söndag 31 juli 2022

ANDERS DE LA MOTTE & MÅNS NILSSON : ETT FYND ATT DÖ FÖR – intressant och kul med mord och gamla original på Antikrundan


Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Morden på Österlen (del 2)
Genre: Deckare
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-27

Vad är det som har hänt med Sverige? Förr i tiden kunde folk njuta av Almedalsveckan och uteserveringar i Visby utan att bli mördade. Och folk kunde besöka inspelningen av Antikrundan eller Degeberga antik & samlarmarknad utan att bli knivhuggna.

Nu är “mord på Antikrundan” och “mord på Degeberga marknad” inte någon riktig händelse. Det är en fiktion skapad av deckarparet Anders de la Motte och Måns Nilsson. Men att en känd antikhandlare blir knivhuggen mitt bland en massa myllrande folk, en dag då alla ska vara glada och mingla och umgås kring gemensamma intressen, ger onekligen kalla kårar och ett eko av vad som hänt i verkligheten.

Glassbesök och isande intrig från Gosford Park

Peter Vinston, som är på semester på Österlen och bor som gäst hos sin exfru och hennes nye man Pompe för att hälsa på sin dotter som säljer glass, börjar direkt med att undersöka ledtrådar efter mordet. Och han kommer fram till att antikhandlaren dödats två gånger – en gång med gift och en gång med knivhugg. Ett grepp som förresten påminner om intrigen i Gosford Park, känd som Downton Abbey författaren Julian Fellowes Oscarsvinnare för bästa manus — knivmördaren märkte inte att offret redan hade avlidit tidigare under kvällen.

Pompe försörjer glatt Vinstons familj – men vem ska ärva Pompes slott?

Det finns ingen förklaring till varför Pompe ska vara nöjd med att ha någon annans gamla fru och vuxna dotter, som Peter Vinston är så stolt över och tar credd för att hon blivit en sådan fin människa (fast han verkar ha varit frånvarande hela hennes uppväxt). Borde inte den där Pompe vara inne på att skaffa egna barn som ska ärva hans slott och herresäten? Det går man aldrig in på.

Skitig utredare med ologiska och osympatiska drag

Mest underliga och ologiska karaktär är dock den andra utredaren i boken, den osympatiska Tove Esping. Hon har extremt dålig personlig hygien. Peter Vinston vill av förklarliga skäl helst inte sätta sig i hennes skitiga gamla bil som är full av hundhår och stinkande matrester. Hon verkar alltid vara klädd i smutsiga och svettiga kläder och gamla tofflor. Hon verkar aldrig tvätta sig. Och ändå hjälper hon sin flickvän med hennes café. (Det finns alltid någon som driver ett eget småskaligt café i moderna feelgood- och deckarserier, vare sig intrigerna utspelar sig i Säbyholm eller i Simrishamn eller i Cornwall). Vem vill hitta hundhår i sin nyköpta semesterbaguette?

En framgångsrik befälhavare är någon utan några mordfall alls

Det är dock inte det konstigaste med karaktären Tove Esping. Hon blir jublande GLAD när någon blir mördad på antikrundan – för då får ju hon en mordutredning på sitt bord! Är hon psykopat, eller? Det är svårt att tänka sig att ansvarigt befäl för Visby och Almedalen jublade över att få ett mordfall att ta itu med. En framgångsrik befälhavare är en som har låg brottslighet på sitt område – och helst inga mordfall alls. Speciellt i samband med stora turistattraktioner som hela Sverige kan intressera sig för.

Originella antikviteter och antikvitetssamlare

Man kan gissa att Anders & Måns har haft mycket kul tillsammans när de skrivit boken, som är full av gamla original … och inte bara gamla pryloriginal, även människorna som samlar på antikviteter är originella. Ett ämne som verkar falla speciellt Måns i smaken. Han var med i senaste svängen av svenska Antikrundan, med ett eget specialområde. Visste hans kollegor att deras nytillskott planerade att mörda dem, eller någon av besökarna, eller någon antikhandlare i periferin … ? Albeit i fiktionens värld (tack och lov).

