FILM: Wicked
Regi: Jon M Chu
Medverkande: Cynthia Erivo, Ariana Grande, Michelle Yeoh, Jonathan Bailey, Marissa Bode, Jeff Goldblum, Ethan Slater med flera ... och Peter Dinklage som röst till en get.
Betyg: 5
Nio miljoner planterade tulpaner. Och en verklig väg av gula tegelstenar. Det känns alldeles rimligt för en öppningsscen i en musikalfilm som vet att den måste klara av att konkurrera med den färgglada klassikern från 1939 där Judy Garland sjöng och utmanövrerade ondskan, förkroppsligad av en elak häxa, med lite hjälp av tre goda vänner och en trollkunnig kvinna som symboliserade godheten. Det här är fortfarande LGTBQI+ filmen nummer ett. Men Wicked är en fullgod arvtagare.
I dagens era där så mycket görs mot green screens och blue screens och hela världar bara finns i datorn ... är det positivt att gammaldags yrkesskicklighet kan få visa upp sig. Det gäller kostymerna, miljöerna, produktionen ... alla skräddare, snickare, och tulpanodlare som får sin dag i solen. Kudos.
Wicked är "old school movie making" som andas Hollywoods guldålder. Precis som Barbie, Wonka, Paddington, Gladiator II ... Det märks att det finns en längtan tillbaka till filmer där folk ansträngde sig "på riktigt" istället för att förlita sig på att allt kan fixa sig hastigt och plastigt i datorn. Från Trollkarlen från Oz till Ben Hur ... visst märks det vad dagens filmmakare sneglar på. Wicked och Gladiator II hade förresten samma biopremiärdatum, men någon Glicked rörelse (i likhet med Barbenheimer) blev det inte. Ändå symboliserar båda filmerna en längtan tillbaka till "äkta yrkeskunnande". Det gäller allt från finsnickerier till kostymer, allt från sång till stunts.
I Wicked gör huvudrollsinnehavarna sina stunts på riktigt -- och de sjunger live. Inga genvägar. Inget läppsynk. Inga fejktulpaner i datorn. Publiken förtjänar bara det allra bästa.
Från trollkarlen i Oz till häxorna i Wicked
Hur hänger Trollkarlen från Oz ihop med Wicked? Kort resumé: Först fanns de fjorton böckerna om sagolandet Oz, illustrerade av William Wallace Denslow, skrivna av Lyman Frank Baum. 1902 kom musikalen på Broadway och 1939 kom filmen med Judy Garland som blev en sådan massiv succé att det är svårt att tänka sig Oz utan att höra Judy som sjunger Somewhere over the Rainbow (sången som nästan ströks ur filmen!) och se glada vänner som tar hoppsan-steg till Follow the Yellow Brick Road ...
Långt, långt senare (1990-tal) kom Gregory Maguires revisionistiska bokserie om sagolandet Oz, där han undersöker häxornas barndom och uppväxt och tonårstid. Tänka sig, den goda och den onda häxan var rumskompisar på college! Maguire ger den onda häxan ett namn, Elphaba, som är en homage till original-Oz skaparens initialer: L. F. Baum. Ell-Fa-Ba.
Glinda - en smart feminist och pacifist
I originalböckerna var "the Wicked Witch of the West" inte grön. Den fanns många olika skurkar i bokserien. Glinda the Good var supersmart och feministisk (inspirerad av Baums svärmor) oftast klädd i vitt och med en vit spetsig hatt som hade passat Gandalf the White. Eller en vit jultomte. Glinda är ständigt ung, ungefär som alverna i Sagan om Ringen, men har århundraden av kunskap som sitter i ryggmärgen. När hon ska avstyra ett krig så låter hon soldaterna dricka av vatten som ger glömska - de glömmer sedermera att de ska invadera Oz och lever lyckliga i alla sina dagar. Tänk om våra dagars problem kunde lösas så lätt och tänk om Glinda fanns på riktigt ...
