tisdag 30 augusti 2022

RABBIT ACADEMY: MISSION EGGPOSSIBLE – superkupp med föredömligt fokus på kompisrelationer

 


Originaltitel: Die Häschenschule – Der grosse Eierklau
Regi: Ute von Münchow-Pohl
Originalröster: Senta Berger, Friedrich von Thun, Katarina Straßer, Sebastian Fitzner, Jannik Endemann
Land: Tyskland
År: 2022
Genre: Animation, Äventyr, Komedi
Längd: 76 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Det krävs knappast någon supersmart “egghead” för att knäcka vilken känd filmserie som Rabbit Academy: Mission Eggpossible anspelar på i titeln. Och precis som med Tom Cruise i Mission Impossible serien så blir det supercoola, högtflygande motorcykelstunts, en superkupp som utförs med hjälp av drönare och karaktärer som klättrar uppför ett vertikalt hinder med hjälp av sugkoppar. Fast i den här filmen är det kaniner och inte Tom Cruise som står för de flesta stuntsen.

På Rabbit Academy går små kaniner för att förfina sina magiska kvalitéer och utbildas till perfekta påskkaniner – de som levererar godisägg till alla sötsugna kids. Ett fåtal kaniner blir uttagna till att bli mästarkaniner. Mästarkaninernas uppgift är att skydda påskkaninerna under deras livsviktiga uppdrag. Och att skydda påskens magi. Må det gyllene ägget vara med er!

Visst låter det som Hogwarts för påskkaniner?

Magisk skola, utvalda lärlingar … Visst låter det som Hogwarts i Harry Potter böckerna? Men Rabbit Academy är baserad på en tysk barnbok som kom ut redan 1924 – mer än 70 år innan Harry Potter ens var påtänkt. Visst, äventyret är uppdaterat. 1924 lekte inte kidsen med mobiltelefoner, emojis, drönare … och man hade inte skateboardramper för sina stunts. Både klädmodet och cykeltricksen har uppdaterats sedan 1920-talet.

Tyngs inte ner av referenser till gamla klassiker

Rabbit Academy: Mission Eggpossible tyngs inte ner av referenser till filmer som är gamla klassiker för vuxen publik. Visst, det finns en replik som är en Star Wars homage (“May the egg be with you!”) och ett par scener som hyllar Mission Impossible – men det här är ingen parodi och inget som kräver några förkunskaper för att kunna uppskattas.

Ett extra lyxigt godisägg med allt som kidsen gillar

Rabbit Academy är som ett extra lyxigt godisägg smockfullt med saker som barn gillar. Såpbubblor! Godis! Skattjakt! Slajm! Och ännu bättre upp: Slajmhand! Cykeltricks! Hoppramp! Lek med drönare! Söta emojis! Gullig magisk skola! Sagostugor med söta halmtak! Målarfärger i en målarmaskin! Färgbomber! Massor av kladdigt färgsplatter! Coola kaniner i coola kläder! Den coola stadskaninen Max har mössa på sig jämt (med hål för öronen) – så därför förstår man direkt att han är cool. Och stadskaninen Leo har en piercing i sin fluffiga, vita, ulliga svansboll. Det är kul!

Föredömligt fokus på kompisrelationer

Filmen har ett föredömligt fokus på kompisrelationer, som barn kan identifiera sig med. Och ingen “bad guy” ska uteslutas på slutet. Stadskaninen Max blir accepterad av lantiskaninerna. Kaninkollektivet på Rabbit Academy får en ny bästis, en nördig och tystlåten räv som gillar matte (alltså, han är INTE en typecastad, amerikanskt listig och sexig räv). Alla är lyckliga.

Representation! Och hopp!

Rävarna är speciellt nöjda för att de får representation – att EN räv (som råkar gilla veganmat) har lyckats kvala in bland de magiska påskkaninerna. Det räcker för att alla rävar ska vara lyckliga. Möjligheten finns att bli påskräv! Om man är snäll och hjälpsam (och vegan) och jobbar för sin dröm.

Kaninen som var dum mot alla hela tiden i hela filmen – han får den finaste påskdagspresenten av alla. En fin motorcykel inslagen i en stor, prickig påskdagsrosett. Hädanefter kommer han säkert att hålla sig till att öva bikertricks och han kommer inte ha någon tid över till att vara dum! Kidsen är nöjda.