Verklig cirkus med dunkla intressen

Det finns säkerligen en hel del verklighetsförankring bakom den cirkus som inspelningen av Antikrundan för med sig när den kommer till Gärsnäs slott. Liksom skildringen av myllret och fyndsökandet på Degeberga antik & samlarmarknad. Platserna är verkliga, medan intrigerna och morden är påhittade.

Det är onekligen intressant att få en titt bakom antikvärldens kulisser. Enorma pengar lockar såklart till sig dunkla intressen – och den delen av handlingen är inte enbart fiktion.

torsdag 28 juli 2022

LENA FURBERG : MULLE OCH VILDHÄSTARNA – humor i den här busponnyns bästa anda

 




Förlag: Egmont Publishing AB
Illustrationer: Lena Furberg
Serie: Mulles dagbok (del 6)
Genre: Sällskapsdjur, Barn
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 124
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-08-03

Visst är gräset grönare på andra sidan? Varför skulle annars människorna ha satt upp staket? Se där, visdom à la den busiga ponnyn Mulle!

Hur är livet “over there” i det förlovade landet?

I den här boken önskar sig Mulle ett äventyr och hans önskningar besvaras med råge. Han hamnar på andra sidan. Nej, inte på andra sidan staketet, utan på andra sidan Atlanten. Och det visar sig att gräset i alla fall inte är grönare på den amerikanska prärien än hemma i den trivsamma svenska hagen. Men Mulle får i alla fall ett äventyr, tillsammans med sin bäste vän kaninen Tulpanöra, och han får också en utomordentlig chans att bejaka sin inre vildhäst.

100% vildhäst … tills det är matdags

Mulles pappa Åskmolnet var en känd rodeohäst som fångades in bland de vilda mustangerna på prärien och sedan turnerade han runt i hela världen. Mulle är utseendemässigt mest lik sin mamma, ponnyn Smörblomma, men till temperamentet är han 100% vildhäst … Tror han. Tills han fått uppleva hur det fria livet på landet egentligen är. Inget rent vatten. Ibland inget vatten alls! Massor av onödigt promenerade för att hitta något ätbart. Och ingen som kammar ut manen … Mulle saknar sin egen människa Molly. Och sin älskade blå hink. Speciellt när den blå hinken är fylld med läcker, väldoftande, gul havre …

Hemlängtad och hemkära drömmar

Mulle drömmer om Molly. Hon har städat i hans stall och gjort fint i boxen med en hel säck gult spån och hängt upp ett fullt hönät och fyllt den älskade blåa hinken med minst ett kilo havre. Och så … blir drömmen en mardröm. Molly har köpt en ny fin ponny. En blank brun ponny med stjärna i pannan och fyra rena fina vita strumpor. En tävlingsponny. Inte en problemponny som Mulle. Mulle inser att han måste ta sig hem till Sverige och framför allt hem till Molly innan drömmen blir sann. För Mulle + Molly = Sant! Molly är Mulles människa, och det gäller att försvara sitt revir! Även om man råkat hamna på andra sidan staketet — eller andra sidan Atlanten…

Ett episkt Mulle-äventyr

Mulle och vildhästarna är ett episkt Mulle-äventyr helt i den här busponnyns bästa anda! “Larger than life” — och lite större än en vanlig ponny. Men ingenting är vanligt med Mulle — världens mesta häst. Massor av briljanta och humoristiska teckningar, situationskomik, vitsiga förvecklingar och tänkvärda filosofier om civilisationens fördelar.

onsdag 27 juli 2022

LENA FURBERG : MULLE OCH STALLSPÖKET – lite spökstämning med kanin och ponny i huvudrollerna

 


FAKTA
Förlag: Egmont Publishing AB
Illustrationer: Lena Furberg
Serie: Mulles dagbok (del 3)
Genre: Sällskapsdjur, Barn
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 109
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2019-04-23

Gnissel, knarr och spindelväv. Det händer konstiga, mystiska saker i ponnyn Mulles stall. Oförklarliga saker. Skumma saker. Den enda logiska förklaringen är att det spökar. Hur skulle annars ett helt kilo havre försvinna? Och den blå favorithinken? Och en hel höbal? Och Mollys lila glittersprej? Mulle är upprörd över allt … utom den glittersprejen, den kan gärna vara försvunnen för evigt. Men mat! Det är värt att bli upprörd över mat! Och den nya gröna hinken luktar för mycket plast, så kan inte spöket ta den hinken och försvinna med den?

