måndag 23 maj 2016

Marius Horn Molaug - Världens värsta rektor


  

Norskt försök till en Roald Dahl kopia

Ruben gillar inte att simma (han kan förresten inte simma) och han gillar inte rektorn. På skolans simmardag ska han livrädda rektorn (det är ett obligatoriskt moment). Ruben måste tillsammans med sin bästis komma på ett sätt att slippa skolans simmardag. Kan han fixa fram en lagom allvarlig sjukdom? Så att han själv blir sjukskriven? Eller vänta, är det inte bättre att den hamsterallergiska rektorn blir lite lagom sjuk?

 


Denna norska bok för barn är tyvärr inte alls rolig och inte alls värdig Dahls ursprungsland.
Marius Horn Molaug
Världens värsta rektor
ISBN: 9789150221275
Översättning: Sofia Lindelöf. Illustrationer: Kristoffer Kjølberg.
Förlag: Berghs förlag



 
Roald Dahl är fortfarande på topplistan i Storbritannien när det gäller populäraste barnboksförfattare - tillsammans med Enid Blyton och J.K. Rowling. Humor brukar åldras, men i Dahls fall håller den. Matilda har precis kommit ut i jubileumsutgåva i Sverige - och där kan man snacka om världens värsta rektor! Otaliga författare försöker härma Roald Dahl, den norskättade brittens nästan oefterhärmliga humor. Få lyckas.


Lyckade försök har gjorts av britten David Walliams och amerikanerna Jory John & Mac Barnett (missa inte Dubbel-Trubbel med en hjälte som älskar att läsa Roald Dahl och en rektor som är besatt av kor).


Denna norska bok för barn är tyvärr inte alls rolig och inte alls värdig Dahls ursprungsland. För det första är rektorn inte tillräckligt hemsk. Han är helt enkelt inte en motståndare av rang. För det andra är det precis samma intrig genom hela boken "jag kan inte simma, hur ska jag undvika simmardagen?" och det blir otroligt tjatigt. För det tredje är boken långtråkig. Det finns inget värre än humor utan några skratt alls. Det blir platt fall. Som att försöka simma på torra land (fast det hade säkert simokunnige Ruben föredragit).


Försök istället att lägga rabarber på Roald Dahls Matilda i original eller i svensk nyutgåva, skratta och förfasas över den hemska rektorn och alla andra hemska vuxna karaktärer och heja på den smarta lilla Matilda som har mycket större problem än att inte vilja simma på skolans simdag.


Följ sedan upp med den amerikanska dundersuccén Dubbel-Trubbel. Den ko-besatta rektorn glömmer man inte i första taget! Inte heller huvudpersonen Niles som gillar smarta bus och att läsa Roald Dahl.


Roald Dahls arv lever fortfarande. Men tydligen inte i Norge. Det här är som en väldigt urblekt karbonkopia av en Roald Dahl bok där man tagit bort allt som är busigt, kul, originellt och humoristiskt.
Belinda Graham

söndag 22 maj 2016

FILM: Den Gode Dinosaurien - Kul omaka-vänner-historia för hela familjen!


The Good Dinosaur - tänk om …

 

Asteroiden som utplånade dinosaurierna är på väg mot jorden. Men tänk om … den missar jorden. Dinosaurierna dör inte ut. Evolutionen tar en helt ny vändning. Detta är den stora “tänk om” frågan som inleder DisneyPixars The Good Dinosaur - svensk titel: Den gode dinosaurien.

 

Eller så kan man tolka filmen som så: Om dinosaurierna hade varit goda och flitiga nybyggare som odlat sin egen mat så hade de inte dött ut.

 

(Det är inte säkert att asteroiden hade något med dinosauriernas död att göra. Den mest populära förklaringen är “klimatförändringar” men detta är inte så lätt att illustrera på film).

 

Den gode dinosaurien är lite som The Little House on The Prairie korsat med How the West Was Won med dinosaurier i huvudrollerna. Vi börjar i det lilla huset på prärien, eller i alla fall ett litet hus någonstans vid några klippiga berg, där ett strävsamt farmarpar sliter med sina grödor och väntar tre barn. Det är en apatosaurus familj. De är väldigt duktiga på att rensa och plöja och så och vattna och skörda och spara på mat så familjen ska överleva vintern! (Därför dog inte dinosaurierna ut. De blev nybyggare och flitiga farmare!)

 

Den minsta av de tre barnen blir filmens huvudperson. Arlo är rädd för precis allting. Inklusive hönsen som han ska mata. Han är också rädd för “critters” - små däggdjur. Men så spolar floden med Arlo långt hemifrån och han blir vän med ett sådant där farligt däggdjur - en liten människa, som beter sig mer som en ilsken kaxig hundvalp och som Arlo kallar Pricken (eller Spot, i engelskspråkig version).

 

En osannolik vänskap föds och Arlo och Spot räddar livet på varandra många gånger om innan båda till sist har hittat hem.

 

Det är svårt att följa upp en så framgångsrik och originell och briljant film som DisneyPixars förra film Inside Out - om en liten elvaårig tjej och känslorna som bor inne i hennes huvud. Den gode dinosaurien är mer som filmer brukar vara med lagom farliga äventyr på en lång vandring innan allt till slut blir bra igen, och man känner igen många scener från tidigare filmer som Lejonkungen och Djungelboken. Episod följer på episod när Arlo och Pricken möter olika djur som antingen är distraktioner, hot eller potentiella vänner. Liksom protagonisten i Lejonkungen måste Arlo lära sig att bli modig som sin döde far för att bli en hel person - eller en hel dinosaurie i detta fall. Liksom i Djungelboken ska människan till människobyn --- eller grottfamiljen. Men dinosaurien ska hem till gården. Där mamma väntar med nyskördad majs.

 

Roligast av alla bekanta längs vägens gång är tyrannosaurus familjen som alla har cowboyattityd, pappan låter som Zeb Machahan, är otroligt tuff, och Arlo trivs som boskapsfösare till flocken med bisondjur, innan deras vägar skiljs åt igen.

