torsdag 30 juni 2022

THE LOST CITY, DRIVE MY CAR och FANTASTISKA VIDUNDER 3 bland juli månads DVD- och Blu-ray-releaser

 



Sommar och sol och filmtajm – man kan fira juli bland annat med årets internationella Oscarsvinnare, den japanska rullen Drive My Car. Mer prisbelönt japanskt av regissören Hamaguchi kan avnjutas i Tillfälligheter och fantasier … Japan är ett filmland väl värt att bevaka för så mycket mer än anime.

Fantasy med magiska djur

Om man gillar fantasy så kommer julafton redan i juli. Tredje delen om den charmigt förvirrade zoologen Newt Scamander, i Harry Potter spin-offen Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter, dyker upp i DVD och BD-hyllan, fullmatad med massor av fantastiskt extramaterial. Newt Scamander (tolkad av Oscarsvinnaren Eddie Redmayne) är numera den ojämförligt mest kände Hufflepuffaren. Robert Pattinsons tvålfagre Cedric Diggory är historia.

Midnattssol och kaninskola

Tål vampyrer sommarljus och midnattssol? Morbius, med Jared Leto i titelrollen, släpps i alla fall mitt under den heta sommaren.

Och mitt under juli-firandet kommer också en påskfilm: Rabbit Academy – Uppdrag rädda påsken, som kanske hopp-as att rida på Peter Rabbit vågen. Och vem vet, Rabbit Academy kanske är kaninernas Hogwarts för magiska påskkaniner?

Missa inte Belfast …

Årets bästa brittiska film (tillika Oscarsvinnare för bästa originalmanus) Belfast är den film som absolut inte får missas. Kenneth Branaghs barndomsskildring är något alldeles extra, och Judi Dench är underbar som hans farmor. I tidigare samarbeten har hon spelat hans fru eller hans mamma … så farmor måste väl vara kronan på verket?

“Die hard” genrer

Westerngenren är en “die hard” genre. Ryktet om dess död är överdrivet (för att fritt parafrasera Mark Twain) och i Old Henry, som hade premiär på Venedigfestivalen, är det dags för nya dueller i solen. Och i skuggan.

“Blockbuster” romcom är tillbaka – med besked

Romcom har länge blomstrat på streamingplattformarna (Netflix gör nya romcoms hela tiden) – men de riktigt stora bioproduktionerna, blockbustervarianten av romcom, har länge fört en tynande tillvaro. Nu är det slut med detta. Alla tre av de stora romcom drottningarna, Meg Ryan, Julia Roberts och Sandra Bullock, gör comeback i genren som gjorde dem till stora filmstjärnor – och först ut är Sandra Bullock i The Lost City, en modern Romancing the Stone historia, med drag av gammaldags matinéäventyr.

Dessutom: romcom filmen Licorice Pizza knatade rätt in i finrummet och blev Oscarsnominerad i kategorin bästa film. Philip Seymour Hoffmans unge son Cooper slår igenom med dunder och brak och … vattensängar och flipperspel. Det är totalt utflippat.

Detta och lite till under juli månad …

Ha en god filmsommar!

4 juli
A Journal For Jordan
Dag för dag
Drive My Car
Licorice Pizza
Moonfall

11 juli
Belfast
Tillfälligheter och fantasier

14 juli
Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Morbius

15 juli
The Beatles: Get Back

18 juli
Rabbit Academy – Uppdrag rädda påsken

25 juli
Bad Luck Banging or Loony Porn
Doctor Strange In the Multiverse of Madness
The Lost City
Old Henry

MARI JUNGSTEDT : ANDRA SIDAN MÅNEN – inte mycket slår hennes Málagasvit

 



Förlag: Albert Bonniers Förlag
Serie: Málagasviten (del 2)
Genre: Deckare
Antal sidor: 350
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-07

Det finns de som säger att svensk sommar kräver svenska deckare som måste utspela sig i genuint svenska miljöer. Jag säger: det är inte mycket som slår Marie Jungstedts Málagasvit.

Dock, kanske som ett slags försonande gest gentemot de läsare som absolut måste ha svenska miljöer i sina svenska sommardeckare, så utspelar sig själva mordscenen på Höga kusten i Sverige. Ett nyförälskat par, han svensk, hon spanjorska, skjuts till döds på nyårsafton när de sitter och myser i sin badtunna. Vapnet: armborst. Det har man inte sett som mordvapen sedan James Bond rullen For Your Eyes Only.