Ett fall för Tulpanöra!

Det hela utmynnar i ett fall för Tulpanöra, Mulles bästa kompis, en smart kanin som inte vill utsätta sig för fara i onödan, men som inser vad de måste göra för att lösa spökmysteriet i stallet … Det ligger inte i kaniners – och ponnyers – natur att utsätta sig för fara, en gång bytesdjur, alltid flyktinstinkter på helspänn, men kaninen och ponnyn lyckas övervinna sina nedärvda instinkter och bli tuffare än vad de någonsin trodde var möjligt.

Omaka par på nya äventyr

Lena Furberg är riktigt duktig på att rita serier för Min Häst — både den lilla ponnyn Mulle-serier och serier med lite mer eleganta drömhästar — och i bokserien Mulles dagbok har Furberg fått utrymme att utveckla den författande och berättande sidan mer och mer. Istället för pratbubblor — kapitel. Man får mycket mera Mulle, man får lära känna honom och hans kärlek till Molly — och kaninen Tulpanöra — och det är fantastiskt fint att följa deras äventyr tillsammans.

Djur, natur, humor – och naturlig förklaring

Bilderna är allt från roliga små krumelurer bredvid texten till helsidesillustrationer som säger lika mycket som en hel seriestripp.

Mulles dagbok är en bra serie för alla som gillar djur och natur och humor — och det här äventyret med stallspöket passar speciellt bra när det är höst och dunkelt och lite spökstämning.

En helt naturlig förklaring utlovas i alla fall av kaninen Tulpanöra!

lördag 23 juli 2022

JONAS JONASSON : PROFETEN OCH IDIOTEN – med en glad Forrest Gump-figur genom historien


Förlag: Bokförlaget Polaris
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 400
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-15

Hundraåringen… har blivit succéfilm med Robert Gustafsson i titelrollen, och i sommar kan historien även avnjutas som enmansföreställning med Claes Malmberg på Tjolöholms slott. Boken blev den mest sålda i Sverige 2010 och är översatt till ett tjugotal olika språk.

Blir debuten en succé är det lätt att vilja upprepa sig, och detta är sjätte gången gillt för Jonas Jonasson. Och dessutom den bok som är mest lik debuten Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann … En glad “Forrest Gump romp” genom historien med en Forrest-Gump- liknande person vid namn Johan i huvudrollen.

Fast här är inte livet en chokladask. Det är istället en räcka av exklusiva femrättersmenyer gjorda på dyrbara och lyxiga råvaror, som serveras med ännu dyrbare och lyxigare viner till. Ja, Årets kock i Sverige 2020, tillika regerande världsmästare med det svenska kocklandslaget, har varit med och spökskapat Johans läckra menyer så att de ska vara trovärdiga anno 2011.

Vad minns du från 2011?

Men hur mycket minns du (om du minns något alls) när det gäller året 2011? Vad åt man? Vad drack man? Vilken musik lyssnade man på? Vilken film kammade hem en Oscar för bästa film? Vilken blev den mest sålda boken i Sverige? Vem var FN:s generalsekreterare? Vem var premiärminister i Storbritannien? Vem var president i Ryssland? Hur gick det i VM-finalen i ishockey?

Ja, om du är från Finland är sannolikheten stor att du kan svara åtminstone på den sista frågan. Är du svensk hockeyfanatiker har du absolut och patriotiskt dränkt minnet i Absolut Vodka och mumlar “Don‘t mention Bratislava!“ om någon utifrån försöker ta upp ämnet. (Sverige – Finland finalen i Bratislava slutade 1 – 6. Till Finlands fördel).

