tisdag 1 september 2015

Harper Lee - Go Set a Watchman

Ställ ut en väktare (inbunden)
Ställ ut en väktare (Go Set a Watchman)

 

---- Femtio år efter To Kill a Mockingbird kommer Harper Lees uppföljare

 

 

Harper Lee

Ställ ut en väktare

Originalets titel: Go Set a Watchman

Översättning. Eva Johannson

Albert Bonnier Förlag

 

“Varje människas väktare är hennes samvete.”

Go Set a Watchman - Ställ ut en väktare - är årets mest omtalade och omsusade boksläpp. Jämte Millennium 4,  den nya Lisbeth Salander romanen, av David Lagercrantz. Det har hunnit bli femtiotal i Maycomb i Alabama. Jean Louise  Finch är tjugosex år och kommer hem med tåget från New York för att hälsa på sin far och barndomshjälte, Atticus Finch.

 

Go Set a Watchman är Harper Lees första roman på över femtio år och den andra någonsin att ges ut. Den skrev före To Kill a Mockingbird (Dödssynden), men utspelar sig två decennier efter händelserna i debutboken. Ska Go Set a Watchman ses som en “prequel” eller en “sequel“? Den är faktiskt både och. Och den kan också ses som ett utkast till To Kill a Mockingbird. Att läsa Go Set a Watchman kastar inte bara nytt ljus över en av den moderna litteraturhistorians stora klassiker, den kastar även ljus över vår egen tid.

 

Medan To Kill a Mockingbird hade svart och vitt, går här allt i en gråskala. Då trodde man på det onda och det goda. Idag vet vi inte vad vi ska tro, eller så är vi för desillusionerade för att tro på något alls. Go Set a Watchman är en roman för vår tid.

 

I To Kill a Mockingbird framstår Atticus Finch som det rättrådigaste rättesnöret någonsin. Han försvarar en svart man som är anklagad för våldtäkt med den motiveringen att alla har rätt till försvar och Finch med familj blir hatad. Men vad han gör är rätt och rättrådigt, Finch är en sann hjälte. Han tänker inte på sin egen, eller på sin dotters, rättrådighet och bekvämlighet, han tror på sina fina, höga ideal.

 

Allt berättas ur den nioåriga dotterns perspektiv. På något sätt tycks Amerika alla intagit den nioåriga dotterns perspektiv - Atticus Finch är en hjälte! Det fanns goda vita män förr i tiden i USA. Vi har världens bästa system där alla får försvar, tack vare goda hjältar, den nya världens vita ridare. “White knights in shining amour”.

 

I Go Set a Watchman visar det sig att Finch inte alltid är en sådan hyvens typ. Han går till och med på ett Klu Klux Klan möte. Han försvarade personen i To Kill a Mockingbird för att han tror på lagen i det nya landet att alla ska ha lika värde och att alla har rätt tillförsvar. Han reflekterar inte över att fattiga har det sämre, att fler svarta är fattiga, att fattiga svarta personer anklagas och döms ofta än vita, oavsett försvar, och det spelar egentligen ingen roll om de är skyldiga eller inte. Atticus Finch är en förkämpe för lagen, han är inte en förkämpe för svartas rättigheter.

 

Att Atticus Finch förändrats så mellan de två böckerna, kan ses på två sätt. Vi vill inte ha enkla böcker ock enkla hjältar längre, tiden är nu rätt för Go Set a Watchman med sin luddiga gråskala. Vi har vuxit upp. Eller också är det så att Jean Louise Finch har vuxit upp. Hon är tjugosex, en hemvändare från New York, som nu ser på Maycomb i Alabama på nytt sätt. Hemvändare brukar röra till det när de återvänder till den byhåla de en gång växte upp i, vare sig det gäller komedier som Masjävlar eller thrillers som Jägarna. Go set a Watchman är inget undantag från regeln.

 

 I To Kill a Mockingbird såg Jean Louise Finch  på fadern med en nioårings avgudande blick, nu tjugo år senare, har idolen fått  lerfötter. På samma sätt som USA. Det som en gång var “land of the free” och möjligheternas land för alla, har förvandlats till möjligheternas land för några få utvalda. Alla vet det, få talar om det.

 

Kommer Go Set a Watchman också att bli en modern amerikansk klassiker? Det får framtiden utvisa. Men tyvärr verkar det som att Go Set a Watchman säger så mycket om världen i allmänhet och Amerika i synnerhet att den kommer att vara aktuell länge än.

 

Visst kommer det att finnas läsare som blir besvikna och desillusionerade av Go Set a Watchman. Atticus Finch visar sig inte vara den store hjälte  och moraliska rättesnöre som alla trodde. Han är bara en vanlig man, med vanliga svagheter, som de flesta andra män. Är nästa stora bubbla i litteraturvärlden att Lisbeth Salander visar sig vara en alldeles vanlig bullbakande Svensson med radhus, volvo och vovve? Knappast. Vissa varumärken väljer att inte slå sönder sina hjältars image.

 

 

Harper Lee är född 1926 och uppvuxen i Monroeville, Alabama. Hon har studerat vid Huntingdon College och läst juridik vid University of Alabama. Lee debuterade 1960 med Dödssynden, som tilldelades Pulitzerpriset året därpå. Hon har mottagit en rad andra utmärkelser, bland annat Presidentens frihetsmedalj.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.