 

Den gode dinosaurien är ett alternativt universum precis som världen som presenteras i Bilar och i Flygplan. I Bilar och i Flygplan är det fordon som sitter i alla barer och dricker olja, fåglarna är små segelflygplan och det lilla flygplanet som sprejar skörden är lantisen som kommer till storstaden. Alla de vanliga människorna spelas av fordon. Här har Disney Pixar gjort samma sak med dinosaurier --- alla människoroller: farmare, cowboys, boskapstjuvar, bovar spelas av olika dinosauriearter. Egentligen är det en vanlig vilda västern men utan pistoler i duellerna.

 

Att det finns människor kvar i en nyskapad antropomorfiserad värld innebär att Den gode dinosaurien avviker från Bilar och Flygplan.

 

Som bonusmaterial till Den gode dinosaurien medföljer även kortfilmen Sanjay’s super team som handlar om superhjältar och indiska gudar. Båda uppsättningarna slåss mot superskurken i olika fantasivärldar - en triggad av TV:n, en av hemmaaltaret. Det blir ganska monotont och inte alls lika charmigt som de två förälskade paraplyerna eller den lilla hundvalpen i kortfilmen Mums! Helt briljanta kortfilmer som nästan lyste ännu starkare än huvudfilmen. Men kortfilmen kan inte vara en fullträff varje gång.

 

Huvudfilmen däremot kommer att gå hem hos både stora och små barn. Dinosaurierna har inte alls dött ut. De ligger helt rätt i tiden!

 



 

TÄVLA med Den Gode Dinosaurien!


1:a pris: fin Den Gode Dinosaurien skrivbok och film.

2-5 pris: filmen på DVD



Maila till:

och svara på en fråga: Vilken  typ av dinosaurie är filmens huvudrollsinnehavare?

Sista datum: 30 juni 2016





AKTIVITET: Den Gode Dinosaurien

TÄVLA med Den Gode Dinosaurien!

1:a pris: fin Den Gode Dinosaurien skrivbok och  DVD film.

2-5 pris: filmen på DVD


Maila till:

och svara på en fråga: Vilken  typ av dinosaurie är filmens huvudrollsinnehavare?

Sista datum: 30 juni 2016

lördag 21 maj 2016

Anne på Grönkulla - föräldralös, men aldrig fantasilös



Anne fyller 100 årMark Twain hyllade Anne på Grönkulla som “det käraste och mest älskvärda barn inom skönlitteraturen ända sedan den klassiska Alice!”.
Anne är “älskvärd” och lätt att tycka om. Dessutom är Anne rolig. Hon har minst lika många upptåg för sig som Mark Twains egen Tom Sawyer och hamnar i trubbel lika ofta som den svenska barnbokshjälten Emil.
Hon menar aldrig att ställa till det - men det händer likväl.

Gränsöverskridande charm
Många har fallit för Annes charm sedan Anne på Grönkulla kom ut 1908. Lucy Maud Montgomery trodde att hon hade skrivit en barnbok --- men istället hade hon skrivit en allmängiltig roman om hur det är att vara människa och om hur ett samhälle fungerar. Redan 1908 fick Montgomery fan-mail från “college boys” och män och kvinnor som var “grandparents”. Annes charm var helt enkelt gränsöverskridande.
Många kändisar har fallit för Anne genom årens lopp. Mark Twain hade Anne som sin favorithjältinna. Likaså Astrid Lindgren. Och Katharine Hepburn. Och Colleen Dewhurst. Och Alan och Campbell Scott …

Färgar rött hår grönt
Filmskaparen Kevin Sullivan föll för de roliga delarna av Annes historia - som när hon färgar håret grönt och när hennes bästa vän Diana super sig full på vinbärsvin (Anne tror att det är saft hon serverar!). Först senare upptäckte Sullivan att Anne-böckerna egentligen handlar om ett samhälle, Avonlea, och hur en utomstående person kan övervinna alla hinder och ta sig in i ett sammanhang.

 
Kevin Sullivans filmer om Anne på Grönkulla belönades med massor av Emmy Awards. Skådespelarna prisades också. Colleen Dewhurst fick själv tre stycken Emmys för sin roll som Marilla Cuthbert, den stränga damen med ett hjärta av guld som tar hand om Anne, fast hon egentligen hade beställt en pojke från barnhemmet.


Scen, bio och TV
Anne anno 2013Anne på Grönkulla har blivit teater och sedan biofilm innan det var dags att bli TV-film. Första gången som Anne blev film ville Katharine Hepburn så gärna spela Anne. Men hon missade att få rollen. När det var dags för TV-filmerna så föreslog Katharine Hepburn sitt brorsbarnbarn för produktionen - och Schuyler Grant fick mycket riktigt rollen som Diana, Annes bästa vän, medan kanadensiska Megan Follows blev Anne.
När man ser Anne på Grönkulla filmerna tänker man direkt på Astrid Lindgren filmerna: -- Titta! Där är Körsbärsdalen som i Bröderna Lejonhjärta! -- Där går Anne balansgång på ett högt hustak, precis som huvudpersonen i Madicken! -- Och hör på Anne, visst låter hon som Pippi Långstrump?
För Anne har liksom Pippi livlig fantasi (fast hon ljuger aldrig med flit) och rött hår och fräknar. Hon har också en fantastisk svada som inte någon kan sätta stopp för. Och hon följer sin egen språkliga logik.
-Vad heter du?
-Du kan kalla mig Cordelia!
-Är det vad du heter?
-Nej! Men du kan kalla mig för det!
Det där låter precis som en Pippi konversation, men det är så Anne presenterar sig för Marilla.


What doesn’t kill you makes you stronger”
Men framför allt så tänker man på Alla vi barn i Bullerbyn, den där idyllen där det inte finns några överbeskyddande curlingföräldrar, utan alla barn får springa omkring och leka som de vill - fast de ramlar ner i en brunn, fast de ramlar ner från hustak, fast de blir halvt ihjälskrämda av “spöken” i skogen, fast de blir jagade av kor (eller tvärtom), fast de super sig fulla på hemgjort vin … Fast Anne nästan drunknar när hon flyter runt i en eka och leker “The Lady of Shalott”!
Det här är en tuffare tid när vuxna säger till barn: “What doesn’t kill you, makes you stronger”.
Och barnen blir aldrig curlade.
Astrid Lindgren har berättat i sina memoarer att Anne på Grönkulla var hennes favoritbok när hon var liten och var en småländsk bondtös vid namn Astrid Ericsson.
När Astrid var liten gick hon runt hemma på gården i Småland och lekte att hon var Anne på Grönkulla och letade upp platser, träd och sjöar som skulle kunna vara samma ställen som i boken. I likhet med Astrid och hennes syskon gillade Anne att klättra i träd och ville till och med få sova hela natten i ett träd, i månskenet! Senare när Astrid skapade sin första barnbokshjältinna, Pippi, ville Astrid att hon skulle ha samma röda hår, fräknar och frimodighet som Anne.


