onsdag 8 januari 2025

Författarmötet: Stefan Holm når nya höjder med sin Jessica ... Varm värmländsk feelgood när den är som magiskt bäst!

Foto: Harper Collins Nordic Ola Axman




Stefan Holm når nya höjder tillsammans med sin partner-in-love: Jessica Eriksson. Tillsammans har de skapat året-runt-mysig varm värmländsk feelgood när den är som bäst ... allt kryddat med en liten gnutta hemvävd magi. 

Château vid vägens slut  inledde en omtyckt succétrilogi som är utmärkt reklam för ett drömskt vackert Värmland, samtidigt som renoveringsdrömmarna skildras mycket realistiskt. Stefan och Jessica är både ett radarpar bakom skrivbordet och ett romantiskt par privat. 

Här svarar de på frågor om sin värmländska feelgood serie, och allt från hur de ställer sig till programmet På spåret till hur romantiska de är privat, mellan alla skrivarpass och höjdhoppsträningar  ...


- Feelgood-romance serien om Ellinors château är helt förtrollande på rätt sätt. Det är en sådan fin blandning av vardagsrealism och lågmäld ... ja, vardagsmagi. Hade ni något särskilt frö som utvecklade sig till château serien?

Stefan: Från början hade vi en helt annan idé till serie, men av olika anledningar föll den. Vi satt hemma vid Jessicas köksbord och bollade idéer fram och tillbaka när hon påminde sig om en bild på en förfallen herrgård som hon hade sett på Instagram. Vad händer om vi ställer den där herrgården på ett gärde utanför Karlstad? Och sedan låter någon ärva den? Ganska tidigt var vi också inne på det som vi tillsammans med förlaget kom att kalla ”hemtrevliga spökerier”, inte övernaturliga inslag per se, men ändå lite mystik.

Jessica: Vi ville skriva så verkligt som möjligt, så att läsarna kan känna igen sig i vardagsmiljöerna, men samtidigt låta ett stråk av övernaturliga inslag gå genom texten på ett sätt som gör att det känns som att de är en del av vardagen. När jag var liten älskade jag Maria Gripes böcker, och kanske är det influenser från hennes skrivsätt som inspirerat, även om vi har tagit det vidare för att passa en vuxen publik och fogat in det i romancegenren. Jag hade inte tänkt på det själv förrän vi fick frågan på ett författarsamtal i våras, men jag kan ju se att det finns en del kopplingar.


- Jag gissar att ni skrev en bok i taget ? Eller hade ni alla tre färdiga innan de blev utgivna?
Kan det vara en viss press att prestera när första boken blev så väl mottagen?


Stefan: Vi hade både avtal och synopsis för alla tre böckerna redan innan vi satte igång med att skriva den första, så i de stora dragen var allt planerat, även om det förstås hände saker under vägen som vi kanske inte hade räknat med, som att Alva fick ta större plats i andra och tredje boken till exempel. Den tredje boken var helt klart den svåraste att skriva eftersom första boken höll på att lanseras då och andra boken var på väg att färdigställas, så det var lite splittrat i just den perioden.

Jessica: Den tredje boken är ju en julbok, och vi höll som bäst på att skriva och redigera den i maj, när det var riktigt varma och soliga dagar. Jag minns att det var särskilt svårt att då komma i julstämning, så vi fick spela julmusik och värma glögg medan solen gassade där utanför fönstret. Så ja, del tre var definitivt den svåraste att skriva. Jag tror dock inte att vi hade någon prestationsångest då. Allt gick så snabbt under våren. Vi jobbade för fullt på våra vanliga jobb, skrev för brinnande livet och dessemellan lanserades både del ett och del två. Det var en intensiv men väldigt rolig tid.

-Jag har träffat många författarpar genom tiderna. Ett brittiskt par (som skrev romcoms i bokform) gjorde så att han skrev killens kapitel, och hon skrev tjejens ... svenska par brukar däremot oftast stafettskriva ... Med tanke på att ni har två manliga huvudpersoner som berättar och en kvinnlig, i alla fall i första boken, skulle Stefan ha fått dubbelt så mycket att skriva med den brittiska modellen! Eller det där kanske var ett bra tips för Jessica att komma med till nästa triangeldrama ni ska skapa?


Stefan:
Vi har genom åren provat på olika sätt att skriva på och landat i att stafett passar oss bäst. Med stafettskriva menar vi att skriva 500 eller 1 000 ord och sedan skicka vidare till den andra. På så sätt flätas våra olika sätt att skriva samman till en enhet. Mitt språk är mer korthugget, samtidigt som jag vill ha handling och föra berättelsen framåt. Jessica är bättre på att stanna upp och beskriva både miljöer och känslor. När vi skriver tillsammans uppstår något extra, som liksom ger ett naturligt flöde i berättelsen. Sedan är det alltid roligt att lämna över stafettpinnen med en liten cliffhanger eller utmaning ... Varför inte i form av en ny karaktär som vi inte alls hade kommit överens om?

Jessica: Det är alltså inte så att jag skriver de kapitel som är ur ett kvinnligt perspektiv och Stefan de som är ur ett manligt, utan vi skriver båda två ur alla olika perspektiv. Vi har tränat en del på detta tidigare, exempelvis när vi skrev audioserien ”Dessa tankar på dig” för BlancheStories för ett par år sedan. Varje text var på totalt 1 500 ord och vi skulle skriva sex avsnitt, varannan ur ett manligt perspektiv och varannan ur ett kvinnligt. Vi skrev då 500 ord var och skickade till den andra, avsnitt för avsnitt, där vi turades om att börja och sluta varje avsnitt så att vi i slutänden hade skrivit precis lika många ord var. När ett råmanus är klart redigerar vi texten i flera vändor, så i slutänden finns det nog inte en enda mening som är bara min eller bara Stefans. På så sätt blir våra texter en gemensam skapelse inte bara på innehållsnivå, utan även på ordnivå eller till och med bokstavsnivå.


- I många kända svenska författarpar (till exempel Bergfeldt/Sarenbrant, Fexeus/Läckberg) så finns det en som vill planera allt minutiöst, medan den andra är en så kallad intuitiv skrivare ... som låter saker rulla upp sig efter hand. Vem är vem av er två?


Stefan:
Jag är definitivt den som vill planera och strukturera saker, medan Jessica älskar att bara flödesskriva. Samtidigt är jag väldigt dålig på att komma igång med skrivandet, så utan Jessica hade jag nog bara planerat, planerat och planerat utan att någonsin få någonting gjort. Vi brukar säga att hon får mig att börja skriva och att jag får henne att sätta punkt.