Det finns fler kända nummer från 1900-talet

Hundraåringen … täckte en del historia som man kände igen från 1900-talet – inte för att man varit med om det, men det är så känt att man utan tvekan känner igen det. Det är som popstjärnan Madonna. Man känner igen henne oavsett om man diggar hennes musik. Man känner igen hennes mest kända nummer. Men 2011 … Ärligt talat, det Jonasson nu ska parodiera, där känner man inte igen mycket.

Putin som lustig tomte före 24 februari 2022

Det hade varit kul med en parodi på 2022 – stackars Moderaterna vad ska de nu göra när Socialdemokraterna tar alla deras valfrågor och gör allt för att driva igenom dem innan valet. Som att gå med i NATO och att ge moltom till försvaret (skit i om det blir något över till något annat).

Putin anno 2011 verkar vara en lustig tomte. Det vet vi nu att det är han absolut inte. Boken verkar vara skriven före 24 februari 2022.

Och det man minns mest från 2011, tragedin på Utöya, Norge, det alluderas det inte ens till i boken. Kanske för att det inte passar in i den allmänt putslustiga tonen av farsartade infall?

Drömmen om att bara dra iväg lever upp igen

Handlingen är, som i så många av Jonas Jonassons böcker, baserad på omaka vänskap och drömmen om att bara dra iväg. Och så händer det saker när de omaka personerna drar iväg, händelser och episoder staplas på varandra, ofta utan att spela någon större roll i sammanhanget. Hela vägsträckan i Tyskland hade man kunnat kapa, utan att man hade saknat ett dugg.

Tre personer som inte känner varandra sedan tidigare lämnar Stockholmsområdet och åker iväg på en lång road trip genom Europa, och sedan blir det en flygtripp till ett hittepåland i Afrika.

En kock, en profet och en internetspecialist

Johan är mästerkock och kallas för “idioten” av sin bror (som gör karriär på svenska ambassaden i Rom), Petra är uttråkad högstadielärare och självutnämnd domedagsprofet,… och sist i trion har vi den sympatiska Agnes, en lilahårig pensionär om kan allt om internet. Hennes analyser av internets psykologi är helfestiga och spot-on.

Hade boken bara handlat om Agnes eller hade hon fått ett gäng med likasinnade med sig på resan, hade det varit trivsam läsning. Lite som Catharina Ingelman-Sundbergs smarta böcker om pensionärsligan som rånar välbeställda och ger pengarna till de behövande, när välfärden skärs ner. Under bokens gång hinner Agnes bland annat med att grunda sjukhus i Afrika och att råna internets mer blåögda användare på en halv miljard. Alltså: en halv miljard i dollar. Inte kronor.

Barack Obama gillar svensk ost (?!)

Petra är den mest påfrestande och minst intressanta karaktären – vilket författaren tycks ha märkt, för hon blir nästan utskriven ur boken innan den är klar (inte en sekund för tidigt), medan Agnes växer med uppgiften och Johan blir involverad i allt mer långsökta intriger. Som att hans biologiske far är diktator för ett hittepåland som Johan ska få ärva.

Det finns också en lång intrig med Västerbottensost, som tydligen Barack Obama gillar, därav osten på omslaget.

Vem kommer till sist att bli “The Big Cheese“ och vem sitter kvar med paraffinen runt ostkanterna? Det är inte svårt att gissa.

Som en gammaldags moralsaga

Profeten och idioten är som en gammaldags folksaga där ödet belönar den snälle, korkade brodern, medan den smarte och egoistiske brodern åker på däng. Både bokstavligen och bildligen.

Nackdelen med berättandet är att det är full gas hela tiden, utan någon variation i ton eller tempo, och utan någon tid för läsaren att vila i berättelsen eller att begrunda någonting alls. Hela tiden hålls en putslustig ton, vilket inte alltid passar till själva händelserna. Det är inte speciellt kul att någons pappa dör av en hjärtinfarkt för att han blivit misstänkt för internetbedrägeri (som han är oskyldig till ) och det är inte alls kul att läsa om en katt som begår självmord genom att hoppa från en balkong på fjortonde våningen – det är bara ett sådant där smaklöst skämt i farten.

