tisdag 14 november 2017

Stig in i Charles Dickens spännande värld!

Charles Dickens - mannen som uppfann julen!


Illustrerade sagor av Dickens - Ett riktigt praktverk för alla åldrar!

Charles Dickens
Illustrerade sagor av Dickens
Bearbetning: Mary Sebag-Montefiore
Översättning: Catharina Andersson
Illustrationer: Barry Ablett
ISBN: 9789174618945
Lind & Co

Make them laugh, make them cry, make them wait! Charles Dickens framgångsrecept fungerar fortfarande! Humor, sorg och spänning blandas i hans omtyckta berättelser. Det är nu dags att stiga in i Charles Dickens fantastiska värld - i denna nya volym som erbjuder fängslande läsning för hela familjen. Alla generationer kan samlas runt en Charles Dickens historia - precis som under Dickens samtid! Högläsning rekommenderas!

Rikligt illustrerad ny utgåva

Den här splitternya volymen är rikligt illustrerad och snyggt inbunden, boken är både vacker och slitstark. Vad kan man mer begära? Favoritböcker får gärna vara av extra god kvalitet, de ska hålla länge! Boken känns lyxig på alla sätt. Om berömda klassiska verk ska få lov att förkortas, förändras, skrivas om, komma ut i "barnversioner" eller lättlästa versioner ...
det där är något som alltid debatteras - jag är för lättläsa versioner, filmatiseringar och dramatiseringar. Gullivers resor och Alice i Underlandet var till exempel jätteroliga som bilderböcker! Och sedan kan man växa upp och läsa originalen i sin helhet ...

Älskade klassiker - tillgängliga för alla

Verk är organiska och förändras hela tiden - och originalet finns ju kvar. Den speciella genre med klassiker som serieböcker eller som illustrerade barnböcker resulterar ofta i mycket bra och läsvärda böcker, som blir populära i många generationer. Vuxna kanske inte erkänner det för sina barn --- men visst är det många gånger roligare att ta barnens version av de älskade klassikerna och njuta av bilderna och samvaron kring en bra historia, än att själv sitta med originalet som tar evigheter att komma igenom.

Charles Dickens står hela tiden på barnens sida

Många av Charles Dickens verk lämpar sig speciellt bra för att inkluderas i en samling med berättelser för unga läsare. Dickens var mycket intresserad av att hjälpa utsatta barn till ett bättre liv, och av att få se samhället att se på barn som fullvärdiga individer - och som individer som har rätt till trygghet och kärlek. Detta är ett tema som Dickens återkommer i gång på gång i sitt författarskap. Han använde sitt författarskap för att väcka medvetenhet om hur de mest utsatta egentligen hade det. Han tillät inte sin publik att bara blunda och gå förbi. Dessutom återkom Dickens gång på gång till sin egen barndom - i ett nästan terapeutiskt syfte, verkar det som. Han hade själv långt ifrån någon trygg och trevlig barndom. Svält, barnarbete, extrem fattigdom och otrevliga skolor var bara några av de hemskheter som den unge Dickens fick överleva. Det satte sina spår i författarskapet.

Oliver Twist - en känd barndomsskildning

I den här samlingsvolymen finns några av Dickens bästa och mest kända barnskildringar med.
Oliver Twist handlar om en ung pojke som måste överleva många motgångar innan han blir belönad med ett tryggt hem. En av de mest kända karaktärerna i boken, Fagin, livnär sig på att "vara snäll" mot barn. Men läsaren märker snart (snabbare än lille Oliver) att alla barnen växer upp till att bli kriminella och prostituerade. Oliver Twist finns i så många versioner - från en känd musikal till en tecknad Disney-film, där Oliver är en kattunge. Den här versionen i den här volymen är en av de bästa adaptationerna - man känner att det är en version som är trogen originalet. Spännande, rolig, lite ryslig och med ett lyckligt slut där allting reder upp sig. Det föräldralösa barnet i litteraturen som framgångssaga föds i och med Oliver Twist. Och detta är ett framgångskoncept som kopierats gång på gång av olika författare.

Nicholas Nickleby - barnet som växer upp

Nicholas Nickleby är en annan av Dickens mest framgångsrika klassiker - Dickens började skriva på denna roman redan när han höll på med Oliver Twist. Ett studiebesök på en hemsk skola resulterade i porträttet av en skola i Yorkshire i denna roman. Som alltid är Dickens på de utsatta barnens sida. Man skulle kunna säga att han är Astrid Lindgren långt innan Astrid Lindgren var påtänkt.

Trots all misär som Charles Dickens undersökte --- Nicholas Nickleby blev ändå mycket roligaste än Oliver Twist. Boken avviker från den framgångsrika Oliver-Twist-modellen genom att huvudpersonen är lite äldre, och det finns också en viktig romans med, som går som en bärande röd tråd genom hela berättelsen. Det gillade publiken och den framgångsrika Nicholas Nickleby formulan,  där romantik läggs till humor, sorg och spänning, användes sedan av Charles Dickens gång på gång genom karriären. Ett eller flera par skulle lyckligt få varandra på slutet - precis som i ett skådespel.

