Madicken heter Margareta Engström i böckernas värld. I verkligheten hette hon Anne-Marie Ingeström. Böckerna utspelar sig i en svensk småstad under första världskriget, vilket ofta nämns som "kriget", men allt i böckerna är väldigt idylliskt och småstaden påminner om verklighetens Vimmerby.
Den enda gång som omvärlden bryter sig in i den sömniga svenska småstadsidyllen är när en flyguppvisning hålls utanför staden. I filmen Du är inte klok Madicken visas flygplanet Tiger Moth upp för publiken - tillverkningen av detta flygplan kom igång först under 1930-talet, medan filmen utspelar sig 1916.
En verklig flicka
Madicken var en i allra högsta grad verklig flicka. När man ser bilder på den verkliga Madicken från 1914 ... så stämmer det. Hon ser ut som Madicken, lika busig och full i sjutton och med samma hår och samma rosett, som ska hålla frisyren på plats.
Madicken var en i allra högsta grad verklig flicka. När man ser bilder på den verkliga Madicken från 1914 ... så stämmer det. Hon ser ut som Madicken, lika busig och full i sjutton och med samma hår och samma rosett, som ska hålla frisyren på plats.
Lisabet, Alva och Madicken på Lisebergsteatern 2010 - Alla har Madicken-förkläden på sig! |
Men Madicken som litterär karaktär föddes 1960.
Madicken, Alva och Lisabet på Lisebergsteatern 2017. Lisabet äter upp Alvas "mandel i gröten", så att hon inte ska gifta sig. |
Teateruppsättningen av Madicken på Junibacken innehåller precis allt det som teater för barn ska innehålla. Det är ett roligt och fartfyllt äventyr, med massor av medryckande musik, men här finns också allvar och spänning. Det allra bästa är att det här är en teaterpjäs som sätter barnen i centrum - givetvis Madicken själv, men också lillasyster Lisabet och bäste vännen Abbe, han som bakar de allra godaste kringlorna som finns.
Madicken på Junibacken med skoj för alla åldrar
Madicken på Junibacken passar för alla generationer, inte bara för barn i alla åldrar, utan även för föräldrar, tonåringar och mor-och-farföräldrar som följer med barnen ut på deras julutflykt. Madicken är en karaktär som de flesta relaterar till på något sätt - hon är en blandning av snäll och busig, men hon försöker alltid att göra det som är rätt. Även om det blir lite tokigt ibland. Man skulle kunna säga att hon är en kvinnlig variant av Emil i Lönneberga - samma busiga snällhet och samma patos, men med den skillnaden att Madicken växer upp i en familj som förstår henne, ingen kallar någonsin henne för "förgrömmade onge" och ingen sätter henne i snickarboa för att tälja trägubbar och tänka på sina synder.
Alla älskar Madicken. Hennes mamma och pappa, hennes lillasyster (som ofta vill vara som Madicken, så typiskt småsyskon!), hemhjälpen Alva, som är som en storasyster för Madicken, och de bohemiska grannarna Nilsson. Den Madicken tycker bäst om är den femtonårige Abbe Nilsson. Madicken-böckerna beskriver en kärlekshistoria med ganska stor ålderskillnad - Madicken är sju år i böckerna - men det är helt klart att de två har mycket kul tillsammans, trots att de är så olika.
Anne-Marie, den verkliga Madicken. |
Anne-Marie Ingeström - den modiga flickan från Vimmerby
Madicken är som sagt baserad på en person som funnits i verkligheten, Anne-Marie Ingeström, som hade smeknamnet Madicken. Hon är född och uppvuxen i Vimmerby precis som Astrid Lindgren. De var bästisar under uppväxten. Astrid Lindgren har själv berättat att Madicken vågade allt som hon själv inte vågade - och vad Astrid beundrade Madicken mest för var att hon vågade säga ifrån. Hon tålde inte orättvisor. När andra flickor skvallrade i skolan och sa elaka saker, så skämdes Astrid för att hon själv inte vågade säga ifrån - för det hade Madicken gjort!
Och om någon sa något taskigt om Astrid så försvarade Madicken henne direkt.
Madickens pappa var bankdirektör och familjen bodde i en stor vit stenvilla, som Astrid tyckte var hemskt flott. Astrid har beskrivit deras första möte i intervjuer och biografier - de blev bästa vänner direkt och höll ihop som ler-och-långhalm under hela skoltiden, och vänskapen fortsatte när de båda blivit vuxna. Men Astrid var noga med Madickens privatliv, först efter hennes död 1991 avslöjade Astrid sin fiktiva Madickens verkliga identitet. Idag är den verkliga Madickens grav en av sevärdheterna på Vimmerby kyrkogård - liksom de verkliga Bröderna Lejonhjärtas grav.
Hela ensemblen sjunger och dansar! Madicken på Junibacken på Lisebergsteatern 2017. |
Madicken i fint sagosällskap på Liseberg
Årets jullovsföreställning på Lisebergsteatern är alltid välbesökt och alltid en familjefest. Tidigare succéer är t.ex. Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Peter Pan och Saltkråkan - så Madicken är i fint sagosällskap!
Föreställningen innehåller massor av sång och musik och dans. Många sånger är sådana som alla generationer kan.
Föreställningen framkallar många gapskratt, men här finns också en hel del spänning som
när Madicken utmanar Lus-Mia att gå balansgång på skoltaket, och när hon ser spöken i brygghuset tillsammans med Abbe. Lillasyster Lisabet, som ständigt har olika påhitt och hyss för sig, har givetvis också en stor roll. Och visst bakas här kringlor så det står härliga till ...
Handlingen i pjäsen avslutas på självaste julafton. Madicken på Junibacken på Lisebergsteatern 2017. |
Sommarlov och julfirande
Det är ofta sommaren som man förknippar med Astrid Lindgren i allmänhet och Madicken i synnerhet - men visst blir det julstämning också! Handlingen i teaterpjäsen täcker hela året, med alla årstider och högtider, och på slutet blir det julafton. Bokstavligen!
Det är så att man kan känna doften av nybakat och granen, det här var en tid när julgranen kläddes natten mellan den 23 och den 24 december, och på julaftonsmorgonen hade julstämningen och julen helt magiskt invaderat hela huset ...
Madicken på Junibacken spelas på Lisebergsteatern från och med den 20 december och under hela jullovet, fram till och med den 14 januari. Entré till Jul på Liseberg ingår i biljetten. Pjäsen rekommenderas från 4 år. Madicken spelas av Alvina Åkerlind eller systrarna Törngren och lilla Lisabet spelas av Ella Johansson.
Musiken och musikerna spelar en stor roll i handlingen. Madicken på Junibacken, Lisebergsteatern 2017. |
Junibacken och nybakade kringlor
Turistattraktionen Junibacken i Stockholm, ett lekfullt museum som sätter barnboken i centrum, har tagit sitt namn från Madicken-böckerna - och där brukar man servera Abbes kringlor i caféet.
På Astrid Lindgrens värld i Vimmerby kan man hälsa på "hemma hos" Madicken och hennes familj.
Den verkliga Madicken hade varit stolt över sitt arv. Den fiktiva Madicken finns fortfarande på museer och nöjesfält och teatrar, och i böckernas värld, och hon säger fortfarande ifrån när hon tycker att något är orättvist.
BG
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.