Pangfirande med het mat och heta hantverkare …

Snabbt klipp till den 2 januari, och nu befinner vi oss på en annan och mycket varmare kust, Solkusten i Spanien. Lisa Hagel är mycket dagen efter. Hon och hennes bästa väninna Annie, som jobbar på Svenska Magasinet, har haft en riktigt lyckad nyårsafton med läcker mat, gott vin och ett par stiliga hantverkare. En riktig pangkväll – utan dödsskjutningar. Så ringer plötsligt Lisas gamle vän Hector Correa. De träffades på en flamencokurs där ljuv musik uppstod, och inte bara dansmusik.

En inte-så-romantisk nyårsresa för två

Hector behöver hjälp. Han har ett dubbelmord att utreda, varav ett av offren är spansk medborgare. Han behöver en tolk. Eftersom Lisa är utbildad tolk, och eftersom hon har hjälpt honom med svåra mordfall i det förgångna, så bjuder han med henne på en inte-så-romantisk nyårsresa för två till svinkalla Örnsköldsvik.

Solkustens ljusskygga miljöer granskas

Nutid och dåtid, Sverige och Spanien, kopplas ihop under romanens gång. För även i Solkustens charmiga turistfällor och välbesökta hamnkvarter finns ljusskygga miljöer.

Samtidigt utvecklar sig relationen mellan Lisa och Hector. För att fritt parafrasera en dansbandsklassiker och schlagervinnare “… är vi mer än bara vänner?”. Och flamencofantaster och kollegor som utreder ett dubbelmord? Det får framtiden utvisa. En fortsättning på Málagasviten är utlovad.

Meditativa betraktelser i korta kapitel

Handlingen serveras i korta, kärnfulla kapitel, som oftast avslutas med filosofiska betraktelser i en eller ett par meningar, istället för stressiga cliffhangers. Trots att genren är högklassig spänningslitteratur så gör detta grepp boken till närapå meditativ läsning – både i klassiskt inbundet format och i ljudbokstappning.

onsdag 29 juni 2022

DAVID SUNDIN : BÄST I TEST 2 – popularitet med mestadels analoga metoder i en digital tid



Förlag: Forum Förlag
Serie: Bäst i test (del 2)
Genre: Inomhus-och-utomhuslekar
Antal sidor: 288
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-06-03

Edinburgh Fringe är världens största festival för konstnärliga utövare. Över en tredjedel av programmet föräras kategorin komedi – och här föddes Bäst i test. Vad är det man säger – amatörer lånar, genier stjäl? David Sundin och hans bror hittade definitivt rätt idé att sno, förädla och försvenska. Och “förboka”. Boken Bäst i test blev 2021 års mest sålda fackbok i Sverige. Ska Bäst i test 2 – 200 ½ nya tester för hemmabruk – kunna slå sin föregångares rekord och bli “bäst i test” av alla bäst i test böckerna?

Uppföljaren är faktiskt bättre – och det är lika bra att du lägger vantarna på två exemplar på en gång, för de behövs när du ska utföra testerna. (Ja, det räcker inte med ett exemplar.) Köp också två kortlekar när du ändå är i bokhandeln – en kortlek kommer inte att räcka.

Pigga upp sommarfesten med något annat än kubb …

Upplägget i boken känns inledningsvis igen från det populära Kristallenvinnande SVT-programmet Bäst i test. Här har vi knasiga tester, en panel som individuellt utför dem, eller olika lag som utför testerna och tävlar mot varandra.

Visst kan man pigga upp olika sommarfester med lite nya lekar, som att alla ska leta spelkort och undvika knektarna, istället för att bara kasta bocciaklot och spela kubb som vanligt. Och det gamla bocciaspelet blir rejält uppiggat av att spelas med rotfrukter. (Har du inte tillräckligt med rotfrukter hemma, går det lika bra med selleri – se där en homage till Werner & Werner!)

Trevliga test som tar tre år … eller mer

Men sedan kommer det fina i kråksången. Ett kapitel om familjetester som absolut inte har något med SVT-formatet att göra, utan som går ut på att ha kul med sina närstående så länge och så mycket som möjligt. Och det går inte direkt ut på att vinna, för vi vinner alla om vi lyckas genomföra testet och kan bocka av det i boken.

Som när vi handlar konstiga ingredienser tillsammans (enligt bokens regler) och gör en god (eller åtminstone ätlig) söndagsmiddag tillsammans (så gott det nu går …)

Som när vi följer en ny sport tillsammans.

Som när vi att instiftar en ny högtid som ska firas i minst tre år för att vi ska bli godkända på testet … (av förklarliga skäl finns inga tester med i SVT som tar tre år att genomföra).