En annorlunda Askungesaga
Anne på GrönkullaMen skillnaden mellan Pippi och Anne är att Pippi är rik och Anne är fattig. Ingen vill ha en rödhårig, pratsam jänta som fabulerar hela tiden och Anne får slita hårt som fattighjon, ungefär som Askungen eller Snövit, under överinseende av elaka vuxna som inte ens är en “styvmoder“. Anne är från början som en folksaga --- men denna struktur förändras snart, för lösningen är inte “some day my prince will come”, lösningen är inte att gifta sig, lösningen är att utbilda sig och skaffa ett bra jobb. Livet på landet är hårt, även om det ser idylliskt ut, och många människor sliter ont. Matthew Cuthbert jobbar varje dag av sitt liv tills han faller död ner på åkern. Anne och även hennes vän Gilbert satsar på utbildning som vägen till ett bättre liv --- Anne blir lärare, och även författare (precis som Lucy Maud Montgomery) och Gilbert blir läkare.


Prince Edwards Island
Montgomery har alltid hyllats för sitt sätt att skriva och beskriva natur - Prince Edwards Island låter som en oemotståndlig plats i böckerna och det ser ut som en oemotståndlig plats i filmerna.
Året efter den första Anne på Grönkulla filmen visades ökade turismen på ön med 30 procent. I Japan är Anne på Grönkulla semesterpaket extremt populära. Annes ö har än idag underbara röda sandstränder, böljande kullar, åkrar, bondgårdar, skrymslen, skogar och dalar som alla påminner om Montgomerys tid. Men Prince Edwards Island har givetvis inte undgått att moderniseras.


Anne och Gilbert145 länder med Grönkulla
Anne på Grönkulla har sänts i mer än 145 länder och översatts till över 30 språk. I Japan visades långfilmsversionerna på biograferna i fem olika omgångar.
Nu har alla filmerna kommit ut med svensk text och massor av extramaterial från Prince Edwards Island. Om man inte har råd att åka dit kan man alltid låtsas. För ett som inte förändrats sedan Anne på Grönkullas dagar är att allt kostar, men ett som fortfarande är gratis är att fantisera!
Och så länge man håller sin fantasi igång så orkar man att överleva.
Anne på Grönkulla är idag en klassiker - inte en barnboksklassiker utan en klassiker.

Belinda Graham

fredag 20 maj 2016

Christina Lindström - Leo och katten som sprang bort


  

Tant Britta spinner vidare på sina äventyr

Flera av Leos kompisar har djur. Malte har en katt. Alva har en orm. Isak har en hund. Leo har inget djur. Inte ens löss. Det är lite synd.

 


Historien fångar ett barns känslor på ett ypperligt sätt - längtan efter ett eget husdjur och fantasierna om alla hemska saker som kan ha hänt ett älskat djur. Det är inte ofta som det slutar så lyckligt som i boken i verkligheten - katter och hundar som kommit bort förblir ofta borta.
Christina Lindström
Leo och katten som sprang bort
ISBN: 9789132167058
Illustrationer: Kajsa Lind
Förlag: B. Wahlströms


Christina Lindström Foto förlaget
Christina Lindström Foto förlaget
På detta humoristiska sätt inleds historien om Leo och katten som sprang bort. För Leo har en katt som han tycker mycket om. Katten heter Tant Britta. Hon tillhör grannarna Hansson.
Tant Britta gillar att leva farligt. Hon klättrar upp på biltak och retas med hundar och går in i hus som inte är hennes eget. Hon går ofta hem till Leo och ser sur ut tills hon får färsk grädde. Leos pappa ser också sur ut, för ska inte Tant Britta bo hemma hos sig? Istället tigger hon mat hemma hos Leo (som matar henne), kissar i pappas sko och biter pappa i näsan. Men Leo är säker på att det inte är med flit. Leo gillar Tant Britta som är så gosig och varm. Hon spinner som en moped.
En dag försvinner Tant Britta. Alla letar överallt efter henne. Kanske hon har blivit påkörd av en bil? De letar på massor av ställen där Tant Britta borde finnas men där hon inte finns nu. Och de sätter upp affischer på stan med Tant Brittas bild på och familjen Hanssons telefonnummer på.
Efter en lagom lång väntan, där familjen Hansson och Leo våndas och undrar vad som kan ha hänt deras älskade katt, hittas Tant Britta. Hon har flyttat in på en skola och äter mjölk och chips, grädde och korv. Hon föredrar grädde och korv. Hon blir hämtad och slutet är gott och allting är gott när hon sitter i Leos knä, som en mjuk, gosig kudde.
Historien fångar ett barns känslor på ett ypperligt sätt - längtan efter ett eget husdjur och fantasierna om alla hemska saker som kan ha hänt ett älskat djur. Det är inte ofta som det slutar så lyckligt som i boken i verkligheten - katter och hundar som kommit bort förblir ofta borta.
Men den lyckliga slutbilden där både Leo och Tant Britta ler stort och myser i en fåtölj tillsammans är ett fint slut till en önskedröm. Både drömmen om ett eget djur och drömmen om att det djuret alltid klarar sig från alla faror i världen.
Leo och katten som sprang bort är ännu en rolig och lättläst kodknäckare för de yngsta barnen som just knäckt läskoden. Man får en lagom lång och spännande historia med ett lyckligt slut och många skojiga bilder på vägen.
Tant Britta är en katt som stannar i minnet. Hon verkar vara en avlägsen kusin till den brittiska katten Tuffy i En mördarkatts dagbok. En katt med attityd som är med om mycket, men som alltid klarar sig. Fast människorna i omgivningen alltid oroar sig!
Belinda Graham

torsdag 19 maj 2016

Louis Sachar - Ett hål om dagen

             

Mysterier, förbannelser, omaka vänner och giftiga djur i en modern klassiker

Stanley Yelnats är otursförföljd. Liksom hela hans släkt. En förbannelse drabbade hans farfars farfar (han emigrerade till Amerika utan att ha uppfyllt ett löfte som han gett till en trollkunnig kvinna) och den förbannelsen går i arv. Vare sig man tror på den eller inte. Så Stanley skyller på sin farfars farfar när han oskyldigt dömda hamnar på Camp Green Lake. Där tvingas alla ungdomsbrottslingarna, som ett led i sin rehabilitering, att gräva ett hål om dagen.
 


