lördag 17 december 2016

I sagans land - Andra boken - Mer okända sagor i uppföljaren


I sagans land : älskade klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter Madsen
Översättning: Lena Ollmark
ISBN: 9789155262174
Bokförlaget Semic

I den hyllade, sagolika första delen av Peter Madsens sagosamling "I sagans land" tolkade han några av de mest kända och även de allra roligaste sagorna - som "Snövit", "Askungen", "Pannkakan" och "De tre bockarna Bruse".

Nu är det dags att återigen ge sig in i sagans värld med en ny "äventyrsbok" med text och illustrationer av Peter Madsen.

Törnrosa först ut i sagosamlingen


Mest kända sagocelebriteter i denna volym är Törnrosa och Rödluvan. En av de vackraste bilderna i boken är den där den blommande häcken kring Törnrosas slott magiskt delar på sig.

Eftersom många av de stora sagokändisarna blev avklarade redan i förra volymen är denna "uppföljare" på många sätt starkare, eftersom mindre kända sagofigurer kan tolkas friare (och om du tar fram boken för högläsning för barn, slipper du kommentarer som att det är fel färg på Askungens hår!)

"Pojken som ville bli rädd" är rolig för äldre läsare, däremot lämpar den sig inte lika bra för små barn eller folk med ormskräck. "Fiskaren och hans fru" är också en rolig fabel för både äldre och yngre läsare, där fiskarens fru till slut önskar för mycket och mister hela stycket. Som kung, kejsare och påve hade hon fina palats, guld och ädelstenar - när hon vill upp ett pinnhål till i hierarkin och önskar att bli gud, blir hon av med alla rikedomar och plötsligt är fiskaren och hans fru tillbaka i samma lilla fiskekoja som de hade när historien började.

Mästerkatten - en tuff prinsessa i stövlar!

Den roligaste sagan för barn är "Mästerkatten", de tycker om katten i sina fina stövlar, och det är roligt att det är en till katt förtrollad prinsessa som gör allt jobbet - hon fixar snygga kläder, överlistar en ond trollkarl i en duell och hon förvandlar en mjölnarpojke till Markisen av Carabas (en påhittad titel) och gifter sig med honom.

I "Prinsessan på glasberget" får vi träffa en annan typ av prinsessa. När hon blivit trött på de tråkiga friarna sätter hon sig på ett magiskt glasberg, och så får hon till sist en friare som hon själv vill ha. Slutet på historien är att hon själv letar upp honom, som ett omvänt slut på "Askungen" (där prinsen letade bland alla flickor i riket).

Fiolen som alla måste dansa till


Sagan om den fiolspelande Rangel-Erik är som en variant på gamla sägner om djävulen som kommer med fiolen och lockar folk att dansa ihjäl sig. Men historien om Erik är mer humoristisk, och Erik försöker bara rädda sitt eget liv när han spelar.

"Följeslagaren" har en sensmoral som är vanlig i gamla folksagor - det lönar sig att vara snäll och hjälpsam och att ha förmåga till empati. Men här hjälper det till och med att känna medlidande med någon som redan är död. Följeslagaren räddar livet på huvudpersonen mer än en gång.

Peter Madsen är i Sverige tidigare känd för sina bidrag till sagosamlingen "Bland Tomtar och Troll", den tecknade serien "Valhall" och bilderböckerna om Truls och Trulsa i "Trollskogen".


Sagolikt sagorikt


"I sagans land" är två lyxiga och lätthanterliga volymer, bilderna är levande, rörliga och fulla av spänning och humor, och många av historierna blir snabbt högläsningsfavoriter. "I sagans land" bjuder på ett spännande möte med "originalsagor" som underhållit människor kring lägereldar och tända ljus och fotogenlampor och kanske ficklampor under många generationer.

Om fiskarfrun hade önskat klokt hade hon önskat att bli sagoberättare! Kan man en massa berättelser är man alltid rik, man kan ge bort dem och samtidigt ha dem kvar. Sagolikt sagorikt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.