onsdag 30 september 2015

Det surras på Bokmässan 2015


Tre barnboksförfattare: Mari, Beatrice och Laura. Foto: Belinda Graham  
– Bokmässan 2015 visar vikten av att samlas och diskutera vår omvärld. Bokmässan har i år varit mer relevant än någonsin. Författare har lyfts fram, kulturer har mötts och åsikter har brutits mot varandra. Vi är stolta över våra temasatsningar Ungern i fokus, Röster från Island och Yttrandefrihet, säger Maria Källsson som är mässansvarig för Bokmässan.



Det surras på Bokmässan. Det surras om Bokmässan. Som vanligt. Det är som det ska vara.


Nya lanseringar i år på Bokmässan var bland annat Psykologiscenen, Scenen för Hälsa & Livsstil och supersuccén Crime Scene, som bjöd på spännande författarmöten hela lördagen och söndagen. Det hela blev som en nylansering av Deckarlördag, fast Crime Scene bjöd på fantastisk underhållning för alla smaker i hela två dagar.
Alexandra Pascalidou lanserade ny barnbok på Mirando. Foto: Belinda Graham
Alexandra Pascalidou lanserade ny barnbok på Mirando. Foto: Belinda Graham
Annons:

Tema Ungern och Tema Tid
Tema Ungern invigdes av Balassi Institute och med ett tal av Péter Esterházy, som framfördes av Péter Esterházys svenske förläggare Svante Weyler, från Weyler förlag, eftersom Esterházy själv inte kunde komma, på grund av sjukdom. Talet handlade mycket om tid.
Tid är verkligen ett tema som legat i tiden på årets Bokmässa. Mitt i havet av montrar tronar Bookmark förlags två våningar höga monter, där texten TID och bilder på Alex Schulman och Sigge Eklund gör reklam för deras nya bok.
Brombergs förlag firade 40-årsjubileum, där kunde man bland annat hitta Bodil Jönssons nyutgåva Tio tankar om tid och Ian McEwans nya bok Domaren, som handlar om en huvudperson som tiden håller på att rinna ifrån. Det är mycket man inte måste, förkunnar en ny bok av Tomas Sjödin som lanseras på Libris förlag. Lyckan i det lilla av TV-profilen Ernst Kirchsteiger handlar mycket om att ta vara på tiden och att ta sig tid till långsamhet.
I den nya Millennium 4, Det som inte dödar, kämpar Lisbeth Salander både mot skurkar och mot den tickande klockan. Precis som det ska vara i en riktigt bra och rafflande internationell thriller!
Par i publikmagneter
Mest folk i år drog faktiskt INTE Alex & Sigge (vilket var en överraskning) utan systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell. Båda paren (Alex & Sigge, Amanda & Hannah) har enormt populära podcasts och podscenen på Bokmässan sände populära program i år igen. Störst folksamling i år blev det när Millennium-författaren David Lagercrantz och TV-profilen och lyckoförfattaren Ernst Kirchsteiger befann sig på samma ställe.

04 Volante förlag med fantastiskt fina böcker Foto Belinda Graham
Volante förlag med fantastiskt fina böcker. Foto: Belinda Graham
Crime Scene på Bokmässan
Nya lanseringar i år på Bokmässan var bland annat Psykologiscenen, Scenen för Hälsa & Livsstil och supersuccén Crime Scene, som bjöd på spännande författarmöten hela lördagen och söndagen.
Det hela blev som en nylansering av Deckarlördag, fast Crime Scene bjöd på fantastisk underhållning för alla smaker i hela två dagar.
Deckare är ett vitt begrepp. Conn Iggulden skriver om mord i historisk miljö. Finns det något mer känt mord än mordet på Julius Ceasar? Laini Taylor skriver fantasy-deckare och hennes trilogi är nu fullbordad. Mats Strandberg, som också sågs på deckarscenen, framstår alltmer som den svenske Stephen King. Efter succén med Cirkeln-Eld-Nyckeln (som han skrev tillsammans med Sara Elfmark Berggren) har han nu skrivit skräckskildringen Färjan. Blir det någon uppföljare? Överlever någon över huvud taget så det kan bli en uppföljare?
Åsa Larssons och Ingela Korsells populära barnboksserie PAX utspelar sig i Mariefred och är en blandning av skräck/fantasy och klassisk deckare. Och serien är i stort sett omöjlig att lägga ifrån sig.
Iskalla deckare
Islänningarna var också populära när de uppträdde på Crime Scene, det finns många iskalla deckarbekantskaper att göra från Island. Röster från Island, som samlade inte mindre än 15 isländska författare på Bokmässan, var en satsning som gav mersmak.
– Alla våra författare är jättenöjda. Att så många människor är beredda att betala pengar för att vara nära böcker och författare känns som ett mirakel. Och vi är glada att få vara en del av det, säger Sigurður Svavarsson, förläggare och projektledare för Röster från Island.
Bazar förlag är ett av de svenska förlag som satsar på iskalla isländska deckare, och som hoppas på framgångar för deckaren Den sjunde sonen av Árni Thórarinsson.
Från Deckarlördag till Seriesöndag
Förr kallades Bokmässans lördag för deckarlördag och söndagen för seriesöndag. Det är inte lika stort fokus på seriesöndag nu, men det fanns ett intressant seminarium med Lina Neidestam och nya Zelda som presenterades av Kartago förlag, Egmont presenterade sin nya Carl Barks-serie med de bästa serieböckerna från 1950-talet och i den internationella EUNIC-montern kunde man avnjuta mässans godaste kaffe, italiensk choklad och se den briljanta, franska serietecknande Catherine Beaunez som tecknade live och gjorde karikatyrer av folk som satt i caféet.