Som när vi tar oss an en variant på den gamla goda leken “I spy with my little eye …” som kan förgylla vilken semesterresa som helst (alternativt göra den mer frustrerande, om man inte hittar vad man spanar efter …)

Perfekt för en regnig, solig dag …

Slutligen finns även dueller och solotester med i boken. Perfekta för en regnig dag (inomhustesterna) eller en solig dag (utomhustesterna). Ett solotest kan också pigga upp vilken sjukdag som helst, för inte behöver man vara många för att ha testkul …

Analoga aktiviteter i en digital tid

Bäst i test utmärker sig genom att ha uppnått popularitet med gammaldags och mestadels analoga aktiviteter i en digital tid. Detta är “old school fun”. Men givetvis kan man dela med sig av sina tester och sina resultat genom sociala medier. Och ett nätverk av solotester kan komma att slå rekord som den största Bäst i test panelen någonsin …

Vad kan gå fel?

Boken inleds av ett briljant förord av Babben Larsson och avslutas med David Sundins personliga minnen från sex säsonger av Bäst i test och ett “vad minns du quiz” – och ja, det blir en säsong sju med fler utlovat minnesvärda test.

Vad kan gå fel? Förhoppningsvis mycket! För det är då det blir allra roligast… 

måndag 27 juni 2022

Författarmötet: LIN HALLBERG – tjugo böcker med Sigge: från en mörk och stormig natt i England, till en succéserie i Sverige

 


Det var en mörk och stormig natt. På Dartmoorheden i England, där shetlandsponnyer vandrar vilt omkring, föds en svart, liten fölunge. Några enstaka vita hårstrån ovanför ögonen avslöjar att fölet kommer att växa upp till att bli en vit ponnyhäst. Han får namnet Silver shadow – men i Sverige kommer han att bli känd som Sigge.

Lin Hallberg och hennes två små söner och elva ponnyhästar flyttar från landskapet Devon i England, till landskapet Skåne i Sverige. Det blir en stor omställning för både barn och hästar.

Lin Hallberg har nu skrivit om Sigge i tjugo kapitelböcker, något som är väl värt att fira. Dessutom har det blivit flera flerfärgsböcker för yngre läsare, om Sigge och hans bror Sam och bröderna som rider på hästarna – från dess att Sigge är ett litet för … Ett slags prequel serie.

En verklig sagohäst

Sigge har en verklig förlaaga. Liksom Sigges bror Sam och alla de andra shetlandsponnyerna som Lin Hallberg skriver om, och en stallkatt och några andra större hästar och massor av hästtjejer och några hästkillar – däribland Lin Hallbergs egna två söner, som heter Eric och Simon i böckerna. Det var de som fick ponnyerna Sam och Sigge när de var små och de bodde i England. Sedan flyttade de till Sverige tillsammans med elva ponnyhästar.

Djurböcker är en speciell genre inom barnlitteraturen, ofta försummad av kritikerna, men desto mer älskad av läsarna.

I en värld där nästa stora dystopi, nästa bästsäljande fantasyserie, otaliga vampyrer och varulvar och massor av artificiella produkter ska marknadsföras är det intressant att se att något som är helt och hållet “på riktigt” har blivit så framgångsrikt.

Sigge är en av de mest älskade serierna för barn, och har en speciell ställning bland djurboksserierna.

Elina växer med Sigge

Vad som är typiskt för djurböcker, är att huvudpersonen ska växa i sin roll att ta hand om sitt älsklingsdjur.

Den första serien med böcker om Sigge följer denna berättarmall. Elina, en riktig hästtjej, går i lågstadiet och lever för torsdagarna med Sigge. Torsdagar innebär ridlektion tillsammans med älsklingsponnyn och tillsammans med sina tre bästa vänner. Elina tänker sig att de fyra tjejkompisarna alltid ska hålla ihop och rida tillsammans, så småningom ska de alla bli skötare på sina favoritponnyer. Som tur är har alla fyra olika favoriter, men det är ändå klart att “alla älskar Sigge”. Precis som titeln på den första Sigge boken Alla älskar Sigge från 2004 slår fast!

Hjältens vita springare

– Vad är det som lockar med Sigge?

– Jag har tänkt på det. Det var samma reaktion varje gång jag visade runt en ny grupp med nybörjare och man presenterar alla hästarna. Så kommer man fram till Sigge och alla säger “Åååhhh!”. Varenda gång! Det beror kanske på att han är en sådan där vit drömhäst, som en sagohäst?

– Hjältarna brukar rida vita hästar och Simon i böckerna kallar Sigge för en riddarhäst, för en riddare ska ha en vit häst. John Whitakers vita häst Milton var också väldigt populär…

– En stor del av Sigge-attraktionen är också Margareta Nordqvists bilder, hon ritar Sigge som en riktig drömhäst (vilket han ju också är! *skratt*) och man ser hur han blir till mer och mer av en drömhäst i bilderna, ju fler böcker det kommer om honom! Han får längre och längre man och svans och blir bara vitare och finare hela tiden.