Ett hål om dagen har precis allt som en riktigt gripande, spännande och engagerande ungdomsroman ska ha. Det här är måste-läsning för heta sommardagar!
Louis Sachar
Ett hål om dagen
ISBN: 9789132168840
Översättning: Peter Lindfors
Förlag: B. Wahlströms förlag


Louis Sachar Foto CC-BY 3.0
Louis Sachar Foto CC-BY 3.0
En och en halv meter djupt och en och en halv meter brett.
Den officiella versionen är att grävandet ska få dem till att bli bättre människor. Stanley anar dock att de i själva verket letar efter någonting, och han vill gärna räkna ut vad. Dessutom faller det sig så att Stanley känner igen en klippa från de historier som hans farfars far berättat, om när han blev rånad av den berömda banditen Kissing Kate Barlow ...
En modern klassiker
Ett hål om dagen är en modern klassiker! Och en kultklassiker. Den kom ut för första gången 1998 i USA, och har kommit i många upplagor sedan dess och på många olika språk. Nu inleder Ett hål om dagen B. Wahlströms nya satsning på moderna klassiker. Ett perfekt val!
Spännande, rolig, rörande, intensiv, sorglig och ännu mer spännande ... ! Ett hål om dagen har verkligen allt!
Omaka bästa vänner
I centrum av berättelsen står en omaka vänskapshistoria, Stanley och Zero blir mot alla odds bästa vänner (och det verkar vara första gången som någon av dem har en bästa vän), och en lockande skattjakt.
Zero är bra på att gräva. Han är även smart och matematiskt begåvad, och dessutom smart nog att dölja att han är smart. Stanley kan läsa. Det kan inte Zero. Han ser i Stanley en vän som kan hjälpa honom att knäcka läskoden - och när Zero äntligen lyckas blir genombrottet till en viktig peripeti för hela handlingen.
Hemligheter från det förflutna spökar igen
Händelserna i nutid varvas med händelser förr i tiden. Vi får veta hur det egentligen gick till när Stanleys farfars farfar lyckades med konststycket att få sig själv och hela sin familj förbannad av den magiska Madame Zeronis. Vi får också veta bakgrundshistorien till varför banditen Kissing Kate Barlow (hon som rånade Stanleys farfars far) valde ett liv som laglös. Och hur Stanleys farfars far lyckades överleva ute i öknen med hjälp av "Guds tumme". (Och vad "Guds tumme" egentligen betyder).
Så småningom får vi även veta hur man ska skydda sig mot de dödligt giftiga gulprickiga ödlorna. Men det tipset är egentligen ingenting man vill testa själv.
Het läsning!
Ett hål om dagen har precis allt som en riktigt gripande, spännande och engagerande ungdomsroman ska ha. Det här är måste-läsning för heta sommardagar!
Belinda Graham

Camilla Lagerqvist - Den vita döden

 

Vacker, dödsdömd kärlek över klassgränserna

Camilla Lagerqvist kan som få andra författare fånga en historia - och själva historiens vingslag - och göra den modern och aktuell och samtidigt tidlös. Läsaren lotsas snabbt in i Lagerqvists värld och även när det inte händer så mycket på ytan, är det som att varenda rad man läser är på liv och död.
 


Camilla Lagerqvist har också skrivit tre utmärkta böcker i serien Svarta Rosorna, som utspelar sig undra andra världskriget i Sverige: Uppdraget, Isbarnen och Förrädarna.
Camilla Lagerqvist
Den vita döden
ISBN: 9789132167454
Förlag: B.Wahlströms


Camilla Lagerqvist
Camilla Lagerqvist
Dödsdömda kärlekshistorier
Just nu går det inflation i berättelser om unga människor som är döende, t.ex. i cancer, och som hittar förälskelse och vänskap i dödens skugga. En genre som Daily Mail ironiskt har kallat "sick-lit". Alla förlag vill hitta den nya Förr eller senare exploderar jag - den tragiska kärlekshistorien av John Green där båda ungdomarna har cancer och hon överlever men inte han. Me and Earl and The Dying Girl är både en parodi på och en hyllning till Förr eller senare exploderar jag. Även denna ung-cancer-historia blev framgångsrik och filmatiserad av bolaget Fox-Paramount.
Ung död som trend
Det här romantiserandet av döden och dödssjuka ungdomar som låter en vän/älskare få se hur värdefullt livet egentligen är, är irriterande. Men det har långa historiska rötter - förr i tiden var det tbc eller "consumption" som figurerade flitigt i litteraturen. Kameliadamen hostade blod i en fin, spetsförsedd näsduk medan hennes älskade grät, och till och med Anne på Grönkulla hade en väninna som dog i "consumption" (annars var Anne på Grönkulla på det hela taget en livlig och livsbejakande bokserie).
Döden ska inte romantiseras
Camilla Lagerqvist har absolut inte hoppat på Förr eller senare exploderar jag -tåget, hon romantiserar inte döden och förälskelsen i dödens skugga. Det gör inte heller huvudpersonen och bokens berättare i Den vita döden. Julia påpekar att poeter kallar tbc för den vackra döden eller den bleka döden, men hon kan inte alls se något vackert med sjukdomen. Den är svart, ful och skoningslös.
Ett slott som sanatorium
Vid en sjö ligger ett slott och där bor Julia. Eftersom slottet nu är ett sanatorium. Både sjuka vuxna och sjuka barn kommer dit, från alla samhällsklasser. Julia kommer från en rik familj, hennes pappa är advokat, på slottet blir hon förälskad i Luca, som kommer från en cirkusfamilj. För första gången i sitt liv får Julia uppleva något vackert och levande. Men samtidigt vet Julia inte hur länge de, eller någon på slottet, kommer att finnas kvar.
Hur gick det för Cirkusflickan?
Den vita döden är en helt fristående bok, men det är roligt att återse gamla bekanta från Cirkusflickan i några av birollerna. Till exempel Ellen, som såldes till en cirkus i inledningen av ungdomsromanen Cirkusflickan. Hon har nu blivit vuxen och är gift och ägare till en egen, mycket finare cirkus än den som köpte henne.
Camilla Lagerqvist har också skrivit tre utmärkta böcker i serien Svarta Rosorna, som utspelar sig undra andra världskriget i Sverige: Uppdraget, Isbarnen och Förrädarna.
Spännande äventyr i nyutgåva!
Cirkusflickan var Lagerqvists allra första ungdomsbok, men den har nu kommit ut i nyutgåva, så det är lätt att få tag på den och unna sig en lång stunds sträckläsning med både Cirkusflickan och Den vita döden. Camilla Lagerqvist fångar ypperligt en tid som verkar finnas i en helt annan värld, men som egentligen inte ligger så långt borta. Och tendensen till att romantisera dödsdömda unga, finns fortfarande i dagens litteratur- och filmkultur.
Belinda Graham

