Catharina Ingelman-Sundbergs älskade Pensionärsliga intar Norge och tar sig an marinarkeologiska mysterier, rysk maffia och sällsamt djärva kupper, värdiga flera Hollywoodfilmer. Det rånar sig nog är den femte och sista fristående delen i serien. I verkligheten har Pensionärsligan visat sig vara Bäst i test i betydligt fler länder än Norge. Böckerna har legat på topplistor runtom i hela världen och är utgivna i över fyrtio länder.
– Grattis till framgångarna med Pensionärsligan! När du uppfann Märtha & Co, kunde du drömma om en sådan supersuccé för så många åldersgrupper och i så många länder?
– Nej, det fanns inte på kartan. Hade hoppats på att kanske komma in på den svenska listan och som en dröm bli utgiven i England. Och så blev det 29 språk, första plats i England och topplistor i ett tiotal länder!
Gillar alla
– Dina fem huvudpersoner i Pensionärsligan är ju helt underbara. Kan du som författare unna dig att ha favoriter – eller måste du gilla alla lika mycket?
– Favoriterna har skiftat från bok till bok, jag gillar dem allihop. Men först var det främst Märtha och Snillet, sedan växte Krattan och nu i senaste boken tar verkligen Anna-Greta och Stina ut svängarna.
Kommunicerar med läsarna på Facebook och Instagram
– Folk är som galna i Kaffe med rån serien i Frankrike. Jag tror att du har en väldigt internationell humor … Jag minns när jag såg dig på Bokmässan i Göteborg, att Romain Puértolas (författare till den filmade succén Fakiren som fastnade i ett Ikea skåp) var överlycklig över att få träffa dig, sin författaridol, han var ett så stort fan! Har du många kändisfans som kommer fram till dig? Eller skriver fanmail?
– Jo, det stämmer. Jag gillar mina läsare och kommunicerar med dem på Facebook och Instagram. Det handlar om män och kvinnor, pojkar och flickor i alla åldrar. Roligast är när ungdomar och tonåriga killar – som aldrig annars läser böcker – kommer fram till mig och berättar att de läst om mina böcker flera gånger och undrar när jag kommer ut med nästa. Likaså de läsare som brukar trösta sig med mina böcker när de mår dåligt och vill bli på gott humör.
Bästa minnena är från Frankrike, Tjeckien och Korea
– Har du några speciella minnen från Kaffe med rån turnéer utomlands, till exempel i Frankrike? Eller annorstädes på kontinenten?
– Bland de bästa minnena är från Frankrike, Tjeckien och Korea. Jag hade till exempel ingen aning om att jag var populär i Tjeckien, och när jag skulle signera i ett varuhus där var det en massa folk överallt så jag undrade vad det var för jippo på gång. Döm min förvåning när förlagsfolket berättade att alla dessa människor kommit för att se mig. Mitt livs överraskning. Likadant i Korea. Där hade de ordnat presskonferens, och det var jättekonstigt att se en massa journalister som skrev ner allt jag sade.
Är lika barnslig som läsarna
– Pensionärsligan är kategoriserad som “skönlitteratur vuxen“ men har också blivit mycket populär som barnlitteratur. Kanske för att den är så snäll och att barn identifierar sig med “underdogs” – både de fem huvudpersonerna och alla som de försöker hjälpa … ?! Och Ture Sventon favoriten Helge Skoog läser väldigt bra! Liksom Morgan Alling. Vad tror du … ?
– Jag har funderat på det där. Att även unga läser Pensionärsligan var en glad överraskning för mig. Jag tror att det beror på att jag är lika barnslig som mina läsare och att ungar tycker det är roligt med äldre personer som gör en massa bus och lurar polisen. Jag frågade faktiskt några fjortonåriga killar vad det egentligen var de gillade, vilka scener de gillade bäst – och det visade sig vara just de scener som jag fnissade mest åt själv …
Karltokig allteftersom
– Av de fem i gänget är fyra upptagna i två kärlekspar … kommer den femte också att få en käresta?
– Anna-Greta är ju singel och börjar som en grå existens, men spottar upp sig och slutar med att pröva den ena karln efter den andra. Hon blir riktigt karltokig allteftersom och det är fantastiskt roligt att berätta om henne…
Nyttjade marina kunskaper
– Pensionärsligan är väldigt rolig. Humor tyder på stor intelligens (enligt ett engelskt ordspråk …) och du verkar vara supersmart när man kollar alla områden som du är expert på! Men det här är väl första gången som du nyttjar dina marina kunskaper i skönlitterärt sammanhang?
– Jo, på grund av pandemin var det svårt att göra research i verkliga livet, så jag använde en hel del av mina gamla kunskaper i marinarkeologi från åren som dykare och arkeolog. Men jag gjorde även mycket research på nätet och en pantbank besökte jag också …
Inlägg i samhällsdebatten som underhållning
– Det är så spännande med havet, hur kommer det sig att du hållit på den smällkaramellen så länge?
– Jag har haft så fullt upp att skriva om annat. Jag tycker att det är roligt att göra research och lära mig nytt. Och böckerna har ju handlat om angelägna samhällsfrågor som äldrevård, finansvärlden och glesbygden till exempel. Böckerna är egentligen inlägg i samhällsdebatten men jag gör alltihop som underhållning.
Det nya kalla samhället
– Och … kan Pensionärsligan i framtiden hindra utfiskningen av havet? I alla fall Östersjön … Jo, Norge är ett av få länder som tydligen för en vettig fiskepolitik enligt Vetenskapens värld, så de fem är på rätt ställe för att få inspiration!
