onsdag 22 april 2015

Prag - Mozarts, Marionetternas och Musikens stad … och svenskarnas stad?!








Utsikt från Pragborgen. De snygga uniformerna är designade av en vän till Vaclav Havel - även känd som kostymör på
Oscarsbelöndade filmen Amadeus av Milos Forman.


 


Prag - en modern sagostad med svenska kopplingar

På hållplatsen för spårvagn 22 finns stora affischer med IKEA reklam, mitt framför en staty där Tycho Brahe poserar tillsammans med sin elev Johannes Kepler. De vänliga Pragborna gör uppenbarligen allt för att få nordbor att känna sig som hemma. Tycho Brahe, astronomen från Ven, är för övrigt begravd i Prag, i Tynkyrkan, som också är känd för sina vackra tinnar och torn, som lär ha inspirerat till Walt Disneys arketypiska sagoslott, det som än idag inleder alla Disneyfilmer.

Prag i sig är som en saga, och det beror inte bara på de över hundra spirorna.

 

Sagostaden som har allt




Nationalteatern med sin glimmande krona syns under
Prags broar.
Prag är staden som har allt. Varenda -ism och varenda trend inom arkitekturhistorien finns rikligt presenterad, med alster i världsklass. Borgen är den äldsta i världen som fortfarande används. Idag som presidentpalats. Staden Prag har lyckosamt nog undgått att härjas allt för mycket under århundradenas krig, den undgick i stort sett bombningar under andra världskriget, och bristen på pengar under kommunisttiden under 60- & 70-talen medförde att Prag förskonades från den rivnings- och moderniseringshysteri som präglat de flesta stora städer.

Om det i den idylliska idévärlden hade byggts upp urtypen för hur en stad bör se ut, hade den liknat Prag.

Här finns Pragborgen, som sig bör ligger den uppe på en höjd, lätt att försvara, mastig att promenera upp till, här finns otaliga kullerstensgator, gamla stan med vindlande gränder, massor av hantverk och små hus, en ny stad med det senaste modet, medeltida kloster, kyrkor, spiror, tinnar och torn, teatrar och kulturhus, trädgårdar med blommande fruktträd och rosor och mitt igenom hela härligheten flyter en flod. Överallt finns det värdshus, caféer och krogar, så det är aldrig långt till närmsta vattenhål.



En promenad på Karlsbron.

Ett fredligt, öldrickande folk




Tjeckerna själva är kända som världens fredligaste folk och förståsigpåare hävdar att det beror på öldrickandet.

Efter slaget på Karlsbron, där svenskar och tjecker stred mot varandra, var över, gick man allesammans på krogen och drack varandra till.

Tjajkovskij skrev, efter att med sin vän Dvorak besökt en känd gammal tjeckisk krog, att tjeckerna var ett ovanligt sympatiskt folk.

Dessutom, så här i modern tid, kan man tillägga att tjecker, förutom att vara trevliga, alltid lämnar sin plats när någon äldre person går på spårvagnen.



Svenska statyer i Den hemliga barockträdgården



Välkommen till Hungerspelen! Originalstatyer
finns i Drottningholmsträdgården.
Krigsbyte från 30-åriga kriget.
Sverige har faktiskt många kopplingar till Prag. I en undanskymd trädgård i stadsdelen Malá Strana, finns Wallensteinträdgården. Albert von Wallenstein var härförare över sin egen armé och slogs på kejsarens sida mot Gustav II Adolf under trettioåriga kriget. Dessutom var han en av Europas mest förmögna män under det tidiga 1600-talet. Wallensteins palats och trädgårdar är extra mycket allt. Det är den största trädgården i centrala Prag och syns ändå knappt utifrån. Det här är Den hemliga trädgården i lyxformat.

När man väl hittat till den magiska trädgården står man i en gigantisk barockkreation med konstgjord droppstensvägg, utomhusscen, ett volarium fyllt av berguvar … runtom en traskar pråliga påfåglar, en vit påfågel försöker gömma sig bland liljorna, och det finns massor av intressanta statyer. På sockeln till varje staty kan man läsa på ren svenska att detta är kopior av de statyer som står på Drottningholms slott. Originalen togs alltså som svenskt krigsbyte under trettioåriga kriget, liksom Silverbibeln. Konstgjutaren som gjort statyerna är ingen mindre än Herrman Bergman - Astrid Taubes far.





Original eller kopia?



En blanksliten hund.
Krigsbyten återlämnas som regel aldrig, eftersom man inte vet var sakerna kommer från ursprungligen. Men kopiorna var en fin gest.