Bröderna Bus i Broby

Även i verkligheten blev Sigge vitare, han är en avblekbar skimmel – de föds svarta, blir så småningom gråa, och efter åtta år är de helt vita. Sigge och Sam brukar kallas för bröderna Bus, för de är busiga shettisbröder.

Den första serien om Sigge handlar om Elina och hennes kompisar, utspelar sig på ett stall i Broby i Sverige och har svartvita bilder. Den andra serien om Sigge och Sam handlar om ett par bröder och deras hästar och utspelar sig i England och har färgbilder.

Där får man reda på mycket som hände Sigge och Sam innan de kom till Sverige och bilderna är fulla av lockande, färgrika engelska landskap.

Riddarbröder räddar fölunge

I Natten då Sigge föddes spelar Dartmoorheden och vädret en stor roll. “Medan pojkarna blundar och lyssnar målar mamma upp bilden av hur det såg ut där de bodde i England, innan de flyttade till gården i Sverige. De gröna kullarna, floden som skilde landskapet Devon från Cornwall. Dartmoorheden med alla vildhästar.”

Trots att man vet hur det ska gå lever man sig in i berättelsen (precis som Eric och Simon i boken!) och man vill verkligen att det lilla Sigge-fölet ska klara sig!

Sam och Sigge och riddarbröderna får man följa med Eric och Simon och deras mamma på utflykt till Kung Arthurs borg. Idag är det en ruin, men pojkarna och deras mamma äter sin picknick där och går omkring i rummen som inte längre har något tak och fantiserar om hur riddarna haft det en gång i tiden.

Efter den utflykten vill Eric och Simon bara leka riddare och det är ju perfekt att de har var sin riddarhäst hemma: shetlandsponnyerna Sam och Sigge. Eric är äldst av bröderna och Sam är hans ponny medan Simon som är yngst har den yngsta hästbrodern: Sigge.

En dag när mamma är borta rymmer ett föl och då sätter Eric och Simon iväg på sina riddarhästar för att rädda fölet …

Förutom en spännande sann historia får man också med sig en massa fina tips hur man kan göra en egen riddarkostym, precis sådana som Eric och Simon har. Illustrationerna är fantastiska, från vyerna kring Kung Arthurs borg till fårhagarna hemma i Devon.

Den långa resan hem

Sam och Sigge och den långa resan handlar om resan från England till Sverige – där finns allt som ska finnas med i en lång spännande resa: dramatik, en stor båt, jättestora godispåsar, en godisskattkista och“fruit machines” som man spelar på för att få tre likadana frukter (eller som här: ekorrar) i rad. Riddarbrödernas förtjusning när de vunnit 130 kronor är odelad. Men Sam och Sigge har det inte lika roligt i lastbilen på bildäck. De andra nio hästarna tycks mest ta flytten till Sverige med ro. Men Eric gör vad som helst för att trösta sin Sam …

Huvudpersonerna gillar mest av allt havre

– Hur känns det då att vara huvudperson i en Sigge bok?

– Lin har ett gammalt foto där hon visar upp böckerna för Sam och Sigge i stallet, men ponnyhästarna säger inte så mycket. (Vet de ens om att de är kändisar?!) De är mer pratsamma om det vankas havre. Sam och Sigge var inga bokslukare.

Hennes hästtjejer och hästkillar säger desto mer.

– De tycker att det är jättekul att ha sin barndom i en bokserie! De säger: “Det är inte alla som har sin barndom i en bok!” Vi hade kalas för ”Sigge tio” år i stallet och alla generationer som lärt sig rida på shetlandsponnyerna kom. Och alla som lärt sig sköta dem.

Lin är alltid noga med att presentera alla hästarna, och att man inte bara ska rida, man ska även sköta om hästarna, rykta dem, ta hand om utrustningen och göra fint i stallet.

– Det är viktigt att visa att hästar inte är några maskiner, att de är personligheter, att man måste jobba med dem. Det är inte bara att hoppa upp och rida iväg.

Galopperar på de sälla jaktmarkerna

Lin Hallberg låter väldigt lik sitt alter ego i böckerna, Ingela, hon som har ridskolan och Brobyungarnas shettisar.

Sam och Sigge hade i verkligheten kvar sina engelska namn: Duke och Silver (förkortning för Silver shadow, men senare blev Silver helvit). Men det kunde ju vara bra för shetlandsponnyerna att ha sina alter egon, så de kunde leva ett långt och lugnt anonymt liv, bland alla andra ponnyhästar på gården. I verkligheten galopperar Sigge numera på de sälla jaktmarkerna (en himmelsk version av Dartmoor?) men i bokform lever han i högsta välmåga och att fylla tjugo böcker är ingenting för en bokhäst. Han skulle kunna trava på hur länge som helst.