05 Sara Elfmark Berggren och Laini Taylor bytte böcker Foto Belinda Graham
Sara Elfmark Berggren och Laini Taylor bytte böcker. Foto: Belinda Graham
En trilogi av fantasydrottningar
Fantasy är den bästa litteratur som finns, fastslår den charmiga norskan Siri Pettersen, aktuell med Korpringarna - Odinsbarn. Del två i serien, Röta, kom ut på Massolit förlag lagom till årets Bokmässa. Liksom del tre i rosahåriga, amerikanska Laini Taylors fantasyserie, utgiven på Bazar förlag. Den fantasyförfattare som slagit alla rekord är dock den fantastiska, brittiska författaren Sally Green – del två i hennes trilogi kom ut på Semic förlag lagom till Bokmässan. Half Bad och Half Wild sålde slut innan söndagens stora signering. Som fantasy-fan är det bara att konstatera att julafton kom tidigt i år. Och att man måste vara ute tidigt för att lägga beslag på de nya böckerna.
Det finns även svenska fantasyförfattare att lägga märke till – Berghs förlag satsar på Sagan om Turid, en ny vikinga-fantasy-trilogi av Elisabeth Östnäs, och första delen verkar lovande. Östnäs är som en svensk Michelle Paver (Östnäs dotters stora idol) som skriver för något äldre läsare.
Hälsa & Livsstil
Både den nya Psykologiscenen och det utökade Hälsa & Livsstils-området har varit publikmagneter.
– Psykologiscenen är en fantastisk succé. Det har varit över vår förväntan att intresset för psykologi är så stort. Vi hade i snitt 150 personer i publiken torsdag och fredag. Lördag var det ett snitt på 350 personer. Det faktum att vi har med psykologer på scenen som samtalar med författare gör scenen så intressant. Vi hoppas att Psykologiscenen är här för att stanna, säger Emily Storm, projektledare för Psykologiscenen.
Kockteatern och Trädgårdslandet
En stor publikfavorit i repris är Kockteatern, där kända kockar, restaurangägare och kokboksskribenter uppträder, lagar mat live, intervjuas och bjuder på smakprov under fyra dagar.
Vardagslyx med Husmorsorna, Livsnjutarliv med paret Blom, Best of British med tre britter ... det finns något för alla smaker. Samtidigt presenteras vackra trädgårdar, en ungersk kulturträdgård och nysatsningen Tusen trädgårdar av Gunilla CarlssonTusen trädgårdar ska bli Sveriges svar på Englands populära The Yellow Book. Fast lättsammare. Trädgården behöver inte vara så perfekt.
Gunilla Carlsson har provvisat sin egen trädgård, och allt gick perfekt.
– Förutom att katten försvann i tre dagar, det var för mycket folk som besökte dess revir. Annars gick allt bra – och katten kom hem igen när den blev hungrig! berättar Gunilla Carlsson.

06 Husmorsornas nya kokbok Foto Belinda Graham
Husmorsornas nya kokbok. Foto: Belinda Graham
Sticka Pippi Långstrumps strumpor!
Pippi fyller i år 70 år och Pippis hus och Astrid Lindgrens böcker stod att finna i många montrar. Hemslöjden hade som vanligt en egen monter, i år är det sista året med Celia B Dackenberg som redaktör. I hennes Sagornas stickbok kan man bland annat lära sig att sticka Pippi Långstrumps strumpor! Eller varför inte den fina röda klänningen från Ivar Arosenius Kattresan?
Läslovet lanserades
Under Bokmässan lanserades initiativet Läslovet av bland annat Läsrörelsen med målet att vecka 44 ska bli ett läslov, precis som februarilovet är ett sportlov. Bland andra deltog Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, och Gustav Fridolin, utbildningsminister, i ett seminarium om Läslovet. Det fanns också ett nytt skolspår, med speciellt utvalda seminarier, som lärare kunde välja att följa. Men är ministrar och officiella personer verkligen de främsta läsfrämjarna, hur välvilliga de än försöker vara?
 
07 Mysiga EUNIC café Foto Belinda Graham
Mysiga EUNIC-café. Foto: Belinda Graham
Kul pyssel och roliga aktiviteter med tillgängliga författare
Vad barnen verkade uppskatta mest var allt roligt pyssel och alla händelser i Bonnier Carlsens och Semics monter. Här kunde man höra Katarina Genar berätta om sitt författarskap och bläddra i den nya, lockande Mystiska Skolan-boken. Här kunde man höra Martin Widmark ge författartips eller se Henrik Johansson rita live från PAX-böckerna, medan författarna Åsa och Ingela pratade med barn eller delade ut en gratis lärarhandledning till någon vuxen. Helena Willis berättade om hur Jacques Tati inspirerat henne till LasseMaja-böckerna. Här firade Stina Wirséns underfundiga Vem tio år med pyssel för alla.
Här kunde man höra Jo Salmson prata om sin nya fantasybok eller höra Sarah Sheppard berätta om sitt favoritdjur hajar. Och få en fin hajpåse i tyg att bära hem bokfynden i. Eller till och med springa på Sally Green!
De bästa läsfrämjarna är författare och illustratörer som tar sig tid med läsarna och fansen, och inte skyndar på dem. Som skriver autografer, svarar snällt på frågor de hört minst tio gånger förr och fotograferas med sina unga, eller något äldre, läsare.
Att författarna och illustratörerna vimlar i montern gör dem tillgängliga, mot att de bara sitter på en scen, eller bakom ett signeringsbord där nyfikna snabbt blockeras och motas bort och kön ska minsann expedieras snabbt. Vimmel och tillgänglighet är däremot ett vinnande koncept. Och monterns scen är inte upphöjd, även den känns tillgänglig.

