lördag 17 december 2016

I sagans land - Första boken - som Bland Tomtar och Troll i deluxe version!


Peter Madsen
I sagans land - Klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter Madsen
Illustrationer: Peter Madsen
ISBN: 9789155262167
Bokförlaget Semic

I dag finns massor av "remakes" och omtolkningar av sagor, ofta ironiska eller med ombytta roller, som till exempel "Wicked", "The Confessions of an Ugly Stepsister" och "Maleficent".

Missförstådda onda karaktärer kräver upprättelse


I "Wicked" visar sig den gröna onda häxan vara snäll och missförstådd, i "Maleficent" visar sig den onda fen, känd från "Törnrosa", vara snäll och missförstådd och i "The Confessions of an Ugly Stepsister" visar sig den fula styvsystern, känd från "Askungen", vara snäll och missförstådd.
(Man kan förstå att Star Wars teamet gjorde en "prequel" trilogi till den ursprungliga succétrilogin, där det visar sig att den onde Darth Vader egentligen var snäll och missförstådd).

Alla ska de ha upprättelse, eftersom de känner sig kränkta över hur "originalsagan" behandlade dem.

Men om man inte känner till originalen, hur ska man då "uppskatta" de ironiska omskrivningarna eller de moderna "revisionist fairy tales" som florerar idag?

Folksagor i de luxe utförande


I boken "I sagans land" av Peter Madsen får vi möta originalen - i den mån det finns original av folksagor - och det hela är som en stor volym av "Bland Tomtar och Troll" i deluxe utförande.

Peter Madsens efterord diskuterar också sagornas ursprung och vilka varianter av dem han varit inspirerad av när han skapat sina sagor. Syftet är ju att boken ska bli så rolig, vacker och dramatisk som möjligt, visuellt njutbar och utan en massa tråkiga och långrandiga upprepningar.

Pannkaka på vift


Däremot finns här roliga upprepningar, som i sagan om "Pannkakan", som hela tiden bygger på samma ramsa ... Samma modell med skojiga upprepningar finns i "Guldgåsen", där fler och fler personer hakar på efter guldgåsen och inte kan släppa den ... Den här typen av sagor med inbyggda ramsor och massor av humor går särskilt bra hem hos de yngsta läsarna eller lyssnarna, de förmedlar en sprudlande språkglädje och uppfinningsrikedom. En kort saga med roliga upprepningar är också sagan "De tre bockarna Bruse" - lätt för de minsta att lyssna på som högläsning (det är också kul att göra rösterna till de olika bockarna!), lära att lära sig utantill och ganska lätt att sedan läsa själv ...


Två prinsessor är det mest skrämmande


Gott om humor finns det även i sagan om "Den flygande grytan" (som tar befallningen att fara åt helvete mycket bokstavligt) och i sagan om "Lillekort". Lillekort har lovat att ropa på sin bror bara i nödfall, och han lyckas klara det mesta själv: först ett hiskeligt stort monster och sedan ett ännu större och farligare monster. Men när två prinsessor vill gifta sig med Lillekort ropar han på hjälp, två tjejer som slåss om honom är mer än vad han klarar av!

Peter Madsen kommenterar i sitt efterord att man kan jämföra folksagan om "Lillekort" med de två tusen år gamla indiska berättelserna i "Ramayana", där vi också stöter på ett månghövdat väsen - demonkungen Ravana.

Grekisk myt i nordisk folksagotappning


Folksagan "Östan om solen, västan om månen" handlar om en hjältinna som gift sig med en isbjörnsprins. När hon avslöjar isbjörnens rätta identitet som sovande prins, genom att spilla talg på honom och väcka honom, påminner det om den gamla grekiska myten om Amor och Psyche. Psyche råkade bränna Amor genom att spilla olja från sin lampa och väcka honom och sedan förlorade hon honom och fick arbeta hårt för att få honom tillbaka.

Allt är som en metafor för kärlekens vedermödor, som om sagan säger att man får ingenting utan att arbeta för det, och hjältinnan får verkligen jobba för att rädda sin isbjörnsprins. Annars kan man ju också se det hela som en sensmoral för att det är dags att uppfinna en ficklampa.

De mest kända sagorna som finns med i sagosamlingen är "Snövit", "Askungen" och "Hans och Greta".

Tål barnen Rödluvan och vargen?


"Rödluvan" kommer först i nästa sagovolym. Liksom "Törnrosa". Jag har hört folk såga sagan om Rödluvan, eftersom mamman i sagan skickar ut Rödluvan i skogen trots att hon vet att skogen är farlig och att det finns en varg där. Så gör inte en bra förälder! Det är nya tider nu för tiden, curlingföräldrarnas tidevarv. Barn ska skyddas från "allt", och "allt" inkluderar till och med sagor.

En stor del av budskapet i sagorna är att barnen förr eller senare måste klara sig själva och att världen runtomkring ofta är farlig. Man måste jobba länge för att få det man vill ha. Och man måste vara god, listig, smart, modig, uthållig eller hjälpsam för att kunna klara sig. Föräldrarna skyddar inte flickan i "Östan om solen, västan om månen", deras råd är inte ens bra, och hon får själv arbeta för att få sitt lyckliga slut. En kombination av mod och uthållighet ger henne till slut vad hon vill ha.


500 varianter av samma saga


I sagan "Lillekort" har ge-sig-ut-i-världen-temat humoristiskt dragits till sin spets: Lillekort och hans tvillingbror lämnar hemmet samma dag som de föds och promenerar glatt ut för att söka sig äventyr och hittar även på sina egna namn!

En av de berättelser som det finns flest versioner av är "Askungen". Det lär finnas över 500 versioner bara i Europa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.