Jessica: Ja, jag älskar att bara sätta mig ned och låta texten växa fram utan någon egentlig plan, men det fungerar inte när man skriver tillsammans. Då måste man ha en gemensam ram, samma synsätt på handling, karaktärer och miljöer. Vi måste båda veta vart vi är på väg i skrivandet och vad handlingen ska leda fram till, även om jag ibland inte kan låta bli att lägga till sådant som vi inte har kommit överens om. Ofta är det någon ny karaktär som liksom knackar på min axel och vill in i handlingen, eller en ny vinkling som dyker upp. Jag tror att Stefan i hemlighet gillar de där små överraskningarna som han får ibland efter att texten har varit en vända hos mig… Och jo, jag erkänner, utan Stefan hade jag sannolikt fortsatt att skriva på ett manus som skulle bli evighetslångt och aldrig bli klart. Det är definitivt genom planeringen som det blir färdiga böcker.

- Är det ett plus i kanten att vara ett par privat när man skriver, kanske rent logistiskt ... Och det borde väl vara ett gott tecken att ni först träffades på en novelltävling? Men ... hur gick det till sedan, när blev ni ihop? Som romance-fan hoppas jag ju på något storslaget grandiost ... och lite filmiskt?


Stefan:
Det är definitivt ett plus! Dels rent skrivarmässigt eftersom vi kompletterar varandra rent språkligt, dels privat eftersom vi helt enkelt lär känna varandra bättre och på ett djupare plan genom att vi skriver tillsammans, för hur det nu är så delar man med sig av sig själv och sitt innersta när man skriver om känslor och relationer.

Jessica: Jag håller med! Vi delar ju dessa skapade världar och karaktärer med varandra, för de är ju något som vi tillsammans har byggt upp. Ibland räcker det med ett citat eller en hänvisning till något av det vi har skrivit för att den andra ska förstå precis vad som avses. För varje text vi skriver blir vi allt bättre på att skapa tillsammans, både berättelser i sig men också i skrivprocessen. Haha, det var storslaget och grandiost när vi träffades, så klart, men vi får lämna lite till memoarerna! Vi jobbade båda på Karlstads universitet på den tiden, och på olika vägar blev det så att vi satt i samma jury för en novelltävling tre år i rad. Sedan dröjde det lite innan vi blev ett par, men på den vägen är det.


- Hur gör ni för att hitta miljöer och stämningar som verkligen känns och har ni själv några favoriter? Miljöskildringarna är helt fantastiska! Har ni själva några smultronställen i Värmland, för julsemester eller för sommarsemester? Ni kan välja både ur böckerna och utanför böckerna om ni vill ...


Stefan:
Att hitta miljöer i Värmland är ju det enklaste som finns, säger jag som lokalpatriot och bara pyttelite partisk i frågan, haha! För egen del kan tycka att det är helt oslagbart att promenera längs Klarälven här i Karlstad, det är något med det ofta spegelblanka vattnet som gör något med mig. Vi firade en midsommar ute på Hammarö sydspets ett år, det var också helt fantastiskt. En annan syn som jag aldrig tröttnar på är när man kör längs den annars ganska dödligt tråkiga E45:an norrut längs Fryken.

Jessica: Första gången jag var i Karlstad var när jag var här på anställningsintervju på universitetet i februari 2008. På väg hit slogs jag av att det bara var skog och skog och skog överallt, och jag tänkte att jag nog inte blir kvar här särskilt länge, men jag är fortfarande kvar och det verkar nog som att jag är fast för alltid. Det visade sig att det var något alldeles särskilt här, med solen och älven, skogarna och människorna, och sedan träffade jag ju Stefan. Vi har varit på massor av utflykter runt om i Värmland, och nog har vi tillsammans varit på samtliga ställen som vi skriver om. Sunne är en plats jag gärna återvänder till oavsett årstid, och räkmacka i Värmskog hör numera sommaren till. Bland det galnare vi gjort är ju Tut-bingo på Tallmovallen, och jag kan väl säga så mycket som att det som beskrivs när det gäller just detta i det kapitlet i Château vid vägens slut  är mer eller mindre är hämtat direkt ur verkligheten.


- Kan det finnas personer som ni gillar mer eller mindre, som ni identifierar er med ... eller som ni skulle vilja ha som kompis i verkligheten? Jag måste säga att jag (trots att jag är relativt ohändig) identifierade mig mycket med Felix ... jag inser att jag låter precis likadan när jag till exempel inte vill åka till Paris för då kan jag missa en viktig match!


Stefan:
Felix är nog den som är mest lik mig, även om han drar det där med att vara hemkär ytterligare ett par varv, och jag kan tänka mig att vi skulle kunna funka rätt bra ihop som kompisar. Men den som var roligast att skriva om var nog ändå Manfred Mörk, att få blanda in en helt igenom ond karaktär i romance bryter liksom av lite.

Jessica: Den roligaste karaktären att skriva om tyckte jag var Alva. Tanken från början var att hon skulle ha en liten biroll, vilket hon har i den första boken, men sedan växte hennes roll mer och mer och i del två och framför allt del tre blir hon en av huvudkaraktärerna. För varje kapitel blev hon mer och mer nyanserad och växte liksom in i den ursprungligen tänkta handlingen, tillsammans med katten Bamse. Jag tror inte att jag identifierar mig med någon av karaktärerna, även om jag nog har lagt in lite av mig själv i Ellinors känsla av att så att säga hitta hem och hitta kärleken i Värmland.

- Vad gör ni när ni inte skriver romaner tillsammans?


Stefan:
Just nu, och den senaste tiden, har det varit mycket fokus på att vi ska flytta ihop med allt vad det innebär. Men för att koppla av tillsammans ser vi ofta på film, katastroffilm eller romcoms, och promenerar gärna med hunden Chili.

Jessica: Jag byter jobb vid årsskiftet, så utöver försäljning av lägenhet och hus och den förestående flytten har jag haft fullt upp med att lämna över mitt nuvarande uppdrag som dekan för lärarutbildningsnämnden och samtidigt så smått börjat ställa om till mitt lektorat i svenska språket. Från årsskiftet kommer jag att forska om skrivande på halvtid och undervisa på halvtid, till en början i retorik. Det har inte blivit så mycket avkoppling den här hösten.

-Det är förmodligen en ovanlig karriär (post-Olympic-Gold-Medal) att bli romanceförfattare.  Det är få förunnat ... Jag hade tänkt fråga dig Stefan om du fått några reaktioner på det från kollegor och kompisar, när du fortfarande arbetar och rör dig i friidrottsvärlden, och tränar och träffar samma sportfolk ...


Stefan:
Att jag skriver böcker tror jag inte förvånar någon speciellt mycket. Jag både läste och skrev mycket redan under den aktiva karriären. Däremot kanske en och annan höjt på ögonbrynen för valet av genre, men det är ändå förvånansvärt få, får jag lov att erkänna.