Tynger inte ner av fadersfigurer och gamla amerikanska troper

Rabbit Academy undviker fällan att tyngas ner av en massa vuxna roller. Det här är en kontinental europeisk film, och det märks. Man slipper snack om amerikanska familjevärderingar – man slipper F-ordet – man slipper konservativ propaganda, och man slipper alla dessa amerikanska pappor som ska “rädda familjen”.

Man slipper religiös propaganda. Man slipper att unga protagonister ska hitta “en fadersfigur” – typ en vis Merlin eller Obi-Wan Kenobi. Det närmaste man kommer en sådan karaktär i filmen Rabbit Academy är Madame Hermione, som kan kaninkampsport och gamla legender om Kraften. Kaninkraften! Man slipper – tack och lov – den obligatoriska deppen innan tredje akten. Och man slipper därmed också att bli uttråkad av en alldeles för lång film.

Igen! Igen!

En timme (och ett par minuter) är alldeles lagom för en barnfilm. Betyget blir: Igen! Igen! Och på samma tid som man hinner med en amerikansk barnfilm med konservativ propaganda så hinner man se Rabbit Academy och alla skojiga kanintricks två gånger. Sedan kommer uppmaningen: Igen! Igen!. Bättre betyg kan Rabbit Academy inte få.

tisdag 23 augusti 2022

MARIAN KEYES : EN OVÄNTAD SEMESTER och ETT OVÄNTAT VAL – missbruk i “feelgood-klassiker” förvandlat till lukrativ karriär i uppföljare 25 år senare


En oväntad semester
Förlag: Norstedts
Serie: Rachel (del 1)
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: Rachel’s Holiday
Översättning: Caroline Zielfelt
Antal sidor: 621
Format: Pocket
Återutgivningsdatum: 2022-07-13

Ett oväntat val
Förlag: Norstedts
Serie: Rachel (del 2)
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: Again, Rachel
Översättning: Katarina Jansson
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-07-20


 Marian Keyes anses ha grundat “feelgood” genren och “chicklit” genren och Rachel Walsh i Rachel’s Holiday (En oväntad semester) är chicklit hjältinnan par excellence. Men. Marian Keyes gillar själv inte nedsättande termer om litteratur skriven av kvinnor, som “feelgood” eller “chicklit” eller “women’s fiction”. Hon anser att hon skriver “books” eller “novels”. Och är det verkligen “chicklit feelgood” att skriva en bok som analyserar missbruk och missbrukets mekanismer?

Rachel’s Holiday fyller 25 år i år och har aldrig någonsin varit “out of print“. I Sverige är det Norstedts förlag som står för nyutgåvan En oväntad semester och den splitternya uppföljaren Ett oväntat val.

Irländska på grön kvist i New York

Rachel Walsh är 27 år, härstammar från Irland, lever i New York, trivs inte speciellt bra med jobbet, men trivs mycket bättre med New Yorks uteliv. Hon tar droger, hon dricker kopiösa mängder sprit, hon träffar killar på olika barer som hon följer med hem … När Rachel nyktrat till tänker hon på hur många gånger hon hade kunnat bli våldtagen och mördad, men hon hade tur, hon klarade sig. Efter en överdos av sömntabletter bestämmer sig Rachels familj för att gripa in och ta hem Rachel till Irland, där hon blir inskriven på ett behandlingshem. Detta är den “oväntade semester” som det refereras till i bokens titel.

Ett helvete att se nyktert på tillvaron

Vägen till att bli ren och fri från alkoholmissbruk, drogmissbruk och sexmissbruk är både lång och krokig. Och ju nyktrare Rachel blir, desto mer inser hon hur dåligt hon har behandlat alla runtomkring sig … På det hela taget är det ett helvete att vara nykter.

Marian Keyes skildrar allt med sin egen personliga och mycket svarta humor, och hon har personlig erfarenhet av missbruk.

Alla har sina egna laster – som choklad och “Indy”

Familjen Walsh kommer med välbehövlig “comic relief” i så många scener. Som när det är jul, och alla Rachels systrar proppar i sig chokladpraliner och frossar i Indiana Jones filmer och påstår att “jag kan sluta precis när jag vill!” – alla missbrukares mantra. Fast ett Indiana Jones maraton och en ask med julgodis delat på ett stort antal personer är inte den värsta formen av missbruk. Systrarna har i alla fall roligt tillsammans och knaprar inte livsfarliga tabletter i smyg.

Det finns ingen lätt väg får Rachel att komma till “det lyckliga slutet” – men det finns hopp i ett öppet slut.

Hur gick det sedan?

