söndag 4 oktober 2020

FILM: Watchmen - Coola presenter slängs ut - men packas inte alltid upp


Titel: Watchmen
Skapad av: Damon Lindelof
Medverkande: Regina King, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr, Jeremy Irons, Jean Smart, Yahya Abdul-Mateen II, Hong Chau och James Wolk m.fl.
Land: USA, 2019
Antal avsnitt: 9
Distribution: Warner Bros.



Nya HBO-serien Watchmen är som ett massivt Rorschachtest. Vad ser du i de utspridda plumparna och slumpvisa formationerna? 

Nu finns alla avsnitt plus över 90 minuters extramaterial i en box. Enbart extramaterialet gör att boxen med råge förtjänar sin plats i hyllan med enastående sci-fi och dystopier. Man vill ju se vad de gjort av  1980-tals klassikern - och hur de resonerade i sin uppdatering.

Damon Lindelof har hitintills mest varit känd som medskapare till Lost och The Leftovers --- numera är han för evigt sammankopplad med Alan Moores och Dave Gibbons dystopiska serieroman Watchmen från 1980-talet. Med denna som avstamp har Lindelof tillsammans med sina medskapare kokat ihop ett modernt smörgåsbord där alla möjliga röror, soppor, sallader och småplock finns med.

Att kalla det en adaptation är lite felaktigt --- det här är snarare en fritt fabulerad uppföljare som utspelar sig tre decennier efter händelserna i serieromanen, och platsen är dagens USA, i en alternativ historieskrivning. Robert Redford är president, Richard Nixon är hjälte och finns med på Mount Rushmore monumentet med de största presidenterna och - helt otroligt! - det finns inget internet och inga smartphones! Hur kan alla i den här världen klara sig utan GPS? Small wonder att allt blir så rörigt!

Watergateskandalen inträffade aldrig, grävande journalister finns tydligen inte, Vietnamkriget vanns, musikalen Hair blev aldrig av och Vietnam är numera en amerikansk delstat. Det kalla kriget mellan stormakterna tog slut på grund av en attack från fientliga aliens - för inget enar ju två forna fiender som en gemensam ny fiende. Den gigantiska bläckfisken som ödelade New York är ett nationellt trauma. Den här världens svar på "nine-eleven"?

Händelserna i originalet utgör grundstenar i denna värld och karaktärer i originalromanen spelar nyckelroller i den filmatiserade HBO-serien --- så förhandskunskaper är att rekommendera för att hänga med i intrigerna. "Hjältefiguren" Rorschach från originalet har dock här gjorts om och blivit en förgrundsfigur för skurkarna. Och Robert Redford spelar inte sig själv --- det är en skådespelare som spelar skådespelaren ...

Serien inleds med raskravallerna i Tulsa 1921 (dessa har hänt även i den verkliga verkligheten) och detta har givetvis blivit omdebatterat, speciellt i USA. Får man göra superhjälteunderhållning av vad som helst? Tja, i X-Men serien hävdas det bland annat att X-Men låg bakom Kubakrisen och att Kennedy var en mutant som Magneto försökte rädda från skotten i Dallas. (Men hans magnetiska utstrålning var tydligen inte tillräckligt stark för att rädda denne mutantkompis). Dessutom förvandlar sig Mystique till President Nixon för att rädda hans liv (fast utan att hamna på Mount Rushmore). Så superhjälteserier är vana vid att komma undan med lite vad som helst. Hejvild rehash av historien pågår.

Tulsa ligger i Oklahoma och det finns klipp från musikalen Oklahama! (som också finns i verkligheten).

I den här påhittade versionen av en parallell verklighet är polisen "de goda" som verkar mot rasism med Regina King i spetsen. Hon spelar Angela Abar. Efter pensionering från kåren så blir hon en Batman-likande vigilante, utklädd till den maskerade hämnaren Sister Knight (nunneoutfit matchas med en balaclava) eftersom ett mord inträffar som hon har personliga kopplingar till. Flankerar gör Don Johnson (i rollen som den mördade kompisen), Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr, Jeremy Irons, Jean Smart och Hong Chau. Enola Holmes är förresten också utklädd till nunna, när hon gör sina vigilante grejer nattetid. Det kanske är ett nytt feministiskt, nunnigt superhjältemode på gång.

