torsdag 26 september 2024

Bokmässan Tema Rymden - Det största och bästa (?) temat någonsin



Bokmässans Tema Rymden är det största tema som Bokmässan i Göteborg någonsin har haft. Är det alltför stort? Absolut inte. Fyra astronauter finns på plats och ännu fler sci-fi författare och serietecknare från hela världen. Det verkar arta sig till att bli ett av de allra bästa temaåren någonsin. Här kan man avnjuta en diskussion mellan astronauter, här kan man förlora sig i ett samtal mellan de största stjärnorna som skriver internationell rymdopera, här kan man glädja sig åt att genrelitteraturen sci-fi tas på respektfullt allvar, här kan man se morgondagens rymdserier växa fram i realtid. 

Här kan man bjuda in Fråga Lund panelen. Här kan man och fascineras av fantastiska fysikern Gabriellas svar på publikens frågor ... och här kan man fira tio år med världens mest framgångsrika vetenskapspodd. 

Finns det fisk, finns det sjöjungfrur ...

Podden som föddes i London och som väljer att fira tio år med att sända just från Bokmässan heter No Such Thing As A Fish. Ett passande namn på en podd som sänder från ett event som har en sjöjungfru som logga. Succén har gått med raketfart.

En plats i solen

Och givetvis ... de ofta styvmoderligt behandlade fackböckerna får sin plats i solen (och om solen) i en bransch som ofta domineras av romaner.

Månen tur och retur

Den första bemannade månlandningen firar 55 år. Tintin månen tur och retur är betydligt äldre än så (Hergé författade äventyret redan 1950) och firas med att för första gången ges ut i en dubbelutgåva och genom att diskuteras av initierade Tintinexperter och entusiaster i ett seminarium.

Ett annat seminarium tar upp hur svårt det är att skriva sci-fi idag, för vi lever i en sci-fi värld. Många sci-fi författare och tecknare har varit före sin tid ... nu har tiden kommit ikapp och gått om ... ?!

Oändliga möjligheter

Genom hela historien har det funnits en växelverkan mellan kultur och vetenskap, mellan verklighet och fiktion. Där har möjligheterna varit oändliga. I dag har många av fiktionens uppfinningar blivit verkliga. Våra samhällen vilar på rymdteknik och satellitkommunikation är det som idag ser till att för kortbetalningar, smarta telefoner och godstrafik fungerar - liksom bevakning av väderleksprognoser, klimatförändringar och utsläpp. Rymdforskningen är ett av de största områdena för innovation och teknikutveckling.

Stora samtal, gränslös forskning och fantasi

Tema Rymden på Bokmässan leder till de till stora samtalen om forskning och modern teknik, när människor kommer att promenera på Mars, om fantasins gränslöshet, om historia och framtid, möjligheter och utmaningar.

Här är tio höjdpunkter från Tema Rymden:

En podd som får sina fiskar varma

Vi får befinna oss live med världens största vetenskapspodd. Efter 500 avsnitt och en halv miljard nedladdningar har podden No Such Thing As A Fish givit sig ut på världsturné för att fira att tio år gått sedan de spelade in det första avsnitttet i Covent Garden i London. James Harkin, Andrew Hunter Murray, Anna Ptaszynski och Dan Schreiber spelar in ett faktaspäckat avsnitt på Bokmässan. I raketfart ...

Från Rymdstyrelsen till Rymdopera

Möte med Alastair Reynolds - en stor favoritförfattare för alla som gillar fantasy och sci-fi. Reynolds arbetade som forskare på Europeiska Rymdstyrelsen när han slog igenom med sin Revelation Space-serie. Hans kunskaper som astrofysiker präglar hans arbete och han är i dag en av de absolut främsta författarna inom hard science och space opera. Vad sägs om ett scensamtal om rymdexploatering, elefanter och Fermis paradox?

Vi firar den mest storslagna sci-fi genren

Rymdoperagenren firas grundligt och glädjefyllt och respektfullt. Här får vi möta intergalaktiska resor och framtida civilisationer. Flera av de stora rymdoperagiganterna finns på plats. Ken MacLeod hämtar inspiration från dagspolitiska ämnen till sina romaner, Alastair Reynolds utgår från sin bakgrund som forskare i fysik och astronomi när han skriver, Paul McAuley intresserar sig för nanoteknik, AI och historierevisionism och Peter F. Hamilton skriver mäktiga böcker med omfattande persongallerier och han har blivit en av Storbritanniens allra mest säljande science fiction-författare. The Reality Dysfunction från 1996 inledde en storslagen imperie-sci-fi-trilogi. 