- Sedan kom jag på att det kanske är ännu ovanligare att doktorer och professorer skriver underhållande böcker ... feelgood (eller women's lit) har förr inte setts som riktigt rumsrent, i alla fall bland litteraturvetare, fast jag tycker att jag känner att vindarna håller på att vända ... att genrelitteratur i allmänhet (sci-fi, fantasy, romance ...) blir mer och mer uppskattat. Har Jessica fått några reaktioner av fellow professors?


Jessica: Jag har faktiskt inte fått särskilt många reaktioner från kollegor, men de jag har fått har varit positiva. Jag gissar att de som inte gillar böckerna håller tyst och inte säger något alls, haha! När vi har haft författarkvällar i Karlstad och några av mina kollegor har varit på plats har vi fått väldigt fina kommentarer och frågor från dem, som dels har handlat om hur vi gör när vi skriver tillsammans, dels om vad vi har inspirerats av, både i vår vardag och i vårt läsande genom livet. Jag håller med om att vindarna definitivt håller på att vända när det gäller värdet av ”underhållande böcker”, som feelgood, romance och deckare, både innanför och utanför den akademiska världen. Faktum är att jag har flera kollegor vid universitetet som antingen redan skriver eller som drömmer om att skriva skönlitterärt. Däremot tror jag att det tar ett tag innan våra genrer på riktigt blir accepterade i de mer så kallade finkulturella kretsarna.

 

- Stefan säljer sitt hus, Jessica säljer sin lägenhet, och ni berättade tidigare lite om era flytta-ihop-planer ... Blir det för er två tillsammans en flott lägenhet, en vanlig villa med vovve, eller ett ambitiöst och romantiskt "Det sitter i väggarna" renoveringsprojekt ... ?


Stefan:
Det blir en lägenhet i centrala Karlstad. Visst finns det något oerhört lockande i att köpa något stort och ovanligt hus, typ ett gammalt stationshus eller en skola eller kyrka, en bit ut på landet och sedan blåsa ut allt och renovera det från grunden. Men det ska väl erkännas att vi inte riktigt besitter vare sig tålamodet eller kunskaperna för ett sådant projekt. Dessutom är det rätt skönt att bo inne i stan. Vovve däremot, det har Jessica redan en.

Jessica: I slutet av februari flyttar vi in i lägenheten, som är både mysig och lyxig, får man väl lov att säga. Det är ett penthouse med magisk utsikt över Klarälven, faktiskt precis nära det promenadstråk där vi brukar väva våra historier och planera upplägget för våra böcker. Inga renoveringar behövs, men vi kommer nog att se till att det blir en och annan rokokoinspirerad guldtapet!

 

-Blir det mest av allt inrett med modern Ikea stil eller läcker 1700-tals glans som får Antikrundan-kändisarna att gråta av glädje?


Stefan:
Det blir nog något slags mix, men jag misstänker att den bättre hälften av det här förhållandet kommer ha fler idéer om hur saker och ting ska inredas och att hon därför oftast får som hon vill – därav lite mer färger och former än vad praktiska Ikea-möbler kan erbjuda.

Jessica: Jag kan garantera att det kommer att bli en hel del rokokomöbler, speglar med tunga guldramar och stora kristallkronor. Men jo, det får väl bli en och annan Ikea-möbel också, haha!


-Värmländska turistbyrån borde ge er en guldmedalj. Har de förresten château-event på gång? Château-kartor?  De borde ha det. Förresten, liksom Ellinor (som planerar att attrahera fler franska konstnärer till Värmland), tror jag att många utomlands skulle förtrollas av att läsa om Värmland. Selma Lagerlöf är oerhört populär till exempel i Japan och de älskar landskapen ... Samma sak i Tyskland och Frankrike. Hur är det med översättningsplaner ... Några på gång?


Stefan:
 Fram till jul körde vi en Château-kalender på vårt gemensamma Instagramkonto (@par.i.ord) just för att visa upp platserna som vi skriver om i vår serie och vi har skämtat om att göra en karta där vi prickar in samma platser. Däremot har inte turistbyrån hört av sig, inte än ...

Jessica: Jag håller med om att våra böcker borde platsa på Region Värmlands litteraturkarta. Det finns en sådan, men vi är tyvärr inte med där. Att vår Château-serie skulle bli översatt och flyga ut över världen är verkligen en dröm! Vi får väl se vad som händer framöver. Kanske, kanske är något på gång …

- Ni får bjuda ut en av personerna i er bokserie en dag ... Vem väljer du och vad skulle ni hitta på?


Stefan:
Jag skulle nog bjuda hem Felix till den nya lägenheten, så att han kunde spackla och måla lite. Och lära mig lite hantverkartips.

Jessica: Alva! Mitt i alla vardagsbestyr skulle det vara uppfriskande med en rejäl dos av färg, turkost hårsvall, skridskoglitter och tillit till universum.

 

- Vad influerar, vad inspirerar? Naturpromenader eller musik ... Vad lyssnar ni på när ni skriver?

Stefan: Inspiration kommer från både landskapet och miljön vi lever i, men också från människor vi träffar och historier vi hört berättas. Däremot har i alla fall jag svårt att lyssna på musik när jag skriver, jag vill nog gärna ha tyst omkring mig och bara höra knattret från ”skrivmaskinen”.

Jessica: Jag har gärna liv och rörelse omkring mig när jag skriver. Ju stökigare miljö, desto bättre går det. Jag tror att det beror på att jag växte upp med två yngre systrar och i en väldigt social familj. Vi spenderade mycket tid i köket, där alla samlades, familj, vänner, släkt och bekanta. Mitt i allt detta satt jag och gjorde läxor, läste eller skrev. Under grundskoleåren gick jag i väldigt stökiga klasser, så jag lärde mig att skärma av och jobba som bäst när det var livligt runt omkring, haha.

 

- Har ni funderat på en spin-off serie till Château-serien? Nya kärleksförvecklingar mellan alla bohemer och konstnärer som kommer för att hälsa på hos Ellinor (med Ellinor själv som bakgrundsperson så klart) och lokalbefolkning som kan behövas både för reparationer och catering ... ? Och så kan gärna Gustaf Fröding komma och spöka på ett hörn, det finns ju kopplingar mellan hans herrgård och Ellinors ... Det finns säkert massor av  material à la Allt för Värmland (spin-off på Allt för Sverige) eller Vem tror du att du är ... ? att hämta upp från Ellinors släkt också …


Stefan: Vi jobbar just nu på ytterligare två böcker som väl kan kallas spin-offer. Andra huvudkaraktärer, men vännerna från Château-serien kommer att smyga runt i kulisserna både här och var. Vi kan väl i alla fall avslöja så pass mycket att ett av mina huvudintressen i livet kommer att förekomma i den ena av böckerna.