Come to Sweden Reseaffischerna som charmade världen

Jens Vagland, Michael Tjelder - Come to Sweden --- Reseaffischerna som charmade världen

Come to Sweden --- Reseaffischerna som charmade världen är en oumbärlig bok för alla som är intresserade av konst, design, historia eller etnologi. Det här är folklivsforskning om något! Vill du veta något om ett folk, en plats, en tid --- kolla bara på affischerna!

Affischerna i Come to Sweden har mer att säga om folkhemmet, om bilden av Sverige
Jens Vagland, Michael Tjelder
Come to Sweden --- Reseaffischerna som charmade världen


En nostalgisk resa tillbaka i tiden

En intensiv jakt på minnesvärda affischer
Jens Vagland har tillbringat två år med att jaga land och rike runt i jakt på de gamla svenska reseaffischerna och konstnärerna som stod bakom dem och Michael Tjelder har givit affischerna en historisk kontext genom att skriva initierade texter som löper genom hela boken
Idag dominerar fotografier när det gäller att marknadsföra olika resmål. Internetsajter, resebyråer, kataloger, tidningar och tidskrifter --- alla är de fulla av foton. Vare sig det gäller att sälja in ett Stockholm där det aldrig regnar eller ett Norrland där det inte syns några mygg.
Turismens barndom - gott extraknäck för illustratörer
I turismens barndom var det annorlunda. Mindre kända illustratörer reklamtecknare, teckningslärare etc. kunde tjäna lite extra på att vinna en affischtävling. Undantag finns, som kändisarna Olle Hjortzberg, som gjorde den nationalistiska postern som skulle marknadsföra de Olympiska spelen i Stockholm 1912, och Anders Beckman, som på 1940-talet startade det som numera är känt som Beckmans, en av Sveriges mest prestigefyllda designhögskolor.
come to sweden reseaffischerna som charmade varlden
OS-affischerna som aldrig kom upp
Affischen av Olle Hjortzberg som skulle marknadsföra de Olympiska spelen blev förresten måttligt framgångsrik. I många länder, däribland Kina, ansågs den osedlig, och man satte aldrig upp några kopior av affischen. Andra var upprörda över flaggorna --- med den svenska flaggan främst och övriga i helt fel ordning i bakgrunden. Dessutom släpar många av de andra ländernas flaggor i marken. Hjortzberg och de svenskar som röstat på honom i affischtävlingen tycktes bara bry sig om att den svenska flaggan syntes ordentligt. Kanske inte så smart om man ville att folk skulle sätta upp Sverige-affischer utomlands. Stockholms Olympiad blev inte alls den turistsuccé man hade hoppats på.
Den sunda svenska naturen
Det finns mycket mer lyckade affischer i boken, när det gäller att fungera som lockbete. Läckra, färgglada affischer som fungerat dels i Sverige, dels utomlands. Ofta fokuserar de mest lockande affischerna på den svenska naturen. Det är naturen som ska sälja in Sverige som turistland. När "fritid" uppfinns som begrepp är det också ut i naturen som svenskarna ska: till vattenfall, campingplatser och skidbackar.
Endast svenskar dricker brunn
Blott Sverige svenska brunnar har ... Flera affischer marknadsför de små orter som blev kända för sitt hälsotema. Dit skulle man åka för att dricka brunn och må bra. Just brunnsdrickandet fungerade förresten inte ens att marknadsföras i grannländerna. I Norge föredrar man "gå på tur" framför "kur", i Danmark föredrar man de egna badorterna och stranden (och att dricka annat än vatten), och i Finland har man helst sin egen sauna. Brunnsdrickandet blev en helsvensk turistaffär, men turistortsnamnen lever kvar på de olika vattenflaskorna som nästan varje människa idag går och smuttar på hela dagarna, för att inte bli dehydrerade.
Brunnsdrickandet har kommit för att stanna i Sverige, i alla fall i flaskform.
Naturen lockar flest besökare till Sverige
Är det verkligen älgar och den svenska naturen som är det mest attraktiva med Sverige? En tysk turist skriver i en tidig reseskildring om de fina svenska städerna. Och nog lockar svenska städer, som ofta verkar ha kvar sin småstadskänsla. Till och med huvudstaden i Sverige är en gullig småstad med internationella mått mätt.
Mälardrottningen lockar med mörk sida
Omslaget till Come to Sweden föreställer den lockande Mälardrottningen - affischen var det vinnande bidraget i Stockholm 700 år tävlingen, av Curt Blixt 1953. Alla idag känner till uttrycket Mälardrottningen och att Stockholm ska vara Mälarens drottning. Men få känner till Mälardrottningens alter ego, hennes mörka sida, som den svarta masken symboliserar. Länge har man också försökt rensa upp Stockholms mörka sida, men lite måste få finnas kvar i guldglittret, som kontrast.
Ett praktverk om svunna svenska dagar
Come to Sweden är ett praktverk som kan läsas om och om igen och det är ett sant nöje att betrakta de glömda skatter som dessa levnadsglada affischer faktiskt är. Come to Sweden har något gemensamt med t.ex. den nyutgivna Tryckt till jul - man fokuserar på folklighet och igenkänning. Ofta bortglömda illustratörer och konstnärer, men medan namnen inte är så kända så känner folk igen affischerna, uttrycken, färgerna ... Affischerna i Come to Sweden har mer att säga om folkhemmet, om bilden av Sverige och om historiens anda, än om man studerar de "kändisar" som var tidens stora namn. Folkligt är förresten bara förnamnet.
Om man vill ha en egen nostalgisk Come to Sweden affisch eller några fina retrovykort går även det att hitta hos Come To Sweden Publishing, liksom den nya boken. Vykortsbilder av Sverige domineras förresten fortfarande av midnattsolen och solnedgångar över vackra landskap. Mälardrottningen på omslaget till Come to Sweden är en skön utmanare i bilden av Sverige.
Belinda Graham

onsdag 18 maj 2016

Clara Lidström och Annakarin Nyberg - Kalas steg för steg


  