Bokmässemingel i kvadrat. Foto: Belinda Graham
Bokmässemingel i kvadrat. Foto: Belinda Graham
Rekordmånga möten på International Rights Centre
I Bokmässans område för rättighetshandel, International Rights Centre (IRC), har det varit större aktivitet än vanligt, med stort fokus på affärer. Sex kanadensiska agenter och förlag var på plats för första gången. 62 företag deltog i år på IRC som pågick från torsdag till lördag.
Intresset för att ställa ut på nästa års mässa är mycket stort. Redan nu har mer än 200 utställare anmält sig till Bokmässan 2016 och eftersom den svenska Tryckfrihetsförordningen nästa år firar 250 år väljer Bokmässan att ha yttrandefrihet som tema. Fler temasatsningar kommer att presenteras efter hand. Bokmässan 2016 äger rum 22–25 september.
 
a 260444
Åsa Larsson och Ingela Korsell gör PAX tecknet för sina nya böcker. Foto: Belinda Graham
Stora och små frågor
I år skulle man kunna sammanfatta Bokmässan med att stort och smått samsats på ett föredömligt sätt. Inget är för stort eller för litet för Bokmässan. Karin Bojs har en mammut på omslaget till sin förträffliga bok och diskuterar människans ursprung med den lika initierade författaren Lasse Berg. Brittiske Dave Goulson har fått sin bok om humlor översatt till svenska, utgiven på Volante förlag. Omslaget kan mycket väl vara mässans vackraste omslag.
Men boken handlar inte bara om humlor, utan även om miljöpåverkan, miljöförstöring och mänsklighetens överlevnad. Utan humlor och bin som pollinerar – ingen mat för människorna. Som kommer att gå samma väg som mammuten. Eller de redan utrotade humlearterna.
Det är bara att konstatera: det surras om mycket på Bokmässan. Precis som det ska vara!

måndag 28 september 2015

Bokmässan 2015 - Tid för sagor, humlor, deckardrottningar, fantasyfenomen och mycket, mycket mer!

 
Bokmässan 2015 – Tid för sagor, humlor, deckardrottningar, fantasyfenomen och mycket, mycket mer!
 
Det surras på Bokmässan. Det surras om Bokmässan. Som vanligt.  Det är som det ska vara.
 
Hat trick: Tre teman. Trippel uppmärksamhet.
Markus-versionen (inbunden)
Weyler ersatte Esterházy.

          
– Bokmässan 2015 visar vikten av att samlas och diskutera vår omvärld. Bokmässan har i år varit mer relevant än någonsin. Författare har lyfts fram, kulturer har mötts och åsikter har brutits mot varandra. Vi är stolta över våra temasatsningar Ungern i fokus, Röster från Island och Yttrandefrihet, säger Maria Källsson som är  mässansvarig för Bokmässan.

                 
Tema Ungern och Tema Tid

 

Tema Ungern invigdes av Balassi Institute och med ett tal av Péter Esterházy, som framfördes av Péter Esterházys svenske förläggare Svante Weyler, från Weyler förlag, eftersom Esterházy själv inte kunde
komma, på grund av sjukdom.
Talet handlade mycket om tid.
 Tid är verkligen ett tema som legat i tiden på årets Bokmässa. Mitt i havet av montrar tronar Bookmark förlags två våningar höga monter, där texten TID och bilder på Alex Schulman och Sigge Eklund gör reklam för deras nya bok.
Brombergs förlag firade 40 års jubileum, där kunde man bland annat hitta Bodil Jönssons nyutgåva Tio tankar om tid och Ian Mc Ewans nya bok Domaren, som handlar om en huvudperson som tiden håller på att rinna ifrån. 
Tid : livet är inte kronologiskt (inbunden)
Hur får du tid till allt på Bokmässan?
Det är mycket man inte måste, förkunnar en ny bok av Tomas Sjödin som lanseras på Libris förlag. 
Lyckan i det lilla av TV-profilen Ernst Kirchsteiger handlar mycket om att ta vara på tiden och att ta sig tid till långsamhet.
I den nya Millennium 4, Det som inte dödar, kämpar Lisbeth Salander både mot skurkar och mot den tickande klockan.
Precis som det ska vara i en riktigt bra och rafflande internationell thriller!
 

Par i publikmagneter

 
Mest folk i år drog faktiskt INTE Alex & Sigge (vilket var en överraskning) utan systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell. Båda paren (Alex & Sigge, Amanda & Hannah) har enormt populära podcasts och podscenen på Bokmässan sände populära program i år igen.
Störst folksamling i år blev det när Millennium författaren David Lagercrantz och TV-profilen och lyckoförfattaren Ernst Kirchsteiger befann sig på samma ställe.
 

 Crime Scene Bokmässan          

Nya lanseringar i år på Bokmässan var bland annat Psykologiscenen, Scenen för Hälsa & Livsstil och supersuccén Crime Scene, som bjöd på spännande författarmöten hela lördagen och söndagen.
Det hela blev som en nylansering av Deckarlördag, fast Crime Scene bjöd på fantastisk underhållning för alla smaker  i hela två dagar.
Gudar & monster (inbunden)
Finalen om Karou!
Deckare är ett vitt begrepp.  Conn Iggulden skriver om mord i historisk miljö. Finns det något mer känt mord  än mordet på Julius Ceasar? Laini Taylor skriver fantasy-deckare och hennes trilogi är nu fullbordad. Mats Strandberg, som också sågs på deckarscenen, framstår alltmer som den svenske Stephen King. Efter succén med Cirkeln-Eld-Nyckeln (som han skrev tillsammans med Sara Elfmark Berggren) har han nu skrivit skräckskildringen Färjan. Blir det någon uppföljare? Överlever någon över huvud taget så det kan bli en uppföljare?
Åsa Larssons och Ingela Korsells  populära barnboksserie PAX utspelar sig i Mariefred och är en blandning av skräck/fantasy och klassisk deckare. Och serien är i stort sett omöjlig att lägga ifrån sig.
 

