tisdag 16 april 2019

FILM: Te Ata - En inspirerande berättelse om en skådespelerska som krossade så många glastak!



Regi: Nathan Frankowski
Titel: Te Ata
Manus: Esther Luttrell, Jeannie Barbour
Medverkande: Q'orianka Kilcher, Boriana Williams,
Graham Greene, Brigid Brannagh, Gil Birmingham,
Jenni Mabrey, Mackenzie Astin, Nathan Frankowski,
Saginaw Grant  m.fl.
Land: USA, 2016
Svensk utgåva: april 2019
Distribution: MajengMedia

Indianfilm utan cowboys och pang-pang. Kostymdrama utan Kiera Knightley och brittisk accent. Att segla utan vind och att ro utan åror. 
Är detta över huvud taget möjligt?

Det är inte bara möjligt. Det kan till och med bli alldeles särdeles bra!

Följ den vita hunden

En legend om Chickasaw stammen förtäljer att de seglade utan vind och rodde utan åror och att en vit hund visade vägen för dem.

Filmen Te Ata handlar om indianer och deras vardagssituation, långt borta från cowboys och pang- pang och i huvudrollen ser vi Q'orianka Kilcher som flickan som drömmer om strålglans och spotlights och skådespelarberömmelse, långt borta från indianreservatet ... Det här är indianernas svar på A Star Is Born. Och det är en alldeles sann historia!

Filmen Te Ata fokuserar på indianernas perspektiv, indianernas kulturarv, indianernas mytologier och urgamla berättelser. Speciellt de som uppfördes och berättades av indianernas stora världsstjärna och internationellt kända skådespelare: Te Ata.

A Star Is Born!

Mary Frances Thompson är den första skådespelerskan med indianskt ursprung som uppträdde på Broadway --- i alldeles "vanliga" huvudroller, som hon får i hård konkurrens med andra unga och hungriga skådespelaraspiranter (som alla verkar vara vita). Hennes artistnamn är Te Ata --- precis som filmen om hennes liv. Te Ata krossar fler glastak än man kan räkna. Hon levde i hundrade år (bokstavligen) och gjorde inte bara karriär som "vanlig" skådespelerska, hon blev också känd för att berätta indianstammarnas legender. Inte bara de från hennes egen stam, Chickasaw stammen. Hon bar med sig ett levande muntligt kulturarv och uppträdde med det och bevarade det och spred det --- till alla folk, av alla hudfärger.

Indianer + kultur = olagligt

Detta var revolutionerande, banbrytande och modigt, speciellt under en tid när allt som hade något att göra med indianer var olagligt, enligt "the Indian Act". Denna lag upphävdes först 1938, av president Roosevelt. Te Ata uppträdde för presidenten under hans invigning i Vita Huset. Hon uppträdde också för Kungen och Drottningen av England, och hon turnerade flitigt, inte bara i USA, utan också i Danmark, Sverige, Estland, Finland, England, Peru, Guatemala, Canada och Mexico.

Te Ata hade många kända vänner. Paret Roosevelt, Jim Thorpe, Woody Crumbo, Albert Einstein, Henry Ford, John Burroughs, Thomas Edison, E.W. Deming, Clark Wissler och Chief Buffalo Child Long Lance.

100 år av historier

Ett hundra år långt liv med massor av historieberättande och spännande möten får inte plats i en vanlig långfilm av normallängd. Filmen Te Ata fokuserar på de tidiga åren, Marys uppväxt och utbildning och tidiga motgångar och hennes slutgiltiga triumf. Giftermålet med Dr Fisher, alla kändismöten och att bli ett levande kulturarv --- allt detta ligger i eftertexterna.

Filmen Te Ata har visats på så många filmfestivaler runt om i världen. Ändå förtjänar den mycket mer uppmärksamhet och ännu fler hyllningar. Fortfarande är det en lång uppförsbacke för etniska minoriteter att få film gjord och distribuerad och uppmärksammad.

Ingen white saviour 

2014 började Chickasaw Nation arbetet med filmen om Te Ata och filmen hade premiär 2017 på filmfestivaler runt om i världen. Först i år har den fått DVD-premiär i Sverige och tyvärr har denna lilla filmpärla inte uppmärksammats mycket av biograferna. Eller av filmkritikerna i USA. De blev förmodligen förvirrade över att en "indianfilm" kunde se ut på det här sättet, långt från gammaldags pang-pang och långt från Pocahontas-myten och  långt från white-saviour-myten som marknadsförs i Dansar med Vargar och Rymd-Pocahontas (också känd som Avatar).

Te Ata har en färgad, kvinnlig huvudperson som inte behöver räddas en enda gång! Det är unikt i filmvärlden.

Unikt är också hur många skådespelare som finns med  i filmen som härstammar från Amerikas ursprungsbefolkning ... Var har de varit, vad har de gjort, mellan Dansar med Vargar och Twilight-serien?

Vad finns det för roller idag?

Te Ata handlar om den första skådespelaren med indianskt ursprung. Hon slår ner motstånd, hon banar väg, hon lyckas --- men fortfarande ser man mycket sällan artister, skådespelare, sångare, författare, kändisar ... som har indianskt ursprung. Det är sällan indianer finns representerade i film eller mainstreamkultur över huvud taget, och det är ännu mer sällan som de får positiva och starka roller.

Och i The Lone Ranger spelades huvudrollsindianen av Johnny Depp. Ett lågvattenmärke i modern tid när det gäller indianer och mainstreamkultur.

Idag är det inte längre politiskt korrekt att säga "indians", det heter så klart "Native Americans" ---men eftersom filmen Te Ata utspelar sig förr i tiden används hela tiden ordet "indians" konsekvent, genom hela handlingen. Begreppen "Native Americans" och "politically correct" var inte uppfunna än.

Te Ata är en anspråkslös liten film med ett stort och viktigt budskap. Te Ata krossade glastaken, visst. Men de måste krossas om och om igen. Ingen seger är för evigt.


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.