Underbart Kalas med Underbara Clara och Annakarin

Ballongslinga, partyhattar, kul glasögon, roliga lekar och världens godaste godis, kakor och huller om buller tårta och glassbomb … Kalas med Underbara Clara och Annakarin Nyberg är verkligen ett kalas man vill bli bjuden på!

 


Mycket partygrejor kan man göra tillsammans på kalaset, det blir som en gemensam pysselaktivitet. Kul och minskar på stressen!
Clara Lidström och Annakarin Nyberg
Kalas steg för steg
ISBN: 9789129696837
Förlag: Rabén & Sjögren


Clara och Annakarin Nyberg Foto Belinda Graham
Clara och Annakarin Nyberg Foto Belinda Graham
Kalas är den fjärde boken i deras omtyckta serie där barn ska få hålla på med kul saker själva (och be vuxen om hjälp när det absolut behövs) efter Pyssla, Baka och Odla.
Här bakas det och pysslas det också, allt med kalastema. Boken är härligt opretentiös. De bästa kalasen är inte de dyraste eller de där föräldrarna jobbat sig fördärvade med alla förberedelser natten innan, de bästa kalasen är där alla har kul. Och föräldrarna slipper bli panka/utkörda.
Mycket partygrejor kan man göra tillsammans på kalaset, det blir som en gemensam pysselaktivitet. Kul och minskar på stressen!
Minska på prestationskraven: ta efter Underbara Clara och Annakarin och låt barnen själv göra en glassbomb!
Du behöver inte ens hjälpa barnen med ugnen.
Belinda Graham

tisdag 17 maj 2016

Mats Strandberg - Monstret i natten

  
  

Monstret i natten - en gullig hamnskiftare hittar hem

I mycken översatt fantasylitteratur hittar man alla möjliga översättningar när det gäller “shape shifters” - alltså människor som kan förvandlas till djur - trots att det finns ett ypperligt gammeldags svenskt ord för detta, som varit nästan bortglömt.
 


Boken är del ett i en serie om tre, att döma av listan på insidan av boken, och det ska bli så kul att läsa fortsättningen!
Mats Strandberg
Monstret i natten
ISBN: Illustrationer: Sofia Falkenhem
9789129692556
Förlag: Rabén& Sjögren


Mats Strandberg Foto Belinda Graham
Mats Strandberg Foto Belinda Graham
Hamnskiftare. Vilket är precis det ord som Mats Strandberg använder när han ska beskriva en liten pojke som förvandlas till en hund. Men man kan inte vänta sig annat än det bästa och det mest initierade från Strandberg - han kan sin skräck och fantasy och sina gamla sagor.
Det här är en barnbok i genren "mysrys" men det är mer mys än rys. Illustrationerna förstärker det mysiga, pojken Frank i hundform är så himla fluffig och gullig med viftande svans att det är svårt att tänka sig att människor blir rädda och tror att han är ett monster. Men så är det ofta: saker som är annorlunda inspirerar rädsla, de behöver inte ens se farliga ut.
Driften med skräckfilmer, som det älskande paret i en parkerad bil som attackeras av ett monster (men det här monstret vill ju bara bli klappat på magen!) finns här, och många av skämten är förmodligen ännu roligare för äldre läsare.
Här finns också ett magiskt bibliotek, precis som i Beautiful Creatures och Pax-böckerna och här finns till och med en hamnskiftande bibliotekarie som kan förvandla sig till en uggla. Vad finns det att inte gilla med den här boken?
Pojken Frank gillar ugglor, magnolior, gulliga hundar och böcker - speciellt Den Oändliga Historien. Frank är verkligen en besläktad själ, han har precis samma favoritsaker som undertecknad!
Fast om jag skulle välja att förvandlas skulle jag välja fjälluggla, de är fridlysta, supervackra och vart fjärde år kan man få äta hur många lämlar som helst på fjällbuffén ...
Det här är en helt underbart rolig och vacker mys-skräckis, en riktig drömbok!
Boken är del ett i en serie om tre, att döma av listan på insidan av boken, och det ska bli så kul att läsa fortsättningen!
Belinda Graham

måndag 16 maj 2016

Henrik Wallnäs & Matilda Ruta - Åka buss

   
 
Åka buss är en poetiskt berättad historia som inte alls handlar om någon vanlig bussfärd till snabbköpet eller till skolan och det handlar inte heller om någon semesterresa. Åka buss handlar istället om att lämna sitt hem och att söka efter något nytt. Fastän så mycket har blivit kvar vid det gamla hemmet.

 


Alla karaktärerna i historien är avbildade i kattform (fast berättelsen egentligen handlar om människor) och huvudpersonen har en gosekanin att trösta sig med.
Henrik Wallnäs, Matilda Ruta
Åka buss
ISBN: 9789127145887
Förlag: Natur & Kultur


Henrik Wallns och Matilda Ruta Foto förlaget
Henrik Wallns och Matilda Ruta Foto förlaget
Texten är uppställd som en dikt, och man riktigt känner rytmen både i berättandet och i bussåkandet när man läser.


En dag tog sommaren slut
Regnet trummade mot rutan
Det var varmt och fullt av folk
Kadong kadong kadunk.
Det skumpade och hoppade
Vi startade och stannade
Jag vinkade till farmor
Vi var tvungna att åka långt, långt bort.


