söndag 4 oktober 2020

FILM: Watchmen - Coola presenter slängs ut - men packas inte alltid upp


Titel: Watchmen
Skapad av: Damon Lindelof
Medverkande: Regina King, Don Johnson, Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr, Jeremy Irons, Jean Smart, Yahya Abdul-Mateen II, Hong Chau och James Wolk m.fl.
Land: USA, 2019
Antal avsnitt: 9
Distribution: Warner Bros.



Nya HBO-serien Watchmen är som ett massivt Rorschachtest. Vad ser du i de utspridda plumparna och slumpvisa formationerna? 

Nu finns alla avsnitt plus över 90 minuters extramaterial i en box. Enbart extramaterialet gör att boxen med råge förtjänar sin plats i hyllan med enastående sci-fi och dystopier. Man vill ju se vad de gjort av  1980-tals klassikern - och hur de resonerade i sin uppdatering.

Damon Lindelof har hitintills mest varit känd som medskapare till Lost och The Leftovers --- numera är han för evigt sammankopplad med Alan Moores och Dave Gibbons dystopiska serieroman Watchmen från 1980-talet. Med denna som avstamp har Lindelof tillsammans med sina medskapare kokat ihop ett modernt smörgåsbord där alla möjliga röror, soppor, sallader och småplock finns med.

Att kalla det en adaptation är lite felaktigt --- det här är snarare en fritt fabulerad uppföljare som utspelar sig tre decennier efter händelserna i serieromanen, och platsen är dagens USA, i en alternativ historieskrivning. Robert Redford är president, Richard Nixon är hjälte och finns med på Mount Rushmore monumentet med de största presidenterna och - helt otroligt! - det finns inget internet och inga smartphones! Hur kan alla i den här världen klara sig utan GPS? Small wonder att allt blir så rörigt!

Watergateskandalen inträffade aldrig, grävande journalister finns tydligen inte, Vietnamkriget vanns, musikalen Hair blev aldrig av och Vietnam är numera en amerikansk delstat. Det kalla kriget mellan stormakterna tog slut på grund av en attack från fientliga aliens - för inget enar ju två forna fiender som en gemensam ny fiende. Den gigantiska bläckfisken som ödelade New York är ett nationellt trauma. Den här världens svar på "nine-eleven"?

Händelserna i originalet utgör grundstenar i denna värld och karaktärer i originalromanen spelar nyckelroller i den filmatiserade HBO-serien --- så förhandskunskaper är att rekommendera för att hänga med i intrigerna. "Hjältefiguren" Rorschach från originalet har dock här gjorts om och blivit en förgrundsfigur för skurkarna. Och Robert Redford spelar inte sig själv --- det är en skådespelare som spelar skådespelaren ...

Serien inleds med raskravallerna i Tulsa 1921 (dessa har hänt även i den verkliga verkligheten) och detta har givetvis blivit omdebatterat, speciellt i USA. Får man göra superhjälteunderhållning av vad som helst? Tja, i X-Men serien hävdas det bland annat att X-Men låg bakom Kubakrisen och att Kennedy var en mutant som Magneto försökte rädda från skotten i Dallas. (Men hans magnetiska utstrålning var tydligen inte tillräckligt stark för att rädda denne mutantkompis). Dessutom förvandlar sig Mystique till President Nixon för att rädda hans liv (fast utan att hamna på Mount Rushmore). Så superhjälteserier är vana vid att komma undan med lite vad som helst. Hejvild rehash av historien pågår.

Tulsa ligger i Oklahoma och det finns klipp från musikalen Oklahama! (som också finns i verkligheten).

I den här påhittade versionen av en parallell verklighet är polisen "de goda" som verkar mot rasism med Regina King i spetsen. Hon spelar Angela Abar. Efter pensionering från kåren så blir hon en Batman-likande vigilante, utklädd till den maskerade hämnaren Sister Knight (nunneoutfit matchas med en balaclava) eftersom ett mord inträffar som hon har personliga kopplingar till. Flankerar gör Don Johnson (i rollen som den mördade kompisen), Tim Blake Nelson, Louis Gossett Jr, Jeremy Irons, Jean Smart och Hong Chau. Enola Holmes är förresten också utklädd till nunna, när hon gör sina vigilante grejer nattetid. Det kanske är ett nytt feministiskt, nunnigt superhjältemode på gång.

Den här versionen av Watchmen har samma typ av apokalypsen-är-nära stämning (spetsad med en stor dos paranoia) som det ursprungliga seriealbumet. Men nu har kallt krig och kärnvapen som kan ödelägga allt liv på jorden blivit utbytta mot andra lite mindre spektakulära hot.

Watchmen jobbar hårt med att hamra hem budskapet att rasism är dåligt (ett okontroversiellt ställningstagande - en serie med omvänt budskap hade varit otänkbar) --- men bryr sig tyvärr aldrig om att göra något av sitt tema, som att granska hur den uppstår eller mekanismerna bakom den.

Alla har masker, precis som om alla går omkring och är rädda för det kommande coronaviruset som inte har drabbat de här världen --- än så länge. Extra surrealistiskt är ju att Watchmen masker blivit så populära i USA i verkligheten --- som virusskydd.

Regina King leder "den goda polismakten" inledningsvis --- de som jobbar mot rasistiska tilltag i Tulsa --- detta samtidigt som Black Lives Matter protester pågår i verkligheten, ofta riktad mot omotiverat polisvåld mot afroamerikaner. Polisens dödsskjutning av en afroamerikansk joggare (som var ute och sprang sin runda under coronaviruspandemin) är både otäckare och mer surrealistisk än något som hittats på till Watchmen.

Att en filmstjärna är president känns inte alls lika konstigt och långsökt som att någon som tidigare var känd för att han varit med i Celebrity Apprentice har blivit president.

Den verkliga världen är på många sätt mycket mer bisarr och mycket grymmare än något som går att hitta på.

Visst, serievärlden försöker hitta paralleller till pogromer, förintelseläger, förföljelsen av HBTQ+ personer och så vidare ... Men de kommer aldrig i närheten av hur vidrigt det var (och är) i verkligheten.

Det är mest som om showrunners, regissörer och manusförfattare vill klappa sig själva på ryggen.

Liksom i den nya fantasyserien Legacies så är alla karaktärer mer eller mindre onda, själviska, osympatiska eller allmänt jobbiga --- och paranormala förmågor är återigen på samma sätt utströsslade lite ojämnt utan någon större tanke bakom vad de ska eller kan användas till, eller konsekvenserna av dem, eftersom alla i grund och botten ändå ska vara som vanliga amerikaner.

Dessutom ... Det finns ett litet Lost-problem även i Watchmen. Man är mer intresserad av att slänga ut coola presenter i glittrigt papper än att packa upp dem. Alltså: Man introducerar massor av saker utan att utforska dem eller göra något av dem, fullt ut. Men vem vet, alla de glittriga paketen kanske ska räcka i ytterligare 20 avsnitt eller mer ... Så de kanske blir uppackade. Så småningom. Dock inte av
Damon Lindelof som hävdar att han är färdig med den här världen.




FILM: Your name - Otroligt vacker och spännande japansk animé



Delade världar ... i samma land.


Regi: Makoto Shinkai
Titel: Your Name
Manus: Makoto Shinkai

Medverkande (röster, original): Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Masami Nagasawa, Etsuko Ichihara, Ryo Narita, Aoi Yūki, Nobunaga Shimazaki, Kaito Ishikawa, Kanon Tani m.fl.
Land: Japan, 2016
Distribution: TriArt Film
Betyg: 5


Det är inte ofta man ser en film som är otroligt vacker, otroligt spännande, mycket rolig och dessutom djupsinnig och känslosam. 

Your Name vågar ta stora känslor på allvar, vågar ta tonårstiden på allvar och vågar ta tag i en krånglig intrig med olika trådar som flätas samman med samma självklara lätthet som människorna i filmen flätar vackra snoddar. 

Japan är mer än Tokyos skyskrapor

Något som är mycket bra är hur både stad och landsbygd representeras i filmen och ställs mot varandra, för båda miljöerna finns rikligt representerade i Japan. Folk utanför Japans gränser är närapå schablonmässigt vana vid att tänka på Japan som Tokyo, med automater, skyskrapor, trängsel, munskydd, tunnelbaneköer, robotar, snabbnudlar, snabbtåg och tekniska underverk ...

Men i Japan finns det också urskogar, oerhört vacker natur, nationalparker, gamla tempel och små byar, äldre än den så kallade västerländska civilisationen. Det finns folk som lever av jordbruk, hantverk och fiske och som har uråldriga traditioner någonstans ute på landsbygden.

Mormors legender ... med guldkorn av sanning

En favoritkaraktär i filmen är mormor och de sagor och legender som hon berättar. Det finns en sanning i dem ... Och mormor märker direkt när hennes barnbarn är hennes eget och när det finns någon annan i hennes kropp i denna "Freaky Friday" film som först är rolig, sedan romantisk och sedan sanslöst spännande. Om Armageddon gjorts i Japan, kanske det hade blivit en originell och bra film med hög konstnärlig klass.

Your Name är regisserad av Makoto Shinkai, som också skrivit filmens manus. Filmen är baserad på Shinkais bok med samma namn, publicerad en månad före filmen. Your Name berättar historien om en tjej från landet och en kille från Tokyo som mot alla odds byter tillvaro med varandra.

