Regi: Björn L Runge
Medverkande: Bill Skarsgård, Asta Kamma August, Gustav Lindh, Sverrir Gudnason, Sten Ljunggren, Marika Lindström, Ossian Skarsgård, med flera.
Betyg: 3
Distribution: SF
Klassisk internationell chicklit innehåller ett hoppande mellan nutid och dåtid och huvudpersonens problem i nutid kan lösas genom att lösa ett mysterium i dåtid. Bränn alla mina brev av Alex Schulman är detta scenario i Sverige. Med Alex själv som chicklit huvudperson.
Det man inte kan skylla på föräldrarna, det kan man skylla på mor- och farföräldrarna.
Alex inser att hans koleriska läggning, överdrivna avundsjuka, allmänna ilska och ständiga vredesutbrott (i blogg, podd och hemma .... med sopkastande och glaskross ... där han ursäktar sig med att han inte är "våldsam") allt detta beror på hans morfar Sven Stolpe. Och liksom Alex var Sven en mästare på att älta och gräva sig neråt och bakåt. Hela livet.
Filmen är emellanåt riktigt komisk, och ibland ofrivilligt komisk.
Mest imponerad är man av David Lagercrantz.
Han har ...
A) Sparat alla brev (både de som är skrivna av Olof Lagercrantz och de som är skrivna av Karin Stolpe)
och
B) Han hittar dem!
Breven är bäst
Hur många människor klarar av att hitta brev som är typ hundra år gamla? De flesta hittar inte ens ett årsgammalt brev ...
Alex bok skulle inte vara någonting utan breven, och det är också breven och läsningen av breven som är bäst i hela filmen. Filmen lyfter när Olof och Karin får prata med egna ord genom breven. Språket är betydligt bättre där än i konstlade repliker i manuset.
Scenen med Alex och David är också en av filmens många komiska scener. För Alex ska avslöja Den Stora Hemligheten, den som varje chicklit roman kretsar kring (så även denna) ... och så säger David INNAN Alex hinner säga något ...
- Ja, min pappa Olof hade ihop det med din mormor Karin ...
Han har vetat allt hela tiden.
ALLA i familjen Lagercrantz har vetat allt hela tiden. Det är inget konstigt med det.
I familjen Schulman tycks man göra allting till något märkvärdigt och konstigt.
Många konstigheter och oförklarligheter
Extra konstiga saker i filmen finns det gott om, men tre saker lyser starkast med sin konstighet:
1) Att Karin stannar hos Sven. Det finns ingen som helst vettig förklaring till detta. Idag är det allmänt erkänt att verbal misshandel är minst lika farlig som fysisk misshandel (något som inte Alex heller verkar fatta i inledningen av filmen "jag är ju inte våldsam" påpekar han när han har ett vansinnesutbrott verbalt och slår sönder saker i köket). Det som Karin utstår när det gäller "public shaming" från sin man är totalt vidrigt.
2) Hur har Alex mamma haft det? Blev hon också verbalt misshandlad hela tiden? Hur är det att ha en pappa som kallar mamma för hora, inte bara privat utan även offentligt, i sina skrifter?
(Alex påpekar förnumstigt att Olof och Sven genom hela sina författarskap skriver om samma kvinna. En skriver om en ängel, en skriver om en hora. Och Olof är den bättre författaren ... detta sägs alltså av Svens barnbarn. Helt objektivt).
3) Hur har Alex brorsa haft det? De borde väl ha haft ungefär samma barndom? Här verkar det snarare som om Alex är ett ensambarn som sitter hemma hos morföräldrarna och mumsar på gröna kulor och samlar på gamla frimärken.
Och hur kan det komma sig att inte David valde att skriva en bästsäljare själv, utan gav hela materialet till Alex ...? Det är ofattbart generöst. Men David myser nog när den här filmen kommer. Sven Stolpe framstår som tidernas störste skitstövel. Och detta i en megastor film med manus efter en bok av sitt eget barnbarn. Bill Skarsgård som Sven Stolpe är mer motbjudande och elakare än Pennywise (som var en av Bills största Hollywoodroller).
Team Lagercrantz fick sista ordet.
Omständigheter
Karins omständigheter: Sedan kan man konstatera att Karins man Sven gång på gång hängde ut henne och gjorde fördömande litteratur om hennes liv, bland annat om att hon hade genomgått en abort i Köpenhamn... Idag hade Karin själv använt sig av sitt eget liv och skrivit autofiktion. Istället för att bara vara tyst, medan olika män skrev om henne. Och kanske hade Karin gjort en svensk Omständigheter? Och vunnit Nobelpriset i litteratur liksom Annie Ernaux?
I filmen framstår Karin bara som en gratis hushållerska till en otäck man som ständigt misshandlar henne verbalt.
Ett sorgligt liv för en smart och självständigt kvinna. Ett sorgligt liv för vilken människa som helst. Hon blir utnyttjad som litterärt stoff av sin man. Och av sin älskare. Och av sitt självgoda barnbarn som mumsar gröna kulor.
Påkostat kostymdrama
Cineastiskt sett är det ett påkostat kostymdrama för att vara svenskt, med fina bilder från dåtiden, med elegant uppklädda skådespelare, snygga hattar och snygga bilar. Alla verkar bo i palats både i nutid och dåtid. Miljöerna från Sigtuna är nästan nedtyngda av all historisk ballast.
Nutiden är ett bottennapp. Man hade lätt kunnat klippa bort allt som har med Alex och hans familj att göra. Det ger ingenting. Det bara hackar upp historien. Och ett lyckligt slut där Alex förstår att han är arg på grund av sin morfar? Snälla. Come on. Även de mest banala chicklit huvudpersoner brukar komma fram till lite mer spännande grejor än så.
Skådespelarna är inte ett dugg lika de som de ska föreställa. Uje Brandelius med familj klarade galant av att spela sig själva. Kunde inte megamediakändisar som Alex och Amanda klara skivan? Den riktige David Lagercrantz hade definitivt klarat av en enda scen så mycket bättre. Han uppträdde ju och spelade rollen som sig själv ypperligt i Stjärnorna på slottet.
Blir alla i släkten skådespelare?
En tanke: En ny generation Skarsgårds introduceras i och med lille Ossian. Blir alla i den släkten skådespelare? Finns det någon där som blir typ mäklare, vårdbiträde, konsulent, ambulansförare eller bibliotekarie?
Och familjen August kanske kan utmana Skarsgårds med en ny filmstjärnedynasti. De är på gång.
Extramaterial: Inget. Visst hade det varit kul med lite intervjuer? Definitivt en med David, för att få höra hans minnen, vad han hört om triangeldramat, och en med Alex bror Calle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.