Slutet har varit öppet, ett “bestäm själv“ slut, i alla dessa år. Men. Det finns nu en fortsättning som utspelar sig 25 år senare, där vi får veta vad som hände med Rachel Walsh – och hur hennes missbruk har förvandlats till en lukrativ karriär. Ja, Rachel Walsh är numera behandlingsterapeut för andra missbrukare – ett ovanligt, oglamouröst men ack-så-lyckligt slut för vår hårt prövade hjältinna. Och hon hjälper även andra att få sina lyckliga slut. Allt detta kan man läsa om i den nya romanen Ett oväntat val

Plötsligt händer det!

Intressantast av hela persongalleriet är en spelmissbrukare som spelat bort rubbet – bokstavligen. Rachels missbruk syntes på henne, men spelmissbrukare ser så friska och välanpassade ut, och i dagens värld omges vi hela tiden av reklam för olika spel – från online casinon och bettingsajter till TV-reklam för olika typer hästsport och tipsextra … Det är ett helvete att blir ren. För nästa gång kan det ju bli bingo på lotten, eller hur? “Plötsligt händer det!” Och plötsligt är missbruksträsket ett faktum.

Ironiskt rosa?

Intressant att notera: Ett oväntat val i svensk utgåva har ett rosa omslag. Trots att Marian Keyes hatar “chicklit rosa” och trots att systrarna Walsh i själva boken hatar rosa. Vem vet – det kanske är ett ironiskt rosa omslag?

söndag 21 augusti 2022

OWEN NICHOLLS : PERFEKT TAJMING – romcom som även lyckas diskutera och analysera romcom

 


Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: Perfect Timing
Översättning: Åsa Brolin
Anatal sidor: 317
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-08-17

If you can make it there, you can make it anywhere … Jag talar inte om New York, utan om Edinburgh. Edinburgh festivalen, också kallad The Fringe, är en av de största och bästa platserna för att uppleva “the next big thing” innan det har blivit “the next big thing”. Ett fenomen som uppfanns på Edinburgh festivalen var Bäst i test. Som verkligen blev nästa stora grej – i många olika länder, inte bara i Storbritannien.

Huvudpersonerna i Perfekt tajming, stå-upp komikern Jess och musikern Tom, träffas på samma scen där de tävlar om samma första pris som ingen av dem vinner. Men båda två får rasande framgångsrika karriärer, som fungerar som hinder på vägen. Lägg till detta en lång rad mer eller mindre onödiga missförstånd som måste klaras upp innan de till slut kan få varandra. Det går flera år.

Stå-upp i Australien och filmstjärneliv i Los Angeles

Jess slår igenom med arg stå-upp i Australien och stannar i fyra månader istället för fyra veckor och träffar en annan komiker. Toms band blir framgångsrikt och turnerar jämt och ständigt och han får ihop det med en filmstjärna och lever det soliga Los Angeles livet och börjar skriva filmmusik.

Det här är gammaldags romantisk komedi där två personer hela tiden går om varandra – taskig tajming eller ödets vilja? – och det är meningen att man ska heja på att de två huvudpersonerna ska få varandra till sist.

Redo för attack …

Jämfört med amerikanska produkter av samma snitt är detta mycket mörkare. Tom lider av panikattacker, har alkoholproblem och funderar på om han kommer att begå självmord, precis som sin farfar, som också var en berömd musiker. Jess driver med folk som begår självmord, bland annat när hon har Tom som gäst i sin usla podcast. Hon driver också med mord på minderåriga när hon är i TV, och hon gör sig ett namn som den elakaste kvinnliga komikern. De två är ett udda par, eftersom Jess ständigt är arg och redo att gå till attack, medan Tom ständigt är snäll och aldrig redo att försvara sig när han blir attackerad, varken fysiskt eller verbalt.

Nedslag på olika datum

Formmässigt liknar Perfekt tajming den stilbildande brittiska romcomklassikern One Day (En dag) av David Nicholls (även filmatiserad med Anne Hathaway i huvudrollen). Man växlar perspektiv mellan en kvinnlig och en manlig berättare, två protagonister som ska bli ihop så småningom, och åren går …

Skillnaden är att boken inte är lika pepprad med skojiga popkulturella ord och referenser (språket är likadant hela vägen igenom) och att man inte håller sig till årliga nedslag på en dag. Istället får vi flera olika datum från varje år där karaktärerna berättar var de befinner sig och vad som har hänt sedan sist. Från den 15 juli 2015 i Sheffield till den 29 augusti 2018 i Edinburgh.