En av de mest framgångsrika japanska filmerna någonsin

Filmen blev en oväntat stor bioframgång i Japan, med totalt 18,9 miljoner sålda biobiljetter (fjärde största biljettförsäljningen för en film i Japan, och bland animerade filmer endast överträffad av Spirited Away). Hösten 2016 toppade Your Name den japanska biostatistiken nio veckor i rad. Filmen fick biodistribution i 92 länder, däribland Sverige. Nu finns filmen på DVD och BD och även upplagd för streaming på TriArts hemsida. Detta är en måste-ha och måste-se film! Gärna som "double feature" tillsammans med Makoto Shinkais utmärkta Weathering with You ... som bjuder på ännu mer tonårsangst, toppad med klimatångest, och ännu fler övernaturliga förvecklingar ...

Charmig småstad i den bergiga Hida-regionen

Handlingen i Your Name utspelas dels i småstaden Itomori i den bergiga Hida-regionen, dels i storstaden Tokyo. Huvudpersonerna är två gymnasieelever, där den ena, Mitsuha, är trött på livet på landet och önskar att hon vore en snygg kille från Tokyo. Hon tar hand om en släkthelgedom. Den andra huvudpersonen, Taki, bor i Tokyo.

I filmen byter de två huvudpersonerna kroppar med varandra, vilket har sina sidor. Och det byts tillbaka. Parallellt med att Taki och Mitsuha försöker vänja sig vid det hela, funderar de varför det hela sker, om det finns en djupare orsak.

Vackert och farligt skådespel

Your Name börjar, och slutar, med ett meteoritregn. Det är ett vackert men farligt skådespel som understryker människornas litenhet och utsatthet för obevekliga naturkatastrofer. Genom ungdomarnas kroppsbyte krockar storstad och landsbygd, det traditionella och det moderna, även om mänsklighetens alla ytterligheter blir futtiga då de underställs det brutala hotet från himlen.

Men det kunde lika gärna ha varit en tsunami eller en jordbävning eller ...

Folk i Japan vet att de lever på lånad tid. Om saker hänt för 1000 år sedan är det troligt att de händer igen. Förr eller senare. Det är bara att hoppas på "senare".

BG

fredag 2 oktober 2020

BOK: Systrarna på heden - Ett Brontë-mysterium av Bella Ellis


Författare: Bella Ellis
Titel: Systrarna på heden - Ett Brontë-mysterium 
Antal sidor: 310
SerieThe Brontë Mysteries
Översättning: Karin Andrae
Originaltitel: The Vanished Bride
ISBN: 9789177952800
Utgivningsdatum: 2020-05-15
Förlag: Bokförlaget Polaris


Innan de blev världsberömda författare så var Charlotte, Emily och Anne Brontë framgångsrika deckare. 

Blivande författare har ju allt som krävs för att vara deckare --- förmågan att läsa mellan raderna och massor av fantasi ...  Alltså grundar de tre systrarna en detektivbyrå, under namnet bröderna Bell, och jobbar själva för dessa imaginära bröder. 

Fans av Brontë systrarna känner säkert igen namnet Bell --- Currer, Ellis, och Acton Bell var de namn under vilka Charlotte, Emily och Anne Brontë publicerade först sin poesi (i en gemensam volym) och sedan sina romaner, eftersom kvinnliga författare vid den här tiden inte var på modet.

Nu är det snarare tvärtom --- manliga författare tar gärna en kvinnlig pseudonym för att sälja bättre. Och ingen pseudonym säljer så bra som Elena Ferrante.

Bella Ellis är en pseudonym (som är en fin homage till Brontë systrarna) för författaren Rowan Coleman, som även har haft framgångar under sitt riktiga namn.

Första gången som Rowan besökte Haworth, den berömda prästgården i norra England som var Brontë systrarnas hem, var hon tio år gammal, och det var kärlek vid första ögonkastet. Till Charlotte, Emily och Anne, till deras liv, till deras böcker och till arvet de lämnat efter sig.

Systrarna på heden är en deckare, men också en kärleksförklaring till Brontë systrarna och en varmhjärtad skildring av den syskonkärlek som håller dem samman. Flera gånger under handlingens gång förekommer scener som är som parafraser på klassiska scener i Brontë litteraturen. "The lord of the manor" till häst med sina vildsinta hundar (som Emily kärleksfullt tämjer), kvinnan som spärrats in på vinden, herrgården som står i ljusan låga, mystiska "housekeepers", hemliga gångar, gotiska gamla hus, besjälade beskrivningar av naturen  ... 

Det vilar så klart också mycket gotiska Sherlock-Holmes-vibbar över detta fall. (Brontë systrarna och Conan Doyle levde under samma litterära epok och under samma trendiga strömningar).

Fallet kretsar kring ett mystiskt försvinnande. En tom sängkammare, massor av blod, men ingen kropp. Mord? Kidnappning? Eller någon som fejkat sin egen död för att undkomma ett hemskt öde?

I närheten har några romer synts till ("zigenarromantik" brukar diskuteras i samband med Emily Brontës Wuthering Heights). I likhet med den nu aktuella Netflix filmatiseringen av Nancy Springers Enola Holmes så har man i centrum av historien en kvinna som försvinner för att hon längtar efter frihet från förtryck och från rådande normer, och en positiv skildring av romer.

Rowan Coleman är dock mycket skickligare på att konstruera intriger, action, tidstypiska miljöer, dialoger och övertygande personporträtt. Det är helt enkelt trivsamt att hänga med Brontë gänget, de tre berömda systrarna och deras ohängde slarver till bror, Branwell (som alla Brontë fans vet kommer att supa ihjäl sig ...). Och alla fantasyfans vet ju att Brontë gänget var bland de första i världen med att skriva fantasy. De fyra syskonen delade upp sig två och två och skapade rivaliserande fantasyvärldar, Gondal (Emily och Anne) och Angria (Charlotte och Branwell), med detaljerade strukturer, intriger, krig och romanser.

I Systrarna på heden arbetar Emily fortfarande på nya intriger till sin fantasyvärld Gondal, medan Charlotte påstår att fantasy är barnsligt ... Hon skulle bara se bokhyllorna som dignar under tjocka fantasyvolymer för en vuxen publik idag! Game of Thrones är bara toppen på isberget ...

Man känner igen massor av detaljer från Haworth och från landskapet i Yorkshire och detaljer från Brontë familjens liv, som är väl dokumenterat. Det märkligaste i romanen är dock hur alla systrarna svärmar undfallande för den despotiske gamle farsgubben --- det var ju han som slängde iväg dem till en skola där flickorna vansköttes och där de två äldsta systrarna Brontë, Maria och Elizabeth, dog ... Ett liknande öde drabbade Coco Chanels systrar, och hon var arg på sin farsa i resten av sitt liv. En mer naturlig reaktion på att ha lämnats på en skola där elever i praktiken avlivas med hjälp av svält, köld och sjukdom ...

Systrarna på heden är början på en ny serie --- detektivbyrån Bell kommer tillbaka och löser mysteriet med The Diabolical Bones nästa år (svensk titel hittills okänd). Rowan Coleman har verkligen tagit fasta på de gotiska skräckelementen och fantasyvibbarna som är så vanliga i Brontë systrarnas böcker --- men givetvis: allting har här en helt naturlig förklaring, utan hokus pokus! Precis som det ska vara i en modern, traditionell deckare!

BG


torsdag 1 oktober 2020

BOK: Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes - Ny deckarserie i Downton Abbey stil

Författare: Jessica Fellowes
Titel: Mysteriet på Asthall
Serie: Mitford-morden (del 1)
Antal sidor: 405
Översättning: Joakim Sundström
Genre: Historisk skönlitteratur, deckare
ISBN: 9789188647481
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivning: 2019-02-18 (finns som pocket, ljudbok, e-bok och inbunden).


Det är något visst med kombinationen thrillers, deckare och tåg ... 4:50 from Paddington, Murder on the Orient Express, The Mystery of the Blue Train, The Lady Vanishes, Strangers on a Train, Girl on a Train ... 

Nu ståtar Mysteriet på Asthall med ett oemotståndligt gammaldags ånglok på framsidan ... och Jessica Fellowes lanserar därmed en ny historisk deckarserie, The Mitford Murders, tydligt inspirerad av gammaldags tågmysterier, men också av Downton Abbey - skapad av "uncle Julian Fellowes".

Författare till Downton Abbey böckerna

Jessica Fellowes har föresten varit på plats under inspelningarna och skrivit alla Downton Abbey bakom-kulisserna-böckerna. Alla hennes böcker karakteriseras av gediget arbete och massor av grundliga efterforskningar --- den här nya, historiska deckarserien är inget undantag från Fellowes-regeln och givetvis mumma för alla anglofiler som gillar historiska romaner och deckare, Daisy Goodwin, Agatha Christie och givetvis Downton Abbey.

Känner sig hemma på 1920-talet

Jessica Fellowes har alltså rejält på fötterna när det gäller tidsepoken när hon inleder denna nya serie.

Året är 1920 och protagonisten Louisa Cannon längtar efter ett nytt liv ... och det får hon i och med att hon lyckas trixa till sig jobbet som barnflicka på Asthall Manor, där hon blir vän med Nancy Mitford, som är äldst i en syskonskara på sju barn.

Familjen Mitford har funnits i verkligheten, storasyster Nancy Mitford var smart, vacker och framgångsrik --- och tongivande i den intellektuella (och hårt festande) gruppen Bright Young Things ... Nancy Mitford skrev även själv utomordentligt bra böcker (faktiskt mer spännande än The Mitford Murders).