Något som är intressant är valet av teknik och färger i illustrationerna, det utmanar ramarna för vad man brukar få se i barnböcker - men också konventionerna för hur man brukar uppfatta färger. Vanligtvis ska varma färger uppfattas som positiva, men alla röda, orange och gula färger kan här även uppfattas som hotfulla, som om himlen står i brand och det är dags att fly. Sista uppslaget är fullt av svala, blåa nyanser och detta är det lyckliga slutet - friskt och svalt efter en lång, het flykt.
Alla karaktärerna i historien är avbildade i kattform (fast berättelsen egentligen handlar om människor) och huvudpersonen har en gosekanin att trösta sig med. Extra roligt är det när huvudpersonen ritar en sjöjungfru som ser ut som en katt. Antropomorfiseringen är konsekvent.
Det finns många böcker som handlar om flykt och flyktingar just nu, eller som har med tankar om situationen, även om berättelsen i sig kanske handlar om t.ex. en liten hund som förlorat sitt hem, som i Puzzel får en vän (Bonnier Carlsen) och ibland finns människorna kvar i huvudrollerna, som i Sabelles röda klänning (Mirando Bokförlag) - verkligheten tar sig in även i barnböckernas och bilderböckernas värld. Ett sätt att förklara i bilder vad nyheterna försöker förklara varenda dag, fast det ändå verkar oförklarligt att det finns så mycket flykt och lidande varenda dag.
Belinda Graham

söndag 15 maj 2016

Alisa Bandell - Baka med Alisa







  

Baka med Alisa - färgglad inspiration för unga sockerbagare!


Chokladbollar eller kladdkaka eller rulltårta … Många barn har ett recept som de gör om och om igen. Alisas egen favorit som barn var att göra sockerkaka, efter att hon hade läst boken om bävern Castor som bakar sockerkaka.

 


Roligast är nog gula emoji macarons och tipset på att kolla på minionerna (som liknar emoji) i Dumma mej ...
Alisa Bandell
Baka med Alisa
ISBN: 9789132167294
Förlag: B. Wahlströms Bokförlag


Alisa Bandell
Alisa Bandell
Men som Alisa påpekar i sin bakbok som riktar sig just till unga läsare: varför gör man samma sak om och om igen, när det finns så mycket gott att variera emellan?
Alisa har delat upp sin bok i tre avdelningar: Efter skolan, Helgfika och Kalas.
Dessutom finns det massor av musiktips och filmtips och lästips vad som passar till de olika bakverken.
Efter skolan kan man t.ex. göra Malteser- Cookies som passar till filmen E.T.
Som helgfika kan man göra Oreo Milkshake och titta på den underbara DisneyPixar filmen Insidan ut som utspelar sig just i San Fransisco, där Alisa hittat inspiration till den goda milkshaken (fast jag kopplar ihop Oreos med Disneyklassikern Röjar Ralf, där Oreo kakorna patrullerar som sjungande slottsvakter i spelet Candy Crush).
Till kalaset kan du göra MiniCupcakes och kolla på Jorden runt på 80 dagar - en spännande bok av Jules Verne som filmats flera gånger.
Missa inte den nyillustrerade bokklassikern i snygg utgåva med Robert Ingpen illustrationer (B.Wahlströms Bokförlag).
Alisa har rest mycket i USA, en del av boken är skriven från Disneyland, och hon har hittat mycket inspiration till mat och dryck där. Det är genomgående hennes egna snygga foton som är med i boken.
Alisa är som en kul kompis att ha med i köket och boken har ett smart upplägg där svårighetsgrad på recepten indikeras med tårtor som är olika högt uppbyggda.
Heja Alisa! Det här är en kul mat-resa med massor av fina recept och vackra bilder och skojiga tips!
Roligast är nog gula emoji macarons och tipset på att kolla på minionerna (som liknar emoji) i Dumma mej ...
Det här är en fin presentbok som kan inköpas till dig själv om du vill ha inspiration inför ett kalas eller en mysig helg --- eller varför inte ta med en nyinslagen bok som present när du själv blir bortbjuden på kalas? Det innebär självklart att du måste bli bjuden på kalas nästa gång igen och får smaka på läckerheterna ur boken! Win-win situation!
Belinda Graham

Mitt Amsterdam, Mitt Barcelona, Mitt Madrid, Mitt Paris, Mitt Rom, Mitt Toscana och Umbrien …


   

“Kom med här så ska jag visa dig en cool grej!”

“Tulpaner från Amsterdam …” Den gamla slagdängan kan man fortfarande höra ibland. Tulpanlökar var förresten den första “börsbubblan” långt innan “IT-bubblan“. Flera hundra år tidigare. Men Amsterdam är så mycket mer än tulpaner.


I Mitt Rom utforskar Eskil Fagerström en annan sida av den eviga staden, går förbi alla "turist måsten" och upptäcker en annan stad som har mycket att ge matentusiaster såväl som fashionistas.
Olika författare
Mitt Amsterdam, Mitt Barcelona, Mitt Madrid, Mitt Paris, Mitt Rom, Mitt Toscana och Umbrien …
ISBN:  9789187239120
Förlag: Karavan