– Det är det som är så fint med Pensionärsligan, man kan använda dem till det mesta. I den nya boken till exempel tar jag upp det nya, kalla samhället där det mesta är SMS och emojis och man inte längre pratar med varandra. Och där robotar tar över jobb och betalar ut pengar från Försäkringskassan. Det är ju inte klokt egentligen. Pensionärsligan försöker anpassa sig i tiden, kör självkörande bilar och det blir ju ganska skojigt när deras hemtillverkade AI robot inte gör som de vill. Ibland har jag faktiskt funderat på att göra dem till politiker när de pensionerar sig från brott. Och då kan de rädda fisk och klimat och allt möjligt!
Saknar gänget redan
– Det här lär vara slutet, den sista stöten … Hur känns det att säga “Hej då” till Pensionärsligan?
– Inte alls roligt faktiskt. Jag saknar hela gänget redan. Och nu efter att boken är ute har jag plötsligt kommit på världens häftigaste brott, så vem vet, jag kanske måste ångra mig. Men tillsvidare sticker jag nog emellan med en historisk roman.
Gjordes ett liknande brott i Las Vegas
– Vad inspirerar dig som författare? I bok två i serien om Pensionärsligan undrade jag lite om det inledningsvis var en homage till Oceans 11 – eller kanske Bob Le Flambeur! kanske bidrar till att fransmännen älskar dig och dina böcker!
– Affärsmän och bovar vill ju ofta göra ännu häftigare grejer än senast och det hände även Pensionärsligan. De ville också ha nya utmaningar. Då kom jag på att de kunde råna Casinot i Las Vegas. Det var dödsvårt, men till slut kom jag på ett sätt. Men det pinsamma är att ungefär tre år efter att boken kom ut gjordes ett likande brott i Las Vegas. Sedan dess har jag alltid undrat om de läst min bok, den finns ju på engelska!
Attraktionen med kupp-fiction
– Har du någon lista med favoritkuppfilmer och – eller – favoritkuppböcker? Det har jag – den innehåller 30+ titlar! Jag är barnsligt förtjust i genren heist eller kupp! Det är så tillfredsställande med planeringen och förväntan och sedan klicket när allt klaffar … Vad tror du själv är attraktionen med kupp-fiktion?
– Jag är förtjust i filmerna Massor av whisky och Ladykillers till exempel. Kupper har ju spänning i sig och de är roliga att planera. Ett brott i Rån och inga visor höll jag på med i flera veckor innan jag till slut slog till. Som tur är jobbar jag fiktivt, annars hade det väl blivit flera år bakom galler.
Vill läsarna ska få något att tänka på
– Hur viktigt är vad som händer i verkligheten, i nyhetsflödet, och samhällsengagemang i ditt författarskap?
– Mina feelgoodböcker bygger på det… Jag lyfter fram ett samhällsproblem och gör böckerna underhållande så att folk orkar läsa dem till slutet. Jag vill att läsarna ska få något att tänka på, men Pensionärsligan kommer också med lösningar hur man ska tackla problemen.
Gillar Selma Lagerlöf och Tove Jansson
– Vad är du mest stolt över – och mest överraskad över – när det gäller Pensionärsligan?
– Att så många ungdomar och även äldre män gillar boken!
– Har du själv några idoler bland författare, eller fiktiva bokkaraktärer … ? Som du gillat som liten, eller som peppar dig?
– Jag gillar Selma Lagerlöf och Tove Jansson.
Dussintalet filmbolag har velat göra film och TV
– Det ryktas om filmplaner för Kaffe med rån … Är det något du får lov att prata om? Eller är det mycket hysch hysch … ?
– Dryga dussintalet filmbolag från bland annat Tyskland, USA, Frankrike och England har velat göra film och TV av Pensionärsligan. Dessvärre skrev jag på en option i Sverige som gällde i sju år och måste därför tacka nej till allt från franska ARTE film till engelska BBC. Sedan när de svenska filmskaparna ville göra Pensionärsligans barn till filmen hjältar, stoppa in Märtha och Snillet på demensboende och dessutom använde våld och vapen backade jag.
Ett halvårs research
– Hur lång tid brukar du hålla på med en bok om Pensionärsligan, från start till mål, och hur mycket tid och energi lägger du på research? Böckerna verkar väldigt väl researchade när man läser dem!
– Jag gör cirka ett halvårs research och skrivandet tar ungefär lika lång tid.
– Har du förresten testat något av Pensionärsligans knep i verkligheten?
– Haha, nej, det får räcka med brotten i boken!
Favoritförfattare på besök
– Du får lov att bjuda en karaktär från Pensionärsligan på kaffe med rån plus en upplevelse. Vem väljer du? Och vad gör ni som gemensam aktivitet?
– Vilken klurig fråga! Jag skulle nog bjuda Snillet på en riktigt god middag och så skulle vi sitta där och prata uppfinningar.
– Om du fick bjuda fem favoritförfattare på besök och prata … vilka skulle du välja? Och vad skulle ni prata om?
– Jag skulle välja Vilhem Moberg, Selma Lagerlöf, Tove Jansson, Eija Hetekivi Olsson och Thor Heyerdahl. Vi skulle prata om livet och författandet.
Tre böcker i huvudet just nu
– Vad är dina framtidsplaner som författare? Post-Pensionärsligan?
– Just nu har jag tre böcker i huvudet. En historisk, en feelgood och en hemlig. Vi får se vilken bok som kommer först. Ska prata med min förläggare så får vi bestämma tillsammans.
– Lycka till med alla framtida projekt och alla nya vägar. Och det låter som om vi kanske inte har sett det sista av Pensionärsligan? Blir det Påtår med rån, står jag först i kö!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.