Agatha Christie har också löst mordet på Florence Nightingale Shore

Den verkliga Nancy Mitford och den fiktiva Louisa Cannon slår sig ihop för att lösa mordet på den snälla och populära sjuksköterskan Florence Nightingale Shore, guddotter till sin berömda namne Florence Nightingale, som mördas på ett tåg på väg till Hastings.

Mordet har skett i verkligheten och är i verkligheten fortfarande ouppklarat.

Denna fiktion är inte den enda som försöker klara upp det olösta gamla mordet, bland annat har självaste Agatha Christe löst mordet (i en TV-filmatisering från 2018 som hennes familj föga förvånande tog avstånd från). Vill du se filmen Agathas gåta (originaltitel: Agatha and the Truth of Murder) som tar sig stora friheter både med Agatha Christies liv och med sjuksköterskan Florence Nightingale Shores liv och dessutom med det verkliga mordfallet och de misstänkta, så finns filmen att streama på SVT play till och med den 17 februari 2021.

Barnflicka som amatördeckare


Det blir lite märkligt att mixa verkliga och fiktiva personer. Nancy Mitford och hennes familj har funnits i verkligheten, Louisa Cannon känns verkligen som en fiktiv konstruktion, och att dessutom blanda in Mitford familjen i en verklig skandal och ett verkligt mord som de inte direkt hade något att göra med? Det är att unna sig väldigt mycket poetisk licens med historiska fakta.

Märkligast av allt är att ha en barnflicka som amatördeckare --- som au pair måste du vara tillgänglig och arbeta 24/7, familjer vill verkligen mjölka ut allt som går att få ur sin arbetskraft (bara att tvätta och torka alla ylleplagg för hand tar evigheter!) så att Louisa Cannon har så mycket ledig tid att snoka runt på är det mest långsökta av allt som presenteras i boken.

Julie Andrews som deckare i Alperna?

Visst finns det framstående amatörer inom deckargenren, men Hercule Poirot var en pensionerad belgisk kriminalkommisarie, Sherlock Holmes levde för sina fall, och ingen av dem hade sju barn att hålla hela och rena, matade, varma och underhållna dygnet runt. Det är som om Julie Andrews karaktär i Sound of Music skulle peta in några mordfall mellan det att hon bygger en dockteater, syr kläder, sjunger, fixar utflykter, packar picknick korgar, spelar bollspel och underhåller barnaskaran.

Början av den moderna världen

Fans av Downton Abbey kan dock njuta av alla detaljerna --- det här är en mycket väl researchad tid, och visst är det 1920-talet en intressant epok. Det är början på det som vi ser som "den moderna världen". Första världskriget är över, folk vill resa, folk vill roa sig, folk vill uppleva saker innan det är för sent  ... och så många festar som om det inte finns någon morgondag. 

BG


onsdag 30 september 2020

FILM: Weathering With You - fantasy romance i Tokyo med konstigt väder ...






Regi: Makoto Shinkai
Titel: Weathering with You
Manus: Makoto Shinkai
Medverkande (röster, original): Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri, Tsubasa Honda, Sakura Kiryu m. fl.
Extramaterial: Trailer, textning på alla nordiska språk.
Distribution: TriArt Film
Aktuell: På DVD och BD den 28 september 2020
Betyg: 4



Klimatångest, konstigt väder, oförklarliga regnstormar och människor som längtar efter äkta solsken. Weathering with You lyckas fånga den moderna tidsandan perfekt i en vardagsnära fantasydystopi med många inslag från japansk folklore och shintoism.

Hina Amano har fått en övernaturlig förmåga vid ett övergivet shintotempel på toppen av Yoyogi Kaikan, en rivningshotad skyskrapa i centrala Tokyo. Hon kan framkalla solsken. I ett Tokyo som håller på att dränkas av en närmast metaforisk syndaflod är detta guld värt. Loppmarknad, bröllop, utflykt i parken, friluftsdag, en möjlighet att tända de eldar som gör att de dödas andar hittar tillbaka till sina familjer ... Många människor är villiga att ge Hina en extra slant för att få henne att framkalla solsken.

Slår mynt av solförmågor

Hodaka Morishima har rymt till från sin gymnasieskola på ön Kōzu-shima till metropolen Tokyo för att söka lyckan, och han förstår att exploatera Hinas förmågor ... Han skapar en webbsida, tar emot beställningar och ger publiken en hokus-pokus-show (som Hina påpekar är helt onödig) och klär till och med ut Hinas charmige lillebror Nagisa till ett (mycket motvilligt) väderspöke. Samtidigt blir Hodaka förälskad i solskensflickan.

Men man manipulerar inte vädret ostraffat ... ju mer Hina manipulerar himlens krafter, ju mer genomskinlig blir hon ... Himlen hotar att ta tillbaka henne, för alltid.

Ett mänskligt offer för att alla andra ska få solsken och slippa översvämningar ... Hina anser att det är värt det. Hodaka inser sent omsider att ingenting, inte ens solsken, är värt lika mycket som Hinas liv.

Vardaglig tonårsangst och övernaturliga vattenvarelser

Weathering with You är en paranormal romance där två tonåringar kämpar med att hitta sig själva och sin plats i tillvaron, samtidigt som det är en klimatfilm helt utan pekpinnar och med massor av fantasy som på ett intressant sätt bygger på uråldriga japanska föreställningar. Klart att det finns demoner och gudar som styr över olika väder! Himlen är full av vackra vattenfiskar. Och kanske också demoniska väderdrakar ...

Men Tokyo är hela tiden tecknat med närapå fotografisk exakthet --- och så vackert, både i regn och solsken. Yoyogi Kaikan (den övergivna skyskrapan på vars topp Hina hittar shintotemplet) demolerades 2020, men är förevigat i denna film. Shinkais favoritbyggnad Docomo Tower syns i bakgrunden, liksom i så många av Shinkais andra filmer.

Body-swap paret från Your Name återses!

Alla som älskade body-swap-komedin Your Name av Shinkai kommer att glädjas åt att se de båda protagonisterna i mindre roller i Weathering with You. Mitsuha Miyamizu säljer en ring till Hodaka, som han senare ger till Hina på hennes födelsedag, och Taki Tachibana visar sig vara Fumis barnbarn, hon som beställer solsken för att tända eldar för de döda familjemedlemmarnas återvändande andar. Fumi är den som är mest filosofisk till allt regnande och alla översvämningar, för förr i tiden låg stora delar av det som idag är Tokyo under vatten. Hennes filosofi är att när saker förändras så går det bara tillbaka till hur det var förr i tiden. Människor har för kort minne för att minnas flera hundra år tillbaka i tiden ... Katastrofer har alltid inträffat.

Straffar det sig att påverka ödet?

Vad finns på andra sidan? Kan man få kontakt med himlen och dess andar och demoner? Straffar det sig att försöka påverka ödet för mycket? Weathering with You överträffar både Coco och Onwards
när det gäller fantasifullhet, skönhet och djupsinnighet --- kanske för att japaner har ett annat sätt att se på saker, och en ny infallsvinkel är uppfriskade. Efter Pixar och Studio Ghibli är Shinkais animationsstudio det nya som man ska hålla ögonen på. Miyazaki gjorde anime känd för besjälad naturromantik. Shinkai får självaste Tokyo att glimra av naturromantik --- trots att det är en överbefolkad storstad där människorna myllrar fram som lämlar, utan att ta in skönheten som finns överallt, och utan att se upp.

Har du tänkt på att himlen är djupare än havet?

En stjärna på animehimlen

Regissören Makoto Shinkai är en klart lysande stjärna på den japanska animehimlen, särskilt efter den enorma globala succén Your Name. Weathering with You blev årets mest framgångsrika japanska film --- och även Japans bidrag till Oscarsgalan.

Filmen mixar fantastiska birds-eye-view shots från himlen, storslagna panoramapareringar över Tokyo och intima närbilder på storögda protagonister och birollsinnehavare (bland annat en oemotståndlig grönögd katt som blir lite väl bortskämd under filmens gång). Hela anrättningen ackompanjeras av det japanska bandet Radwimps som bokstavligen ser till att hela filmen lyfter när Hina virvlar upp mot himlen och Hodaka följer efter henne ... Kontrasterna mellan öronbedövande ösregn och stillsamma solstrålar ekar också som ett tema i musiken.

Vad vill folk uppoffra för solsken?

Vad är människor villiga att ge för solsken? Och går det att uppoffra den klarblå himmelen för evigt, för alla som lever i Tokyo, för att en enda person ska få sin hjärtas kär?

Weathering with You lyckas med att hålla en fin balansgång mellan paranormala och drömska händelser, och vardagliga små detaljer.

Himmelen är stor, människan är liten, tiden är ofattbar ... och alla val och uppoffringar får oanade konsekvenser.

BG



FILM: Nytt på DVD, BD och VOD - Scoob! och Den hemliga trädgården ... och mycket mer!


Den Hemliga Trädgården --- Barnen är sura, arga, motsträviga ... och smutsar ner sig!


Oktober månad med kortare dagar, kallare temperaturer, skördefester och uppladdning inför Halloween ... Och vädret brukar vara som gjort för att mysa med rejäla boxar och familjefilmer.