Raka puckar eller smält is?

När det gäller uppfräschningen av kunskaperna i modern historia … så vacklar den. Vad är sant och vad är påhittat? Det enda som är säkert är väl att Finland spöade Sverige rejält i VM i ishockey 2011. Resten är luddigt.

Gillar Obama ost? Eller är han laktosintolerant? Ingen aning. Hur mycket av de afrikanska intrigerna är verklighetsbaserade? Hur mycket är en ren skröna? Men Vermont ligger i alla fall i USA och Sundvall ligger i Sverige … Allt annat kan mycket väl vara poetisk licens från författarens sida, i denna resa genom historien.

Alla som jagar trion ger upp … eller

Och man får helt enkelt svälja att alla som jagar trion genom boken ger upp … Säpo, Interpol, ryska maffian … Att Säpo slutar jaga misstänkta när de lämnat Stockholmsområdet … Mja. Okej. De har kanske drabbats av så många nedskärningar att de inte har råd med långa biljakter. (Det är dyrt med bensin.) Men ryska maffian lär väl aldrig ge upp att jaga någon som lurat dem på en halv miljard? En halv miljard i dollar, alltså. Inte rubel.

Vem vet, det kanske blir en uppföljare med fler andlösa jakter och hittepåfakta från historien? Det kanske är halvmiljardskuppen i dollar mot ryska maffian som gör att Sverige måste gå med i NATO …? Det är bara att fila till historien lite.

onsdag 20 juli 2022

KATARINA EKSTEDT & ANNA WINBERG SÄÄF : NORD – en duodebut som ger mersmak

 


Förlag: Bookmark Förlag
Genre: Deckare
Antal sidor: 266
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-14


Sex, lögner och gourmetmatlagning. Detta är ingredienserna i thrillern NORD — som till stor del utspelar sig på en stjärnkrog i fjällen. Och ja, stjärnkrogen skriver sitt namn med versaler.

Alex får ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant: ett eftertraktat jobb som commis de cuisine — eller köksassistent på ren svenska (fast det låter tjusigare på franska) — på den världsberömda stjärnkrogen NORD som ligger i de jämtländska fjällen.

Ny lekplats för det rika folket

Eftersom Åre har blivit en ny lekplats för “the rich and the beautiful”, och med “vinterstugor” som kan rivalisera de flådigaste kåkarna i Stockholmstrakten, är det helt logiskt att det ligger stjärnkrogar här också.

Tragisk hemlighet ligger bara en googling bort

Drömjobbet visar sig snarare vara en mardröm. Så många försöker sabotera för Alex, för att framställa sig själva som bättre och på så sätt klättra i hierarkin. Dessutom oroar sig Alex för att någon ska komma på hans mörka hemlighet om en tragisk olycka i tonåren, som bara ligger en enda googling bort för den som vill snoka.

På plussidan finns Alice. Vacker, vänlig och ägare till NORD. Alex och Alice inleder en het affär. Men Alice har också mörka hemligheter. Härvan av hot och lögner som Alex vecklar in sig i verkar helt omöjlig att överleva …

Ligger helt rätt i de nya trenderna

“Norrland” har marknadsförts som en ny deckartrend och NORD ligger rent geografiskt nära Viveca Stens nya deckarserie Åremorden. NORD är mer av en psykologisk thriller än en traditionell deckare, och ligger helt rätt i tiden.

Erfarenhet av stjärnkockarnas kökshemligheter

Tycker du att du känner igen författarnamnen? Katarnia Ekstedt & Anna Winberg Sääf har tidigare skrivit barnboksserien Rekordskolan tillsammans. Katarinas man, stjärnkocken Niklas Ekstedt, har också en del böcker på sitt CV — och han har bland annat synts i juryn i SVT-serien Bäst i köket.