Jessica: Allt det där som finns under ytan i Château-serien kan ju bubbla upp närsomhelst, och hur många nya karaktärer som helst kan födas ur det bubblet. Det blir garanterat flera olika fortsättningar framöver, i en eller annan form.


-Det är På spåret säsong nu, Stefan har varit i semifinal och final ett stort antal gånger med olika partners ... Skulle det vara spännande för författarparet att ställa upp som par där? Ni verkar ju vara ruggigt allmänbildade bara var och en för sig ...


Stefan: Hälften av oss skulle kunna tänka sig det, den andra halvan är mer tveksam till detta. Sedan bygger det förstås också på att vi skulle få frågan från SVT, det är ju tyvärr inte riktigt så att man kan bjuda in sig själv att vara med.

Jessica: Haha, precis så är det. Gissa vem av oss …  Jag är ärligt talat inte särskilt allmänbildad, men jag kan mycket inom vissa områden … Dessvärre är det oftast inte inom dessa områden som frågorna i På spåret ställs…

-Har ni märkt att romance författare alltid ska ge tips hur man ska vara romantisk, medan deckarförfattare aldrig förväntas ge tips hur man röjer folk ur vägen spårlöst (det ska vi kanske vara tacksamma för!) ... Men här kommer den klyschiga frågan ändå: Är ni själva lika bra på att överraska med romantiska saker, som en julig pysselkväll eller en spontan weekend i Sunne eller i Arvika (istället för Paris) som era romankaraktärer? ;D


Stefan: Vi är, om jag får säga det själv, väldigt bra på att göra saker tillsammans, både i och utanför Värmland. Men kanske inte alltid så spontant eftersom det krävs lite planering med jobb, barn, hund, höjdhoppare och annat för att få ihop det.

Jessica: Jaa, vi är väldigt bra på det! Jag måste ju bara få berätta om den där helt magiska kvällen i november när Stefan hade gjort en fantastisk paj med ett hjärta på och dukat upp till middag med vin och levande ljus ute i trädgården i fullmånens sken. Det är fortfarande en av de mest romantiska kvällar jag har varit med om!





Serien Romantiska äventyr i Värmland, om den fransk-svenska konstnären Ellinor Carpentier och hennes renoveringsdrömmar, består av böckerna:
Château vid vägens slut, Château under stormande himmel och Château för uppfyllda drömmar.


 

 


söndag 5 januari 2025

BOK: Château för uppfyllda drömmar av Stefan Holm och Jessica Eriksson - Grande Finale med värmländsk julfest!

 

Titel: Château för uppfyllda drömmar 
Författare: Stefan Holm och Jessica Eriksson
Serie: Romantiska äventyr i Värmland (del 3)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2024-10-10
Förlag: HarperLove
ISBN: 9789150979114


Årets bästa, svenska julbok? Château för uppfyllda drömmar får en att fundera över varför Netflix inte flyttar hela sin julfilmsproduktion till Värmland, istället för att envisas med att använda nischade avkrokar som New York, Vermont och Kanada .... Julmyset och julstämningen slår till direkt när det inleds med gammaldags värmländsk julmarknad och julfika med smöriga, fluffiga lussebullar. Mörka nätter med snöyra, och eventuella vargar som lurar i mörkret sedan Gösta Berglings och Selma Lagerlöfs dagar, bidrar ytterligare till stämningen.


Visst finns det mörka saker som lurar i dunklet ... men det är inte vargar utan en advokat (som råkar heta Mörk) som Ellinor behöver oroa sig för. 

Mäklaren Andres är trött på att befinna sig i Manfred Mörks klor och när han förälskar sig i Alva (och även hennes charmiga katt Bamse) så funderar han alltmer på hur han skulle kunna komma loss från sitt förflutna. Alva är Ellinors bästa vän ... och kommer Andres och Alva fortfarande att kunna vara tillsammans om Alva får veta på exakt vad han gjort mot Ellinor?

Ljusa sommarkvällar - kompakt vintermörker

Ellinor charmades av Värmland när det var sommartid och ljusa kvällar ... nu känner hon sig ofta trött och håglös. Felix är dock glad över vintersäsongen för då ska de gå till Löfbergs Arena tillsammans och heja på Färjestad!  Ellinor har ingen aning om vad icing och powerplay och offside och face-off och allt det där andra betyder. Men folk verkar bli glada där de grönvita gör mål ... så det kanske inte spelar någon roll?

Det sitter i väggarna - och under golvbrädorna

I de värmländska skogarna fortsätter arbetet med att renovera den gamla herrgården som Ellinor kallar för sitt château. Renoveringen har lett till lika delar spännande gamla mysterier att reda ut - det sitter i väggarna (eller under golvbrädorna?) - och samtida konflikter och kärlekstrubbel. Felix har blivit ovän med både Andres och Tony under tidens gång. Ellinor har först förälskat sig i först Andres och sedan i Felix ... och när du hennes gamla käresta Grégory, en musiker från Paris, kommer på besök för att han har en spelning i Karlstad, då börjar Ellinor fundera på om hon har gjort rätt val. Var det inte Grégory som var hennes stora kärlek? Grégory är i alla fall helt säker på att hans livs misstag var att låta Ellinor gå ... och hans bästa låt handlar om deras eviga kärlek.

Frödings mystiska koppling till Ellinors château ...

Klockan tickar för renoveringen, vi får följa alla Ellinors förberedelser inför julfesten och det ger läsaren lika delar känslor av julmys och julstress. Det är massor snö, mängder av hempysslat julpynt, nyhuggna doftande granar och hemgjort julgodis ...

Julmarknaden som Ellinor och Alva besöker i början av boken finns på riktigt. Man kan köpa herrgårdsost - och annan julost - på julmarknaden vid Gustaf Frödings herrgård. En herrgård som påminner om Ellinors, och enligt legenden finns det en mystisk gammal koppling mellan de två herrgårdarna. Det finns många mysterier att reda ut här.

Mera kärlek och flera herrgårdsmysterier ...

Det skulle lätt kunna bli en spin-off serie. Med nya kärleksförvecklingar med alla konstnärer som ska komma till Värmland och bo på Ellinors château. Och givetvis kan Gustaf Fröding komma och spöka på ett hörn, om han känner för det.

lördag 4 januari 2025

BOK: Château under stormande himmel - Stefan Holm och Jessica Eriksson excellerar i värmländsk modern saga

 Författare: Stefan Holm och Jessica Eriksson

Titel: Château under stormande himmel 
Serie: Romantiska äventyr i Värmland (del 2)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2024-05-16
Förlag: HarperLove
ISBN: 9789150978155



Nu är det dags för mer drama och mer romantik i Värmland. Vi återvänder till Ellinor Carpentiers renoveringsdrömmar ... och verklighet.