Bästa familjetipset är en av alla tiders bästa klassiker: Frances Hodgson Burnetts Den Hemliga Trädgården --- som i grunden är ett slags Brontë systrarna parodi där alla huvudrollskaraktärer är barn (men ändå så mycket mognare och mer sympatiska än Heathcliff, Cathy och Mr Rochester ...) och det mesta kan lösas med effektiv grön trädgårdsterapi --- något som är mycket i ropet nu för tiden. 
Frances Hodgson Burnett var verkligen före sin tid, både när det gäller temaval och att barn ska få lov att vara sura, arga, motsträviga (och jordiga!) ... och inte bara söta, kavata och glada --- vilket är standard i så många böcker, TV-serier och filmer ... än idag. 

Alla som växt upp med Scooby Doo kan se fram emot Scoob! --- där vi bland annat får möta Shaggy som barn och Scooby Doo som valp. Denna film fick inte biopremiär på grund av covid-19 pandemin utan går direkt till hemunderhållningshyllan.

Bästa boxtipsen: den ultimata Back to the Future boxen är här, liksom den ultimata Downton Abbey boxen --- och alla Breaking Bad fans får inte missa El Camino: A Breaking Bad Movie. 
Den svenske regissören Hasse Ekman har fått en välförtjänt revival på senare år och hyllas nu med en fjärde box packad med guldkorn. Några av Charlie Chaplins bästa filmer har också samlats i en ny box: The Circus, The Gold Rush, The Kid, Modern Times och Limelight.

Tre internationellt hyllade icke-engelskspråkiga filmer att kolla in är Visslarna (Rumänien), Ondskans tid (Polen) och Jumbo (Frankrike).

Ha en härlig filmhöst!



5 oktober

Iron Mask - Universal Sony Pictures

Enemy Lines - Universal Sony Pictures

Amulet - Universal Sony Pictures

The Trip to Greece & The Trip - Universal Sony Pictures

Downton Abbey Collector’s Edition - Universal Sony Pictures



7 oktober

Jumbo - Njutafilms

Let's Scare Julie - Njutafilms

Ondskans tid - Studio S Entertainment


12 oktober

El Camino: A Breaking Bad Movie - Universal Sony Pictures

All The Devil’s Men - Universal Sony Pictures

The Curse of Audrey Earnshaw - Universal Sony Pictures

Charlie Chaplin Collection - Universal Sony Pictures 


14 oktober

Hasse Ekman Guldkorn Vol. 4 - Studio S Entertainment


19 oktober

The Kindness of Strangers - SF Studios

Scoob! - Warner Bros

Above Suspicion - Universal Sony Pictures

The Silencing - Universal Sony Pictures

You Should Have Left
- Universal Sony Pictures

Back to the Future: The Ultimate Trilogy - Universal Sony Pictures

Jarhead Collection - Universal Sony Pictures


26 oktober

Den Hemliga Trädgården - SF Studios

Scare Me - Universal Sony Pictures

The Tax Collector - Universal Sony Pictures


28 oktober

Visslarna - Njutafilms


BG

tisdag 29 september 2020

BOK: Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly

Författare: Michelle Marly
Titel: Mademoiselle Coco och kärlekens doft 
Antal sidor: 415
Översättning: Anna Plewka
Originaltitel: Mademoiselle Coco und der duft der liebe
ISBN: 9789188901835
Utgivningsdatum: 2020-07-13
Förlag: Bokförlaget NoNa

Sverige 2020. En modekatalog dimper ner i brevlådan som utlovar ett magiskt höstmode från Ryssland via Paris till Stockholm ... Vad har Ryssland med Paris att göra? Svaret finns att hämta för hundar år sedan, i Paris 2020, och i Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly. Gabrielle "Coco" Chanel såg till att Ryssland och Paris evigt förknippas i en symbios som skapar klassiskt, bekvämt och elegant mode. Chanels pärlor? Inspirerade av Romanov pärlorna. Chanels bästsäljande svartvita broderade kollektion? Inspirerad av ryska broderier. Chanels klassiska doft Chanel no 5? Inspirerad av en doft som de fina damerna hade vid tsarens hov.

I Mademoiselle Coco och kärlekens doft engagerar Coco Chanel massor av arbetslösa ryska aristokrater, vackra prinsessor och andra högdjur som flytt till Paris efter revolutionen i Ryssland, som modeller och mannekänger. Dimitri blir hennes stora kärlek och älskare, efter att ho förlorat engelsmannen Artur "Boy" Chapell i en bilolycka, strax före julen 1919.

Som av en händelse börjar Mademoiselle Coco och kärlekens doft precis där filmen om Coco Chanel med Audreu Tatou (Amelie från Mortmartre) slutar. Coco Chanell sörjer Boy och ho ska minsann skapa en doft för huset Chanel till Boys minne, eftersom det var det projekt de talat om innan han dog. Bästa vännen Misha är skeptisk till Chanels överdrivna sörjande, till hur mycket pengar hon slänger ut på jakten på den perfekta doften och även till det faktum att Boy skulle ha varit Coco Chanels stora kärlek. Misha funderar på att Boy hade gift sig, han höll på att skaffa barn nummer två, alla tecken visade på att han skulle avskaffa sia älskarinnor och hålla sig till sin vackra, välbärgade fru i framtiden ... och i testamentet får en annan älskarinna lika mycket som Coco Chanel. Misha anser att kärleken var död redan innan Boy dog, men Chanel är besatt på att skapa ett monument till kärleken. 

Monumentet blir dock snarare ett monument för kärleken till Dimitiri än till kärleken till Boy ...
Dimitri blir den första som Chanel släpper nära, den första som ho berättar om si svåra uppväxt för ... Alla andra, även Boy, har fått höra en påhittad version, full av lycka och framgång. Chanells verkliga uppväxt är som tagen från Bronte systrarnas uppväxt (Två av systrarna dog på grud av vanvård på en skola, deras änkling till pappa skckade dit dem). --- Chanel hade sex syskon, och ingen av hennes systrar överlevde till vuxen ålder. Även Cocos jämnåriga faster (och bästa barndomsvän) dog ung. Chanell själv levde tills hon blev närmare nittio år. 

Varför höll inte förhållandet med Dimitri? Det verkar som om han hade pretentioner på att bli bästa twar i Ryssland - och Chanel hade iga planer på att bli nästa tsarissa, ho var det parisiska modet personifierad. Däremot höll förhållandet med Dimitiss syster Maria livet ut --- Charel hjälpte till så att Maria fick grunda att eget modehus, med ryskt parisiskt mode med betoning på vackra broderier, som finns kvar i Paris än idag.

Svenskkoppling: Maria var föresten gift med den svenske prins Wilhelm och hon säger i boken att svenksar är välrdes tråkigaste folk! (Svenskarna kan inte vara värre än de moderna ryssarna, som verkar vilja utrota allt som är vackert, roligt, flärdfullt, spännande...)

Maria slutade sia dagar hos sin son Lennart Bernadotte på Mainau --- där hon är begravd. Precis som hennes bror Dimitri. Han som inte gifte sig med Coco Chanel ... 

Tänk, så nära det var att Coco Chaell blivit ingift i det svenska (och ryska) kungahuset! Och tänk så många modefans som då hade vallfärdat till hennes sista vila på Mainau ...

Mademoiselle Coco och kärlekens doft är en biografi om en epok, en stad och ett modegeni --- liksom en biografi över så många exilryssar som skapar sig ett nytt liv i Paris. Och givetvis är det en biografi över en doft, med massor av intressanta studiebesök längs vägen -- bland annat i Grasse, de franska parfymernas mecka, som det är härligt att återvände till i litteraturens värld.

Det är inte många episka historiska kärleksromaner som innehåller rafflande dialoger om syntetiska molekyler!

BG

FILM/BOK: Enola Holmes - feministisk amerikansk Sherlock Holmes rip-off

Författare: Nancy Springer
Svensk titel: Enola Holmes och Kidnappningsmysteriet
Originaltitel: Enola Holmes and the Case of the Missing Marquess
ISBN: 9789132207877
Svensk titel: Enola Holmes och Den försvunna flickan
Originaltitel: The Case of the Left-handed Lady
ISBN: 9789132209659
Serie: Enola Holmes (del 1 och 2)
Förlag: B Wahlströms


"Möt Enola Holmes, Sherlocks coola lillasyster."


Ja, herregud, folk gör vad som helst för att slå mynt av Sherlock Holmes namn! Istället för att hitta på något eget.

Nu har en amerikanska hittat på att Sherlock Holmes och hans storebror Mycroft Holmes har en lillasyster som heter Enola Holmes.

Hon fyller fjorton när boken börjar, och är redan en fullfjädrad deckare och kodknäckare och hon har som ambition att hitta sin mamma som har försvunnit och även en ung adelsman som har kidnappats.

Ja, och så vill hon inte gå på internatskola, som Mycroft har planerat, eftersom hon är en sån där anakronistiskt modern tjej. Boken utspelar sig i det viktorianska London, men Enola själv påminner om Veronica Mars, den tonåriga amerikanska deckartjejen, och hon låter och tänker som en nutida amerikansk tjej.

I likhet med Veronica Mars utstår Enola Holmes själv många attacker och fysiskt våld mot sin egen person, och eftersom hon är tjej så är allt så mycket svårare och farligare hela tiden --- vilket berättarrösten gång på gång påpekar.


Nytt försvinnande! Ny kidnappning!