Den här versionen av Watchmen har samma typ av apokalypsen-är-nära stämning (spetsad med en stor dos paranoia) som det ursprungliga seriealbumet. Men nu har kallt krig och kärnvapen som kan ödelägga allt liv på jorden blivit utbytta mot andra lite mindre spektakulära hot.

Watchmen jobbar hårt med att hamra hem budskapet att rasism är dåligt (ett okontroversiellt ställningstagande - en serie med omvänt budskap hade varit otänkbar) --- men bryr sig tyvärr aldrig om att göra något av sitt tema, som att granska hur den uppstår eller mekanismerna bakom den.

Alla har masker, precis som om alla går omkring och är rädda för det kommande coronaviruset som inte har drabbat de här världen --- än så länge. Extra surrealistiskt är ju att Watchmen masker blivit så populära i USA i verkligheten --- som virusskydd.

Regina King leder "den goda polismakten" inledningsvis --- de som jobbar mot rasistiska tilltag i Tulsa --- detta samtidigt som Black Lives Matter protester pågår i verkligheten, ofta riktad mot omotiverat polisvåld mot afroamerikaner. Polisens dödsskjutning av en afroamerikansk joggare (som var ute och sprang sin runda under coronaviruspandemin) är både otäckare och mer surrealistisk än något som hittats på till Watchmen.

Att en filmstjärna är president känns inte alls lika konstigt och långsökt som att någon som tidigare var känd för att han varit med i Celebrity Apprentice har blivit president.

Den verkliga världen är på många sätt mycket mer bisarr och mycket grymmare än något som går att hitta på.

Visst, serievärlden försöker hitta paralleller till pogromer, förintelseläger, förföljelsen av HBTQ+ personer och så vidare ... Men de kommer aldrig i närheten av hur vidrigt det var (och är) i verkligheten.

Det är mest som om showrunners, regissörer och manusförfattare vill klappa sig själva på ryggen.

Liksom i den nya fantasyserien Legacies så är alla karaktärer mer eller mindre onda, själviska, osympatiska eller allmänt jobbiga --- och paranormala förmågor är återigen på samma sätt utströsslade lite ojämnt utan någon större tanke bakom vad de ska eller kan användas till, eller konsekvenserna av dem, eftersom alla i grund och botten ändå ska vara som vanliga amerikaner.

Dessutom ... Det finns ett litet Lost-problem även i Watchmen. Man är mer intresserad av att slänga ut coola presenter i glittrigt papper än att packa upp dem. Alltså: Man introducerar massor av saker utan att utforska dem eller göra något av dem, fullt ut. Men vem vet, alla de glittriga paketen kanske ska räcka i ytterligare 20 avsnitt eller mer ... Så de kanske blir uppackade. Så småningom. Dock inte av
Damon Lindelof som hävdar att han är färdig med den här världen.




FILM: Your name - Otroligt vacker och spännande japansk animé



Delade världar ... i samma land.


Regi: Makoto Shinkai
Titel: Your Name
Manus: Makoto Shinkai

Medverkande (röster, original): Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Masami Nagasawa, Etsuko Ichihara, Ryo Narita, Aoi Yūki, Nobunaga Shimazaki, Kaito Ishikawa, Kanon Tani m.fl.
Land: Japan, 2016
Distribution: TriArt Film
Betyg: 5


Det är inte ofta man ser en film som är otroligt vacker, otroligt spännande, mycket rolig och dessutom djupsinnig och känslosam. 

Your Name vågar ta stora känslor på allvar, vågar ta tonårstiden på allvar och vågar ta tag i en krånglig intrig med olika trådar som flätas samman med samma självklara lätthet som människorna i filmen flätar vackra snoddar. 

Japan är mer än Tokyos skyskrapor

Något som är mycket bra är hur både stad och landsbygd representeras i filmen och ställs mot varandra, för båda miljöerna finns rikligt representerade i Japan. Folk utanför Japans gränser är närapå schablonmässigt vana vid att tänka på Japan som Tokyo, med automater, skyskrapor, trängsel, munskydd, tunnelbaneköer, robotar, snabbnudlar, snabbtåg och tekniska underverk ...

Men i Japan finns det också urskogar, oerhört vacker natur, nationalparker, gamla tempel och små byar, äldre än den så kallade västerländska civilisationen. Det finns folk som lever av jordbruk, hantverk och fiske och som har uråldriga traditioner någonstans ute på landsbygden.