Iskalla deckare

Islänningarna var också populära när de uppträdde på Crime Scene, det finns många iskalla deckarbekantskaper att göra från Island. 
Röster från Island, som samlade inte mindre än 15 isländska författare på Bokmässan, var en satsning som gav mersmak.  

–  Alla våra författare är jättenöjda. Att så många människor är beredda att betala pengar för att vara nära böcker och författare känns som ett mirakel. Och vi är glada att få vara en del av det, säger Sigurður Svavarsson, förläggare och projektledare för Röster från Island.
Rosornas krig. Andra boken, Solvarg (inbunden)
Kända, historiska mord i Solvarg!
Bazar förlag är ett av de svenska förlag som satsar på iskalla isländska deckare, och som hoppas på framgångar för deckaren Den sjunde sonen av Árni Thórarinsson.
            

Från Deckarlördag till Seriesöndag

Förr kallades Bokmässans lördag för deckarlördag och söndagen för seriesöndag. Det är inte lika stort fokus på seriesöndag nu, men det fanns ett intressant seminarium med Lina Neidestam och nya Zelda som presenterades av Kartago förlag, Egmont presenterade sin nya Carl Barks serie med de bästa serieböckerna från 1950-talet och i den internationella EUNICE montern kunde man avnjuta mässans godaste kaffe, italiensk choklad och se den briljanta franska serietecknande Catherine Beaunez som  tecknade live och gjorde karikatyrer av folk som satt i caféet.
            

En trilogi av fantasydrottningar

Röta (inbunden)
Siri har själv designat omslagen.
Fantasy är den bästa litteratur som finns, fastslår den charmiga norskan Siri Pettersen aktuell med Korpringarna - Odinsbarn. Del två i serien, Röta, kom ut på Massolit förlag lagom till årets Bokmässa. Liksom del tre i rosahåriga, amerikanska Laini Taylors fantasy serie, utgiven på Bazar förlag. Den fantasyförfattare som slagit alla rekord är dock den fantastiska brittiska författaren Sally Green – del två i hennes trilogi kom ut på Semic förlag lagom till Bokmässan. Half Bad och Half Wild sålde slut innan söndagens stora signering. Som fantasy fan är det bara att konstatera att julafton kom tidigt i år. Och att man måste vara ute tidigt för att lägga beslag på de nya böckerna.
Det finns även svenska fantasy författare att lägga märke till – Berghs förlag satsar på Sagan om Turid, en ny vikinga-fantasy-trilogi av Elisabeth Östnäs, och första delen verkar lovande. Östnäs är som en svensk Michelle Paver (Östnäs dotters stora idol) som skriver för något äldre läsare.


Hälsa&Livsstil

Både den nya Psykologiscenen och det utökade Hälsa & Livsstils-området har varit publikmagneter.
–  Psykologiscenen är en fantastisk succé. Det har varit över vår förväntan att intresset för psykologi är så stort. Vi hade i snitt 150 personer i publiken torsdag och fredag. Lördag var det ett snitt på 350 personer. Det faktum att vi har med psykologer på scenen som samtalar med författare gör scenen så intressant. Vi hoppas att Psykologiscenen är här för att stanna, säger Emily Storm, projektledare för Psykologiscenen.    
 

Kockteatern och Trädgårdslandet

Kokkonst för livsnjutare (inbunden)
Blomma upp och njut av livet!
En stor publikfavorit i repris är Kockteatern, där kända kockar, restaurangägare och kokboksskribenter uppträder, lagar mat live, intervjuas och bjuder på smakprov under fyra dagar. Vardagslyx med Husmorsorna, Livsnjutarliv med paret Blom, Best of British med tre britter … det finns något för alla smaker. Samtidigt presenteras vackra trädgårdar, en ungersk kulturträdgård och nysatsningen Tusen trädgårdar av Gunilla Carlsson – Tusen trädgårdar ska bli Sveriges svar på Englands populära The Yellow Book. Fast lättsammare. Trädgården behöver inte vara så perfekt.
Gunilla Carlsson har provvisat sin egen trädgård, och allt gick perfekt.
-Förutom att katten försvann i tre dagar, det var för mycket folk som besökte dess revir. Annars gick allt bra – och katten kom hem igen när den blev hungrig! berättar Gunilla Carlsson.

                   

Sagornas stickbok : sticka sagobarnens bästa kläder (inbunden)
Sticka Pippis strumpor!

Sticka Pippi Långstrumps strumpor!

 
Pippi fyller i år 70 år och Pippis hus och Astrid Lindgren böcker stod att finna i många montrar.  Hemslöjden hade som vanligt en egen monter, i år är det sista året med Celia B Dackenberg som redaktör. I hennes Sagornas stickbok kan man bland annat lära sig att sticka Pippi Långstrumps strumpor! Eller varför inte den fina röda klänningen från Ivar Arosenius Kattresan?