I uppföljaren går Enola Holmes runt och lever dubbelliv. På dagarna är hon sekreterare för en påhittad deckare (det är hon själv som löser fallen) och på nätterna är hon välgörenhetsarbetare, utklädd till nunna, och delar ut filtar och mat till de fattiga --- och blir utsatt för sexualmordsförsök.

Hon är också den påhittade deckarens fru. Snacka om att Enola spelar många roller!

Den här gången är det en ung tjej som har kidnappats, och hon är också utsatt för sexuellt förtryck.

Samtidigt som Enola Holmes försöker att lösa fallet så måste hon undkomma att bli infångad av Sherlock och Mycroft, som vill att hon ska komma hem igen (alternativt gå på internatskola).

Det är svårt att förstå vad som är så himla hemskt med att gå i skolan när man är 14.

Publiken som böckerna vänder sig till går i middle school eller high school i dag --- med allt vad det innebär av peer pressure, mobbing, school shootings, förbjudna fester, betygshets, prov, ätstörningar, dejtingtrassel, skeva skönhetskrav och "vem ska jag gå med på dansen"? drama.

Enola låter också hela tiden som en modern amerikansk tjej.


Ensam är ingen styrka - rent berättartekniskt

Till skillnad från Sherlock har Enola ingen bästis och när man läser böckerna inser man hur viktigt det är att en huvudperson har en kompis att resonera med --- eller flera kompisar --- eller åtminstone en hund.

Sherlock har John Watson och Lestrade och Mrs. Hudson och hunden Toby och ... ja, han har så många hjälpare! Till och med den odräglige och överlägsne Mycroft hjälper till under enstaka fall (trots att han helst sitter och pöser på sin herrklubb). I ett mysterium har Sherlock hjälp av en tuff kvinnlig guvernant som han beskriver som en ovanligt smart och modig människa. 

Enola är "alone" hela tiden (Enola är ett anagram för alone) och det gör att det inte finns något kul samspel med omvärlden att njuta åt.
Modern amerikansk feminism

Böckerna är också upptagna med att vara modernt amerikanskt feministiska och fördöma kvinnlig utbildning och giftermål etc. Men samtidigt har kvinnliga författare som skriver sånt här ofta egna familjer --- de är inte Enola-singlar som är ute hela nätterna och jobbar hela dagarna. Och böckerna får definitivt inte Enolas alternativa ensam-liv utan familj och vänner att verka intressant.

Böckerna vänder sig till 9-12 års ålder, men både teman och ordval (Enola jobbar som perditorian) och även bokens takt (långsam) verkar vända sig till mycket äldre läsare.

Boken masar sig fram i singelfart, berättarrösten är ständigt självgod och påfrestande, språket flyter aldrig på, allt känns knöligt och klumpigt och tillrättalagt.

Sedan kan man tillägga att det fanns gott om kloka, coola, starka tjejer i original-Sherlock-Holmes och denne nye Sherlock som är så väldigt gammaldags och anti-feministisk känns konstig.

Och mycket märkligt ... Enola tycks ha någon slags girl-crush på sin storebror Sherlock ... vilket känns ... yuk!


Var blev de tuffa kvinnorna av?

Original-Sherlock gav oss flera kvinnliga hjältinnor, massor av arbetande kvinnor, massor av smarta kvinnor, en kvinnlig Moriarty (lika dödlig, men vackrare), och givetvis den tjusiga Irene Adler, guvernanter och tjejer som sportade och cyklade och tjejer som smart planerade och lyckades ta hämnd på maffian ... Till och med kvinnor som planerar det perfekta mordet --- och kommer undan med det! Allt detta fanns med i originalberättelserna av Sir Arthur Conan Doyle.

1800-talet hade definitivt bättre, tuffare och mer intressanta, mångfacetterade karaktärer att läsa om. Speciellt de kvinnliga karaktärerna.

Jämfört med det är dessa självutnämnt feministiska böcker otroligt mesiga. Och har mesiga tjejer.

Utvecklingen när det gäller starka karaktärer och bra karaktärsbeskrivningar har definitivt gått bakåt.


Endimensionellt berättande

Det mesta skildras väldigt endimensionellt och förnumstigt, med en irriterande berättarton, som om jaget sitter i dagens Amerika och ser ner på 1800-talets England och alla dess fantastiska framsteg med avundsjuk besserwisserton.

Med tanke på hur människor har det i dagens Amerika, verkar 1800-talets England egentligen riktigt trevligt i jämförelse, även om penicillinet inte var uppfunnet än (en klar nackdel). Men folk hade i alla fall betydligt bättre böcker ... och inga flygplan, mindre miljöförstöring, färre utrotade djur, större regnskogar och ett liv relativt fritt från amerikansk kulturpropaganda.

Enola-Holmes-intrigen med hypnos och marxism är också otroligt långsökt --- och bland de sämsta och mest långsökta intriger som presenterats i en deckare. Både moderna och historiska.

 BG

torsdag 17 september 2020

BOK: Sonja och skilsmössan av Måns Gahrton, Johan Unenge

Författare: Måns Gahrton, Johan Unenge
Titel: Sonja och skilsmössan 
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 40
Utgivningsdatum: 2020-09-14
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Johan Unenge
ISBN: 9789178036745


Det här hade kunnat bli en skittråkig pedagogisk pekpinnebok om det inte vore för att Hotell-Gyllene-Knorren-paret Måns Gahrton, Johan Unenge ligger bakom idéen och utförandet. Bilderna är supervackra, härlig modern akvarellkänsla, ofta heluppslagsbilder med stor dramatik och små detaljer i handlingen ... 

Väldigt humoristiskt och finkänsligt kretsar handlingen kring protagonisten Sonjas två mössor. Farmor har stickat en randig mössa som pappa ger henne, och mamma köper en fin ny röd mössa med tofs i en affär. 

Sonja byter mössa varannan vecka, så att alla ska vara glada, och först tycker hon att hon är fin i båda mössorna, men sedan blir hon förbannad och tycker att INGEN mössa passar ... och vägrar både mössa och ytterkläder. Då först börjar föräldrarna lyssna ... Sedan är båda mössorna fina igen, och protagonisten kan ha vilken hon vill när hon vill ...

En fin allegori, som visar att det inte gäller att tappa huvudet, och att man ska ta det kallt ... speciellt i snöiga, snåriga möss-situationer.


BOK: När Mamma Mu mötte Kråkan första gången - Århundradets prequel! - av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Författare: Jujja Wieslander
Titel: När Mamma Mu mötte Kråkan första gången 
Serie: Mamma Mu och Kråkan
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Illustrationer: Sven Nordqvist
ISBN: 9789129725650
Utgivningsdatum: 2020-08-28
Förlag: Rabén & Sjögren


Århundradets prequel! I alla fall i den svenska barnboksvärlden ... Så marknadsförs denna nya bok som inte kommer att göra några Mamma Mu och Kråkan fans besvikna. Kråkan är redan en fullfjädrad karaktär (ursäkta ordvitsen!) --- och det är också Mamma Mu. De är som de alltid har varit.

Mamma Mu är vänlig, snäll, omtänksam, optimistisk och allmänt Mamma-Mu-ig. 

Kråkan är grinig, sur och "deprolerad". 

Fast egentligen heter det deprimerad ... Kråkan har födelsedag och är inte glad, inte alls som i den gamla sången "Ska man inte vara glad på sin födelsedag, när ska man då vara glad ...?!"

Kråkan försöker att beställa korv och pommes i korvkiosken. Hon som säljer korv hör inte hans beställning, utan bara kra-kra-kra ... Men Mamma Mu kan prata med människorna och av bondefamiljen beställer hon en pannkakstårta ... PRECIS så firas första födelsedagen i Pettson och Findus boken Pannkakstårtan! En insider homage, måhända? Findus firas med pannkakstårta av Pettson ... och nu firar Mamma Mu Kråkan med pannkakstårta. Konstigt nog kan Mamma Mu prata med människor men det kan inte Kråkan --- lite ojämnt fördelad antropomorfisering?!
Mamma Mu fixar paket också. Och till sist låter sig Kråkan firas av en ko ... och de blir vänner.

När det gäller århundradets prequel inom svensk barnlitteratur ... var inte det när Pettson hittade kattungen Findus i en låda med Findus ärtor och de blev vänner ... ?!

Sven Nordqvist har i alla fall varit med om BÅDA århundradets prequel --- med den äran! Är inte detta värt att fira med pannkakstårta?!

Ska man inte vara glad när man läser Mamma Mu (och Pettson och Findus) och kollar in alla de festliga illustrationerna ... när ska man då vara glad, trallala?! Värt att påminna om: Mamma Mu föddes i radio, med sång och musik, och Mamma Mu är fortfarande en väldigt audio-orienterad figur. Man kan riktigt höra hennes röst och hennes rim --- och hennes sång! --- även i böckerna, men det är ju härligt med de tryckta böckerna med Sven Nordqvists illustrationer. Nu har ju Mamma Mu och Kråkan ett nytt bok-tryckt (och bok-tryggt!) liv tillsammans ... och DET är det fina i kråksången!


BG

BOK: Super-Charlie och gosedjurstjuven av Camilla Läckberg och Millis Sarri

Författare: Camilla Läckberg
Titel: Super-Charlie och gosedjurstjuven
Serie: Super-Charlie (del 2)
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 40
Illustrationer: Millis Sarri
ISBN: 9789178038480
Utgivningsdatum: 2020-06-01
Förlag: Bonnier Carlsen

Deckarna blir allt yngre! 