Smaklig research

Niklas lär ha hjälpt till med matlagningsscenerna och kemin i köket, vilket låter som smaklig research. En del scener är utlovat baserade på verkliga händelser. Visst, när det hettar till hettar det till som mest i köket. Självklart.

Det här är en duodebut som ger mersmak. En portion till, tack!

 

tisdag 19 juli 2022

LUCINDA RILEY : MORDEN I FLEET HOUSE – en extremt bra deckardebut av den tragiskt bortgångna författarinnan

 


Originaltitel: The Murders at Fleet House
Förlag: Bazar Förlag
Översättning: Anna Thuresson
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 456
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-19


Jazz Hunter har flyttat till Norfolk för att ge sin konstnärliga karriär en ny chans. Hon excellerade i Cambridge och blev antagen till The Royal Academy of Arts. Då blev hennes älskade pappa, en hårt arbetande kyrkoherde, skjuten och valde en ny bana som kriminalinspektör. Nu är det dags att ge konsten och livet en ny chans … Men ödet vill annorlunda. Ett mord inträffar i elevhemmet Fleet House på St Stephen’s School. Även om den anrika internatskolan i Norfolk vill avfärda dödsfallet som en olyckshändelse är pojkens inflytelserike far inte övertygad — han vill ha de allra bästa på fallet. Och den bästa av de bästa råkar vara Jazz Hunter …

Konstkarriären får återigen sättas på paus, samtidigt som intrigerna i Norfolk tätnar. Alla uppför sig märkligt och misstänkt och hemligheter som ligger i internatskolans förgångna skyddas och mörkas. Det visar sig att det inte är första gången i historien som ett misstänkt dödsfall har inträffat i Fleet House …

En mästare på att skapa spänning

Lucinda Riley har alltid varit en mästare på att skapa spänning. Morden i Fleet House är dock hennes första – och enda – deckare. Riley gick tragiskt bort alldeles för tidigt sommaren 2021. Hennes son (och medförfattare till deras gemensamma serie för barn/ung) har tagit över serien om De sju systrarna för att fullborda den. Lucinda Riley hade förmodligen redigerat Morden i Fleet House mer, om hon fått chansen, och utökat delarna som utspelar sig i Cambridge, gett fler karaktärer mer fullödiga bakgrundshistorier – och slutligen gett Jazz Hunter en alldeles egen serie. Titel: De sju mordmysterierna

Hunter och Morse har mycket gemensamt …

Det är hur som helst bäddat för en fortsättning med denna egensinniga och konstnärligt lagda kriminalinspektör vid namn Hunter, som har en hel del gemensamt med kommissarie Morse. Bland annat den akademiska bakgrunden, och att en stor del av handlingen utspelar sig i gedigen och gammaldags akademisk miljö – Cambridge respektive Oxford.

Fler deckare i Cambridgemiljö

Lucinda Rileys Fjärilsrummet utspelade sig också till stor del i Cambridge. Romanen handlade om ett mord under andra världskriget som hela tiden låg som en mörk skugga i bakgrunden, även när tiden gick och årtionden förflöt. Det finns alltså klara likheter med Morden i Fleet House när det gäller minnesvärda miljöer och intressanta karaktärer – och som grädde på moset vet man att Riley med familj själva bott i Norfolk, dock utan att mord inträffade på ungarnas skola.

Genuina miljöer ger alltid en god grund till spänning, att det verkligen känns som om man är på plats och vandrar runt med karaktärerna. En av nyckelscenerna i romanen utspelar sig i det vackra Lake District, vilket bara är en bonus när det gäller intagande scener som bakgrundskuliss till isande spänning.

Vem är mördaren och vad är motivet?

Vem är mördaren och vad är motivet? Allting är väl inbäddat i den övergripande historien, tillvägagångssättet med utbytta tabletter är värdigt en Agatha Christie och när man väl har lösningen verkar allting så uppenbart – men under färdens gång ser man inte skymten av den solklara lösningen. Precis som det ska vara i en riktigt bra deckare.