Läslovet lanserades


 Under Bokmässan lanserades initiativet Läslovet av bland annat Läsrörelsen med målet att vecka 44 ska bli ett läslov, precis som februarilovet är ett sportlov. Bland andra deltog Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, och Gustav Fridolin, utbildningsminister, i ett seminarium om Läslovet. Det fanns också ett nytt skolspår, med speciellt utvalda seminarier, som lärare kunde välja att följa. Men är ministrar och officiella personer verkligen de främsta läsfrämjarna, hur välvilliga de än försöker vara?
 

Kul pyssel och roliga aktiviteter med tillgängliga författare

           
Pixibox: Vems Pixi? (häftad)
Vem fyller 10 år.
Vad barnen verkade uppskatta mest var allt kul pyssel och alla händelser i Bonnier Carlsen och Semics monter. Här kunde man höra Katarina Genar berätta om sitt författarskap och bläddra i den nya, lockande Mystiska Skolan boken. Här kunde man höra Martin Widmark ge författartips eller se Henrik Johansson rita live från PAX böckerna, medan författarna Åsa och Ingela pratade med barn eller delade ut en gratis lärarhandledning till någon vuxen. Helena Willis berättade om hur Jacques Tati inspirerat henne till LasseMaja böckerna.  Här firade Stina Wirséns underfundiga Vem tio år med pyssel för alla. Här kunde man höra Jo Salmson prata om sin nya fantasybok eller höra Sarah Sheppard berätta om sitt favoritdjur hajar. Och få en fin hajpåse i tyg att bära hem bokfynden i. Eller till och med springa på Sally Green! De bästa läsfrämjarna är författare och illustratörer som tar sig tid med läsarna och fansen, och inte skyndar på dem. Som skriver autografer, svarar snällt på frågor de hört minst tio gånger förr och fotograferas med sina unga, eller något äldre, läsare. Att författarna och illustratörerna vimlar i montern gör dem tillgängliga, mot att de bara sitter på en scen, eller bakom ett signeringsbord där nyfikna snabbt blockeras och motas bort och kön ska minsann expedieras snabbt. Vimmel och tillgänglighet är däremot ett vinnande koncept. Och monterns scen är inte upphöjd, även den känns tillgänglig.


Rekordmånga möten på International Rights Centre
 

Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren (inbunden)
Rekord i släktforskning av Karin Bojs!
I Bokmässans område för rättighetshandel, International Rights Centre (IRC) har det varit större aktivitet än vanligt, med stort fokus på affärer. Sex kanadensiska agenter och förlag var på plats för första gången. 62 företag deltog i år på IRC som pågick från torsdag till lördag.

Intresset för att ställa ut på nästa års mässa är mycket stort. Redan nu har mer än 200 utställare anmält sig till Bokmässan 2016 och eftersom den svenska Tryckfrihetsförordningen nästa år firar 250 år väljer Bokmässan att ha yttrandefrihet som tema. Fler temasatsningar kommer att presenteras efter hand.  Bokmässan 2016 äger rum 22 – 25 september.
            

 Stora och små frågor

Galen i humlor (inbunden)
Bokmässans vackraste bok?!
 I år skulle man kunna sammanfatta Bokmässan med att stort och smått samsats på ett föredömligt sätt. Inget är för stort eller för litet för Bokmässan. Karin Bojs har en mammut på omslaget till sin förträffliga bok och diskuterar människans ursprung med den lika initierade författaren Lasse Berg. Brittiske Dave Goulson har fått sin bok om humlor översatt till svenska, utgiven på Volante förlag. Omslaget kan mycket väl vara mässans vackraste omslag. Men boken handlar inte bara om humlor, utan även om miljöpåverkan, miljöförstöring och mänsklighetens överlevnad. Utan humlor och bin som pollinerar – ingen mat för människorna. Som kommer att gå samma väg som mammuten. Eller de redan utrotade humlearterna.          

Det är bara att konstatera: det surras om mycket på Bokmässan. Precis som det ska vara!

måndag 21 september 2015

Bokmässan 2015 med sagolika teman - Hög tid för höstens största högtid!




Det var en gång … en lysande, läsande idé. För trettio år sedan i år öppnade Bokmässan sina portar för den läsande allmänheten. Bokmässan har blivit höstens största högtid. Den nytillkomna Halloween får ursäkta. Bokmässan har i trettio år levererat godis av högsta kvalitet. Och även en del roliga bus!

 

Ungern, Island och yttrandefrihet

 

Varje år bjuder Bokmässan på ett speciellt tema och i år är det Ungern som står i fokus, liksom Röster från Island och yttrandefrihet. Passande, med  tanke på att nästa år är det 250 år sedan Sverige fick sin tryckfrihetsförordning. Tema Ungern genomsyrar Bokmässan på många sätt, bland annat så inleder Trädgårdsscenen sitt program varje dag med programpunkten “Att bygga upp en idéträdgård på tema Ungern”.

 

“Hen” är vampyr och barnboksförfattare

 

På Bokmässan kan allmänheten få se att ungersk litteratur är så mycket mer än nobelpristagaren Imre Kertész och kändisen Peter Esterházy. Kolla till exempel in författaren och journalisten Noémi Szécsis nya roman. Hon är aktuell med vampyrromanen Finsk- ugrisk vampyr, där det ungerska språkets könsneutralitet spelar en stor roll. Alla kan vara “hen”. Vilket i och för sig passar extra bra på vampyrer som i sig ska vara androgyna och könsneutrala. Allt utspelar sig i en prestigefull vampyrfamilj i Budapest där huvudpersonen drömmer om att bryta med konventionerna --- och bli barnboksförfattare.