Tar livet på ridskolan på allvar

Utvecklingen i den första serien om Sigge, den med mycket text och svartvita bilder, och utvecklingen i “prequel serien”, färgbildsserien om Sam och Sigge och deras riddarbröder, på går parallellt.

I den svartvita serien har Elina gått från att vara nybörjartjej i Alla älskar Sigge och Torsdagarna med Sigge till att äntligen nå sitt mål och bli skötare på Sigge i För alltid Sigge. I Sommaren med Sigge, får Elina ta hand om sin älskade sköthäst på sommarlovet. I Älskade Sigge är det äntligen dags för den internationella shettistävlingen i Danmark – som Elina har längtat! Men här börjar man ana att Elina en dag ska bli för stor för Sigge. Kompisarna börjar redan leta efter ett annat stall med stora ponnyer …

Till skillnad från många hästböcker så tar man livet på ridskolan på allvar – det är inte så att huvudpersonen plötsligt får en egen ponny. Elina får däremot många andra hästsaker under seriens gång, varje jul och födelsedag:

Det är också roligt att konstatera att Elina får ponnyböcker. En metafiktiv tanke: tänk om hon får Siggeböckerna i present?!

– Det skulle hon säkert älska! Det hade varit spännande skönlitteratur, samtidigt som man lär sig väldigt mycket matnyttig fakta om hästar och hästskötsel.

Att utvecklas och att ta ansvar

Det finns inte så gott om välskrivna djurböcker och det är intressant och engagerande att följa en “story arc” där Elina går från nybörjare till att klara fler och fler saker själv – och till att slutligen själv ta hand om sitt eget älsklingsdjur (så som det ska vara i bra djurböcker!).

Men Sigge-böckerna är inte bara bra inom genren djurböcker, utan även som barnböcker i allmänhet, för de fångar på ett finkänsligt sätt känslan av att växa upp, en lek som blir mer och mer allvar, och en stark gruppdynamik. Rollerna är aldrig statiska. En nyinflyttad tjej som Elina först inte gillar, går från att vara ett hot i en bok, till att bli en vän i nästa bok och i en tredje bok är de två de allra bästa hästvänner. Tjejen som en gång var ett hot försvarar istället Elina mot äldre tjejer som gärna sätter småtjejer som Elina på plats. Men de stora tjejerna har en gång själva varit små, och när de går vidare till stora hästar är de plötsligt de själva som har blivit minst igen …

Vuxnas stöd i hästvärlden

Den svenska barnlitteraturen är full av vuxna som antingen är frånvarande på ett negativt sätt eller som sviker barnen, men här ställer de vuxna upp och är oftast förstående och stöttande: föräldrar, morfar, mormor, ridläraren Ingela, en snäll fröken som förstår att vissa dagar kan man bara tänka på sitt älsklingsdjur … men samtidigt lämnar de vuxna i Sigge-böckerna mycket utrymme till barnen själva för att lösa sina konflikter och att jobba på sina relationer. Man kan inte tvinga alla att vara vän med alla hela tiden.

Dynamiska roller i barnens värld

Rollerna mellan barnen förändras hela tiden. Och en person som en gång var en bästa vän kan helt enkelt bestämma sig för att sluta med hästar. Hur ska vänskapen då hålla, när man aldrig ses?

Lin Hallberg tar sig an viktiga frågor om hur det är att vara barn idag. Det finns en tydlig hackordning bland ponnyhästarna i böckerna, men den mellan barnen är ännu mer komplicerad och dynamisk. Lin hänger sig aldrig åt klichéer, alla barnen känns verkliga och vem man än är finns det de som är mindre, större, duktigare, mer osäkra, mer utanför … Det finns inga karaktärer i Sigge-böckerna som alltid är snälla eller alltid är dumma mot alla andra. De är helt enkelt som barn är mest.

Bästa porträtten av verklighetstrogna barn

Alla som har med barn att göra borde unna sig att läsa Sigge böckerna, de har bland de bästa porträtten av livs levande verklighetstrogna barn som man kan tänka sig i den svenska barnlitteraturen.

Dessutom borde alla barn som gillar djurböcker unnas att få Siggeböckerna att läsa. Man behöver inte kunna läsa mycket för att klara Sam och Sigge-böckerna, och man behöver inte kunna läsa alls för att kunna njuta av bilderna av Sam och Sigge som galopperar genom det engelska landskapet i solnedgången.