Dessutom har alla karaktärer så mycket bagage och så mycket att gömma undan som inte har med mordutredningen att göra, att det gör lösningen mycket svår för Jazz Hunter – och läsaren – att lista ut. Riley har skapat ett intrikat och trovärdigt nät där inga repliker, inga handlingar och inga detaljer är för små eller för oviktiga för att ha stora konsekvenser när den slutgiltiga bilden ska målas upp.

Etablerar sig bland världens bästa deckarförfattare

Det här är en extremt bra deckardebut som indikerar att Lucinda Riley lätt hade kunnat etablera sig bland världens bästa deckarförfattare. Vilket hon också gör, albeit postumt. Men i och med att så många deckare överlever sina författare (eller sina författares lust att skriva om sina karaktärer) – kan inte någon ta över Jazz Hunter? Visst verkar det som om det finns fler mysterier både i Norfolk och i Cambridge att ta itu med … Och ärligt talat: vi som tillhör falang Cambridge tycker att det är dags för Cambridge att steppa upp och utmana Oxford i annat än kapprodd! Hur länge till ska Oxford ha fler deckare? Hur länge ska vi stå ut med att stå i skuggan? Detta är en utmaning värd att ta på allra största allvar! Heja Hunter – må hon jaga vidare efter nya mysterier!

måndag 18 juli 2022

ANN CLEEVES : HÄGER – hett nöje med iskall spänning av deckardrottning värd namnet


Originaltitel: The Heron’s Cry
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Serie: North Devon-serien (del 2)
Översättning: Johan Nilsson
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-03

Albatross fick vi för första gången möta Ann Cleeves nye sympatiske kommissarie, Matthew Venn. Nu är det dags för ett kärt återseende av den lilla kuststaden Barnstaple i norra Devon. Titeln Häger anspelar på ännu en fågel med vattenanknytning. Gissningsvis ligger Ann Cleeves högt över medel när det gäller möjligheter att snappa upp kunskaper om fåglar. Hennes man är ornitolog och hon började skriva när han var tillsynsman på en i övrigt obebodd ö. (Vilket låter som en perfekt plats för ett klaustrofobiskt, psykologiskt drama, eller ett litet mord …)

Det var en kväll i juni …

I romanen Häger befinner vi oss i norra Devon, kusten är vacker och välbesökt, det är en kväll i början av juni och Jen Rafferty sitter i trädgården hos sin väninna Cynthia. Jen har druckit lite för mycket och är mer intresserad av att fundera över hur de kulörta lyktorna blinkar, än att ta reda på vad en av festens gäster ville berätta för henne. Något hon kommer att ångra bittert de närmaste dagarna …

Nästa morgon väcks Jen av ett samtal från sin chef, Matthew Venn. Ett mord har inträffat. Venn och Ross är redan på plats. Westacombe är en stor gammal bondgård med hantverksateljéer på gårdsplanen. Jen har varit där förr – när hon sällskapat med en av Cynthias artistiska, bohemiska vänner.

Glasklart mordvapen

Mordet har skett i den av ateljéerna som används som glashytta. Mordoffret är Nigel Yeo, omtyckt läkare och far till glaskonstnären Ewe Yeo. Mordvapnet är en glasskärva … Och detta är bara toppen på glasberget av bisarra händelser och spektakulära mord som kommer att drabba Devon, samtidigt som den turisttäta kuststräckan fylls av fler och fler sommarfirare. Värmeböljor och härvor av lögner tär alltmer på Venn och hans team, och gränsen mellan det professionella och det privata suddas ut, bit för bit. Liksom gränsen mellan gott och ont …

Venns kurva går uppåt

I ett Venn-diagram skulle man kunna säga att Venns kurva går spikrakt uppåt. Ann Cleeves har konstruerat ännu en högklassig hitkombination av familjära och vackra miljöer, minnesvärda och sympatiska återkommande karaktärer, enigmatiska och finurliga biroller … och en tät spänning som närapå skimrar i luften. Precis som en värmebölja.