Glinda är som en korsning mellan Galadriel och Gandalf och lejonet Aslan i Narnia ... oändligt vis, men också praktisk och strategisk, och hon inser (eller anser?) att magi inte kan lösa allt. Av någon anledning behöver hon hjälp av ett föräldralöst barn från vår värld, någon utan några magiska krafter alls. (Det är lika obegripligt som att barn behöver hjälpa Aslan eller att små hobbitar behöver hjälpa alver och Gandalf ...) Glindas barndom var förmodligen någon gång under renässansen. Om hon haft en barndom ... ?! Som symbol för godhet kanske hon alltid har svävat runt i sin bubbla, sedan tidernas begynnelse.
En evigt grön häxa
Efter 1939 års film är det svårt att inte tänka på den onda häxan som grön. Även om hon inte var grön i böckerna. Margaret Hamilton står som etta på listan över berömda kvinnliga filmskurkar genom tiderna. Privat arbetade hon för barns och djurs rättigheter. Hon hade förmodligen gillat den nya gröna häxan i Wicked, som verkligen hänger upp sig på djurs rättigheter och förmodligen också tillbringar Mello-säsongen med att gå runt med rädda våtmarken skyltar.
Planer på att filmatiserar Maguires bokserie fanns länge, men först kom musikalen. Gigantisk succé på Broadway, ännu större succé på West End i London, där handlingen tweakades lite till det bättre och denna version exporterades tillbaka till Broadway igen.
Brittisk amerikansk häxa
Cynthia Erivo, som spelar Elphaba i filmen, är en i raden av brittiska skådespelare som tolkar en ur-amerikansk roll: den gröna häxan Elphaba. Hon har ett fantastiskt ansikte som klarar av att säga allt - redan innan sångnummer och danser och dialoger och stunts. Erivo gör helt enkelt årets bästa huvudroll -hon borde haft sin Oscar som i en liten ask. Hennes motspelare är popstjärnan Ariana Grande som gör den rosaklädda, bubbligt glada och populära Galinda - årets bästa (och största) biroll. Senare ändrar Galinda sitt namn till Glinda, och blir känd som Glinda the Good.
Filmen Wicked börjar med slutet ... Glinda the Good glider ner i sin rosa bubbla och lugnar tulpanfältens invånare: allt står väl till i riket Oz. Sedan blir det flashback. Vi får se att Glinda kände Elphaba, de var till och med rumskompisar på universitetet. Det började med bråk och slutade med kärlek. De bästa sångerna är de där tjejerna hatar och älskar varandra. Loathing och Popular och Defying Gravity är megastora hits. Defying Gravity är den typ av LGBTQI+ anthem som bara Let It Go kan konkurrera med (ursprungsversion av Idina Menzel som Elsa ... Menzel är också original-Elphaba).
Är inte symboler starkare än förklaringar?
Hur står sig Wicked mot Trollkarlen från Oz? Är det inte mäktigare att häxorna bara får vara uråldriga symboler för gott och ont, förstör man inte det ikoniska genom att försöka förklara dem, göra dem till människor, ge dem en barndom, och så vidare? Jo. Självklart. Dessutom är de båda karaktärerna i böckerna så gamla att de absolut inte kan vara yngre än trollkarlen och trollkarlen kan absolut inte vara pappa till en av häxorna (klar Star Wars varning på den intrigen). Att förklara och att göra klassiska skurkar tillgängliga har gjorts så mycket ... Darth Vader fick sin egen prequel (three-quel), Maleficent fick sin egen ursprungshistoria där vi får veta att hon var ett snällt barn, till och med Scar i Lejonkungen var snäll som en liten kissemiss en gång i tiden ... Cruella De Vil gillade hundar som ung, och så vidare. Kanske ska vi skylla den moderna skurkarnas-barndom-trenden på Gregory Maguire och hans vurm för missförstådda karaktärers barndom. Han har också gjort en alternativ version av sagan Askungen där den onda styvsystern är missförstådd, hon är så smart (men ful) medan Askungen är söt (och korkad).