Läs JPS Medias recensioner av:
LIN HALLBERG : ÄLSKADE SIGGE

 print

söndag 26 juni 2022

LIN HALLBERG : ÄLSKADE SIGGE – fint och finkänsligt skildrad coming of age-story

 


Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Sigge (del 20)
Illustrationer: Margareta Nordqvist
Genre: Sällskapsdjur, Barn
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 160
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-02

Från Alla älskar Sigge till Älskade Sigge. Tjugo böcker med Sveriges mest berömda Shetlandsponny. Älskade Sigge kan ses som ett bokslut för hela serien, med minnesblickar tillbaka till den gång då Elina fick se Sigge för första gången och drabbades av kärlek vid första ögonkastet.

Men boken är också ett fullödigt äventyr i sig själv, med både långritt på hemmaplan och en internationell Shetlandsponnytävling i Danmark. Hur ska Elina och de andra från Brobystallet hävda sig i den internationella konkurrensen? Att göra bra ifrån sig är så klart roligt för egen del – man kan få en fin rosett att ta med sig hem — men det gäller också prestige för hela Brobystallet.

Stallets status står på spel

Tjejerna inser att om de är duktiga så kommer folk över hela världen att förstå vilken duktig och bra lärare som Ingela är. Att göra bra ifrån sig är viktigt för hela stallets status. Och plötsligt vänder sig alla tjejerna mot Elina och hävdar att det är upp till henne att rädda deras ära, att se till att Ingela får utdelning för allt jobb hon lagt ner på dem … För Elina har ju Sigge. Hästen som alla älskar, stallets duktigaste och mest älskade häst. Det sista Elina får höra innan hon ska in på planen och rida dressyr är kommentarer från de egna leden om att ”Nu måste du visa att du var värd att få Sigge!”.

Kohandel och rackarspel i ponnykulisserna

Med sådana vänner – behöver man fiender? Som den nederländska delegationen som hurrar och tjoar extra högt för att Sigge ska hoppa till och tappa fokus?

Dessutom klarar en av Brobyhästarna inte av att prestera och då vill Sara Li ha Elinas Sigge istället för att hoppa — och Elina får inte hoppa på hela helgen i Danmark, hon får bara rida dressyr. Hoppning är ju det som är roligast!

Morötter istället för rosor?

Det är smockfullt med intriger i hela Älskade Sigge. Avundsjukan från de andra tjejerna hade räckt till en hel säsong av The Bachelor (med Sigge i huvudrollen som The Bachelor – ponnyn kanske vill dela ut morötter istället för rosor?) och det förekommer så många små tjuvnyp, nålstick, hugg i ryggen och passiv-aggressiva kommentarer. Författaren har verkligen inte underskattat hur elaka och avundsjuka små människor är, eller kan vara, speciellt om de vill ha något.

Alla typer känns igen

Lin Hallberg har själv varit ridlärare i många år, Ingela är hennes alter ego i böckerna, och alla hästarna finns eller har funnits, på riktigt. Man känner verkligen igen de olika hästtyperna, från ponnyn som gärna bits till ponnyn som helst står och gäspar och inte förstår varför det ska finnas andra gångarter än maklig skritt … och så drömponnyn som alla vill ha.

Söt som en sockerbit

Sigge är söt som en sockerbit, vackrast, vitast och bäst på både hoppning och dressyr – jämfört med de andra hästarna. Eller är det Elina som är duktigast? För Sigge har faktiskt också många egenheter och är inte enbart den drömponny som alla ser. Föl som föds på Dartmoorheden i England och börjar livet med att växa upp i vilt tillstånd blir faktiskt aldrig helt tama – det har Lin Hallberg full koll på.

Sorgen kan överskugga framgångarna

I bakgrunden finns en sorg, som kan överskugga alla eventuella framgångar i Danmark – det är att Elina inser att detta är den sista stora tävlingen med Sigge. Nästa gång kommer hon att vara för stor för att rida shettisar. Men ingenting kan överskugga det faktum att Sigge var hennes första stora kärlek – och den första kärleken kan ingen ta ifrån en.

Det här är en extremt fint och finkänsligt skildrad coming of age-story – och man känner verkligen igen alla personlighetstyper. Både när det gäller hästar och människor.

lördag 25 juni 2022

LICORICE PIZZA – en söt nostalgitripp tillbaka till 70-talet utan någon (lakrits)sälta alls



Regi: Paul Thomas Anderson
Skådespelare: Alana Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Tom Waits, Will Angarola
Land: USA, Kanada
År: 2021
Genre: Drama, Komedi, Romantik
Längd: 133 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Affischen uppvisar mängder av kända stora namn, som Bradley Cooper och Sean Penn. Cooper dyker upp en timme och tjugo minuter in i filmen (som vattensängskund) och han försvinner spårlöst några minuter senare, utan att göra något djupare avtryck eller intryck. Penn tar en drink, citerar William Holden, och hoppar sedan ut ur filmen, över en brinnande golfbana, på en motorcykel. Hur stor stil ska folk ha på sina namn, för att bara göra biroller eller cameos? Det är lite som om Lady Gaga och Tony Bennett skulle vara toppnamnen i Muppets Again. Dessutom: vi får ingen lakrits alls. Och ingen pizza heller.

