Gustaf Tenggren --- Mannen bakom Walt Disneys Snövit var en svensk “doldis”
Från det magra Magra till det rika USALars Emanuelsson, Oscar Ekman
Gustaf Tenggren - En biografi
Kartago
Walt Disney hade stora problem med att få till sin dröm: världens första animerade långfilm. Filmen var Snövit. Alla tyckte att han borde hålla sig till kortfilmer. Han var belånad upp över öronen, stressad och överarbetad, och filmen blev inte bra. Han såg det själv. Då krävde hustrun en “time out“, en familjesemester i Europa för att “koppla av”.
Walt kopplade inte av. Han började inse vad som var felet med hans misslyckade Snövit: det var ju i Europa som den äkta sagotraditionen fanns! Han köpte på sig sagoböcker från alla möjliga europeiska länder och han insåg att vad han behövde för att få fason på Snövit var en europeisk konstnär, som kunde ta hand om filmen!
Den magiska önskelistan
Walt Disneys nummer ett på önskelistan var Arthur Rackham. Rackham var pensionerad och inte alls intresserad av att flytta från sitt kära England till Hollywood. Hollywood imponerade inte på Rackham. Walt Disneys nummer två på önskelistan var John Bauer, Sveriges svar på Arthur Rackham, och känd illustratör av Bland tomtar och troll. John Bauer hade drunknat i en båtolycka, tillsammans med sin unga fru och sin lille son. Walt Disney gick snabbt till nummer tre på sin önskelista: Gustaf Tenggren. Mannen som var John Bauers arvtagare, mannen som gjort fler Bland tomtar och troll än självaste Bauer… och det visade sig att Tenggren redan bodde i USA! I New York. Där han bland annat jobbade med reklamuppdrag och hade skapat den första “pin-up” tjejen, långt innan begreppet “pin-up” ens fanns. Tenggren hade även illustrerat sina senaste Bland tomtar och troll i USA. När han väl emigrerat kom han aldrig någonsin hem igen till Sverige. Inte ens på semester.
Magra i Västergötland ligger tre mil norr om Alingsås. Socknen hade så mager jord att det fick ge namn till området: Magra. Gustaf Tenggren hade bokstavligt talat en mager och fattig uppväxt och han uppfostrades av sin farfar. Genom stipendier fick han råd att studera konst och Bland tomtar och troll blev hans genombrott för en större publik. 24 år gammal hade Tenggren, som emigrerat till USA, blivit en fixstjärna bland de kommersiella konstnärerna i New York.
Tenggren är mannen bakom Disneysuccéerna Snövit, Pinocchio, Fantasia och Bambi. Tenggren gjorde fler upplagor av Bland tomtar och troll än självaste John Bauer. Tenggren har också illustrerat världens mest sålda barnbok: The Poky Little Puppy. 15 miljoner sålda exemplar. 5 miljoner fler än tvåan, den brittiska barnboksklassikern The Tale of Peter Rabbit av Beatrix Potter (som för övrigt nobbade Walt Disney gång på gång, för hon ansåg att han inte tecknade tillräckligt noggrant - Beatrix Potter är den enda författare och konstnär vars rättigheter Disney inte lyckats övertala sig till att få ta över).
Mannen bakom Walt Disneys tidiga succéer
Gustaf Tenggren hade en femtio år lång framgångsrik karriär i USA. Svenskar som blir stora i Amerika (speciellt i Hollywood) brukar vara Sveriges stolthet. Om det så bara gäller en liten biroll i en medelmåttig film slås det på stora trumman. Men Gustaf Tenggren är i stort sett okänd i Sverige och först nu, år 2014, kommer den första biografin någonsin på svenska.
På engelska finns det däremot en hel del skrivet om Tenggren, och även dokumentärfilmer, bland annat i Disneyforskningssammanhang, där Tenggrens geni hyllas och Snövits skandinaviska look analyseras, och man kan konstatera att det finns en moraklocka hemma hos Gepetto (ja, Disneys Pinocchio är mer svensk än italiensk).
De stackars Disneyforskarna har alltid haft fullt sjå att lista ut vem som gjorde vad för Walt. Men de har lätt att hitta vad Tenggren har gjort. Han har nämligen en väldigt distinkt stil. Dessutom signerade han sina alster. Det var mot Disneys policy att signera, för allt skulle ses som om det var Disneys, bara ett märke, en signatur, gällde och det var Walt Disneys egen. Tenggrens vana att signera gjorde Disney rasande. Dessutom var Tenggren, även om han var ung, redan en känd och välbetald konstnär. Alla andra var tacksamma bara de hade jobb.
Varför slutade Tenggren?
Disneykännarna har genom åren tvistat om varför Tenggren inte stannade kvar på Disney --- ofta lutar förklaringarna åt att Tenggren helt enkelt var för bra.
Idag, i datorns tid, hade det förmodligen inte varit ett problem, men då var Tenggrens idéer och visioner och alla detaljer helt enkelt för dyra. Filmen Bambi blev slutligen en mycket plattare produktion än den som Tenggren hade visualiserat. Man hade inte råd att göra varje löv perfekt, man gjorde hellre en impressionistisk, lite suddig grönska. Det gick snabbare och det var mycket billigare.
Ett äkta allmogehem på bortaplan
Men det fanns ett liv efter Disney, det som ledde till The Poky Little Puppy och massor av bästsäljande barnböcker och förverkligandet av drömmen om en egen gård, full med fina, antika allmogeföremål från Dalarna.
Ett magert liv hade blivit ett rikt liv. Tack vare konsten, Snövit och en söt liten hundvalp.
Gustaf Tenggren - en biografi är ett praktverk av det slag som Tenggren verkligen förtjänar. Äntligen kan alla läsa om denne egensinnige konstnär på svenska, och lära känna ett fascinerande människoöde, som i sig är som något ur en saga.
Belinda Graham