 

Språkliga släktband i Europa

 

Barnboksförfattare från Ungern (som inte är vampyrer) finns också representerade på Bokmässan, bland andra Dénes Krusovszky, som även är känd som poet och översättare. Han har bland annat översatt den amerikanske poeten Frank O’Haras dikter. Att översätta till och från ungerska är inte en helt lätt uppgift. Ungerska är ett språk som inte är besläktat med de indoeuropeiska språken, i Europa är ungerskan istället släkt med finska, samiska och estniska.

 

 

 

Tid - i två våningar

 

Alex och Sigge slår rekord.
Som alltid poppar det upp en fråga i huvudet: Hur ska man ha Tid med allt roligt? Tid går ju alltid fortare när man har roligt. Tid är också titeln på Alex Schulmans och Sigge Eklunds nya bok. Underrubriken lyder: Livet är inte kronologiskt. Tid är inspirerad av saker som Alex och Sigge tidigare tagit upp i sina podcasts. Boken Tid slår direkt ett rekord på Bokmässan: den har den största montern någonsin, för bara en bok. Montern är ovanligt nog två våningar hög. Tid har även ett eget tåg som går till Bokmässan. Ett Tid-tåg som för ovanlighetens skull kommer i tid? ;D Podcasts är, enligt Alex och Sigge, ett bra sätt att locka in nya läsare till berättelsernas och böckernas värld, och deras egen resa från podd till bok är en nog så spännande berättelse i sig.

 

Trendiga podcasts med olika författare

 

Podcasts är “det nya svarta” - tekniken har funnits sedan 2003, men det är först nu som podcasts har blivit trendigt. En podcast är helt enkelt ett “radioprogram” som laddas ner i datorn eller mobiltelefonen, som du kan lyssna på när du vill, utan att passa en tid, och du kan prenumerera på de du vill ha och få nya avsnitt automatiskt. Alex och Sigge fick 2014 pris för bästa podcast. För andra året i rad står nu Bokmässan som värd för podcast scenen. Passa på att ladda ner och lyssna på några podcasts från Bokmässan, med allt från Mark Levengood till Karin Bojs.

 

De sju små förlagen

 

Motpolen till den två våningar höga Tid-montern är Monter B03:65 - den minsta montern på mässan, där sju fristående små förlag samsas och samarbetar; Brittas Böcker, Till&Från Förlag, Opus Animo, Modingarna, Ordkonstnären, Ordkonst och Helen Rosell. Den matematiskt lagde kan roa sig med att räkna ut antalet kvadratcentimeter per förlag, annars kan man bara njuta av de fina böckerna.

 

Den unga trenden

 

Katarina Genar pratar om sitt författarskap
för barn i olika åldrar.
Förra året presenterades ett “under trettio tema” med mängder av roliga evenemang för unga läsare.

 

Detta tema håller i sig i år. Barnlitteratur, ungdomslitteratur och ung vuxenlitteratur finns rikt representerad med spännande författare, både svenska och utländska.

 

Flera isländska och ungerska barnboksförfattare och illustratörer kommer till mässan. Felis förlag, som specialiserat sig på ungersk barnlitteratur översatt till svenska, har för första gången en egen monter på mässan, väl värd att besöka. Varje land har sin unika sagotradition och det i sin tur har påverkat de berättelser och illustrationer som är populära.

 

 

Sagolika varianter för alla

 

Man kan också sticka sagor, i alla fall om man följer anvisningarna i Sagornas stickbok av Celia B. Dackenberg (eller så kan man bara njuta av bilderna!) - den röda klänningen från Kattresan, Elsa Beskows Tomtebokläder, Katten Findus byxor --- allt kan stickas! Samtidigt presenteras sagoillustratörernas bilder och liv. Barnsligt kul --- fast med ganska avancerade mönster! Boken är en helyllehyllning till den viktiga högläsningstraditionen, såväl som till gediget handarbete.

 
Crossover av Laini Taylor.

Det är mycket som kallas “sagor“. De gamla isländska sagorna var dock inte barnsagor utan “allåldersunderhållning”, och långt ifrån helyllemjuka. Man skulle kanske kunna säga att dessa var först med crossovertrenden?

 

 

Inga ålderkategorier gäller

 

Mängder av böcker älskas nu av både barn och vuxna, ålderskategoriseringarna på “moderna sagor” är onödiga --- Harry Potter är bara toppen på isberget. Eller bokberget. Laini Taylor, författaren till Mörk Ängel, finns på plats på årets Bokmässa och kommenterar att vuxna egentligen är precis som barn --- vi vill alltså fortfarande ha sagor, hur gamla vi än är. Laini Taylor har själv knallrosa hår och är svår att åldersbestämma --- liksom hennes hjältinna i Prag, Karou, som har blått hår. Fast det blåa håret är hennes naturliga hårfärg. Vi rör oss här i en värld av änglar och djävlar, ett modernt och hippt Paradise Lost (där änglarna är mycket stridbara och inte alls snälla och gulliga varelser som sitter på moln) och Bazar förlag kommer med den avslutande tredje delen av Laini Taylors spännande fantasytrilogi, lagom till Bokmässan. Julafton kommer tidigt i år!

 
Sally Green gjorde succé med sin debut!


Half Bad - helbra fantasybok slår alla rekord

 

En Harry Potter liknande bok för alla åldrar är också Sally Greens trilogi Half Bad som utspelar sig i dagens Storbritannien. Helbra fantasy, som på ett område slagit Harry Potter i Guinness Book of Records statistiken. Den är nämligen den mest översatta debutboken någonsin, alla kategorier. Half Bad kom ut på över femtio olika språk samtidigt. En succé som saknar motstycke i litteraturhistorien. Trilogin handlar om fejden mellan svarta och vita häxor - och huvudpersonen Nathan är 50/50. Hur ska han välja sida när båda sidor vill att han ska döda för just dem? Dramat inleds av ett Hamlet citat. Det är betraktaren som bestämmer om något är gott eller ont. Saker är inte helt goda eller helt onda i sig själva.