Det äts så väl fine dining och japansk-amerikansk fusion som klassiska drive in hamburgare med pommes frites – men ingen pizza – vare sig med eller utan godistillbehör.

Och ändå blir det en hel del tomma kalorier.

Episodisk, som Friends, och åren går …

Filmen är episodisk, och påminner en hel del om TV-serien Friends – ja, filmen håller inte på i tio år, utan i tre år (på en speltid på lite över två timmar) men det känns som tio långa år. Det känns också som om huvudpersonerna, på Ross & Rachel vis, hade kunnat hålla på med sin knepiga av och på relation hur länge som helst. Episoder staplas på varandra. Den med skolfotograferingen. Den med barnskådespelarnas återträff. Den med vattensängen. Den med den galne vattensängskunden. Den där det skaffas en ny agent. Den med Rainbows audition. Den med den brinnande golfbanan. Den med politikerfilmen. Den med flipperspelet. Den där tjejens politikercrush visar sig vara gay. Och så vidare och så vidare …

Måste springa för att hitta varandra

När de unga tu på romcoms klassiska vis ska springa för att hitta varandra, (det duger inte att släntra eller att flanera i maklig takt), och de springer om varandra gång på gång under kvällen, så undrar man: är detta “Den med slutet där de får varandra“? Eller kommer de på Ross & Rachels vis att fortsätta att ha ett märkligt av och på förhållande i sju år till?

Lovande Cooper Hoffman

Lovande är den unge Cooper Hoffman (ja, han är son till Philip Seymour Hoffman) som säkert kommer att få många huvudroller även när han vuxit ifrån finnarna. Även om farsgubben slog igenom som birollernas mästare. (Philip Seymour Hoffman hade den bästa rollen i hela Hungerspelen tetralogin – och det var långt ifrån en huvudroll).

Andersons egen Once Upon a Time …

Paul Thomas Anderson har regisserat, producerat och skrivit manus. Man har en känsla av att Licorice Pizza är hans Once Upon a Time in Hollywood – en nostalgitripp tillbaka i tiden och en anekdotisk flirt med film- TV- design- och musikhistoria, och givetvis med David Bowie och The Doors på soundtracket. Men den äkta Barbra Streisand lyser med sin frånvaro.

Visst är 1970-talet coolt – i sin egen nutid

Irriterande nog finns det en löjlig ironisk glimt som gör att filmen hela tiden känns som om den osar oäkta sjuttiotal. Visst är frisyrerna och kläderna och bilarna och så vidare töntiga? Nej, det är de inte, inte för de som lever detta liv som sin nutid och som tycker att de själva är “the epitome of cool”. Det är lätt att i sinnet jämföra denna film, som utspelar sig i ett fiktivt 1973, med den äkta 1974-års dunderhitten Blåst på 60 sekunder där alla ser så himla coola ut i sina frisyrer, kläder och bilar – för att detta är deras nutid och de tror själva på sin egen inneboende coolhet.

Inga situationer blir någonsin farliga på riktigt

Till skillnad från Once Upon a Time in Hollywood… det här är en film där inga situationer någonsin är eller blir farliga (även om de borde bli det), där det inte finns några reella hot, där rasism och sexism bara ses som lite gullig nostalgi … och där oljekrisen bara medför komiska situationer och proppen ur för vattensängsbranschen.

Sött, sött och sött … och inte någon salt lakrits alls.


JENNY COLGAN : SOLUPPGÅNG ÖVER STRANDPROMENADEN – fler kan behöva piggas upp av smör, kärlek och lunnefågeln Neils charmiga sällskap


Originaltitel: Sunrise by the Sea
Förlag: Norstedts
Serie: Det lilla bageriet på strandpromenaden (del 4)
Översättning: Birgitta Karlström
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 412
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-18

“Polly put the kettle on, we’ll all have tea …”. Denna gamla visa poppar upp i medvetandet när det är dags att åter bege sig till Cornwall, till en ö som dagligen skärs av från civilisationen av tidvattnet … För dit begav sig Polly när hon tröttnade på sin högtflygande och tidskrävande karriär i storstaden. Istället hittade hon sig själv, en fyrbostad och en lunnefågel vid namn Neil. Och ett bageri som hon sköter med smör och kärlek.