Dessutom: mycket av det du ser i Prag är faktiskt kopior. Alla de berömda statyerna på Karlsbron är kopior. Inte vill man att originalen ska stå ute och nötas av väder och vind och luftföroreningar och turister som klappar dem för att få tur. Speciellt en staty är väl nött av beröringen, den med mässingsreliefen av Johannes av Nepomuk som kastas ner från bron. Att vidröra bilden lär betyda tur. Det är en ny tradition att klappa hunden, som även den har blivit sliten.
 

Nepomuk kastades från Karlsbron. Rör du vid reliefen ska du en gång få lyckan att återvända till Prag (och trängas på Karlsbron igen?)



Good King Wenceslas dubbelgångare



På Václavsplatsen finns statyn av St Václav till häst --- eller St Wenceslas som han kallas på engelska. Julsången om Good King Wenceslas är en av de allra populäraste (fast egentligen var han en hertig, inte en kung, som blev mördad av sin bror och sedan kanoniserad). Även denna berömda staty är en kopia, originalet står inlåst på ett av Nationalgalleriets museum, Lapidarium, utanför stadskärnan.

På det hela taget kan man tycka att Drottningsholms statyerna har det bra som får stå ute i friska luften, i en vacker trädgård, och bli älskade och beundrade, istället för att stå inlåsta på ett dammigt museum.

Däremot får man hoppas att Jesusbarnet som finns i Den segerrika jungfru Marias kyrka, och gör mirakel, är original. För en kopia kan väl inte göra mirakel?



Liten Jesusdocka lär utföra stora mirakel.

Ett Jesusbarn i vax utför mirakel - och tjänar tio svenska riksdaler




Det helbrägdagörande Jesusbarnet skänktes till kyrkan 1628 av adelsdamen Polyxena av Lobkowicz. Polyxena hade fått dockan i bröllopsgåva av sin mor. Ursprungligen är alltså den lilla Jesusdockan från Spanien. När dockan placerats i kyrkan började den genast med att utföra mirakel. De som bad till Jesusbarnet blev mirakulöst botade från alla möjliga krämpor. Och miraklen fortsätter än idag. Den lilla statyn kläs också om regelbundet eftersom det har sytts upp mängder av kläder till den. Den mest berömda uppsättningen syddes av Maria Theresia, kejsarinna över det habsburgska riket.

Under den svenska ockupationen av Prag 1648 plundrades alla kyrkor grundligt av de svenska soldaterna -- utom just denna kyrka med det undergörande Jesusbarnet. Inte nog med att denna katolska kyrka skonades, kung Karl X, som på den tiden var härförare, donerade till och med tio riksdaler till kyrkan, vilket var en ansenlig summa på den tiden. Undras vad för mirakel som Karl X fick beviljat?





“Bell by Bellman”




Del av Jesusbarnets internationella garderob.

Den kände skalden Carl Michael Bellmans tredje son Carl skrevs in som sergeant i svenska flottan redan vid fem års ålder. Som fullvuxen matros på ett handelsfartyg hoppade han av i London och efter sin flykt hamnade han i Prag, där han grundade en smedja och i början av 1800-talet ansågs han vara den mest framstående klockgjutaren i Prag. I Bellman-smedjan göts klockan Johannes Döparen åt Jesusbarnets kyrka. Familjen Bellmann (som idag stavar sitt namn med två n) lever i högsta välmåga i Prag än idag och är mycket medvetna om sin kände svenske förfader.

Det undergörande Jesusbarnet är förmodligen världens mest välklädda Jesusbarn. Idag har Jesusbarnet kläder från hela världen - några av de senaste är skänkta från Colombia, med detaljer i 24 karats guld, Venezuela, respektive Japan. Så om Jesusbarnet skulle vilja klä sig som en samuraj är det bara att prova. I ett litet museum kan man beundra en bråkdel av Jesusbarnets vidsträckta garderob.