Mormors legender ... med guldkorn av sanning

En favoritkaraktär i filmen är mormor och de sagor och legender som hon berättar. Det finns en sanning i dem ... Och mormor märker direkt när hennes barnbarn är hennes eget och när det finns någon annan i hennes kropp i denna "Freaky Friday" film som först är rolig, sedan romantisk och sedan sanslöst spännande. Om Armageddon gjorts i Japan, kanske det hade blivit en originell och bra film med hög konstnärlig klass.

Your Name är regisserad av Makoto Shinkai, som också skrivit filmens manus. Filmen är baserad på Shinkais bok med samma namn, publicerad en månad före filmen. Your Name berättar historien om en tjej från landet och en kille från Tokyo som mot alla odds byter tillvaro med varandra.

En av de mest framgångsrika japanska filmerna någonsin

Filmen blev en oväntat stor bioframgång i Japan, med totalt 18,9 miljoner sålda biobiljetter (fjärde största biljettförsäljningen för en film i Japan, och bland animerade filmer endast överträffad av Spirited Away). Hösten 2016 toppade Your Name den japanska biostatistiken nio veckor i rad. Filmen fick biodistribution i 92 länder, däribland Sverige. Nu finns filmen på DVD och BD och även upplagd för streaming på TriArts hemsida. Detta är en måste-ha och måste-se film! Gärna som "double feature" tillsammans med Makoto Shinkais utmärkta Weathering with You ... som bjuder på ännu mer tonårsangst, toppad med klimatångest, och ännu fler övernaturliga förvecklingar ...

Charmig småstad i den bergiga Hida-regionen

Handlingen i Your Name utspelas dels i småstaden Itomori i den bergiga Hida-regionen, dels i storstaden Tokyo. Huvudpersonerna är två gymnasieelever, där den ena, Mitsuha, är trött på livet på landet och önskar att hon vore en snygg kille från Tokyo. Hon tar hand om en släkthelgedom. Den andra huvudpersonen, Taki, bor i Tokyo.

I filmen byter de två huvudpersonerna kroppar med varandra, vilket har sina sidor. Och det byts tillbaka. Parallellt med att Taki och Mitsuha försöker vänja sig vid det hela, funderar de varför det hela sker, om det finns en djupare orsak.

Vackert och farligt skådespel

Your Name börjar, och slutar, med ett meteoritregn. Det är ett vackert men farligt skådespel som understryker människornas litenhet och utsatthet för obevekliga naturkatastrofer. Genom ungdomarnas kroppsbyte krockar storstad och landsbygd, det traditionella och det moderna, även om mänsklighetens alla ytterligheter blir futtiga då de underställs det brutala hotet från himlen.

Men det kunde lika gärna ha varit en tsunami eller en jordbävning eller ...

Folk i Japan vet att de lever på lånad tid. Om saker hänt för 1000 år sedan är det troligt att de händer igen. Förr eller senare. Det är bara att hoppas på "senare".

BG

fredag 2 oktober 2020

BOK: Systrarna på heden - Ett Brontë-mysterium av Bella Ellis


Författare: Bella Ellis
Titel: Systrarna på heden - Ett Brontë-mysterium 
Antal sidor: 310
SerieThe Brontë Mysteries
Översättning: Karin Andrae
Originaltitel: The Vanished Bride
ISBN: 9789177952800
Utgivningsdatum: 2020-05-15
Förlag: Bokförlaget Polaris


Innan de blev världsberömda författare så var Charlotte, Emily och Anne Brontë framgångsrika deckare. 

Blivande författare har ju allt som krävs för att vara deckare --- förmågan att läsa mellan raderna och massor av fantasi ...  Alltså grundar de tre systrarna en detektivbyrå, under namnet bröderna Bell, och jobbar själva för dessa imaginära bröder. 

Fans av Brontë systrarna känner säkert igen namnet Bell --- Currer, Ellis, och Acton Bell var de namn under vilka Charlotte, Emily och Anne Brontë publicerade först sin poesi (i en gemensam volym) och sedan sina romaner, eftersom kvinnliga författare vid den här tiden inte var på modet.

Nu är det snarare tvärtom --- manliga författare tar gärna en kvinnlig pseudonym för att sälja bättre. Och ingen pseudonym säljer så bra som Elena Ferrante.

Bella Ellis är en pseudonym (som är en fin homage till Brontë systrarna) för författaren Rowan Coleman, som även har haft framgångar under sitt riktiga namn.