 

Onda sagor i nya tappningar

 

Paula Hawkins på tåget.
De onda sagorna för vuxna brukar ofta hamna i deckarna.  En av årets mest spännande deckare är den nya romanen av Paula Hawkins. Hawkins framgångssaga är den rakt motsatta mot Sally Greens. Som sjuttonåring kom Paula till London, med sina föräldrar, men de flyttade snart tillbaka till Zimbabwe igen. Paula blev kvar i London. Hon harvade på i åratal  med romantiska romaner, som gick sådär, och hon gav sig själv en sista chans innan hon avslutade sitt förhållande med författaryrket: Hon skulle minsann skriva  romanen som hon hade velat skriva sedan hon var nitton år, och ensam och alienerad tittade ut på världen genom ett tågfönster och fantiserade. Resultatet blev mörkt och gastkramande och så långt ifrån romantiskt man kan komma. Resultatet blev Kvinnan på tåget, som i Sverige finns utgiven på Massolit förlag.

 

Ett tåg kommer lastat med mord

 

Bookmarks förlags praktutgåva!
Tåg och mord tycks passa ihop - när läsarna skulle  rösta fram sin favoritdeckare vann 4:50 från Paddington stort. Miss Marple, den stickande gamla sagotanten (som är mycket hårdare och smartare än hon ser ut) går fortfarande hem i stugorna. Den varsamt moderniserade och nyöversatta praktromanen utkommer på Bookmark förlag som firar jubileet Agatha Christie 125 år. Nio Agatha Christie klassiker kommer ut i snygga utgåvor med oemotståndliga retroomslag. Nyöversättningarna av Helen Ljungmark tar verkligen tillvara den lågmälda, underfundiga brittiska humorn som genomsyrar alla Agatha Christies deckare.

 

Pusslet som alla älskar

 

Alla tycks älska pusseldeckare. Vem gjorde det --- och varför? Detta går som ett rak led från Agatha Christies Hercule Poirot succéer till Millennium böckerna. Män som hatar kvinnor presenterar en Agatha Christie liknande herrgård, isolerande snöoväder, och en excentrisk familj där alla är misstänka och där alla har alibi … eller också inte. Millennium 4, Det som inte dödar oss, är årets mest omsusade boksläpp och David Lagercrantz finns på plats på Bokmässan för att prata om arbetet med den nya boken (och kanske försäga sig något lite om fortsättningen?!). Men den nya Millennium påminner mer om Elizabeth George än Stieg Larsson, och George i sin tur påminner om sin idol Dorothy L. Sawyers … Börjar man rita upp ett släktträd över alla deckarna har man plötsligt en väldigt invecklad väv.

Historikern Anthony Beevor kommer till Göteborg!
 

54 000 år av historia

 

Släktträd, släktforskning och historia är på modet, men ingen har väl gått så långt tillbaka i tiden som Karin Bojs. Hon har gått 54 000 år tillbaka i tiden i boken Min familj de senaste 54 000 åren. På omslaget till boken finns en mammut. Går vi tillräckligt långt tillbaka i tiden är vi alla släkt. Vi kanske till och med är släkt med mammuten?


Ny bok från Historiska Media
 

Hitlers sista offensiv kommer till Sverige

 


Sanna historier och sann historia är en populär genre - ingen skriver väl levande historieböcker om andra världskriget bättre än Anthony Beevor, som är glad över att träffa sin kollega Peter Englund under sitt Sverige besök. Beevor är aktuell med Ardennerna 1944 - Hitlers sista offensiv som i Sverige ges ut av Historiska Media.

 

Detta är ett kapitel av andra världskriget som överraskande nog inte är så omskrivet tidigare. Men mycket material, som varit hemligstämplat i 70 år, har inte släppts förrän nu. Hemliga inspelningar av tillfångatagna tyska officerare som inte visste att underrättelsetjänsten spelade in allt de sade, och därför pratar de helt fritt. Det finns en guldgruva av samtida dokument i Storbritannien att ösa ur, bland annat eftersom man i radion gick ut och bad folk att skriva dagbok - något som många, främst kvinnor, valde att göra.

 

 
Conn Iggulden väver historieguld!

Röda och vita rosor i dödligt drama

 

Ett av de färgstarkaste krigen i brittisk historia är det mellan de röda och vita rosorna - inbördeskriget mellan York och Lancaster, som ligger till grund för Conn Igguldens nya boksvit. Två böcker finns nu översatta till svenska, och Iggulden kan som få andra göra fiktivt guld av verklig historia. Allt är skrivet som en roman, men alla de stora händelserna - hur långsökta de än är - har hänt på riktigt. Det här är “historical fiction” när den är som bäst!

 

Verkligheten kan ofta överträffa dikten - kriget mellan de röda och de vita rosorna och de skiftande allianserna är så långsökta och invecklade att man hade haft invändningar mot sannolikheten i dramaturgin om någon bara hittat på det. Men de allra konstigaste och osannolikaste sakerna är helt sanna.

 

Conn Iggulden har tidigare skrivit serien Kejsaren, om den unge Julius Ceasars öden och äventyr och även denna historiska serie finns utgiven på svenska.

 

Medeltiden var inte lagom

 

Det mest osannolika är sant. Samma regel gäller “verklighetens Arn“ som figurerar i Biskopen och korståget 1206. Ärkebiskopen Andreas Sunesson var en av Nordens viktigaste medeltida gestalter och han presenteras i en ny bok av Jonathan Lindström. Den forne ärkebiskopen är verkligen “larger than life” --- mer så än den fiktive Arn, som plötsligt, i jämförelse, börjar verka lite lagom.

