fredag 9 oktober 2015

Kalle Anka möter Nils Holgersson - och Joachim återvänder till Klondike


Kalle Anka möter Nils Holgersson -

och Farbror Joachim återvänder till Klondike



Carl Barks Ankeborg. Tillbaka till Klondike : och andra historier från 1952-1953 (inbunden)
Carl Barks som bäst!
 

Det är en förunderlig resa!  

Kalle Anka överger i ett nyskrivet äventyr sin sjömansmössa för att istället ha en röd luva på sig. Han blir Kalle Holgersson! 

Originalhistorien skrevs av Selma Lagerlöf och utgavs första gången 1906. Boken är översatt till hela 40 olika språk.

 

Smart manus av Göran Hägg

 

Nordens främste Kalle Anka tecknare Arild Midthun och författaren Göran Hägg har skapat en helt ny version av Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Specialhistorien har gjorts i samarbete med Läsrörelsen och presenterades på seriescenen lördag 10:00 på Bokmässan. 

Det här visade sig bli en av den folkkäre historikern Göran Häggs sista författarinsatser. Göran Hägg är bland annat känd som författare till många bästsäljande historiska fackböcker, På spåret vinnare, serieälskare och engagerad i Läsrörelsen. 

Nils Holgersson är en av fem klassiker som kommer i ny serietappning under hösten.


Skärmavbild 2015-09-09 kl. 17.37.16 

Livet ur ett fågelperspektiv

 

Kalle Holgersson flyger med gässen över hela Sverige och hjälper dem med olika uppdrag, bland annat befriar han örnen Gorgo på Skansen och landar på Kebnekaise. 

Bilderna ur “birds eye view” är ofta både detaljerade och vackra, som när gässen flyger över Glimmingehus, eller när Kalle kraschlandar på Mårbacka. Ja, Selma gör en “Hitchcock” och dyker själv upp i berättelsen! Både kul och genialiskt! 

Selma och scenen från Glimmingehus finns också på den nuvarande tjugokronorssedeln.

 

Den första (och enda) barnboken som omnämns för ett Nobelpris

 

Selma Lagerlöf blev den första kvinna i världen som fick Nobelpriset i litteratur - men också den första svensken och den första (och enda) barnboksförfattaren. För omnämnd i motivationen till priset var just hennes framgångsrika och älskade barnbok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - en bok som började som skolbok och slutade som litterär klassiker.
 

            

Nils Holgersson - Big in Japan!

 

Nils Holgerssons Underbara Resa Genom Sverige (häftad)
Nya fåglar, gammal klassiker!
Trots att boken har sitt ursprung i svensk geografi har den gjort succé i många andra länder, och har översatts till över 40 språk och den kommer ständigt i nya utgåvor. 2013 kom en ny mangaversion av Nils Holgersson ut i Japan. När Nobelpristagaren Kenzaburo Oe kom till Sverige var det ett ställe han ville besöka - Selma Lagerlöfs Mårbacka. Han älskade ju Nils Holgersson och Selmas vackra naturskildringar.

 

 

Just Så skapas en klassiker

 

Än idag är Selma den Nobelpristagare som är mest utlånad på svenska bibliotek. 

Hennes inspiration till Nils Holgersson var en annan Nobelpristagare: den brittiske Rudyard Kipling och hans Just So Stories. Där möter man halv-antropomorfiserade djur: de kan tänka och tala som människor, men följer ändå sitt naturliga, djuriska beteende.  

Dessutom forskade Selma mycket om lokala sägner och reste runt i Sverige och gjorde grundlig research innan hon skrev Nils Holgersson. Poängen med läroboken var att den skulle bli spännande och underhållande! Ungefär som manga och serier är idag!
 




150-års jubilerande Alice som kortklassiker

 

Kalle Anka och Läsrörelsen satsar även på “kortklassiker”, nya  serier där en hel roman finns i komprimerad kortversion på en enda sida. I “Kalle Holgersson” numret finns kortversionen av Alice i Underlandet, med Mimmi Pigg i huvudrollen som den drömmande Alice, som i år firar 150 års jubileum. 