Första gången som Rowan besökte Haworth, den berömda prästgården i norra England som var Brontë systrarnas hem, var hon tio år gammal, och det var kärlek vid första ögonkastet. Till Charlotte, Emily och Anne, till deras liv, till deras böcker och till arvet de lämnat efter sig.

Systrarna på heden är en deckare, men också en kärleksförklaring till Brontë systrarna och en varmhjärtad skildring av den syskonkärlek som håller dem samman. Flera gånger under handlingens gång förekommer scener som är som parafraser på klassiska scener i Brontë litteraturen. "The lord of the manor" till häst med sina vildsinta hundar (som Emily kärleksfullt tämjer), kvinnan som spärrats in på vinden, herrgården som står i ljusan låga, mystiska "housekeepers", hemliga gångar, gotiska gamla hus, besjälade beskrivningar av naturen  ... 

Det vilar så klart också mycket gotiska Sherlock-Holmes-vibbar över detta fall. (Brontë systrarna och Conan Doyle levde under samma litterära epok och under samma trendiga strömningar).

Fallet kretsar kring ett mystiskt försvinnande. En tom sängkammare, massor av blod, men ingen kropp. Mord? Kidnappning? Eller någon som fejkat sin egen död för att undkomma ett hemskt öde?

I närheten har några romer synts till ("zigenarromantik" brukar diskuteras i samband med Emily Brontës Wuthering Heights). I likhet med den nu aktuella Netflix filmatiseringen av Nancy Springers Enola Holmes så har man i centrum av historien en kvinna som försvinner för att hon längtar efter frihet från förtryck och från rådande normer, och en positiv skildring av romer.

Rowan Coleman är dock mycket skickligare på att konstruera intriger, action, tidstypiska miljöer, dialoger och övertygande personporträtt. Det är helt enkelt trivsamt att hänga med Brontë gänget, de tre berömda systrarna och deras ohängde slarver till bror, Branwell (som alla Brontë fans vet kommer att supa ihjäl sig ...). Och alla fantasyfans vet ju att Brontë gänget var bland de första i världen med att skriva fantasy. De fyra syskonen delade upp sig två och två och skapade rivaliserande fantasyvärldar, Gondal (Emily och Anne) och Angria (Charlotte och Branwell), med detaljerade strukturer, intriger, krig och romanser.

I Systrarna på heden arbetar Emily fortfarande på nya intriger till sin fantasyvärld Gondal, medan Charlotte påstår att fantasy är barnsligt ... Hon skulle bara se bokhyllorna som dignar under tjocka fantasyvolymer för en vuxen publik idag! Game of Thrones är bara toppen på isberget ...

Man känner igen massor av detaljer från Haworth och från landskapet i Yorkshire och detaljer från Brontë familjens liv, som är väl dokumenterat. Det märkligaste i romanen är dock hur alla systrarna svärmar undfallande för den despotiske gamle farsgubben --- det var ju han som slängde iväg dem till en skola där flickorna vansköttes och där de två äldsta systrarna Brontë, Maria och Elizabeth, dog ... Ett liknande öde drabbade Coco Chanels systrar, och hon var arg på sin farsa i resten av sitt liv. En mer naturlig reaktion på att ha lämnats på en skola där elever i praktiken avlivas med hjälp av svält, köld och sjukdom ...

Systrarna på heden är början på en ny serie --- detektivbyrån Bell kommer tillbaka och löser mysteriet med The Diabolical Bones nästa år (svensk titel hittills okänd). Rowan Coleman har verkligen tagit fasta på de gotiska skräckelementen och fantasyvibbarna som är så vanliga i Brontë systrarnas böcker --- men givetvis: allting har här en helt naturlig förklaring, utan hokus pokus! Precis som det ska vara i en modern, traditionell deckare!

BG


torsdag 1 oktober 2020

BOK: Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes - Ny deckarserie i Downton Abbey stil

Författare: Jessica Fellowes
Titel: Mysteriet på Asthall
Serie: Mitford-morden (del 1)
Antal sidor: 405
Översättning: Joakim Sundström
Genre: Historisk skönlitteratur, deckare
ISBN: 9789188647481
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivning: 2019-02-18 (finns som pocket, ljudbok, e-bok och inbunden).


Det är något visst med kombinationen thrillers, deckare och tåg ... 4:50 from Paddington, Murder on the Orient Express, The Mystery of the Blue Train, The Lady Vanishes, Strangers on a Train, Girl on a Train ... 