Hett nöje med iskall spänning av en deckardrottning som verkligen är värd namnet.

lördag 16 juli 2022

GORDON KORMAN : EN FALSK TON – tonvikt på äventyr i rasande fart blandat med humor och vitsiga repliker


Originaltitel: One False Note
Förlag: Modernista
Serie: De 39 gåtorna
Översättare: Karolina Sahlin, Olle Sahlin
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 173
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-05-24

Da Vinci koden för kids. En skattjaktskapplöpning över hela världen för att hitta 39 ledtrådar – och våra hjältar, syskonen Amy och Dan Cahill, är absolut yngst i skaran.

39 gåtor skulle kunna vara en homage till Hitchcock och The 39 Steps, men det här är knappast skräck eller thriller eller spionhistoria. Även om det jagas en hel del, och det är fullt av kodade meddelanden och kryptiska ledtrådar i hela äventyret.

Ett stamträd fullt av alla historiska kändisar utom Jesus

Amy och Dan och deras slemma släktingar har ett stamträd där det ingår alla möjliga kändisar. Ja, inte Jesus och Maria Magdalena (det har Da Vinci koden redan bränt) men dock den uppfinningsrike Benjamin Franklin, de musikaliska syskonen Amadeus och Nannerl Mozart och den tragiska drottningen Marie Antoinette (som aldrig sa “Låt dem äta kakor”).

Fakta om konst, musik och vetenskap

Liksom i Da Vinci koden så finns en massa historiska fakta inpackade i berättelsen, om konst, musik och vetenskap, för att ge illusionen av lärdom när man läser. Men det finns ännu mera påhitt i samband med de historiska personerna. Franklin, Mozart och Marie Antoinette, och gud vet vilka fler, är alla inblandade i samma superhemliga superhemlighet som vi inte vet vad det är – lite som de frimurarliknande sällskapen i Dan Browns böcker.

Stafettresa och stafettskrivning

Resan är en stafett, där en ledtråd leder till nästa och så vidare, och skrivandet är också en stafett. Olika kända barnboksförfattare och Young Adult författare har hand om olika volymer. Ettan skrevs av Rick Riordan (Percy Jackson, Olympens hjältar), tvåan är skriven av kanadensaren Gordon Korman (Bugs Potter, Bruno & Boots).

Tonvikten ligger på äventyr i rasande fart, blandat med humor och vitsiga repliker.

Amerikaner på semester hinner aldrig koppla av …

Resan påminner lite om amerikaner på “semester” och då kan man inte koppla av en sekund. Deras mål är “to do Europe” – och för att “göra Europa” måste man hålla ångan uppe. Man kan inte slösa bort flera dagar på en stad eller ens ett land.

Amy och Dan har hunnit med Paris, Wien, Salzburg och Venedig (plus en skärmytsling någonstans i Tyskland i bara farten) – och sedan är det dags att dra vidare till Japan. Man kan ju inte lulla runt i Europa i evigheter. Nu har de gjort Europa. De har tillbringat flera dagar där. Sayonara Europe. Nästa gång får vi förmodligen veta hur samurajerna är släkt med Amy och Dan & Co.

Motorbåt istället för gondol

Reality check när det gäller omslaget: Amy och Dan navigerar aldrig en gondol i Venedig – de är istället inblandade i en motorbåtsjakt där en massa saker kvaddas. Det är som upplagt för en Netflix serie. Tågjakt, biljakt, båtjakt … och en “jagad till fots av ilskna benediktinermunkar” scen serveras bara i denna volym – det är minsann bokstavligen att ge publiken “a run for their money”.

Ring Spielberg

Det finns elva böcker i originalserien, som har blivit översatta till en mängd olika språk, och även en spin-off serie. De två första delarna i originalserien finns översatta till svenska och Steven Spielberg köpte upp filmrättigheterna redan 2008. Så vill du se Amy och Dan på vita duken (eller på en streamingplattform nära dig) och har megabucks att bränna på jakter världen runt – ring Spielberg.