Eiffeltornet i Prag




Lilla Eiffeltornet i Petrinparken.
Ett besök i Prag är inte komplett utan att ha gått i någon av de vackra trädgårdar som är öppna för allmänheten och där Pragborna själva strosar runt, äter picknick, rastar hundarna och låter barnen leka. Petrinkullen har sedan 1825 varit en park öppen för allmänheten och här finns bland annat trädgårdar med rosor, rader av på våren blommande körsbärsträd och ett utsiktstorn som är en kopia av Eiffeltornet, fast fyra gånger mindre. Petrinkullen omnämns i tidiga berättelser från Prag och då som ett ställe där det utövas hedniska riter till guden Peruns ära. Idag är Petrinkullen ett ställe för lek, skoj och avkoppling. Nationalpoeten Mácha står staty här, älskad för sin romantiska dikt “maj” och på första maj föräras statyn blommor. Spegellabyrinten är kul för alla små och stora barn --- men när man väl tagit sig igenom den föräras man med en lektion i historia, ett diorama återger trettioåriga krigets slut på Karlsbron. Där svenskarna var med. Se där, återigen svenska kopplingar i Prag.




Staden som älskar Mozart

Orgeln som Mozart spelade på finns kvar.
Något man inte ska missa i Prag är det rika kulturlivet. Överallt hålls det högklassiga konserter, Mozarts Don Giovanni hade urpremiär i Prag, och medan Prag och Wien grälar om arvet efter Mozart hävdar pragborna att Mozart älskade Prag mest --- och att pragborna älskade Mozart mest. Obestridligt är det att Mozart skrev och dirigerade Don Giovanni i Prag, att man fortfarande kan besöka hans andra hem Bertramka (som idag är museum), och St Nicholaus kyrkan, där Mozart spelade orgel. Här hålls dagliga konserter och även om man inte är intresserad av musiken är St Nicholaus i sig en av världens vackraste och mest överdådiga barockkyrkor. Det här är arkitektur med extra mycket allt, och man kan beundra alla roliga detaljer länge, länge. St Nicholaus är för övrigt det helgon som stått modell för Sankta Claus, jultomten, och visst finns det något tomteaktigt över en del av de gamla helgonen i kyrkan, fast de är omgivna av keruber istället för nissar och har djävulen, istället för julbocken, säkert kopplad i en kedja.




Nationalteatern - folkets teater





Pragborna själva älskar kultur. Nationalteatern kröns av en krona i guld och praktfulla statyer och den finansierades helt och hållet av folket. Två gånger. När den brann ner samlade man nämligen ihop slantar en gång till. Idag kommer grupper och skolklasser från hela landet på besök till Nationalteatern, hela Tjeckien anser att det är deras teater, folkets teater.
Att se en föreställning är en sällsam upplevelse men upplevelsen börjar redan innan dramat: själva miljön med musorna målade i taket och ridån där alla samhällsskikt, alla människor som skänkt pengar, finns representerade, är oförglömlig.

Idag visar man både klassiska och moderna produktioner på den vackra scenen. Den senaste moderna succén är Trollkarlens lärling.


Marionetterna som sjunger opera

Mozart som Marionett säger Skål till publiken!

En fin gammal tjeckisk konstform är Marionettdockorna. Den bästa marionetteatern, Nationella Marionette Theater, finns på Zateka 1 och har genom tiderna gjort så skilda saker som Mozarts operor, Beatles Yellow Submarine och Orfeus & Euridike. Just nu innehåller repertoaren Don Giovanni och Trollflöjten. Uppsättningen av Don Giovanni är suverän, Mozart själv, i dockform, dirigerar hela härligheten, och aldrig förr har man väl sett så många barn ha roligt under en opera --- spridda skratt och fniss hörs under föreställningen, speciellt när Don Giovannis betjänt är i farten och i pausen måste de fram och se vart Mozart tagit vägen --- kanske gömmer han sig i orkesterdiket?

Man måste dock påpeka att detta är högklassig, traditionell konst, med dockor från 1920-talet, man driver aldrig med Mozarts berömda opera, man bara tar fram det naturligt humoristiska som redan finns i den. Och Mozart själv hade uppenbarligen humor, stortrivdes i Prag, både med att ta sig ett glas och med att spela biljard, med att ha skoj med vanligt folk och med att skriva mästerverk, så Mozart själv hade säkert applåderat denna föreställning och det lilla dockalteregot, som liksom Mozart själv verkar gilla bus och practical jokes.

Även i operan Don Giovanni finns svenska kopplingar --- musiken som dockorna sjunger till (ja, dockorna sjunger ju inte själva, sången är förinspelad) är inspelad på Drottningholms slottsteater. Där originalstatyerna finns. Svenska stjärnor sjunger, musiken är inspelad av DECCA, och deras små dockalteregon framför operan i Prag.


Prag har de fascinerande historierna, musiken, romantiken, de magiska trädgårdarna och den eviga arkitekturen. Och många, många, långa vindlande kullerstensgator, där nya upptäckter väntar bakom varje hörn.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.