Många deckarförfattare har även slagit sig på att skriva deckare för barn. 

Anna Jansson skriver om Maria Werns son Emil som löser fall på Gotland, Katarina Mazetti har skapat en ny variant av femgänget, liksom norrmannen Jørn Lier Horst  i Maltesergåtan och Salamandergåtan, Jens Lapidius har gjort en barndeckarvariant av Jönssonligan (som i o f s redan finns i barnfilmsvariant ...)  i Dillstaligan ... och så vidare.

Men Camilla Läckberg har slagit rekord när det gäller ung-het i deckare!

Super-Charlie är barnens egen hjälte ... och han är en superbaby som kan prata och flyga iklädd blöjor ...

När ett gosedjur försvinner i kvarteret måste Super-Charlie plocka fram alla sina detektivkunskaper för att lösa mysteriet. Att träna upp sin Superhörsel vore också bra, så han har schemat fullt.

Så många är misstänkta. Och den enda som vet att Charlie egentligen är Super-Charlie är mormor ...

Detta är deckardrottningen Camilla Läckbergs andra bok om den charmige och sure bebishjälten Super-Charlie.

BG

onsdag 16 september 2020

BOK: Alfons Åberg undersöker och experimenterar av Karin Johansson

Författare: Karin Johansson
Titel: Alfons Åberg undersöker och experimenterar
Serie: Alfons
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129726008
Utgivningsdatum: 2020-07-31
Förlag: Rabén & Sjögren

Alfons funderar och klurar mycket på varför saker är som de är. Varför smälter isbitarna i saften och varför kommer det rök ur kastrullen när pappa kokar vatten? Gör enkla experiment tillsammans med Alfons av saker som redan finns hemma. Upptäck gas, molekyler och hur saker funkar.

Det här är en Alfons-temabok med fokus på experiment och undersökande hemma i köket.

Det här passar barn i förskoleåldern och .... extra plus: allt kan göras hemma! Man behöver inte köpa in så mycket grejer, det mesta är basvaror som man ändå har.
Experimenten i boken är boken är lagom - inte för svåra eller för lätta för den tänkta målgruppen.

Boken är lättläst och överskådlig. Står tydligt vad man behöver fixa före experimentet och sedan hur man genomför det ...Ett uppslag per experiment.Varje uppslag har en informationsruta där det förklaras vad som händer i experimentet. 

Först kan man diskuttera vad som hände och varför man tror att det blev som det blev ... och sedan kan man läsa svaret. Mycket kul - och billigt! - pyssel!

Fråga Lund för småttingar blir Fråga Alfons!

Gunilla Bergströms original-Alfons var väldigt fundersam av sig, så det passar sig med denna spin-off bok med Alfons.

BG

BOK: Rick av Alex Gino - Vad hände sedan med Melissa?

Författare: Alex Gino
Titel: Rick
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 212
Översättning: Ylva Kempe
Originaltitel: Rick
ISBN: 9789178131495
Utgivningsdatum: 2020-06-10
Förlag: Lilla Piratförlaget


Vi var många som gillade Alex Ginos bok George - en bok som borde ha hetat Melissa! - och vi är många som undrar vad som hände sedan med Melissa. I den nya boken Rick får vi svaret ...


Rick är inte direkt blyg, men han är en sådan kille som aldrig gör något väsen av sig. Visst är pappa väldigt påfrestande med sitt snack om snygga tjejer och om Rick sett några snygga tjejer i skolan, visst är bästa vännen Joey påfrestande med sina pranks och sitt snack om snygga tjejer ... Men Rick säger inte emot.

Inte förrän han börjar sexan och får nya vänner, bland annat en tjej som heter Melissa ... Rick känner igen att hon tidigare hette George och hon blev rejält mobbad av Ricks taskige bästis. Rick följer efter Melissa till skolans regnbågsförening och där lär han känna många nya personer. Potentiella nya vänner ... Om det inte vore för Joey. Och farsan.

Men Rick får en ny allierad i farfar, en krutgubbe som gillar sci-fi och crossdressing --- gärna slå två flugor i en smäll (klä ut sig till utomjordisk kvinna). Men farsan vet inte om det ... Det är som om all frigjordhet hoppat över en generation.

Vad som är underligt med Rick är att huvudpersonen i denna bok lär känna sin farfar. Det är för bövele hans farfar, man brukar hänga med farfar, farmor etc. på jobbet en dag, eller en helg, eller ett lov ... 12 år är väldigt sent för att lära känna farfar! Och han borde egentligen fortfarande jobba och inte bara sitta framför TVn och titta på gamla sci-fi-serier, eftersom Ricks föräldrar bildade familj redan i college.

I Kanaler båtar och kärlek åker Tim och Pru över hela jorden och de är typ 88 ... Det är väldigt länge sedan som panchisar nöjde sig med att sitta hemma och titta på gamla repriser. Och som sagt, farfar borde fortfarande ha jobbat.

Och varför ska man få collegepoäng för att hänga med farfar? Det är ju typ en fördel för fasiken!

Rick är tyvärr en väldigt fördomsfull bok mod äldre och äldre generationer ... vilket är synd i och med att boken försöker sälja sig med att arbeta mot fördomar.

Vad som är kul är att man får träffa Melissa igen.

Det är också positivt att man tar "ace" på allvar --- Rick är asexuell (kallat "ace"), han tänder varken på tjejer eller killar --- och i ett samhälle där barn sexualiseras och blir till sexobjekt och ska hitta en partner och "bli ihop" i allt yngre åldrar (se t.ex. mycken svensk barlitteratur) och det finns så många folk som likt ricks bästis och farsa kräver att man ska spana på snygga tjejer i skolan.

Det som är mindre bra är klubben som Rick går med i --- man tycks mest diskutera grammatik (som INTE är ett hett ämne bland svenska 9-12-åringar, bokens målgrupp), och när man översätter så ... "singulart de?" --- vad är det för nåt, är det är hemma, och varför bry sig, när man bara kan säga hen?


Kanske dags att exportera hen till Amerika? Ordet är en bra uppfinning!


Det finns fler böcker av Alex Gino som handlar om marginaliserade barn ... och Rick får ett lyckligt slut till sist, när han kommer ut som "ace" och liksom Melissa kräver att man tar honom på allvar och inte bara säger att han kommer att växa ifrån det ...

 

BOK: Korta godnattsagor av Susie Linn

Författare: Susie Linn
Titel: Korta godnattsagor
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 160
Originaltitel: 5-minute Bedtime Stories
Illustrationer: Olika illustratörer
Formgivare: Gail Yerrill
ISBN: 9789178616794
Utgivningsdatum: 2020-07-08
Förlag: Lind & Co


Ett halvdussin korta godnattsagor som, enligt originaltiteln, tar ungefär fem minuter att läsa. En om dagen och så favorit i repris gör att detta räcker en vecka ... och nästa vecka börjar man om igen!

Berättelserna utstrålar charm, fantasi och trygghet, fin, slitstark utgåva som har extra mjuka, vadderade pärmar att hålla i (och som är lätta att torka av).

Roliga karaktärer och fina illustrationer. Sagorna är lagom långa.

En handlar om en ensam enhörning, en om djuren som kurar ihop sig tillsammans när det börjar regna, en handlar om nallebjörnar, en om världens bästa "granny" ... 

Stora och små djur, och kärlek och vänskap, charmiga sagor, mysiga bilder ... En mycket bra och slitstark sagosamling --- på mer än ett sätt!

BG

BOK: Skuggan bakom dig - Anna Janssons nya deckarserie fortsätter med hett cold case ...

Författare: Anna Jansson
Titel: Skuggan bakom dig
Serie: Bergslagens blå (del 2)
Antal sidor: 398
ISBN: 9789113107363
Utgivningsdatum: 2020-08-12
Förlag: Norstedts

"Hett cold case" låter som en emotsägelse. Men det är vad Anna Jansson levererar ... I och med Dotter saknad preseterade Anna Jansson en ny huvudperson, Kristoffer Bark, och mutade in ett nytt geografiskt område, Örebro. 

Kristoffer Bark fick i slutet av förra romanen en ny cold case grupp att leda, i och med att han lyckats lösa mordet på sin egen dotter som hände för länge sedan. Nu jobbar Barks grupp med ett nytt fall, ett tio år gammalt olöst mord där en singelmorsa försvann för att sedan hittas mördad, på botten av Lanna badgruva. (Om du brukar semestra i dessa områden --- snart ser du lik överallt, utanför din favoritcamping, där du brukar äta glass, där du brukar bada, där du brukar åka på utflykt, där dina vänner har stuga ... och så vidare ...) En medlem i Barks grupp, Sara, förföljs på samma sätt som offret som gruppen undersöker ... Är hon härnäst på tur? Sara är sjukskriven för utmattningssyndrom och skildringen av denna nya folksjukdom ligger ju helt rätt i tiden av Anna Jansson.

Så ja, detta blir ett hett cold case. Säkert vida debatterat av Anna Janssons fans. Anna Jansson har nu ett nytt hem i Örebro (på riktigt, inte bara i litteraturens värld) och det kommer säkert fler böcker om Bark och Örebro med omnejd.