Australien off-stage

En hel del nyckelscener inträffar alltså “off-stage” – som hela stå-upp-turnéen på fyra månader i Australien, hur Jess träffar sin irriterande stå-uppande pojkvän, när-hur-och -varför Tom flyttar till Los Angeles och så vidare.

Det är lätt att konstatera att Jess och Tom hade tur som hann med sina respektive scenkarriärer innan coronapandemin lamslog nöjesvärlden och gjorde så många musiker och scenarbetare arbetslösa.

Skildringen av musikindustrin, där streamingtjänster gjort att musiker måste turnera in absurdum för att försörja sig själva (eventuell albumförsäljning ger en spottstyver), är mycket träffande på så många sätt.

Kärlek utan manus

Owen Nicholls är manusförfattare och har en hel del “inside information” att bearbeta om den cyniska nöjesindustrin. Det här är hans andra bok, efter den romantiska komedin Kärlek utan manus, som handlar om en filmnördig biografmaskinist som verkligen älskar romantiska komedier och inte kan förstå varför flickvännen uppför sig så konstigt, hon håller sig aldrig till hans tänkta manus …

Nicholls lyckas återigen med konststycket att diskutera och analysera romcom, samtidigt som verket i sig är en romcom. Och vad är då viktigare än perfekt tajming?

onsdag 17 augusti 2022

TILLFÄLLIGHETER OCH FANTASIER – ett mästerverk i det lilla av regissören till Drive My Car


Originaltitel: Guzen to sozo (Wheel of Fortune and Fantasy)
Regi: Ryusuke Hamaguchi
Skådespelare: Kotone Furukawa, Ayumu Nakajima, Hyunri, Kiyohiko Shibukawa, Katsuki Mori
Land: Japan
År: 2021
Genre: Drama, Romantik
Längd: 121 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 5

Ryusuke Hamaguchis massiva succé med Drive My Car, som hade premiär på Cannes filmfestival och som vann Oscar för bästa internationella film 2022, har till viss del överskuggat att han bara några månader tidigare lanserade en film som vann det finaste priset på Berlins filmfestival 2021. Den internationella titeln är Wheel of Fortune and Fantasy, den svenska titeln har blivit Tillfälligheter och fantasier.. Är det slumpen som styr – eller något magiskt lyckohjul?

Filmen är ett mästerverk i det lilla, en novellsamling i filmformat, en triptyk av historier som vid första anblicken inte har något alls med varandra att göra. Vid närmare granskning handlar de alla om samma sak. Samma teman som Hamaguchi återvänder till gång på gång, så även i den senaste succén Drive My Car. Det handlar om ödet och slumpen, om rollspel och teater, om flytande identiteter, om åtrå och historieberättande. Om små, små ögonblick av magi och att mirakel kanske, kanske kan inträffa i vardagen.

Första berättelsen. Magic (Or Something Less Assuring). Ett modernt triangeldrama med oväntade sidor – och olika slut

Två bästa väninnor åker hem efter en modefotografering. Gumi har träffat den perfekte mannen, de hade en magisk natt tillsammans med att bara prata, han öppnade sig verkligen, det var så erotiskt. Drömkillen hade romantiskt nog fått sitt hjärta krossat av en otrogen flickvän och nu är han återigen redo för kärleken. Väninnan Meiko lyssnar och kommenterar med växlande ansiktsuttryck. Man förstår att hon känner sig träffad. Hon erkänner att hon krossade någons hjärta genom otrohet, för två år sedan.

Snart bevisas vad vi som åskådare redan misstänker: de båda kvinnorna talar om samma man. Men bara Meiko förstår det. Hon är förbannad på ödet, eller slumpen, eller någonting, och tänker inte ta det liggande. Hon ska minsann vinna tillbaka sin före detta pojkvän! Eller skydda Gumi från honom. För hon vill ha Gumi för sig själv, inte dela henne med någon annan. Eller … något annat.

Vad har Meiko för agenda? Vad vill hon? Vad är motivet? Vet Meiko själv vad hon vill? Kan Meiko verkligen spola tillbaka tiden och göra fel val till rätt val, ett nobelt, osjälviskt val? Eller är allt bara fantasier från Meikos sida? Var mötet med hennes gamla pojkvän också en fantasi, för att kunna avreagera sig i en frustrerande situation?

Andra berättelsen. Door Wide Open. Den mörkaste historien i samlingen. En hämnd, en honungsfälla och ett hot om sexuella trakasserier

En student som blivit underkänd i franska övertalar sin älskarinna att förföra och förgöra hans fransklärare som just vunnit ett stort litteraturpris. Men den vördnadsvärde gamle läraren insisterar hela tiden på att hålla dörren öppen, inte bara för att han vill undvika rykten om sexuella trakasserier, utan också för att han är öppen som person. Symbolik som fungerar effektivt i själva intrigen.