Herrgården i Värmland, som parisiska Ellinor kallar sitt château, är i behov av mycket omvårdnad. Mäklaren Andres, som visade Ellinor objektet i den första boken, är nu historia och Ellinor har blivit ihop med hantverkaren Felix. Deras relation har utvecklats mellan den sista sidan i förra romanen (som slutade med att hon knackade på hans dörr) till den första sidan i den här romanen.

Det är som ett grekiskt drama. Mycket drama utspelar sig "off stage".

Drama mellan forna bästa vänner

Mycket drama blir det också mellan forna vännerna Andres och Felix. Finns det någon vänskap kvar att tala om? Andres sätter igång en hämndkampanj mot både Felix och Ellinor, han försöker hitta en annan arvinge till herrgården, en som vill sälja och riva byggnaden, och då kommer Felix och Ellinor att bli av med sin stora kärlek ... alltså renoveringsdrömmen. 

Jagar kärlek och katt i Stockholm

Samtidigt i Stockholm jagar Ellinors bästa svenska vän Alva efter kärleken - och blir plötsligt kattägare på köpet. Ellinor verkar som en vuxen människa, Alva verkar vara som en tonåring. Finns de i samma värld? Utflykterna i prosa till Stockholm gör att man tappar en del av flytet i Värmlandsskildringarna, men de behövs för att etablera hotet mot herrgården (den andra arvingen) och Andres "redemption arc" - han blir förälskad i Alva när han ser henne i Ellinors instragramflöde. Det är som bäddat för ett nytt par att shippa i del tre i serien.

Rosenlabyrintens mysterium

Precis som i den först romanen i serien så finns här övernaturliga inslag - Ellinor hör ett gråtande barn i den försvunna rosenlabyrinten, och Felix son Ludde går runt och pratar med någon som bara han kan se ... precis där rosenlabyrinten låg förr i tiden.

Ellinor vill så gärna återställa den pampiga trädgården också ... men är det farligt att fantisera om att återställa rosenlabyrinten? Vem är det gråtande barnet som hörs? Och varför övergavs Ellinors château en gång i tiden?

Kombinerar genrer på ett utmärkt sätt

Värmland har en miljö som passar bra för feelgood, magisk realism, sagor och spökhistorier ... Här finns traditioner att leva upp till. Och Holm och Eriksson kombinerar genrerna på ett utmärkt sätt.

Humoristisk, hemkär ton

Tilläggas bör att tonen ofta är humoristisk och det finns passager som är riktigt roliga. Som när Felix funderar på hur han ska behålla Ellinors gunst. Hon är spontan och äventyrslysten och resvan och försöker till exempel locka med Felix och Ludde till Paris med löfte om att gå på vattenland. Ludde är entusiastisk. Men Felix är hemkär, har inget pass och vill inte lämna Värmland ... och vad är det för fel på det nya badhuset i Karlstad? Det måste väl vara lika bra som vattenland i Paris på höstlovet? 

Arvika är trevligare än Paris

Felix tänker att han måste få Ellinor på andra tankar än hemska resor utomlands. I valet mellan Paris, London och New York ... väljer han Arvika. För en semesterhelg som blir ett helvete. Felix tror också att allt som behövs för att Ellinor aldrig ska vilja lämna Värmland är att hockeysäsongen drar igång. Om Färjestad vinner, då ska hon få se på liv i luckan och firande på torget, då kommer hon aldrig att vilja åka någonstans!

Glädje över matchande grönvita hockeytröjor

Det är rörande naivt att se hur Felix kan tro att en modern, modemedveten, elegant parisiska som jobbar som konstnär ska bli så entusiastisk över Färjestad och en sport hon knappt visste fanns ... och att hon kommer att bli glad över matchande grönvita hockeytröjor.

Stormvindar tilltar i styrka

Mot slutet av romanen tilltar stormvindarna i styrka - både bokstavligen och bildligen - och både Felix och Ellinor får ställa sig frågan vad som verkligen betyder något.

En blandning av realism och sagoberättande som fungerar - liksom blandningen av humor och tragik. Både släktforskning och renovering är trendiga hobbyer ... och i tredje delen utlovas ett hejdundrande värmländskt julfirande.

fredag 3 januari 2025

BOK: Château vid vägens slut - Höjdhoppar-Holm har skapat en sagolik feelgoodhöjdare tillsammans med Jessica Eriksson

 

Titel: Château vid vägens slut

Författare: Jessica Eriksson och Stefan Holm
Serie: Romantiska äventyr i Värmland (del 1)
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2024-02-08
Förlag: HarperLove 
ISBN: 9789150976878

Tänk dig Drömslottet, fast i Värmland, och krydda med Selma Lagerlöfska miljöer, magisk realism, släktmysterier, en doft av syrener och kärlek vid första ögonkastet.

Ellinor Carpentier blir blixtförälskad när hon ser den förfallna herrgården som hon ärvt i Värmland. Hon har bott i Paris i hela sitt liv, hennes mamma var en känd konstnär, och om sin farfar, som låtit henne ärva herrgården och ett antal miljoner, vet hon ingenting.

Ett främmande och exotiskt land

Värmland är för Ellinor ett främmande och exotiskt land och värmländskan är ett främmande och exotiskt (och stundom obegripligt) språk. Egentligen åkte hon bara till Värmland för att sälja herrgården och håva in pengarna till ett konstnärsprojekt. Men när Ellinor ser herrgården inser hon att detta är hennes konstnärsprojekt. En perfekt plats för bohemer att samlas, en perfekt plats för folk att skapa. Och i Ellinors ögon är det ingen herrgård, det är ett château.

Blod, svett och murbruk


Att renoveringsdrömmar är populära - inte bara i Sverige - ser man på alla de serier som finns på SVT och SVT play. Drömslottet, i serien med samma namn, ligger förresten i Frankrike, och renoveras i ett långt antal säsonger (och över flera år) av en brittisk familj. Det är intressant att se att för en fransyska är inte Frankrike den exotiska drömmen, utan ack Värmeland du sköna.

Stefan Holms legobygge gör en cameo

Ellinor vet mycket lite om Värmland, hon läser på om Nobelpristagaren Selma Lagerlöf och någon höjdhoppare som vunnit OS-guld ... och när hon handlar beundrar hon även Stefan Holms legobygge i en affär. Det är få OS-guldmedaljörer som post-sport-karriär inleder en ny karriär som romanceförfattare. Stefan Holm skriver tillsammans med sin partner Jessica Eriksson som är doktor i nordiska språk och hon har sista tjing i skrivandet när det gäller alla språkfrågor.

Sagolik atmosfär

Det är mycket fint att se hur skrivarparet tillvaratar den sagolika atmosfären i Värmland. Sagolik på mer än ett sätt ... Ellinor följer ofta en spöklik doft av syrener som leder henne till olika familjehemligheter i hennes ärvda renoveringsobjekt. Det finns paralleller mellan vad som hänt förr-i-tiden och det som händer nu-för-tiden och Ellinor försöker luska ut vad som hänt med hennes historiska look-alike som hon hittat spår efter i herrgården.