Om författaren: År 2020 firar Anna Jansson tjugo år som författare. Hennes romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare fyra miljoner exemplar och är översatta till sjutton språk. 2019 lanserades Anna Janssons nya deckarserie om kommissarie Kristoffer Bark med boken Dotter saknad. Anna Jansson skriver även på en serie barnböcker med Maria Werns son i huvudrollen som deckare och så en feelgoodserie om en hårfrisörska --- alla med hem på det vackra Gotland.

BG

tisdag 15 september 2020

BOK: Agatha Christie 130 år idag! - Fira med En 100 år gammal dos stryknin!

Agatha Christie 130 år idag! - Fira med En 100 år gammal dos stryknin!

En dos stryknin: 100 år av Agatha Christie-berättelser

I dag skulle Agatha Christie ha fyllt 130 år! Det firas med en nyutgivning av hennes debutroman The Mysterious Affair at Styles, som på svenska fick titeln En dos stryknin, och som gavs ut för 100 år sedan.
En dos stryknin är romanen i vilken den pensionerade belgiske detektiven Hercule Poirot löser ett till synes omöjligt fall på brittisk mark, och boken lade grunden för pusseldeckaren som genre och blev startskottet för Agatha Christies långa karriär.
Agatha Christie är än i dag världens mest översatta författare och världens mest säljande författare. Den unike Hercule Poirot, krigsflykting och mästerdetektiv som hamnar i England under första världskriget, har kommit att bli en av litteraturens mest älskade och odödliga karaktärer. Artig, smart, socialt kompetent och "metrosexuell" innan detta var ett trendigt begrepp. Ingen kan tänka på Poirot utan att tänka på manlig fåfänga, perfekta mustascher, oklanderligt mode och ett sinne för skönhet och symmetri.

En dos stryknin tillkom efter att Agatha slagit vad med storasyster Madge. Systern utmanade Agatha att skapa en mordhistoria där läsaren inte skulle förstå vem mördaren var. - men där alla ledtrådar var tillgängliga för läsaren. Fair play, så att säga. 
Agatha Christie var utbildad i kemi och hon började skriva pusseldeckaren medan hon arbetade på sjukhuset i Torquay under första världskriget. Hon kunde mycket om olika läkemedel, och gift blev mordmetoden i hennes debutroman - liksom i många av de senare deckarna. I den svenska titeln finns en spoilervarning - att det är en dos stryknin som har använts.

Manuset till En dos stryknin accepterades av The Bodley Head, fyra år efter att romanen hade skrivits. Men på ett villkor: att Christie skulle skriva om slutet. Denna jubileumsutgåva innehåller även originalslutet, för första gången översatt till svenska. 

Boken ingår i Bookmark Förlags jubileumsserie med Agatha Christie-klassiker. Originalöversättningen är gjord av Eva Wahlenberg, originalslutet är översatt av Helen Ljungmark. För den den snygga retroinspirerade omslagsdesignen står Sara R. Acedo.

Jubileumsåret innehåller även ett pocketsläpp och en filmlansering: i oktober går Christie-klassikern Döden på Nilen upp på landets biografer, i regi av Kenneth Branagh (som även spelar Poirot, med magnifika mustascher) och i samband med premiären släpps pocketutgåvan i översättning av Helen Ljungmark.

Jubileumsåret bjuder även på ett alldeles nytt äventyr med 100-års jubilerande Hercule Poirot i bokform, signerat av Sophie Hannah.

Nu för tiden är det vanligt med deckardrottningar --- men förr i tiden förknippades deckargenren med män och Sherlock Holmes. Det tog lång tid för Agatha Christie att hitta ett förlag som ville satsa på en kvinnlig författare som inte skrev under manlig pseudonym (eller neutrala initialer) --- och hennes beslut att inte vara anonym, att skriva Agatha Christie på omslaget gjorde att glastaket för deckare krossades - en gång för alla. 

Agatha Christie lanserade även de  första bästsäljande kvinnliga deckarna - Frankie (Lady Frances Derwent) i Why Didn't They Ask Evans?, Tuppence (Prudence Cowley Beresford) i The Secret Adversary och givetvis allas vår favorit Miss Marple - som ligger tvåa efter Hercule Poirot i antalet lösta litterära mysterier. Miss Marple lanserades 1930 i The Murder at the Vicarage och är alltså 10 litterära år yngre än de belgiske deckare.

Agatha Christie var förresten också en pionjär inom surfning ... (På vatten. Inte på internet.) Hennes många resor resulterade i många exotiska miljöer i romanerna.

Fira Agatha Christie jubileet med En dos stryknin i bokform, en god kopp te, lite symmetriskt ordnande à la Poirot - eller lite stillsam stickning medan du observerar din omgivning à la Miss Marple.

Ett fyrfaldigt leve för Agatha Christie - vars böcker nu verkligen har levat i hundrade år!

Belinda Graham

måndag 14 september 2020

BOK: Paddington ordnar allt - Fixar-nallen firar 60 år i år!

Författare: Michael Bond
Titel: Paddington ordnar allt
Antal sidor: 138
Översättning: Ingrid Warne
OriginaltitelPaddington Helps Out
Illustrationer: Peggy Fortnum
ISBN: 9789178933785
Utgivningsdatum: 2020-05-29
Förlag: Modernista


Paddington ordnar allt  fyller 60 år i år. Visst är det då passade med en jubileumsutgåva? Paddington gillar att hjälpa till och han vill så gärna ordna allt ... men oftast ställer han till det, i all sin välmening.

Paddingtons öden och äventyr presenteras i en fin nyutgåva där varje kapitel presenterar ett avslutat äventyr --- med tillhörande rabalder och förvecklingar.

Auktion, biobesök och hemmafix med kladdiga tassar ...

Historierna som finns samlade i Paddington ordnar allt är: A Picnic on the River (Paddington och familjen Brown hyr en båt ... och gissa vem som ramlar överbord!), Paddington Makes a Bid (Mr Gruber tar med Paddington till en auktion, när det är dags att fylla på antikaffären, och Paddington vill verkligen hjälpa till och göra fynd!), Paddington and "Do It Yourself" (Efter att Paddington har läst ett gör-det-själv reportage är han övertygad om att han kan snickra ihop en fin present till Mr Brown), A Visit to the Cinema  (Paddingtons första biobesök blir något alldeles extra), Something Nasty in the Kitchen (Paddington försöker laga middag till Browns), Trouble at the Launderette (Paddington försöker göra grannen, Mr Curry, en tjänst), Paddington Dines Out (Paddington fyller år och hela familjen ser fram emot god mat på en femstjärnig restaurang - medan Paddington bara vill ha en marmeladsmörgås).

Ständigt redo för utflykt - och flykt ...

Picknick utflykter och "a day out" är fortfarande populärt. Man behöver inte åka långt, eller göra något dyrt, för att ha roligt --- och en dag räcker för en hel massa dramatik och äventyr. Speciellt för en björn som Paddington ...

Intressant är att kapitlet med utflykten till floden inleds med att beskriva hur Paddington vaknar för tidigt av underliga ljud (familjen ska överraska honom med en utflykt) och det första han gör är att kontrollera att hans resväska är på plats med förnödenheter och alla viktiga papper - Paddington har numera ett tryggt hem hos familjen Brown, men hans liv som flykting har satt sina spår, och det är säkrast att ha resväskan redo --- om det skulle bli en naturkatastrof eller om något annat skulle tvinga Paddington med familj på flykt ...

Gamla trender - som nya!

Trender som Bond tar upp i Paddington ordnar allt har hunnit bli ännu starkare och ännu mer aktuella idag! Så många tidningar, tidskrifter och även TV-program får gör-det-självandet att se så löjligt lätt ut. I själva verket är det löjligt svårt. När det gäller Paddington går allt fel som kan gå fel ... Och inte blir den nya hantverkshobbyn lättare av att Paddington har tassar.

När det gäller auktioner och antikviteter ... denna volym av Paddington fyller 60. The Antiques Road Show (eller Engelska Antikrundan, som programmet kallas på SVT) har fyllt 40. Och är trendigare än någonsin. Folk köar i timmar för att få reda på om det som de hittat, ärvt, fyndat eller ropat in på auktion kanske är värt något alldeles extra?! Vad ökar i värde och vad minskar i värde?

Antikfynd för marmeladburkar

Mr Gruber är ute efter fynd på auktionen, som han sedan kan sälja i sin antikaffär med en viss förtjänst. Då får man inte tappa huvudet och ge för mycket ... Men ingen kan ju slå Paddington när det gäller sparsamhet! Så när Paddington räknar upp sina surt förärade slantar för att köpa ett ställ till sina syltburkar så vågar ingen bjuda över ... för den lille björnen är säkert en antikexpert och dyrbarheten är säkert en förfalskning ... För ingen sätter väl sina kladdiga marmeladburkar i en ovärderlig äkta antikvitet? Jo .. Paddington! Fast den lille björnen har ju rätt. Att använda och att älska saker är en del av deras historia. Man ska våga uppskatta saker för att de är fina --- och serverad från en vacker antikvitet smakar sylten och marmeladen ännu godare.

Paddington som filmstjärna

Biobesök är något alldeles extra speciellt när man aldrig förr har varit på bio! Paddington har så sett fram emot att se en klassisk western, white hat, black hat, hjältar och skurkar, action och pang-pang ... och han vill bjuda hela familjen på bio. På den här tiden var biografer "movie theatres" och man fick ett helt program för sina slantar. Kvällens program bjuder bland annat på tecknat, en journalfilm, två långfilmer och live musik från en känd pianist. Flygeln ska komma upp genom golvet! Massor av festliga förvecklingar uppstår under kvällen --- bland annat så klagar Paddington direkt på att den första filmen var för kort, han fick inte valuta för pengarna. Vad han hade sett var "previews" -- alltså reklam för kommande veckas program och framtida filmer.