Lysande utsikter - hur slutar det egentligen?

Lysande utsikter är det lysande undantaget. Här lär man återigen känna en ung pojke, och berättelsen börjar på självaste julafton. Pip blir genom en tillfällighet vän med en förrymd fånge Magwitch --- senare i boken lär man känna den excentriska Miss Havisham och hennes skyddsling Estella. Alla är klassiska Charles Dickens karaktärer. Huruvida slutet är lyckligt eller inte, om Pip och Estella blir ihop eller inte - därom tvistar fortfarande de lärde. Litteraturkritiker och intellektuella debatterade detta även under Charles Dickens tid. Men ett öppet slut är ett bra slut - man kan själv bestämma slutet, barnen kan få bestämma slutet --- de två barnen Pip och Estella har växt upp tillsammans och de har gått igenom så mycket hemskt båda två --- borde de inte då bli kompisar och stötta varandra? Att de bara skulle säga hej då och aldrig ses igen är inte troligt.

The best of times, the worst of times

En berättelse om två städer, eller bara Två städer som den kallas nu, är den enda berättelsen som inte går hem alls. En massa vuxna människor som är hur dumma som helst! Berättelsen är bara skrämmande och obegriplig. Varför blir folk avrättade hur som helst? Varför är den så kallade hjälten så dum att han själv blir avrättad? Läsningen har snabbt förvandlats från "the best of times" till "the worst of times". Här finns inga barn i någon av huvudrollerna och ingen väg in för barnet att förstå denna obegripliga och röriga värld, som verkar vara värre än de konflikter som presenteras i de snuttifierade nyhetsklippen på TV. Varför har man valt den här historien till den här historiesamlingen, när det finns pärlor som En julsaga och David Copperfield (som är Dickens mest självbiografiska verk) att välja på? Barnen älskar BBC-filmatiseringen av David Copperfield - Harry Potter spelar huvudrollen! förklarar de förnumstigt. Förresten: där har vi ännu ett exempel på ett föräldralöst barn som gjort sin författare rik och framgångsrik!

Charles Dickens mest sålda roman

Tillbaka till Två städer. Förmodligen har man velat få in Charles Dickens mest sålda roman i samlingsvolymen. Men den här historien verkar bara ologisk och misslyckad. Romanen A Tale of Two Cities har i alla fall sålt i över 200 miljoner exemplar. Den är därmed världens mest sålda tryckverk skrivet på engelska, och är världens mest sålda roman; bara religiösa verk och ordböcker har sålt mer, och de gills väl knappast (de har inte bara en författare heller ...)

Det är dock inte bara barnen som sågar Två städer. En samtida kritiker, J. L. Borges, påpekade att boken må heta Två städer, men Dickens känner bara till en ståd, och det är London!

A Tale of Two Cities har filmatiserats flera gånger. Bland annat 1935 med Ronald Colman som hjälten Sydney Carton, och 1958 med Dirk Bogarde i den karismatiska huvudrollen.

Kanske du föredrar Batman-versionen av Två städer ? -. filmen The Dark Knight Rises av Christopher Nolan är faktiskt inspirerad av Dickens A Tale of Two Cities.

En illustrerad biografi över Charles Dickens liv

Ett extra plus med den här fina Dickens volymen - förutom alla vackra illustrationer och den snygga utformningen - är att det finns en lättläst Charles Dickens biografi längst bak i boken, och för barnen är det speciellt spännande att få reda på hur det var att växa upp i London förr i tiden. Charles Dickens verklighet verkar överträffa alla äventyr han hittade på när det gäller att engagera och vara spännande!

Slutligen en liten anmärkning på titeln -... "Saga" och "sagor" är ord som allt oftare har börjat felanvändas i boktitlar i Sverige. Sagor ska ha något övernaturligt i sig - de är faktiskt föregångare till fantasygenren (eller rättare sagt: sagogenren VAR fantasygenen innan den bytte namn!) Som spöken, mystiska drömmar, tomtar och troll ... Dickens En julsaga ÄR en saga - den innehåller spöken eller vålnader och tidsresor ... och en mystisk dröm.

Charles Dickens uppfann julen

Det är skillnad på "stories" och "fairy tales". Det här är en bok med berättelser, en bok med historier. Det är inte en bok med sagor.

Men med den brasklappen ur vägen: lägg gärna vantarna på ett exemplar av den här boken! Läs inte Två städer för nära läggdags (om du inte vill diskutera den franska revolutionen ända tills morgonen). Och komplettera gärna med en fin volym av En julsaga! Charles Dickens ÄR julstämning! En del britter går så långt som att hävda att det var Charles Dickens som uppfann julen och julstämningen. Men alla i Sverige vet ju bättre. Det var ju faktiskt tomtarnas egen mästarinna: konstnären Jenny Nyström!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.