Nu ståtar Mysteriet på Asthall med ett oemotståndligt gammaldags ånglok på framsidan ... och Jessica Fellowes lanserar därmed en ny historisk deckarserie, The Mitford Murders, tydligt inspirerad av gammaldags tågmysterier, men också av Downton Abbey - skapad av "uncle Julian Fellowes".

Författare till Downton Abbey böckerna

Jessica Fellowes har föresten varit på plats under inspelningarna och skrivit alla Downton Abbey bakom-kulisserna-böckerna. Alla hennes böcker karakteriseras av gediget arbete och massor av grundliga efterforskningar --- den här nya, historiska deckarserien är inget undantag från Fellowes-regeln och givetvis mumma för alla anglofiler som gillar historiska romaner och deckare, Daisy Goodwin, Agatha Christie och givetvis Downton Abbey.

Känner sig hemma på 1920-talet

Jessica Fellowes har alltså rejält på fötterna när det gäller tidsepoken när hon inleder denna nya serie.

Året är 1920 och protagonisten Louisa Cannon längtar efter ett nytt liv ... och det får hon i och med att hon lyckas trixa till sig jobbet som barnflicka på Asthall Manor, där hon blir vän med Nancy Mitford, som är äldst i en syskonskara på sju barn.

Familjen Mitford har funnits i verkligheten, storasyster Nancy Mitford var smart, vacker och framgångsrik --- och tongivande i den intellektuella (och hårt festande) gruppen Bright Young Things ... Nancy Mitford skrev även själv utomordentligt bra böcker (faktiskt mer spännande än The Mitford Murders).

Agatha Christie har också löst mordet på Florence Nightingale Shore

Den verkliga Nancy Mitford och den fiktiva Louisa Cannon slår sig ihop för att lösa mordet på den snälla och populära sjuksköterskan Florence Nightingale Shore, guddotter till sin berömda namne Florence Nightingale, som mördas på ett tåg på väg till Hastings.

Mordet har skett i verkligheten och är i verkligheten fortfarande ouppklarat.

Denna fiktion är inte den enda som försöker klara upp det olösta gamla mordet, bland annat har självaste Agatha Christe löst mordet (i en TV-filmatisering från 2018 som hennes familj föga förvånande tog avstånd från). Vill du se filmen Agathas gåta (originaltitel: Agatha and the Truth of Murder) som tar sig stora friheter både med Agatha Christies liv och med sjuksköterskan Florence Nightingale Shores liv och dessutom med det verkliga mordfallet och de misstänkta, så finns filmen att streama på SVT play till och med den 17 februari 2021.

Barnflicka som amatördeckare


Det blir lite märkligt att mixa verkliga och fiktiva personer. Nancy Mitford och hennes familj har funnits i verkligheten, Louisa Cannon känns verkligen som en fiktiv konstruktion, och att dessutom blanda in Mitford familjen i en verklig skandal och ett verkligt mord som de inte direkt hade något att göra med? Det är att unna sig väldigt mycket poetisk licens med historiska fakta.

Märkligast av allt är att ha en barnflicka som amatördeckare --- som au pair måste du vara tillgänglig och arbeta 24/7, familjer vill verkligen mjölka ut allt som går att få ur sin arbetskraft (bara att tvätta och torka alla ylleplagg för hand tar evigheter!) så att Louisa Cannon har så mycket ledig tid att snoka runt på är det mest långsökta av allt som presenteras i boken.

Julie Andrews som deckare i Alperna?

Visst finns det framstående amatörer inom deckargenren, men Hercule Poirot var en pensionerad belgisk kriminalkommisarie, Sherlock Holmes levde för sina fall, och ingen av dem hade sju barn att hålla hela och rena, matade, varma och underhållna dygnet runt. Det är som om Julie Andrews karaktär i Sound of Music skulle peta in några mordfall mellan det att hon bygger en dockteater, syr kläder, sjunger, fixar utflykter, packar picknick korgar, spelar bollspel och underhåller barnaskaran.

Början av den moderna världen

Fans av Downton Abbey kan dock njuta av alla detaljerna --- det här är en mycket väl researchad tid, och visst är det 1920-talet en intressant epok. Det är början på det som vi ser som "den moderna världen". Första världskriget är över, folk vill resa, folk vill roa sig, folk vill uppleva saker innan det är för sent  ... och så många festar som om det inte finns någon morgondag. 

BG