Omkullkastar troper ... eller befäster nya?
Målet är så klart att subversera troperna. Kasta omkull uppfattningen om ont och gott. Men. Vad som istället händer är att det serveras nya troper: den fula smarta tjejen (den gröna häxan eller fula styvsystern) som till och med har runda små glasögon för att alla ska fatta att hon är "den fula smarta tjejen" och så den söta populära tjejen som inte verkar så smart - hon får gärna vara blond och ytlig och inte ha full koll på alla ord hon använder.
Makeover scenen är en trop i sig. Här till tonerna av Popular. Efter att Galinda sjungit Popular har Elphaba inte längre glasögon i filmen. Kanske kan Galinda helt magiskt ge folk bättre syn genom att sjunga. Eller så insåg Elphaba att hon såg alldeles för mycket ut som Harry Potter i glasögonen. Det räcker att hon går på en trolleriskola, hon behöver inte ha glasögonen också.
Wicked är typ Harry Potter möter Mean Girls.
Konkurrerar om allt
Elphaba och Galinda konkurrerar om allt. Möjligheter, favoritskap, betyg, pojkvänner. Elphaba blir snabbt "Dumbledores favorit" (om du kan tänka dig en Dumbledore som ser ut som Michelle Yeoh) men eftersom det är en kvinnlig rektor/trolldomslärare är hon så klart lurig och har en räv bakom örat och hon är inte den typ av goda, pålitliga Merlin-Gandalf-mentor som en man utgör i motsvarande roll. Elphaba blir också get-professorns favorit - geten klarar till och med av att uttala Elphabas namn, trots att han inte har tänder i överkäken och då är det svårt att säga F-ljudet. Däremot klarar inte geten av att uttala Galindas namn - till hennes stora frustration. (En av filmens många små logiska luckor.)
Allt ställs på sin spets när en ny prins kommer till skolan och han blir förtjust i både Elphaba och Galinda. Och alla som någon gång har sett en high school movie vet att han till sist kommer att välja den oansenliga plugghästen med glasögon (när hon väl sumpat glasögonen) istället för den blonda populära tjejen...
Så förutsägbart ... eller hur?
En twist som räddat Wicked
Men. Här kommer den välkända twist som räddat Wicked och som gjort den till en modern musikalklassiker. Elphaba och Galinda blir bästa vänner. BFF:s. Inget kan rubba dem. Killen som får rollen som prinsen vet att han spelar andrafiolen till musikalens huvudsakliga kärlekshistoria: den mellan de båda tjejerna.
Popular är vändpunkten. Galinda väljer att göra Elphaba populär. Det är ett av musikalens och filmens roligaste nummer.
Den här versionen av Galinda - eller Glinda - är inte så mycket besläktad med Galadriel och Gandalf och Aslan som den är besläktad med Margot Robbies Barbie eller Reese Witherspoons Legally Blonde hjältinna Elle Woods. Ariana Grande är fantastiskt rolig. Dessutom visar filmen på samma fördomar (mot blondiner, mot söta tjejer). Galinda underskattas och förolämpas gång på gång. Bland annat av de lärare som alla föredrar smarta Elphaba. Michelle Yeohs luriga rektor-slash-trolldomslärare kommer med små stick hela tiden och ibland rejäla hugg, för att understryka att hon är säker på att Galinda kommer att vara en besvikelse och misslyckas hela tiden.