 

Åter till Klondike med Carl Barks

 

Carl Barks Ankeborg. På rymmen från rikedomarna och andra historier från 1953-1954 (inbunden)
Det regnar kapsyler!
Nytt på seriescenen är även nya utgåvor av Carl Barks klassiker - serierna från guldåren från 1950-talet ges ut i inbundna böcker (som inte är mycket dyrare än några serietidningar) och allt börjar med guldgrävarruschen i Klondike. Tillbaka till Klondike är titeln på den första Carl Barks utgåvan, som följs upp av På rymmen från rikedomarna, där Carl Barks bland annat använder sig av folklore från Hawaii (hans fru var från Hawaii) och mycket noggrant tecknade miljöer, inspirerade från Barks favorittidskrift, National Geographic (Barks var verksam långt innan Google Earth fanns tillgängligt för research!). Guldgrävarrushen i Klondike inträffade på riktigt, och alla ställen som nämns i historien och som är utritade på kartan (utom farbror Joakims påhittade inmutning) finns i verkligheten.  
 

En ikon bland serietecknare

 

Idag är Carl Barks fortfarande en serietecknare som många nu verksamma serietecknare anger som inspirationskälla. Bland annat Don Rosa, som hävdar att hans favoritserier när han växte upp var de om Uncle Scrooge - alltså farbror Joachim - och hans äventyr på verkliga platser som fanns runtom i världen. Guldgrävarruschen i Klondike var bara toppen på guldberget. 

Något som svenska läsare kanske inte alltid tänker på är att Uncle Scrooge i sig har en litterär förlaga - Charles Dickens legendariska snåljåp Ebenezer Scrooge i A Christmas Carol (En julsaga).  

           

Det går inte att omvända Farbror Joachim

 

Men medan Dickens Scrooge blir omvänd av tre mer eller mindre välvilliga spöken eller andar, så blir Joachim /Scrooge aldrig omvänd. För många intriger och komiska poänger hänger på hans legendariska snålhet.  

Carl Barks Ankeborg. Farbror Joakim möter Guld-Ivar Flinthjärta och andra historier från 1956 (inbunden)
Två ankor träter: vem är rikast?
Vem har längst snörstump?
Som slutet av guldgrävaräventyret i Klondike där Joachim ger bort en förmögenhet i guld, för att han varit för snål att  ta sin 25-öres medicin för minnet och har glömt bort var han grävt ner guldet … Men så kommer Kalle på att Joachim visst tagit sin medicin. Joachim har med flit gett bort en gigantisk förmögenhet i guld, till en före detta flickvän (som är tuff och kaxig men helt utfattig), men han vill inte låtsas om det. Han vill inte visa generositet och hon vill inte ha välgörenhet. Joachims bluff gör att båda räddar ansiktet.

 

Bifigur blev huvudfigur - med egen tidning

 

Barks uppfann karaktären Scrooge som bifigur i en serie som skrevs 1947.  1953 hade Uncle Scrooge en egen serietidning och för många serie-fans är han Barks allra viktigaste skapelse. Barks utvecklade den kände ankans personlighet, som med åren fick drag av Barks själv - folkskygg, hederlig och mycket arbetsam. Skillnad: Barks var inte rik. Han var dock lycklig och generös och levde ett långt och rikt liv som varade nästan hela förra seklet - från 27 mars 1901 till 25 augusti 2000.

 

Ett bättre rum

 

Ett känt Selma Lagerlöf citat lyder som följer: Ju mer som kommer in i ett huvud, desto bättre rum blir det. Det är ett citat som stämmer väldigt bra på Selma själv: vilket fantastiskt rum hennes huvud var! Tänk vad hon gjorde, vad hon skapade, av allt som kom in i det! Det är även ett citat som stämmer bra på Göran Hägg och Carl Barks. Selma, Göran, Carl. Tre “huvudrum” som efter olika långa liv har lämnat sina arv efter sig som massor av barn och vuxna kan glädjas åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.