Tredje berättelsen. Once Again. Den vackraste och mest hoppfulla av de tre historierna. Spelar det någon roll vem man älskar – i ett rollspel?

Natsuko åker till en deprimerande skolåterträff, känner inte igen någon där, och inte förrän efteråt, på tågstationen, springer hon på kvinnan som var hennes livs första kärlek, hon som var den enda anledningen till att Natsuko åkte till den där skolåterträffen från första början. Natsuko är överlycklig över att se Aya. Aya verkar också lycklig över att se Natsuko. Eller … ?

Det visar sig att båda dessa kvinnor misstar den andra för någon annan. Eller så har de i själva verket träffat helt rätt person? Deras rollspel gör att de läker, att de kan gå vidare. Kanske älskar de varandra. Kanske är kärleken bara en del i ett rollspel. Är interaktion människor emellan egentligen någonsin något annat än ett rollspel? Genom att låtsas vara någon annan i rollspelet kan de två kvinnorna äntligen vara sig själva.

Mirakel, magi, slump … eller val

I var och en av de tre berättelserna leder någonting, kanske är det ett mirakel, kanske är det magi, kanske är det bara en slumpmässig vändning, till försoning eller åtminstone en radikal förändring av situationen.

Allt berättas med lätthet och elegans, utan att någonsin bli lättviktigt. Här finns djup, värme, humor och hopp. Små saker kan ha stor betydelse. Små saker som styrs av slumpen, ödet, magi, ett litet datorfel … eller personliga val. Välj själv vad du vill tro på.


fredag 12 augusti 2022

JK ROWLING och STEVE KLOVES : DUMBLEDORES HEMLIGHETER: FILMMANUSET – i många fall är manuset tydligare och vettigare än filmen


Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Fantastiska vidnunder (del 3)
Genre: Fantasy & magisk realism
Originaltitel: Fantastic Beaste: The Secret of Dumbledore
Översättare: Åsa Kempe
Ålder: 9-12 år
Antal sidor: 269
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-07-20

Skådespelaren Eddie Redmayne avslöjar varför han älskar början på den nya Fantastic Beasts filmen, som ger Newt Scamander en veritabel actionpackad Indiana Jones introduktion. Kostymdesignerna Colleen Atwood analyserar bland annat Dumbledores exklusiva klädstil. Producenten David Heyman filosoferar över varför Dumbledore jobbar så hårt på att rätta till sina ungdomliga misstag och vad det egentligen är för mening med att släpa runt den glade bagaren från Queens på ett magiskt uppdrag.

Vi kanske inte får veta så mycket mer om Dumbledores hemligheter, men vi får veta en hel del om filmproduktionens hemligheter. Bland annat hur man under covid-19 pandemin byggde upp magiska versioner av Berlin, Bhutan och Kina på bakgården till Leavesden Studios i Hertfordshire, England. Magi händer inte bara. Man får jobba för den.

Det är detaljerna som gör helheten

Mycket av arbetet bakom kulisserna syns knappt, eller inte alls, i den färdiga filmen. Det minutiösa arbetet är mest till för att hjälpa skådespelarna att leva sig in i sina roller. Men de stackare som skapat Jacob Kowalskis specialdesignade kvittoblock, det magiska Tysklands små sexkantiga mynt, tågbolagets tågtidning och tågbiljetter, Gellert Grindelwalds personliga motorhuvsemblem, Dumbledores släktvapen eller Hogwarts skrivböcker, de får nu se sina alster i tryck och i fokus.

Vad vore det magiska modet utan Colleen Atwood?

Det här är en extremt trivsam bok för alla som gillar att grotta ner sig i detaljer kring ett världsbygge och en filminspelning. Det är också trevligt att andra personer än kända skådespelare får komma till tals — vad vore denna värld utan kostymmagikern Colleen Atwood? – och boken är full med läckra kostymskisser och “concept art”. Givetvis finns hela filmmanuset med, inte bara vad folk säger utan även hur och varför. (I många fall är filmmanuset tydligare och vettigare än själva filmen).

Avslöjas det några nya hemligheter?

När det gäller Dumbledores hemligheter … så finns det fortfarande en hel del för fansen att diskutera. Egentligen avslöjas inga nya hemligheter här.