Det sitter i väggarna

Det sitter i väggarna. Ja, det finns en populär SVT-serie med detta namn som också handlar om renoveringsdrömmar, men även om de minnen som kan finnas i och omkring gamla byggnader. För Ellinor ger hennes forna släktingars spöklika närvaro en extra övernaturlig krydda i den nutida romantiska triangeln.

Det sagolika återfinns också i frågeställningarna. I de gamla sagorna finns det ofta ett uppdrag, en viktig fråga eller en gåta som ska besvaras och knäckas, ett test för att gå vidare i historien och nå nästa nivå. Ellinor testar både Andres och Felix med samma drömska nötknäckarfråga ... och får mycket olika svar. 

Kärleken till den värmländska herrgården

Den huvudsakliga kärlekshistorien är mellan Ellinor och hennes château, den mystiska, förfallna värmländska herrgården som hon ser det som sin livsuppgift att rädda och ge ett nytt liv. I andra hand kommer en kärlekstriangel där både mäklaren Andres, som hade hoppats på att sälja objektet, och hantverkaren Felix, som alltid drömt om att renovera samma objekt, faller huvudstupa för Ellinor. För båda två är det den stora kärleken. The game is afoot, som Shakespeare och Sherlock Holmes skulle ha sagt, och Ellinor är lyckligt ovetande om att de två männen känner varandra och konkurrerar om hennes gunst i en inofficiell tävling. Och allt är tillåtet i krig och kärlek (och i krig om kärlek?).

Alla i Värmland känner varandra (och är släkt ...?)

För läsaren är det inte någon överraskning att Andres och Felix har en gemensam historia och gemensamma minnen. Det sägs någonstans i bokserien att alla i Karlstad (och alla i Värmland?) känner varandra ... och i den avslutande delen i bokserien påstår en karaktär att alla i Värmland är väl släkt med varandra. Kanske om man går tillräckligt långt tillbaka i tiden ... ?

Ellinor, som levt utan släkt i Paris, älskar släktforskning och hon skulle bli en utmärkt huvudperson i ett avsnitt av Vem tror du att du är? Eller som huvudperson i en spin-off på Allt för Sverige: Allt för Värmland. Där glada expats får hitta sin plats i livet och i det drömskt vackra landskapet.

Öppet slut

Medan mäklaren Andres här får gott om plats hamnar hantverkaren Felix lite i skymundan. Han kommer att få mer plats i följande volymer. Slutet skulle ha kunnat lämnats helt öppet, man får en vink om Ellinors val, men många mysterier kvarstår för senare delar. Både vad det gäller Andres mörka hemligheter i det förflutna och vad som hänt i Ellinors ärvda herrgård och varför den mystiskt och plötsligt blev övergiven.

Alla platser finns på riktigt

Alla platser - utom drömslottet som Ellinor renoverar - finns på riktigt i Värmland och läsare kan mycket väl bli inspirerade till en Värmlandssemester nästa sommar. Eller så ligger man på sofflocket och läser Holms och Erikssons romansvit och sätter på Sven-Ingvars och drömmer sig till Värmland direkt ... Var Ellinors château finns? I Portugal. Och det är lika förfallet i verkligheten som i romanen. Så om du när sydliga drömslottsdrömmar ... Du vet var du kan leta. Det finns många slott och herrgårdar som bara väntar på att någon ska förälska sig i dem och försöka rädda dem. Vill du bara besöka fina herrgårdar i Värmland, rekommenderas till exempel Gustaf Frödings gamla hem som har öppet för besökare i verkligheten och som är byggt i samma stil som Ellinors drömprojekt.

Titeln är Château vid vägens slut. Men hitintills har vi inte kommit till vägens slut i berättelsen om Ellinor. Det kommer två delar till.  Med fler kuggfrågor, historiska mysterier, spökerier och uppdrag.
Mysigt, magiskt och magnifikt i all sin lågmäldhet.

onsdag 1 januari 2025

Gott Nytt År!

 


Gott Nytt År! Alla nattugglor, bokpandor och filmälskare ...

Nytt år, nya böcker, nya filmer ...

Julböckerna ligger fortfarande i mysiga, inbjudande högar och detta är presenter som kan öppnas om och om igen ...

Vissa omslag är så fina att de är betydligt vackrare än juliga omslagspapper. Till den kategorin hör Sarah Morgans nya (brittisk, julig, feelgood) och Stefan Holms och Jessica Erikssons värmlandsböcker. 

Först ut i serien författarmöten i år ... blir Stefan Holm och Jessica Eriksson.

Deckarförfattare som skriver ihop brukar man kalla Partners-in-crime. Jag har valt att kalla Stefan och Jessica för Partners in Love. Så passande. De skriver romance och ska flytta ihop ... som romantiskt par.

Watch this space. Intervju kommer snart.


Årets läsutmaning ....

 



Okej, jag fick denna läsutmaning av en vän, och den verkar inte vara så svår!

Jag har redan prickat av ett par saker på listan.

Jag har läst och läst om den romantiska Château-serien nu, inför en författarintervju med Stefan Holm och Jessica Eriksson.

Där ingår "första boken i en serie".

Böckerna utspelar sig på "plats jag vill besöka". 

Jag har i och för sig redan besökt Värmland, Karlstad är jättefint, Sunne är jättefint, herrgården där Gustaf Fröding bodde är jättefin, Selma Lagerlöfs Mårbacka är jättefint ... Men det står inget om att man inte får välja böcker som utspelar sig på platser som man vill besöka IGEN. 

Så ja, jag har redan två kryss på utmaningen. 

Jag håller också på med en megatjock bok som är en sann historia ... som ska bli film. Jag anar ännu ett dubbelkryss ... 

Bra start på 2025!


FILMKRÖNIKA: Vi minns ... Filmåret 2024 - Toppar och floppar och saker som dyker upp igen ...

 


Från julfilmen The Holdovers i januari till premiären av Super-Charlie på juldagen ... vad minns du av bioåret 2024? Det är dags att summera!

Det svenska bioåret började med premiär för en av de mest hyllade julfilmerna på 2000-talet: The Holdovers. Paul Giamatti gör sin egen Sideways twist på Döda poeters sällskap och Scrooge. En grinig lärare som till sist blir inspirerad och inspirerande och gör allt för att rädda en enda elev.

Varför börjar alla sjunga? 

