Regi: Nikolaj Arcel
Titel: The Dark Tower
USA, 2017
Universal Sony Pictures
Ovan syns målningen Childe Roland to the Dark Tower Came av Thomas Moran efter Robert Browningsdiktverk med samma namn. Brownings poesi är Kings inspiration för Roland Deschain, en av huvudrollerna i romanserien. Det mörka tornet är en fantasyserie av författaren Stephen Kingsom han själv kallat för sitt "livsverk". Serien har huvudsakligen inspirerats av Robert Brownings dikt Junker Roland kom till det mörka tornet.
I förordet till 2003 års upplaga av Revolvermannen nämner King också Sagan om Ringen och Den gode, den onde, den fule som inspirationskällor. Clint Eastwoods rollfigur Mannen utan namn nämns som en inspirationskälla till Det mörka tornets protagonist Roland Deschain.
2010 hade böckerna sålts i fler än 30 miljoner exemplar i 40 länder. Åtta romaner gavs ut mellan 1982 och 2004 i den här serien, och om man helt ska försöka sig på att summera ett Stephen Kings magnum opus med tre serierutor (som i en populär dagstidningsserie idag), så handlar allt om det mörka tornet, som står mitt i universum och fungerar som en bastion mot ondskan. Den onde Mannen i svart (som spelas Matthew McConaughey, klädd i svart) vill rasera tornet, medan den gode Revolvermannen (Idris Elba, också i mörka kläder) står för räddningen.
Matthew McConaughey som Mannen i Svart (nej, inte Johnny Cash!) någonstans i närheten av Broadway.
På jakt efter nya roller, måhända? Mannen kan ju sjunga!
|
Grunden är alltså en fantasyhistoria gammal som gatan, eller ännu äldre, med en ljus-mot-mörker-konflikt som King byggde ut till ett allomfattande fiktionsuniversum mixar olika genrer. Som man vanligtvis hittar i serietidningar. Vilda västern blandas med sci-fi och fantasy och så har vi lite DOctor Who tidsresor och lite Die Hard action i storstaden ... – och så nämns det mytologiska svärdet Excalibur, känt från King Arthur.
Man har petat in ännu fler metareferenser i filmversionen av boken. Främst från andra Stephen King böcker, men även av annat. Pennywise (Bill Skarsgårds filmaktuella demonclown) är här namnet på ett nedlagt tivoli, pojken som hjälper Revolvermannen är begåvad med en övernaturlig förmåga kallat "shining" (tänk på Jack Nicholson filmen) och så heter han Roland av Gilead (referens till den nu populära the Handmaids Tale på TV - Gilead är ju namnet på TV-seriens teokratiska republik).
Alla som är involverade i filmen är jättebra - från skådespelarna till manusförfattarna till regissören --- och alla har skapat storverk tidigare.
Men tillsammans ... Det är något som inte funkar med The Dark Tower. Ibland brukar man säga ju fler kockar desto sämre soppa. Här är det snarare: det blir inte tillräckligt mycket soppa av soppan. Man har kokat ner en hel hög böcker med massor av handling till ett så pass litet och snålt destillat att ingen som inte kan böckerna har en sportslig chans att hänga med. Och de som kan böckerna blir besvikna över allt som saknas.
Synd på så rara ärtor. Det är däremot tänkt att den här filmen är till för att lansera en ny TV-serie, och i det sammanhanget kan det ses som ett riktigt fint och lyxigt pilotavsnitt.
Man ska bara inte bli för besviken på att handlingen inte går ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.