Efter sju Harry Potter böcker, åtta Harry Potter filmer, en Harry Potter teaterpjäs, ett stort antal spin-off böcker, två Fantastic Beasts filmer … så är ämnet tämligen uttömt.

Men det är två saker som vi fortfarande inte vet om Dumbledore, och dessa två saker vet vi fortfarande inte mycket mer om när den senaste Fantastic Beasts filmen är slut.

Vad vet vi säkert om Dumbledore?

Vad vi vet med säkerhet är att … Newt Scamander börjar på Hogwarts 1908 och då blir han undervisad av den charmige gamle läraren Dumbledore, som har en förkärlek för att klä sig i exklusiva, tredelade kostymer, skräddarsydda i lyxiga material. Hans favoritaccessoarer är magiskt vinkande skinnhandskar och eleganta hattar. Dumbledores kärleksaffär med Grindelwald ligger långt tillbaka i tiden, i hans passionerade ungdom.

Harry Potter börjar på Hogwarts 1991. Dumbledore är rektor, undervisar sällan, klär sig numera i något som ser ut som morgonrockar med tillhörande nattmössa … och den passionerade kärleksaffären med Grindelwald ligger ännu längre tillbaka i tiden.

Två Dumbledoreska mysterier kvarstår

Det finns två mysterier som aldrig besvaras i Dumbledores hemligheter.

1) Hur Dumbledores elegans och känsla för stil kunde urarta så radikalt på 83 år. Vad hände?

2) Hur krossat blev Dumbledores hjärta? Har Dumbledore inte haft en pojkvän, flickvän eller icke-binär vän sedan sitt ungdomliga felsteg med Grindelwald … ?! Som måste ligga över hundra år tillbaka i tiden, med tanke på att Dumbledore anses som gammal och vis redan 1908. (Dumbledore lär vara 27, men han ser ut som, och klär sig som, 50. Jude Law är 50, vilket påverkar intrycket.)

En evig dandy

1926 jobbar Dumbledore aktivt på att reparera sin ungdomssynd (det vill säga att han blev romantiskt involverad med världens ondskefullaste trollkarl och försökte hjälpa hen att ta över världen) och skickar Newt Scamander till Amerika på livsfarligt uppdrag. Här börjar Fantastic Beasts serien. Och Dumbledore ser exakt likadan ut i hela serien, en evigt elegant 50-åring och gentlemannalik dandy.

Mads Mikkelsen filosoferar kring Grindelwalds motiv

Skådespelarna delger sina tolkningar av sina karaktärer i boken och intressantast är Mads Mikkelsens filosofier kring Grindelwald. Det går så klart inte att spela en ond person. Det vore ologiskt. Mads har konstruerat en backstory där “mugglare”, alltså icke magiska personer, skadade Grindelwald som barn, vilket gjort honom hämndlysten, och Dumbledore krossade Grindelwalds hjärta. Därför har Grindelwald nu deklarerat krig mot världen i allmänhet och mugglarvärlden i synnerhet. Det är bara logiskt …

Bäst i historien

Mads Mikkelsen är hitintills den bäste Grindelwald i historien. Med tanke på att Mads verkar ha försökt förstå sin huvudperson, och han har gjort honom sympatisk (ur sin egen synvinkel), är det lätt att förstå att han lyckades med sin rolltolkning.

Det finns drag av “actors studio” över Dumbledores hemligheter – de skådespelare som delar med sig av sina hemligheter är så klart de bästa och mest intressanta.

söndag 7 augusti 2022

ANDREA DE LA BARRE DE NANTEUIL : MOLN ÖVER PARIS – övernaturliga ingredienser mot sommarhettan signerad Paris svar på Mary Poppins

 



Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf: Lovisa
Serie: Mademoiselle Olseau (del 4)
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 117
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-10


En fruktansvärd värmebölja plågar Paris, folket lider, djuren lider, Frankrikes president vet inte vad han ska göra .. Men det gör minsann Paris svar på Mary Poppins: Mademoiselle Oiseau!

Mademoiselle Oiseau flyger med sitt stora parasoll till Elyséepalatset och hon har en plan för att framställa ett botemedel mot den irriterande sommarhettan och de orosmoln som flockas över Paris. Hon ska bara samla ihop ett antal magiska, övernaturliga ingredienser, med hjälp av Isis och Isabella, och så ska metrobarnen tillreda allting i Tuilerierna. Den magiska lösningen ska sedan spridas i luften – och voilà!

