrikedom.
Allt från historien bakom till tips var du hittar det mesta och det bästa idag. (De bästa morgonrockarna i världen finns så klart att köpas i London. Inte konstigt att Sherlock Holmes valde att leva där!)

Slipsens segertåg i Paris

Om det är något som man kopplar ihop med klassisk stil så är det slipsen.

Slipsen går att spåra tillbaka till romartiden (eller förmodligen ännu längre tillbaka om man så vill). Men den moderna slipsens historia har sitt ursprung under trettioåriga kriget. Kardinal Richelieu hyrde kroatiska legoknektar för att strida för Frankrikes räkning. Soldaterna var mycket framgångsrika och under segertåget i Paris upptäckte befolkningen att de hade ett rött tygstycke runt halsen. Detta blev mode i Paris och det franska ordet croates (kroater) blev snart cravat - vilket är vad slips heter på franska än idag.

Ingen står över det som blir tidlöst mode. Det som blir stil. Och varje plagg har sin historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.