Vill göra gott ... väljer olika vägar
Som vänner är Elphaba och Galinda som yin och yang. Men de har också mycket gemensamt. Båda två vill gott, vill göra gott. Men sättet på vilket de försöker, sättet på vilket de uttrycker sig, det skiljer sig åt. Det är såklart att alla lever sig in i Elphaba och identifierar sig med henne och sympatiserar med henne. Hon är ju "Let It Go" drottningen de luxe. Hon tar ingen skit, hon står upp för de svagares rätt, hon ömmar för de söta små djuren, hon bryr sig inte om hur hon ser ut, hon försöker aldrig behaga, hon dansar som om ingen såg på (eller som om hon höll på med performance art) ... Hon är den alla vill vara. Hon är "no more fucks to give" inkarnerad. Och en LGBTQI+ ikon. Älskad av generationer.
Galinda blir underskattad gång på gång
Men ju mer man ser Wicked - både på scen och på film - desto mer inser man hur smart och underskattad Galinda är. Ja, som publik gör man samma misstag som alla de karaktärer som befinner sig i sagan, i fiktionen, i själva produktionen. Hon ses som blond, lite blåst, lite ytlig, lite egenkär ... Men hon är också fruktansvärt smart. Mycket smartare än Elphaba. Hon rusar aldrig iväg, hon funderar på hur hon kan förändra systemet inifrån ... hon har för tusan en hel sång som handlar om att det viktiga i livet är att vara populär, för popularitet är en makt som inte kan underskattas.
Ibland kan det kännas skönt att flyta omkring i en rosa bubbla. Men för Galinda är bubblan en del av hennes image. Hon lever inte i en bubbla. Hon skapar den. Det är en nog så tänkvärd metafor.
Fullbordad story arc
Wicked har en story arc som är fullbordad - Elphaba har förvandlats till "the Wicked Witch of the West" när sista sången är över. Men det kommer ändå en fortsättning. För att jämföra med scenuppsättningen: Defying Gravity har tonat ut. Vi befinner oss i halvlek. Dags att fylla på med snacks och energi. Snart går ridån upp igen, och vi tar oss tillbaka till de politiska intrigerna och myglet i Oz ... som påminner väldigt mycket om det som pågår i vår värld. Eller i Star Wars.
Efterlängtad Sing-Along version för The Rock
Blu-ray utgåvan innehåller bioversionen och en efterlängtad singalong version. Ni har väll inte missat debatten om man får lov att sjunga på bio eller inte? Dwayne "The Rock" Johnson kom ut som stort musikalfan och deklarerade att om man gett sina surt förvärvade slantar för en biobiljett så har man banne mig rätt att sjunga högt och ljudligt! Man kan också tycka att om man gett sina surt förvärvade slantar för en biljett så har man rätt att höra Cynthia Erivo och Ariana Grande sjunga högt och ljudligt ... Är du team lyssna på Cynthia och Ariana eller team jag vill sjunga själv? Givetvis kan man köra filmen flera gånger ... se den i andlös andäktig tystnad och sedan ha sång- och dansparty.
När Wicked var ny i London träffade jag en tjej som jobbade på Mamma Mia! (musikalen) och varje helg som hon var ledig gick hon på Wicked ... helst en gång i veckan ...
Wicked har trogna hard core fans. Inget slår live musikal. Men om du vill se Wicked en gång i veckan eller oftare är det lättare (och billigare) att ha den till hands hemma.
Missa inte de första Elphaba och Galinda ...
Extramaterialet är generöst och djuplodande - en 45 minuters lång dokumentär om olika aspekter av filmen.
Påskägg och gästskådespel är ett kapitel för sig. Få missar väl att de första Elphaba och Galinda - Idina Menzel och Kristin Chenoweth - har ett extravagant sångnummer i The Emerald City. De ställer sig till och med bredvid sina filmiska arvtagare. Men kanske har du missat någon annan cameo ... som att musikalens skapare, Stephen Schwarz, är den som bjuder in filmens Elphaba och Galinda till trollkarlens personliga palats?
Se och njut och begrunda. Vi befinner oss i fablernas värld. Och Wicked har skapat en modern och angelägen fabel som är väl värd att återvända till.