Pussas istället för att glo på mobiltelefonerna

Kylan kommer tillbaka, människorna blir lyckliga igen, och på parisiskt vis kommer de att ägna sig åt att pussas med främlingar, istället för att glo på mobiltelefonerna med alla trendiga appar. (I den här alternativa verkligheten finns det ingen ny coronavåg som härjar i Europa med tre nya mutationer som ska kunna nästla sig förbi vaccinerna – så social distansering är tillbaka, maskmodet återvänder … och be till högre makter för att alla barer och caféer inte stänger igen!)

Håller fast vid sekelskiftesromantiken

Mademoiselle Oiseau ser lite ut som om hon tecknats av Yves Saint Laurent till en modekollektion med retrotema. Mademoiselle Oiseau tycks gilla förra sekelskiftets mode och har inte ändrat look sedan dess. Annars är hon evigt ung. Isis är hennes systers 21-åriga barnbarn, men de ser jämngamla ut (eller så ser Mademoiselle Oiseau yngre ut). Isabella är en flicka som bor i samma hus som Mademoiselle Oiseau, hon har randiga tröjor, blont hår och obestämbar ålder.

Ett väldigt vitt Paris

Alla i handlingen är väldigt vita – pappersvita – och har blont eller rött hår. Kanske för att man utnyttjar pappret till “hudfärg” och sparar lite tryck. Det är synd, för Paris är, och har varit i evigheters evigheter, en blandad stad. Alla mina fransyska väninnor, som bor i Paris eller i dess omnejd, är färgade. Det är lite som det franska fotbollslaget som vi nu ser i EM … och kolla in deras modemedvetna stil, kan något toppa lila rastaflätor? Man kunde gärna ha haft med en släng av modern parisisk modemedvetenhet i en bok som annars strävar efter ett slags tidlöshet från förra sekelskiftet (med undantag för att alla har mobiltelefoner och appar).

Allt är presidentens fel

Kattvänner i synnerhet kommer säkert att falla för Mademoiselle Oiseau — hon har 44 katter. Och en stor samling fåglar (som inte gillar värmen).

I verkligheten har Frankrikes president Emmanuel Macron en hel del att göra med årets kritiserade värmebölja – han har ingen Mademoiselle Oiseau som kan hjälpa honom, utan får istället utstå kritik för att han inte gjort tillräckligt för att avvärja klimathotet. Det är livet som politiker i Frankrike – allt är ditt fel. Allt från anlagda mordbränder till vädret.

måndag 1 augusti 2022

PHILIPPA GREGORY : I DROTTNINGENS NÄRHET – historierevisionism av spanska inkvisitionen i form av good girl/bad girl story

 


Originaltitel: The Queen’s Fool
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Serie: Den andra systern Boleyn (del 2)
Översättare: Carla Wiberg
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 494
Utgivningsdatum: 2022-07-06

Philippa Gregory är drottningarnas drottning. Den andra systern Boleyn filmatiserades med Scarlett Johansson och Natalie Portman som systrarna Mary och Anne Boleyn. Den vita drottningen, som utspelar sig under Rosornas krig, blev genombrottet för svenska Rebecca Ferguson. Vilken drottning spelar huvudrollen i den nya romanen I drottningens närhet?

Philippa Gregory har rört sig framåt från Rosornas krig, med den vita och den röda drottningen, och genom Henrik XIII tyranniska styre, där fler än en drottning blev av med huvudet, och nu, efter Henrik XIII död, uppstår en maktkamp mellan två halvsyskon. Båda två kommer att bli drottningar.

Den blodiga eran och den gyllene eran

Vi som har facit i hand vet att det blir den protestantiska Elizabeth, dotter till Anne Boleyn (och namne med den nuvarande regerande drottningen Elizabeth II), som kommer att dra det längsta strået. Hon kommer att bli Elizabeth I och ge denna gyllene epok namnet “the Elizabethan age“.

Poesi och litteratur blomstrar, Christopher Marlowe skriver Faust, Shakespeare skriver en massa pjäser, den spanska armadan krossas, kolonier grundas, Sir Francis Drake spelar “bowls” och kartlägger nya territorier och blir den andra personen som seglar jorden runt (och den förste som överlever hela resan) … innan han blir förfader till den fiktive äventyraren Nick Drake, tolkad på film av Tom Holland i Uncharted. England är på topp, kulturellt så väl som ekonomiskt.

Tomatbaserad drink och den spanska inkvisitionen

Allt det där ligger i framtiden för karaktärerna i denna roman. Den katolska Mary, Elizabeths äldre halvsyster, tror att det kommer att bli hon som går till historien. Vilket hon på sätt och vis gör. Genom grundliga religiösa förföljelser, och genom att låta avrätta drösvis med protestanter, har hon gått till historien som “Bloody Mary”. Hon har även gett namn åt en mycket god drink, baserad på tomatjuice.

