torsdag 18 december 2014

Fågeldagbok 2015

Om mesar, ugglor, kungsfåglar och alla andra svenska fåglar

för alla fågelälskareför alla fågelälskareDan Zetterström och Mats Ottosson
Fågeldagbok 2015
Bonnier Fakta
Tillvaron är farlig för en liten mes. Speciellt om man är en liten fågel. Det är förmodligen för att skydda sig mot angripare som tofsmesen har ögon i nacken. Det är inte äkta ögon, bara fläckar i fjäderdräkten. Men teckningen, som blir synlig när fågeln fäller upp sin tofs, är förbluffande lik ett riktigt ansikte.
Syftet är förmodligen att ge rovdjuret som närmar sig bakifrån intrycket av att redan vara upptäckt. Då finns det en chans att attacken avblåses --- och mesen är räddad!
Men tofsmesen är inte ensam om att ha ett falskt ansikte. Detsamma gäller hos flera olika sorters ugglor, som hökugglan och sparvugglan. Man känner sig alltid iakttagen av en uggla … och dessutom kan de snabbt vrida runt huvudet!
Det är idag populärt att mata fåglar. Och viktigt. När man läser om kungsfågeln som inte får sluta äta, får man en tankeställare. En kungsfågel om vintern är som en hyperaktiv liten motor med en pytteliten bränsletank. För att bränslet inte ska ta slut måste tanken fyllas hela tiden.
När det är riktigt kallt måste en kungsfågel hitta en matbit var tredje sekund. Bränsle ska inte bara ge kroppsvärme för stunden, utan också för kommande natt. Till kvällen måste kungsfågeln ha ätit upp sig till sex och ett halvt grams kroppsvikt för att klara natten. När morgonen kommer väger den bara fem gram igen och måste genast sätta igång med att äta upp sig. Ett och ett halvt gram är det enda som skiljer en kungsfågel från undergång. Varje natt. Snacka om att “fånga dagen”!
Fågeldagbok 2015 är en intressant och vacker resa med fakta om säsongens fåglar varje vecka (ett uppslag per vecka) och ett extra långt kapitel inleder varje månad. Dessutom finns här många vackra helsidesillustrationer.
Ett skäl till att många människor är så fästa vid just fåglar är deras tydlighet. De är tillräckligt stora för att de ska vara lätta att se, de hörs, de flesta visar sig i öppet dagsljus och de törs ofta komma oss nära. Just denna tydlighet gör att fåglarna --- mer än några andra --- levandegör förändringarna i naturen omkring oss. Att flyttfåglarna kommer hit allt tidigare på våren är till exempel en direkt avspegling av att klimatet blivit varmare. Vi håller på att skriva om fåglarnas kalender, helt enkelt.
De som skrivit och illustrerat denna fåglarnas kalender, eller fågeldagbok, är Dan Zetterström och Mats Ottosson, båda veteraner på fågelområdet.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.