Hur mycket ska en trailer avslöja? Vissa trailers avslöjar för mycket och fansen undviker dem för att kunna njuta av filmerna i lugn och ro. Andra trailers avslöjar alldeles för lite. De duger inte ens som konsumentupplysning. Alla som flockas till nya Mean Girls tycks inte ha vetat att det är en musikal. Något som döljs effektivt i trailern för att inte skrämma bort publiken ... Lindsay Lohans tidiga filmer på Netflix är roligare. Där även original-Mean-Girls finns. Och världen längtar efter en Freaky Friday 2 med Lindsay Lohan och Jamie Lee Curtis? Något att se fram emot under filmåret 2025.

Gamla favoriter håller

Ken Loach bevisar att gammal är äldst med The Old Oak, en av årets bästa filmer.

Poor Things har premiär och kommer att ge Emma Stone, som nu vill kallas för Emily av sina fans, ännu en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Det kan ha varit citronpajerna som blev tungan på vågen. Sist vann Emma Stone för sin huvudroll i La La Land. 

I likhet med La La Land ... så blir Poor Things inte bästa film. Den, och Barbie, får mest nöja sig med tröstpriser på Oscarsgalan. Det var upplagt för en sista batalj för Barbenheimer-fenomenet, men det blir de facto Oppenheimer som gör rent hus. På alla galor. Inte bara på Oscarsgalan.

Barbenheimer sjunger på sista versen

I ett försök att rida på Barbenheimer-och-I-am-Ken-vågen får Herr Barbie (Ryan Gosling) spela huvudrollen mot Fru Oppenheimer (Emily Blunt) i The Fall Guy. Filmen faller platt. Men. Den är ett finfint inlägg i debatten om varför stuntpersoner borde ha en egen Oscarskategori. Och under filmningen satte man världsrekord i antal cannon-rolls.

Mycket tunn och mycket parodierad väv

Madame Web blev en av årets mest utskällda och parodierade filmer. Till och med trailern blev utskälld och parodierad. Inte ens huvudrollsinnehavaren Dakota Johnson kunde komma på något bra att säga om filmen och hon verkar ha trott att hon skrivit på för det andra Marvel. DisneyMarvel. SonyMarvels SpiderVerse som inte har någon SpiderMan (på grund av juridiska komplikationer) väver fåfängt vidare på sin mycket tunna och tunnsådda väv.

Samtidigt kommer en av årets mest hyllade filmer, All of Us Strangers, till svenska biografer. Årets bästa film på många kritikerlistor och stor vinnare på British Independent Film Awards.

En annan kritikerfavorit, Anora, vinner Guldpalmen i Cannes.

Fler sanddynor och dubbla pandor - i olika färger

Dune 2 lockade publiken ännu en gång och kritikerhyllades ännu en gång. Världen kan inte få nog av sand och sanddynor och sandormar folk som klär sig som Loreen när hon sjöng Tattoo...? Quentin Tarantino går dock ut med att han ratar filmen - eftersom han redan sett David Lynchs version flera gånger och är trött på remakes.

Kung Fu Panda är tillbaka för fjärde gången och får konkurrens på bio av Röd ... som handlar om en röd panda. Filmen släpptes egentligen 2022. Denna DisneyPixar film fick nu, post-pandemi (precis som Luca och andra Pixar-filmer) en ny chans på bio. De som tecknat Pixar-filmer i åratal påpekade att de arbetade för att se sina verk på bioduken - inte för att filmerna skulle dumpas bland all annan streaming och slop.

Frusen vår med franchisematning

April-april ... Ghostbusters är tillbaka med Ghostbusters: Frozen City och det tog fyrtio år för Annie Potts att få lov att ta på sig Ghostbusterskostymen. 

Furiosa: A Mad Max Saga är den dyraste australiska filmen genom tiderna. De fick inte valuta för pengarna.

Bad Boys och A Quiet Place är andra franchises som kom, återkom och blev sämre och sämre med tiden.

Sommartider, hej hej ...

Dags för sommartider ... och Dumma mej är tillbaka för fjärde gången. Eller ... det finns egentligen många fler filmer i serien om man räknar alla minionfilmer. Ledmotivet nu är: Mycket väsen för ingenting och mycket oväsen för allting. 

Twisters visade att man kan reboota annat än 1980-tals nostalgi. Det går bra med 1990-talet också. Om man slänger in Glen Powell i vit cowboyhatt. 

Insidan ut 2 är nästan den enda uppföljaren under året som har varit bra. Det visar att Pixars magi inte är helt borta. Även om nya idéer verkar vara långt borta ...?

Den största svenska biohiten stavas Sommartider. En påhittad biopic om Gyllene Tider där det rivaliserande bandet i Slottsmöllan aldrig fanns och där Noice knappt nämns.

Gravplundringsdags för superhjältegenren

Svensk premiär = Världspremiär. Deadpool & Wolverine visar att en superhjältefilm fortfarande kan spela in  megabucks över hela världen. Även om den i detta fall gör det genom att driva med superhjältegenren i vad som ser ut som en rad inspirerade SNL-sketcher och Buston Keaton imitationer. När det inte går att komma framåt längre ... kan man alltid ägna sig åt gravplundring. Både bildligt och bokstavligt. I "The Void" kan allting hända ... och ingenting spelar någon roll. Ryan Reynolds och Hugh Jackmans BFF relation och "witty banter" hjälpte till för hypen och försäljningen av biobiljetter. De gick till och med ut och stöttade Harry Kane under EM ... Vilket visar att de inte är amerikaner. De vet att fotboll är fotboll och säger aldrig "soccer".

Det slutar inte med oss ...

Ryan Reynolds fru Blake Lively fick en egen megasommarhit med Det slutar med oss, baserad på Colleen Hoovers hyllade bästsäljare. Efterspelet till den romantiska filmen var inte vackert. Både Lively och Reynolds hamnade i blåsväder och fick massor av negativ press ... som senare visade sig ha varit orkestrerad av regissören/huvudrollsinnehavaren Justin Baldoni, för att skyla över att han betett sig som en skitstövel under filminspelningen. Ett klassiskt gaslightingtrick som även tränade journalister gick på ett tag ... men nu är det annat ljud i skällan. Läget just nu: Justin är cancelled. Blake är en hjältinna. Men ni kan lita på att turerna kring Det slutar med oss ... inte är slut än.

Marknadsför dotterns popstjärnekarriär

Nepobabies är ett trendigt uttryck ... och vissa föräldrar skapar större nepobabyfenomen än andra. M. Night Shyamalan gjorde en hel skräckfilm, Trap, till synes bara för att marknadsföra sin dotters popstjärnekarriär. 

Bättre och mer effektiv skräck skapade mystiska nunnor och Hugh Grant i sina respektive filmer ... och så klart Anna Kendricks i kusliga seriemördarfilmen Woman of the Hour, baserad på en sann historia.

Har Hugh Grant för alltid lämnat romcoms bakom sig, till förmån för hyllade skurkroller? Inte alls. 2025 medverkar han i filmatiseringen av vännen Helen Fieldings sista Bridget Jones bok - Mad About the Boy. 

