tisdag 21 april 2020

BOK: Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn


Titel: Perfekt väder för lidande
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 180
Utgivningsdatum: april 2020
Förlag:  Bonnier Carlsen
ISBN: 9789178038596


Bim går i sjuan och hennes stora idol är musikern David Dovrâk, som just nu håller på att spela in albumet Berlin Sessions. I Berlin. 

Bims liv kretsar kring idoldyrkan och att spara ihop till alla prylar, affischer, skivor, böcker och annat David Dovrâk relaterat som man "måste ha". 

Hon och bästisen Elina har köat i timmar för att få de bästa platserna närmast scenen på varje spelning. Elina, som Bim gjort slut med som vän, eftersom Elina repade hennes nya David Dovrâk vinylskiva. 

Ja, Dovrâk är en av de musiker som också ger ut sina plattor på vinyl, för att visa hur seriös han är!

Och Bim är den typen av fan som köper vinyl för att visa hur seriös hon är. 

När Bims mamma kommer hem från Berlin (där hon jobbar som toppjurist) har hon med sig sin nya pojkvän. Musikern David Dovrâk. Bims hela värld vänds upp och ner i ett enda slag.

Bim råkar säga till David att hon aldrig har hört hans musik och att hon aldrig har varit på någon av hans konserter ... Och så är fars-karusellen i full gång. En liten lögn får en stor snöbollseffekt. Och Bim försöker göra sig av med alla sina David Dovrâk prylar på alla möjliga omöjliga sätt, utan att försöka med ett enda rationellt, lättutförligt eller logiskt sätt. Men om folk handlade logiskt skulle det aldrig bli någon spring-i-dörrarna-fars.

Det som är roligast i boken är skildringen av musikern David Dovrâk - en pretentiös typ som föraktar sin publik för den består av småtjejer - som lägger all sin tid och alla sina pengar på sin idoldyrkan, men det tänker han inte på ...

Åsa Asptjärn skriver för unga läsare med humor och respekt och svärta.

Man skrattar högt flera gånger!

Om du gillar ... Jenny Jägerfeld, Adrian Moles dagbok eller Berts dagbok, så är detta för dig.

Rekommenderas också: Konsten att ha sjukt låga förväntningar!



Om författaren Åsa Asptjärn


Åsa Asptjärns debutroman ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” möttes av en kritikerhyllningskör. Boken om Emanuel Kent Sjögren fick två uppföljare. Senast har Åsa skrivit om aktivism, illerjakt och om att växa ifrån sin bästis i ”Wursten och veganen”, också den boken fick ett fantastiskt mottagande.

Åsa Asptjärn skriver böcker, pjäser, sketch och medverkar med Utkantssverige i SR:s God morgon världen. Hon är ena halvan av humorduon Åsa & Gertrud. Född år 1972. Uppvuxen i Boden och Kristianstad. Bosatt i Malmö.


Åsa berättar: 

I sjunde klass hade hela skolan ett gemensamt prov på Svenska partier, eftersom det var valår. Detta var en tradition. Jag var den första som fick alla rätt. Någonsin. En katastrof som jag var tvungen att mörka i tre år, eftersom alla undrade vem ”freaket” var.
När jag gick i åttan bjöd en kille upp mig med orden: ”Du ser ut som en plugghäst men det är du inte”. När jag gick i nian vann jag en presentcheck på skor. Jag köpte ett par knähöga, rosa skinnstövlar som jag på allvar trodde skulle förändra mitt liv och i förlängningen leda till att jag fick en kille. Jag hade behövt lite andlig vägledning genom min högstadieperiod.

Skriva en bok har jag velat göra sedan jag var tretton och trefjärdedels år och läste böckerna om Adrian Mole av Sue Townsend. Humorn har från första början varit min väg in i kreativiteten. Tillsammans med några vänner skrev jag min första humorföreställning när jag var tjugo år. Sedan fortsatte vi att göra sketcher för radio i programmet ”Radio Ellen” i P1 och senare i ”Freja!” i samma kanal. Tillsammans med Gertrud Larsson har jag under flera år skrivit och framfört sketcher både på scen och i radio. Humor är ett fantastiskt verktyg och när det fungerar som bäst förenar skrattet mer än det distanserar.

Idén till Konsten att ha sjukt låga förväntningar kom till mig genom att jag lekte med Immanuel Kants namn. Om man ändrar lite på det så bli det Emanuel Kent. Ett ganska vanligt namn, som man kan fylla med något helt annat. En hyllning till filosoferandet, till grubblandet, ett försök att reda ut livet och hur man ska leva. Livet för Dummies, kort sagt. Och så det här med humorn, att skildra en ganska jobbig period i livet med humor kändes angeläget. Speciellt idag känns det som om barn och ungdomar upplever att de har en orimlig press på sig. Att prestera och att duga. I den andra boken fortsätter Emanuel sin väg genom livet. Återigen försöker han formulera en sorts manual för livet och det resulterar i ett manifest för sådana som är som han, ett Manifest för hopplösa. I den tredje boken, Rimligt lyckade ögonblick, börjar Emanuel gymnasiet: ett gyllene tillfälle för en make over, en Emanuel 2.0. Men ödet vill annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.