Bästa serien och bästa karaktären

Det lilla bageriet på strandpromenaden är i särklass Jenny Colgans bästa och mest älskade serie – och lunnefågeln Neil är så klart den bästa och mest älskade karaktären som Colgan någonsin uppfunnit. Neil flög bort ett tag, men fick återvända till serien “by public demand”. Bokserien skulle förresten bara vara en trilogi, inte en tetralogi. Allt var ju klappat och klart och välgräddat med en gyllene yta.

Polly hade lärt sig hur hon skulle få sitt bageri att gå runt och hon hade också lärt sig att välja rätt kille istället för fel kille (som visade sig vara gift). Hennes bästa väninna hade också lärt sig att välja rätt. Klart slut.

Men nu är vi alltså tillbaka, åren har gått och Polly har numera två femåringar som flaxar runt i fyren och konkurrerar med Neil om uppmärksamheten.

Är inte eremitliv trevligare tillsammans med solvarma tomater?

Polly är dock inte huvudperson denna gång, det är den nyinflyttade Marisa, som kommer till ön för att isolera sig i lugn och ro. Hon har bara kontakt med sin terapeut (via Zoom) och sin mormor i Italien (via Skype).

Vän av ordning kanske undrar varför man drar till ett vindpinat, regnigt och översvämmat Cornwall när man kan dra till Italien … Eremitliv verkar trevligare med läckra viner, färsk pasta och solvarma tomater som sällskap. Men detta går inte boken inte in på.

Nu är det Marisas tur att på denna gudsförgätna lilla ö lära sig en läxa, hitta kärleken och inse att “No man is an island” – för att fritt citera 1600-tals skalden John Donne. Även om Marisa faktiskt befinner sig på en ö. Som efter en fruktansvärd storm blir helt isolerad från fastlandet. Dessutom förstörs Pollys älskade bageri.

En sammansvetsande kris leder till nya möjligheter

Kan alla på ön lära sig att dra lasset tillsammans, kan de tillsammans rädda Pollys bageri från nedläggning – och kan bageriet och människorna gå stärkta ur krisen? Kan nya idéer från oväntat håll fungera och kommer det att bli fler böcker om Det lilla bageriet på strandpromenaden?

Det får vi se – man ska aldrig säga aldrig. Fler personer kan behöva piggas upp av smör och kärlek och lunnefågeln Neils charmiga sällskap.

onsdag 22 juni 2022

THE LOST DAUGHTER – snygga symboltyngda skådespelarprestationer och intriger tunnare än apelsinskal



Regi: Maggie Gyllenhaal
Skådespelare: Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Saarsgaard
Land: USA, Storbritannien, Israel, Grekland
År: 2021
Genre: Drama
Längd: 121 minuter
Format: DVD
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Olivia Colman är Drottningen. Så är det bara. Kanske Jessie Buckley då är Prinsessan? Hon spelar nämligen Colmans karaktär som ung i denna adaptation av en Elena Ferrante roman.

Det är dock inte en av de kända bästsäljarna i Neapelkvartetten som har filmatiserats. Synd. Då hade det blivit röj. Jämförelsevis så händer det inte mycket i The Lost Daughter. Även romanen Bekännelser (av Domenico Starnone, som tippas vara mannen bakom pseudonymen Elena Ferrante) är smockfull med intriger. Här är det mest snygga symboliska bilder, som den där apelsinen som ska skalas i ett stycke, och snygga symboltyngda skådespelarprestationer. Då gör det inte så mycket att intrigerna är tunnare än apelsinskal som ska skivas för marmeladburken.

Det finns ingen anledning till varför…

För det finns ingen orsak till varför Leda (Olivia Colmans karaktär) beblandar sig med de jobbiga grekiskättade jänkarna som kommer till den grekiska paradisön. Mamma Mia! Leda borde springa en mil, innan alla börjar sjunga Dancing Queen och hoppa runt tillsammans!

Det finns ingen mening med varför Leda ska hjälpa en ung mamma att ha en utomäktenskaplig affär. Det finns ingen anledning till att den unga mamman ska kräva att få ha Ledas lägenhet till sitt semesterpökande – finns det inte gott om andra platser på en turistö? Typ, hyr ett eget motellrum! Och det finns absolut ingen anledning till varför Leda ska vilja ha en maläten gammal docka som säkerligen skulle behöva handspritas många gånger om. Dockan tillhör en liten unge … som heter Elena. Också det symboliskt så det förslår

Vem är Elena Ferrante?

Alla i filmen är ju egentligen Elenas dockor som hon leker med som hon vill … Vem nu Elena Ferrante är. Just nu leder Domenico Starnones fru den heta tipslistan.