Själva tidsandan, med den katolska religiösa fanatismen, har fångats och drivits med i en serie med klassiska Monty Python sketcher, “Nobody expects the Spanish Inquisition!”.

Religiösa utrensningar pågår

Det här är en tid under vilken stora utrensningar och pogromer pågår — med statlig välsignelse. Något vi tyvärr känner mycket väl igen, både från 1900-talets svartaste ögonblick och från aktuella krig runtom i världen idag. Det anspelar Philippa Gregory på, och det gör att det finns en aktuell angelägenhet i tilltalet i romanen. Hur mycket kan en ensam människa göra för att påverka historiens gång? Vad kan hon göra ? Och vad bör hon göra?

Philippa Gregorys världar är så mycket mer än bara drottningar. Vi rör oss ofta i deras närhet (bokstavligen varudeklarerat i den nya titeln) och lär känna miljön och tidsandan genom birollsinnehavare i historieskrivningens utkanter.

Fiktiv birollsinnehavare blir huvudperson

Huvudperson i romanen är den fiktiva Hannah, som flytt den spanska inkvisitionen – hennes mamma har bränts på bål i Spanien, eftersom hon var judinna. England är ett säkert territorium, England och Spanien är ärkefiender sedan gammalt. (Fast ännu har inte England gett den spanska armadan pisk – det händer anno 1588 och man pratar fortfarande om det varenda gång England ska möta ett spanskt landslag …). Kort sagt, i England kan verkligen läget sammanfattas med orden: “Nobody expects the Spanish Inquisition!”.

I alla fall tills drottning Mary, som är fanatisk katolik, reagerar positivt på uppvaktningen från det spanska kungahuset. Ett giftermål mellan det engelska och det spanska kungahuset, och en stark katolsk allians som kommer att leda till fred och rikedom – är inte det precis vad England behöver? I alla fall ur drottning Marys synvinkel.

Vad finns att tjäna på den spanska modellen?

Marys förtrogna hovdam Hannah är inte lika säker. Hannah vill absolut inte se ett katolskt, fanatiskt England. Hannah vill inte se antisemitismen få möjlighet att få fäste i sitt nya älskade hemland. Och hon vill absolut inte behöva vänta sig den spanska inkvisitionen! Hade det inte varit smartare att satsa på den protestantiska prinsessan Elizabeth? Är inte hon vad England – och världen – behöver? Så att folk som är annorlunda, tänker annorlunda, tror annorlunda, ska kunna ha en säker plats i världen …

Revisionistisk historieskrivning

I den här romanen finns en hel del revisionistisk historieskrivning – de religiösa förföljelserna verkar bara vara lite oturliga, ut Marys synvinkel, och framprovocerade av den där irriterande lillasystern. Vilket knappast är fallet, rent objektivt sett. Men Philippa Gregory är inte känd för objektivitet i sina romaner – det ska finnas en “bad girl” och en “good girl” när det gäller såväl syskon som drottningar. Den vita drottningen var den goda drottningen. Den röda drottningen var en intrigerande bitch. Den här romanen tar trots allt Marys sida, även fast det inte finns några som helst historiska belägg som understöder att hon skulle ha varit en snäll och välmenande hjältinna, ett aningslöst offer för omständigheterna.

Att drottning Mary skulle ha varit så aningslös när det gäller vad hon gjorde – och konsekvenserna av handlingarna – är fullkomligt osannolikt. Men förmodligen vill man inte framsälla Hannahs förtrogna drottning som en fullkomlig tyrann – då hade Hannah själv framstått som en fullomlig idiot.

Fristående fortsättning på Den andra systern Boleyn

Boken är listad som del två i en serie, uppföljare till Den andra systern Boleyn, men om du inte har läst den boken, eller för den delen sett filmatiseringen, så går det mycket lätt att hänga med i handlingen ändå.

Sedan kan man inte låta bli att fundera på vem som kommer att snappa upp filmrättigheterna och vilken skådespelerskas karriär som ska få en skjuts denna gång … I drottningens närhet har flera bra roller för kvinnor. Protagonist, antagonist och mittemellan. Vilket är typiskt för Philippa Gregory. Visst, verklighetens drottningar var förmodligen mer komplexa än vad man kan fånga i en roman, men de klara arketyperna gör berättelsen både lättläst och filmatiseringsvänlig.