Eskil Fagerström
Eskil Fagerström
Bruna caféer och färgglada trädgårdar
Mitt Amsterdam av Marco T Wramén är fullt av berömda kanaler (fler än i Venedig), bruna caféer, blommande hemliga trädgårdar, historiska kvarter, liksom trendiga, Anne Franks berömda hus och museer med Van Goghs och Vermeers och Rembrants, bland annat Nattvakten, som är en del av världsarvet. Liksom Amsterdam självt - världsarvsmärkt av UNESCO.
Mitt Amsterdam är en i serien av nya, fräscha guideböcker som ska fungera som en kompis på resan. Eller för att resa i fåtöljen.
Guideböcker att samla på
Författaren till Mitt Madrid, Ola Isaksson, skriver i förordet att han själv älskar guideböcker och läser dem före, under och efter resan. Man kan också läsa guideböcker istället för att resa, man behöver inte flyga till Mitt New York för att låtsas att man går runt där med författaren Mia Gahne. Miljövänlig "arm-chair-travel".
En hemtam kompis på resan
Visionen om att vara en kompis på resan en "kom med här så ska jag visa dig en cool grej" genomsyrar hela Mitt ... serien och vissa kompisar återkommer gång på gång. Eskil Fagerström är journalist, författare och Italienälskare. Han står bakom Mitt Toscana och Umbrien, och har tidigare skrivit Mitt Rom. Mitt Toscana och Umbrien utmärker sig i hela Mitt ... serien eftersom de handlar om ett stort område i ett land, inte "bara" en stad. Eskils favoritplatser i Toscana och Umbrien är Montecastello di Vibio, La Foce och Castelluccio. Bästa mat- och dryck upplevelserna är nästan omöjliga att kora: Söt salami med pistagenötter i San Gimignano. En Vino Nobile di Montepulciano Riserva hos Cantina Gattavecchi. Färska tagliatelle med smör och hyvlad svart tryffel i Norcia.
Designat av och för livsnjutare
Toscana och Umbrien är som specialdesignat för livsnjutare. Det är inte utan att man börjar tänka på Donna Leons Kommissarie Brunetti i de berömda Venedig böckerna. Att leva i Italien är att njuta. Annars får det kvitta.
Toscana och Umbrien är storslagna landskap, autentisk mat och en enorm mängd ovärderliga kulturskatter.
I Mitt Rom utforskar Eskil Fagerström en annan sida av den eviga staden, går förbi alla "turist måsten" och upptäcker en annan stad som har mycket att ge matentusiaster såväl som fashionistas.
Mitt Paris av Peter Johansson är på samma sätt en personlig guide, något för alla som vill uppleva något annat än Eiffeltornet och Louvren.
Oförglömliga Gaudi upplevelser i Barcelona
Mitt Barcelona av Anni Ellborg bjuder på fina promenader, smakrika matupplevelser, tapasbarer och billig shopping på olika outlets. Och massor av oförglömlig arkitektur. Gaudi är bara toppen på berget. (och Gaudi finns även på toppen av berget, som en hel park att njuta av). Det finns så mycket att göra i Barcelona och så många mysiga ställen att äta frukost på att man vill bosätta sig i Barcelona efter att ha läst Anni Ellborgs skildring .
Skildringen av Mitt Madrid av Ola Isaksson är fylld av fina museer, fantastiska torg och lika fantastisk mat. Här finns att göra från tidig morgon till sen natt (som varar ända tills morgonen) - Madrid är en livlig stad!
Det enda man inte blir sugen på när man läser Mitt Madrid är att gå på café och dricka kaffe. Många caféer använder tydligen fortfarande undermåliga kaffebönor, en rest från spanska inbördeskriget (inte själva bönorna alltså, utan vanan att använda dåligt kaffe).
Från Kapstaden i söder till Stockholm i norr
I den charmiga Mitt ... serien finns även Mitt Nice, Mitt Peking, Mitt London, Mitt Kapstaden, Mitt Prag, Mitt Berlin, Mitt Mallorca,
Mitt Marrakech och Mitt Stockholm.
Det finns många underbara upplevelser att ta tillvara i Sveriges vackra huvudstad. Under 2016 kommer Mitt Stockholm ut i en översatt version: My Stockholm. En perfekt present till släktingar och vänner som ska till Sverige, och som kan behöva lite inspiration och guidning i Nordens eget Venedig.
Belinda Graham

lördag 14 maj 2016

Tiril Valeur - Noa får en liten morbror

  
  

Kärnfull kodknäckare med underfundig handling och humoristiska bilder

Noa är sju år. Hans mamma är 26. Hans mormor är 44. Noa vill mest av allt ha en morbror. Hans två bästa vänner Emil och Ivar har ju så coola morbröder. Emils morbror har tatueringar och en stor motorcykel. Emil får åka i sidovagnen.

 


Historien om ett barn som får konkurrens av en liten bebis och säljer eller ger bort det har berättats många gånger i barnlitteraturens och barnfilmens värld (bland annat i Vi på Saltkråkan) men aldrig har det väl gjorts så kul, knepigt och underfundigt som här!
Tiril Valeur
Noa får en liten morbror
ISBN: 9789132166761
Översättning: Louella Bergman Illustrationer: Tiril Valeur
Förlag: B. Wahlströms förlag


Tiril Valeur foto  Arild Danielsen
Tiril Valeur foto Arild Danielsen
Ivars roliga morbror jobbar på cirkus och kan cykla på enhjuling. Ivar får gå gratis på cirkus så mycket han vill.
Noa vill verkligen ha en morbror och frågar mormor om han kan få en. Mormor säger ja direkt. Noa blir överlycklig och börjar fantisera om roliga fisketurer med sin nya morbror och blir mycket besviken när han får träffa morbror Alf - hans nya morbror är ju en liten bebis!
Vad ska han med en sådan morbror till? Här är det inte fråga om gratis cirkus, fisketurer eller motorcykelturer. Allt morbror Alf gör är att skrika, sova och bajsa. Dessutom bryr sig ingen om Noa längre, alla i familjen bara gullar med morbror Alf.
Noa får plötsligt en jättebra idé - han ska byta bort sin morbror Alf och skaffa en riktigt cool morbror istället!
Historien om ett barn som får konkurrens av en liten bebis och säljer eller ger bort det har berättats många gånger i barnlitteraturens och barnfilmens värld (bland annat i Vi på Saltkråkan) men aldrig har det väl gjorts så kul, knepigt och underfundigt som här!
Det är ingen vuxen som förklarar att man inte kan ge bort bebisar hur som helst (som Malin gör i Vi på Saltkråkan) utan Noa blir själv förtjust i Alf och kommer fram till att han är världens coolaste morbror. Bästa vännerna Ivar och Emil blir också charmade av Alf och vill ha honom som morbror, alltså gör de en "morbror-pool" (ungefär som en bil-pool) och har alla sina morbröder tillsammans. Att ägodela är en kul och bra grej --- som tydligen även går att tillämpa på släktingar!
Lyckokänslan när Noa fastnar för Alf beskrivs som att det blir varmt i magen. "Nästan som att åka karusell. Nästan som att blåsa såpbubblor."
En poetisk och barnsligt träffsäker beskrivning av bebislycka!
Noa får en liten morbror är en bok i B Wahlströms Lätt att läsa serie Kodknäckarna.
Det går snabbt för lässugna små barn att ta sig igenom boken. Illustrationerna är humoristiska och uttrycksfulla och meningarna kärnfulla och korta. Men man har inte gjort avkall på spänningsuppbyggnad och peripeti i handlingen. En tillfredställande liten läsupplevelse, lika charmig som lille bebisen morbror Alf!
Belinda Graham