Ny succébok av Brombergs!
 

Moraliska dilemman som actionhistorier

 


Det finns många sätt att använda historien på. Ian McEwan finns också på plats på årets Bokmässa - den nya boken Domaren är utgiven i Sverige på Brombergs förlag, som har varit med alla 31 år på Bokmässan. Ett svårslaget rekord. McEwans mest kända roman är förmodligen Försoning och denna kan också ses som “historical fiction“, en stor del av romanen utspelar sig före och under andra världskriget och allt i den historiska bakgrunden är sant, även om karaktärerna är påhittade. Filmatiseringen av romanen, som har starka Downton Abbey vibbar inledningsvis, nominerades till sju Oscars. Dessutom såg manusförfattarna Moffatt & Gattis filmen och hittade den perfekte huvudrollsinnehavaren till sin Sherlock i Benedict Cumberbatch, som hade en liten biroll i filmen. Faktiskt som förövaren, “the one who did it”, som kommer undan. I traditionell deckarlitteratur brukar boven åka fast --- men detta är inte obligatoriskt om man skriver moralisk action.

 

 

Brott lönar sig

Laini Taylor pratar om Mord & Magi!
 

En god nyhet på årets Bokmässa är deckarscenen Crime Scene där deckare presenteras nonstop hela lördagen och söndagen. Och deckaren tar verkligen ut sina svängar nu för tiden. Du måste inte ha skrivit ett traditionellt mordmysterium för att få uppträda på deckarscenen. Skräck, fantasy, historia … “anything goes“. På deckarscenen uppträder bland andra den framgångsrika svenska trion som står bakom skräckfenomenet PAX, där grimmen, mylingar och bjäror sätter skräck i Mariefreds befolkning. På deckarscenen kan man även se fantasygudinnan Laini Taylor, som berättar om sin blåhåriga hjältinna, och Conn Iggulden, kungen av “historical fiction“ --- ja, folk blev mördade även förr i tiden. Hämndlystna svenska mylingar, elaka änglar i Prag, vackra, lockande  demoner och verkliga små prinsar i tornet i Towern… Det här är så långt ifrån småtrista, frånskilda och försupna kommissarier som lyssnar på opera som man kan komma.

 

Fantasifull korsbefruktning i bokhavet

 

Genrer förnyar sig och blandar sig med varandra och överraskar. Ungefär som de olika typerna av människor i Karin Bojs 54 000 åriga släkthistoria. Alla genrer är släkt med varandra och korsar varandra.

 

Bokmässan förnyar sig och blandar och mixar och kommer med oemotståndliga frestelser.

 

Det är svårt att gå förbi Kockteatern utan att köpa ännu en kokbok. Eller två. Man vill ju gärna att det ska dofta lika ljuvligt på hemmaplan!
Kokkonst för livsnjutare!

 

Kokböcker är på sitt sätt den nya deckaren --- alltså en bästsäljande genre som är duktig på att blanda sig med andra genrer. Det finns kokböcker som är resereportage, biografier, livsstilsreportage, fotoböcker, konstböcker, historieböcker …

 

Vilken kokbokstyp är du?

 

Njuter du av bilderna, reportagen eller recepten? Ser du dig själv som veganen, jägaren, snabbfixaren, lantälskaren, resenären eller livsnjutaren? Mycket kan avslöjas av något så enkelt som ditt val av kokbok!

Du kanske helt enkelt vill ha underhållning och väljer en kokbok? Bloms första bok, Allting gott och alldeles för mycket (på engelska: Life is a Banquet) fick pris för Best Entertaining Cookbook i Peking 2014. Kokkonst för livsnjutare av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom kan man lätt sträckläsa som kulturhistoria. Eller underhållning. Eller reseskildring. Men den personliga vinklingen finns där också. Lisa på landet av Lisa Lemke är en livsstilsbok med drömska fotografier, för alla som fantiserar om ekologiskt närodlat och egna höns - och sedan sätter tomater i de egna balkonglådorna. Happy Hunting är för jägaren (eller anhöriga till jägaren). Best of British har ett land som tema, och det ges inga bonuspoäng för att gissa vilket landet är.

Saknar du din barndoms älskade bilderböcker (varför finns det inte 12+ bilderböcker?) kan svaret vara att bläddra i en kokbok och njuta av vackra fotografier eller illustrationer. Slutligen finns det fortfarande ett par kokböcker, som Rutiga kokboken i nyutgåva, som faktiskt är rena receptsamlingar, utan maffiga bilder. Men denna typ av kokbok tillhör idag snarare undantagen än genremixregeln.

Skål för Alice i Underlandet!
 

Skål och ta en kaka till! - 150 år med Alice

 

Mat är för övrigt en viktig ingrediens i sagornas värld, vem minns inte kakan och drycken i Alice i Underlandet? Den kavata lilla tjejen firar 150 år i år, vilket firas med ett litteraturquiz. Passa på och vinn fina böcker. Eller passa på och delta i en workshop med Laini Taylor. Eller pyssla med Stina Wirsén och Anna Hörlin och Vem? Den älskade bilderbokskaraktären Vem fyller förresten tio år i år.

 

Stora och små jubileer är alltid värda att fira i sagornas värld --- och utanför.

 

Ja må Bokmässan leva!

 

10 år med Vem!
 

 

Jubileumsfotnot: Bok- och Biblioteksmässan för branschen har funnits i 31 år. Bokmässan för allmänheten har funnits i 30 år.