Ridley Scott - med Malta i skottgluggen

Bland årets fina biopics och "based on a true story" kan nämnas Maria Montessori. Alla barn kan lära ... på sina egna villkor. Musik bryter ner barriärer. Guld värd.

Bland årets återkomster kan nämnas Alien-franchisen utan Ridley Scott och Gladiator franchisen med Ridley Scott.

Ridley Scott lyckades förolämpa hela Frankrike när han marknadsförde filmen Napoleon. Den här gången lyckades han förolämpa hela Malta. 

Gjorde någon en "Glicked"?

Eftersom Barbenheimer blev ett så lyckat fenomen förra året försökte man i år att marknadsföra fenomenet Glicked ... Gladiator II plus musikalen Wicked alltså. Men fenomen måste uppstå vid gräsrötterna. De kan inte pådyvlas ovanifrån.

Få gjorde en "double bill" med Gladiator II och Wicked. Den ena filmen är den andra halvan av en filmhistoria som kom för tjugofyra år sedan, den andra filmen är den första halvan av en film som du får se den andra halvan av nästa år. 

Ser du musikalen Wicked på till exempel The West End i London kan du få se båda halvorna på samma kväll. Prisvärt. Eller i alla fall tidsbesparande.

Saoirse Ronan vägrar bli tystad

Årets stora filmsnackis blev när Saoirse Ronan, som gäst i Graham Norton Show, fick tyst på Graham Norton. Och Denzel Washington, Eddie Redmayne och Paul Mescal ... Med en enda välvald replik. Som inte hade övats innan. Alla tappar målföret, ingen har någon improvisationsteknik att komma med. Vilket visar hur inövade och styltade alla talk shows har blivit. Och hur vana vissa stjärnor (och värdar) är vid att de ska ha all plats. Men Ronan gav inte upp ... hon vägrade att bli tystad, hon sa vad hon hade att säga och klippet blev viralt.  Och nej, det är inte alls fånigt att tänka på mobilen som ett vapen. 

Återvänder till gamla jaktmarker

Fler grand old men som återvände till forna jaktmarker:  regissören Tim Burton och skådespelaren (tillika Burton-Batman) Michael Keaton verkade ha genuint roligt i Beatlejuice-tvåan, Beatlejuice, Beatlejuice.

Två är inte alltid ett magiskt nummer Todd Philips och Joaquin Phoenix i Joker-tvåan, Joker: Folie à Deux, fick otroligt mycket skäll från både besvikna kritiker och besvikna biobesökare. Inspärrad fantasimusikal med rättegångsdrama hade gjorts förr och så mycket bättre med Richard Gere, Catherine Zeta-Jones och Renée Zellweger i Chigago ... 

Hatar folk musikaler nu för tiden? Inte alls, om man ska gå efter intäkterna som Wicked  håvar in.

Hur mycket får du sjunga på bio?

Enda kontroversen kring musikalen Wicked är väl att fansen sjunger så mycket att de överröstar själva filmen. Dwayne "The Rock" Johnson kom ut ur garderoben som musikalfan och lade sig i debatten. Han hävdade att om man lagt sina surt förvärvade slantar på en biobiljett så har man rätt att sjunga så mycket och så högt man vill! En motreaktion kom som ett brev på posten (eller ett inlägg på X): har man lagt sina surt förvärvade slantar på en biobiljett vill man höra Ariana Grande sjunga ... inte ett hopkok av amatörer som låter som om de ylar mot Pernilla Wahlgren i Allsång på Skansen.

World Cinema med nio liv

Ibland känns det som om vi översvämmas av den amerikanska marknaden och om man vill se "World Cinema" så gäller det att stanna hemma och streama, istället för att gå på bio. Särskilt när det gäller tecknat, särskilt när det gäller kidsen .... Så tänk vilken lycka när Flow - Katten som slutade vara rädd för vatten, en icke-amerikansk mycket fint animerad film, gick upp på svenska biografer och sedan vann en Golden Globe för bästa animerade film. Lettisk regissör, filmen anges annars som belgisk.

Marmeladkladdig björn letar sina rötter

En uppstickare som verkligen kan utmana den amerikanska slätstrukenheten är den marmeladkladdige björnen Paddington ... som kommer tillbaka med ett äventyr i Peru. Därmed är Paddingtons trilogi fullbordad. Den artige lille björnen slår redan rekord i den engelskspråkiga världen, svensk biopremiär blir det i januari.

Så mycket dyker upp igen ...

Vad kan tilläggas om bioåret 2024? Så många filmer, så många uppföljare, så många reboots ... så mycket som dyker upp om och om igen ... Superhjältar, gladiatorer, aliens, spöken, spökjägare, minioner, öken, känslor, stormvindar, lejonungar, Bambi, pandor,  andra djurungar, andra djur,  mer öken ... och så Jönssonligan. 

Jönssonligan dyker upp igen är den första Jönssonligan filmen på mycket länge som inte blivit totalsågad av kritiker och publik. Robert Gustafsson är - liksom Gösta Ekman - för älskad för att bli sågad. 2025 återkommer Robert Gustafsson i ännu ett samarbete med Jonas Jonasson - Regnmannen.

Juldagens mest framgångsrika film var en superhjältefilm. En tecknad film om Super-Charlie, baserad på Camilla Läckbergs böcker. Den verkliga "nepobabyn" är ingen baby längre utan en tonåring som världsvant intog Carina Bergfeldts gula soffa för att göra reklam för filmen.

Världens bästa julfilm fyller fyrtio - och blir opera

Fanny & Alexander, rankad som en av världens bästa julfilmer, sätts upp som opera i Belgien med Loa Falkman i en av huvudrollerna (han hinner med detta när han inte sjunger med boybandet Björnzone). Fanny & Alexander belönades med fyra Oscars och firar fyrtio.

Avdelning nepobabybaby: Ingmar Bergmans barnbarn Halfdan Ullmann Tøndels är Oscarsnominerad med filmen Armand (som inte handlar om Armand Duplantis). Filmen tävlar för Norges räkning.

Och antalet biobesök i Sverige 2024 gick ner med 600 000 jämfört med 2023. 

Totalt gjordes det runt 10,6 miljoner biobesök under 2024.  Tecknade filmer och uppföljare dominerar årets topplista - med undantag för en svensk dokumentärfilm och Det slutar med oss.

Topplistan: 

1. Insidan ut 2
2. Dumma mej 4
3. Deadpool & Wolverine
4. Dune Part 2
5. Den sista resan
6. Vaiana 2
7. Det slutar med oss
8. Gladiator II
9. Kung Fu Panda 4
10. Håkan Bråkan 2

Vad minns du från filmåret 2024? 

Gott Nytt Filmår 2025!