Dystopiska världar och Vintergatans mysterium

Hamilton tar oss till dystopiska världar där megaföretag styr världen ... (är vi inte redan där i vår värld?) och där droger skapat en ny oligarkliknande överklass. Void-trilogin handlar om ett mysterium i Vintergatans mitt. Fiktion kan bli verklighet. Anna Jakobsson Lunds skriver om kärlek och moral och pliktmedvetenhet och motståndsanda. På Bokmässan möts de fem rymdoperaskaparna och pratar om genrens möjligheter och utmaningar. Vad kan man skapa när allt är gränslöst? Och hur ska man komma med något nytt när vi redan lever i en sci-fi värld?

Fråga Lund om Rymden (och lite till ...)

Ute i rymden liksom på jorden finns oändligt mycket att lära. Hur förklarar man det som i många fall kan verka oförklarbart? Några av de som är i sitt esse när de försöker sig på just detta har bildat en populär panel på Bokmässan. Gabriella Stenberg Wieser, forskare i rymdfysik, Jessica Abbott, evolutionär biolog, och läkaren Henrik Widegren. Alla är kända från det humoristiska och bildande tv-programmet Fråga Lund. Vetenskapsjournalisten och flitige Nobelpriskommentatorn Thomas von Heijne håller koll på panelen - med en helt annan pondus än programledar-Robin i SVT:s Fråga Lund.

Sci-fi förväntningar på vår vardagliga verklighet

Science fiction kanske kan skapa förväntningar på tekniska lösningar som inte är realistiska? Kan populärvetenskap påverkas av science fiction istället för tvärtom? Hur ser framtiden i rymden ut och har sci-fi gett oss orimliga och ouppfyllbara förväntningar? Alastair Reynolds, forskare Europeiska rymdorganisationen och bästsäljande sci-fi författare, Ulf Danielsson, professor i teoretisk-fysik vid Uppsala universitet (och medlem i SVT:s Muren), och Anna Davour, vetenskapsjournalist, Per Johan Råsmark från Vetenskap och Folkbildning diskuterar detta i en panel.

Fuglesang och Wandt - rymdbröder i samtal

Ett initierat och spännande samtal mellan två nordiska astronauter som tillsammans varit med och format den internationella bemannade rymdfarten. Christer Fuglesang var med och byggde den internationella rymdstationen i början av 2000-talet och Marcus Wandt tillbringade i början av 2024 nästan tre veckor på samma station i början av 2024. Varför är rymdfart är viktigt även för oss nere på jorden? Det har astronauterna svar på.

I rymden kan ingen höra dig käka Dunderhonung

Marcus Wandt är dessutom med om en workshop: han skapar ett rymd äventyr för  serietidningen Bamse ... medan  Bamsetecknaren Jimmy Wallin livetecknar. Vad finns att tillägga? I rymden kan ingen höra dig käka Dunderhonung. 

Stephen Hawking, Hertog och Tiden

Thomas Hertog arbetade tillsammans med Stephen Hawking och vände upp och ned på den moderna kosmologin med en banbrytande kvantteoretisk modell och en ny teori om universums uppkomst. I Om tidens uppkomst förklarar han varför människan, vid sidan om big bang, svarta hål och kosmisk inflation, är en central ingrediens i det kosmo­logiska ramverket.

Med polkagrisrutig raket på existentiella äventyr ...  

De realistiska skildringarna av en rymdfärd i Hergés Månen tur och retur väckte rymdintresset hos många Tintinläsare. Berättelsen är mycket mer än ett äventyr. Det handlar om existentiella frågor som synen på människan genom evighetens perspektiv. Björn Wahlberg, Tintinöversättare, Johan Marcopoulos, Tintinkännare och informationsansvarig på Rymdstyrelsen, Maria Küchen, författare med fokus på rymden och Helle Klein, Tintinfantast och direktor för Sigtunastiftelse nördar ner sig med stor kunskap och fantasi.

Förresten ... så reser vi alla genom rymden. Dagligen. Vi följer med jorden runt solen med en fart på 107200 kilometer i timmen. Med våra egna existentiella problem och funderingar och utan polkegrisfärgad raket. Som med alla flygresor gäller samma regel: packa bra läsning i handbagaget, det underlättar färden. It's a bumpy ride.

Bokmässans partner i Tema Rymden är Rymdstyrelsen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.