Att gå på bio innan TVs genomslag var extra speciellt. Men sedermera blev Paddington TV-stjärna både i verkligheten och i bokserien. Michael Bond jobbade som kameraman på BBC och skrev flera Paddingtonäventyr direkt för barnprogrammet Blue Peter. Numera har Paddington intagit biograferna som filmstjärna i egna biofilmer ...

En kock - och mycket soppa ...

Att försöka göra snälla saker för sin familj och sina vänner --- som att hjälpa till med matlagning och tvätt --- är ett tidlöst tema, och så mycket kan gå snett när det ska mätas och lagas och kokas ...

Familjen Brown får mycket mer mat än vad de någonsin kan äta upp och Mr Curry får mycket mindre ylletröjor än vad han någonsin haft.

Femstjärnig marmelad

Födelsedagsmiddagen är ett äventyr helt i Paddingtonklass --- för ingen annan  går väl på femstjärnig restaurang för att äta en marmeladmacka? Men Paddington har ju helt rätt --- man ska äta det godaste man vet när man firar istället för någon underlig specialitet, och en femstjärnig restaurang måste ju ha extra god marmelad!

Paddingtons familj och vänner är som alltid lojala mot Paddington --- och Paddington klarar av att charma de flesta. Charm och artighet räcker en lång väg och hela restaurangen sjunger Happy Birthday för Paddington ... när Paddingtons nyaste vän övertalar restaurangens orkester med hjälp av en "lapp". Originalets "note" är givetvis en "banknote". Charm och artighet lönar sig för att få som man vill. Men det gör även generös dricks ...

Dubbla födelsedagar

Paddington har föresten två födelsedagar om året --- en sommarfödelsedag och en vinterfödelsedag. Men hur många födelsedagar som han än firar ... så åldras han aldrig ett morrhår!

Paddington känns fortfarande lika ungdomligt pigg och nyfiken 60 år senare.

Boken innehåller de klassiska Paddington illustrationerna av Peggy Fortnum - ständigt lika humoristiska, kluriga och underfundiga.

BG


FILM: Paddington - Please look after this bear!



Paddington anländer till Paddington Station - med en lapp runt halsen.

Paddington - En alla tiders björn för alla tider



Paddington är urtypen för den artige främlingen. Han kommer som flykting till Storbritannien med en lapp runt halsen och hittas av den snälla familjen Brown på en tågstation i London. Stationen heter Paddington - därifrån fick den lille björnen sitt brittiska namn.

Michael Bond skrev Paddington med andra världskrigets lappförsedda barn i färskt mindre. Barnen i London förseddes med lappar med adresser runt halsen, precis som paket (och precis som Paddington långt senare) och skickades ut på landet för att undkomma nazisternas fruktansvärda bombningar av den brittiska huvudstaden.

Det fanns fullt av lappförsedda barn på tågstationerna. För många barn var det mer traumatiskt att skickas bort än att stanna i London och utsättas för livsfara.

Efter andra världskriget kom flyktingströmmarna. Ett minnesvärt porträtt av en flykting i Paddington-böckerna är Mr Gruber. Man kan bara tänka sig de fasor och den förföljelse han utstått i sitt hemland - böckerna går inte in på detta i detalj, men man förstår ändå. Många flyktingar vill inte berätta om sitt förflutna, de vill leva här och nu och se framåt och glädja sig över att de kommit till ett fredligt och vänligt land. För det här landet är väl fredligt och vänligt? Läsare av Paddington lärde sig älska Mr Gruber, en artig antikhandlare på Portobello Road och Paddingtons bäste vän, och förhoppningsvis tog de med sig den kärleken och toleransen även ut i verkliga livet.

I filmerna avslöjas lite mer om Mr Gruber när han berättar om sin barndom. Han minns att han som liten pojke sattes på ett tåg till England och London blev hans nya hem. Judiska barn kom i 10 000 tals till Storbritannien på 1930-talet - de resande barnen var försedda med lappar, precis som Paddington, och fick nya hem i nya familjer. Samtidigt tog Amerika emot 0 judiska barn. President Rooseveldt och senaten var emot att ta emot ... Detta kan man bland annat läsa mer om i den nyutkomna romanen Sista tåget till London (Historiska Media). 

Paddington kommer ständigt i nya utgåvor på olika språk i olika länder (i Sverige på Modernista förlag) och Paddington gör fortfarande världen lite varmare och lite vänligare och lite mer optimistisk - och lite mer marmeladkladdig!

Ytterligare en inspirationskälla för Paddington kan ha varit Hercule Poirot - jämte Paddington världens mest kände flykting och världens näst mest kände detektiv (efter Sherlock Holmes). Poirot presenteras i den allra första boken The Mystierious Affair at Styles som en flykting från krigets Belgien (första världskriget) - och även folk som vanligtvis inte gillar "forreigners" smälter som smör inför Poirots avväpnade artighet och vänlighet. Paddington har precis samma sätt att artigt lyfta på hatten, konsekvens använda artiga titlar ... och charma alla som har fördomar mot främmande björnar. Poirot fyller 100 år i år. Paddington är inte fullt så åldersstigen ...

Hans namn var Bond - Michael Bond
.
Paddingtons skapare Michael Bond gick bort, 91 år gammal. Han stod fast vid sina ideal, de ideal han visade i Paddington hela sitt liv. När Paddington skulle filmatiseras var han noga med att han ville ha invandrare representerade i rollistan. Mr Gruber skulle definitivt spelas av en person med flyktingbakgrund. Detta var Michael Bonds sista önskan. Nu blev det inte så. Herr Grüber spelas av en britt. Men man kan ju knappast klaga på Jim Broadbent som skådespelare - han utstrålar ju en sådan Grüber-liknande vänlighet! Dessutom kopplar man redan ihop Broadbent med två andra klassiska barnboksserier - Björnbärsstigen och Narnia. Paddington själv har en urbrittisk röst - gjord av Q-skådespelaren Ben Whishaw. Men man kan heller inte klaga på Ben Whishaw som skådespelare - han är urbra i allt han gör! Han har en fantastisk röst. Vare sig han spelar Shakespeare-kung eller söt nallebjörn. Hans näsa påminner också om Paddingtons nos.

Men ... Det är ändå lite synd att man inte brydde sig om författarens önskningar. Visst, man kan inte alltid hålla sig till boken, bok är bok och film är film - men Bonds önskningar är inget som skulle ha gjort filmen längre eller sämre på något sätt.

Filmerna Paddington och Paddington 2 lyckas ändå med konststycket att vara charmiga och fartfyllda samtidigt som de predikar tolerans och en inkluderade filosofi. Barnen tar Paddington till sina hjärtan omedelbart!

Många bildrutor känner man direkt igen från Peggy Fortnums klassiska illustrationer - som den där Paddington kämpar med att gå, med ena tassen fast i en blomkruka! Skratten ekar och alla har hejdlöst roligt.

Paddington själv gick för första gången på bio år 1960 - i boken Paddington Helps Out. 60 år jubileum för detta i år! Paddington hade länge sparat sina slantar för att ha råd med en "double bill" - två långfilmer, en journalfilm, en tecknad film och ett liveframträdande av en berömd pianist ingick i priset. Det mest spännande och framemotsedda under hela biobesöket var att få se orgeln åka upp genom scengolvet vid biografduken ...

På den här tiden hade inte alla TV, så ett biobesök var extra spännande. Senare skaffade familjen Brown TV och Paddington blev TV-stjärna --- både i böckernas värld och i verkligheten. Michael Bond skrev flera specialhistorier med Paddington för det populära programmet Blue Peter på BBC - där Bond själv jobbade som kameraman.


Marmelad och honung och snällhet

Det finns många tillägg i de nya filmerna - saker som aldrig fanns med i böckerna - som en elak skådespelare som spelas av Hugh Grant. Han nästan stjäl showen! Ibland har man intrycket av att Paddington filmerna gärna vill ha en amerikansk modell med hjälte och skurk, istället för att följa den gamla Michael Bond modellen, om att det lönar sig att vara snäll. Det finns inga skurkar i Paddington böckerna. Det finns missförstånd, det finns en granne som är påfrestande (Herr Curry), men alla tycker innerst inne om Paddington.

Det är inte konstigt att barnen blandar ihop Paddington och Bamse. De har vara-snäll-filosofin gemensam. Förutom att de båda två är björnar. Och förutom att de båda två alltid klarar sig, mot alla odds, och med lite hjälp från många små - och stora - vänner. För vänner är bra att ha, då är man rik på riktigt!

Enda skillnaden verkar vara att en av björnarna gillar marmelad och den andra gillar honung ...

Sensmoralen med Paddington har aldrig förändrats genom åren: Det lönar sig att vara snäll. Det lönar sig att ha vänner. Det är alltid bra att ha en marmeladmacka i reserv!

Det kommer att bli en Paddington 3. Den lille björnen med marmeladmackorna gör comeback igen, och lär ännu en generation att bli lite snällare och lite mer toleranta och lite mer öppna ...

Det skulle Michael Bond ha gillat.

Filmmakarna har läst noga på lappen kring Paddingtons hals. Det stod: Please look after this bear.



BG