Nu är det sent!, Emma AdBåge, Rabén & Sjögren
Att man måste gå och lägga sig varje kväll! För ett barn är det extra svårt att somna på befallning. Inte konstigt att man ensamleker i sängen, förhalar, vill ha bok, vill ha kex ... Ett nattomt vardagsrum är också spännande att upptäcka, för lite lättare är det att somna i fåtöljen framför TV:n ...
Emma Adbåge fångar alla dessa stämningar på pricken i sina roliga och träffsäkra bilder. En bilderbok där både nattvandrare och morgonsömntutor kan känna igen sig!
Emma Adbåge fångar alla dessa stämningar på pricken i sina roliga och träffsäkra bilder. En bilderbok där både nattvandrare och morgonsömntutor kan känna igen sig!
Sammanfattning: Nu är det sent! Det är barnet och den vuxne överens om. Men medan den vuxne tycker det är dags för sömn, tycker barnet det är dags för lek. I skydd av mörkret, och medan klockan går, utforskas lägenheten och en ny värld öppnar sig. Emma Adbåges småbarnsbilderbok är genial i sin enkelhet. Med en djärv, ny stil ger hon oss en okonventionell berättelse om att gå – eller snarare inte gå – och lägga sig. Mycket till sömn blir det just inte. I stället en hyllning till nyfikenheten och kreativiteten. För unga nattugglor.
Omdöme: Det här är som en modern Godnatt, Alfons Åberg! Där läggdags hela tiden förhalas med samma taktik!
Iggy 4-ever, Hanna Gustavsson, Galago
Iggy går i åttan och hatar sitt liv i största allmänhet. Skolan är tråkig, killarna är störiga och stämningen mellan henne och bästisen Julle blir allt mer irriterad. Till råga på allt går Iggys mobiltelefon sönder och katastrofen är ett faktum.
I Nattbarn, som belönades med Urhunden för 2013 års bästa svenska seriebok, fick vi lära känna Iggy en kantig tonåring som utstrålar lika delar osäkerhet och integritet. Många läsare tog henne till sina hjärtan, och nu får vi äntligen följa hennes vidare öden.
Sammanfattning: Iggys tillvaro är Stockholmsförortens bakgårdar, trasiga mobiltelefoner och vardagsmobbning. I galleriorna driver hon och kompisen Julle omkring och letar efter något meningsfullt. Kläder provar de på skoj, för råd att köpa har de inte. I Hanna Gustavssons seriebok är både ungdomslivet och den omgivande vuxenvärlden perfekt avstämda. Med ett driv i dialogerna och ett både stramt och svulstigt bildberättande fångar hon en tillvaro förankrad i tiden. Och kryddar med en fint gestaltad klass- och genusproblematik.
Omdöme: Jättekul att inte bara en utan TVÅ serieböcker är nominerade till Augustpriset detta år! Serier är en ofta förbisedd kvalitetsgenre och svenska serier går verkligen framåt. Både när det gäller att producera bra grejor för barn/ung och för vuxna läsare.
Alla går iväg, Eva Lindström, Alfabeta
Berättelsen om Frank som inte får vara med och leka är vacker, vemodig och mångbottnad. En emotionell berg-och-dal-bana i bilderboksform.
Sammanfattning: Frank får inte vara med. När han kommer går de andra. Så Frank går hem och kokar marmelad av sina tårar. Eva Lindström fångar ensamhetskänslan och sorgen, i en bilderbok som andas avstånd. Människorna är så små i de stora ytorna, miljöerna är upplösta, färgerna melankoliska. Till och med tingen är ensamma. Löv hänger ner som tårar. En bom, ett staket, en återvändsgränd blir barriärer som stänger ute. Inte ett ord, inte en detalj för mycket finns i denna bok, där titeln är nyckeln till det öppna slutet.
Omdöme: Eva Lindström prenumererar nästan på nomineringar till fina priser - hon är liksom den svenska barnbokens svar på Meryl Streep. Eva har illustrerat en lång rad bilderböcker, både egna och andras, som Limpan är sugen, Min vän Lage, I skogen, Olli och Mo" och Vi är vänner. Hon har bland annat tidigare tilldelats Heffaklumpen, Snöbollen och Augustpriset.
Ishavspirater, Frida Nilsson, Natur & Kultur
Vithuvud har tagit min syster! Vi måste fara efter och ta tillbaka henne!
Men ingen rörde sig. De såg bort, tittade ner i sina glas, började mumla saker till varandra, och snart var det någon som sa: "Siri, din syster är borta. Så är det med dem som Vithuvud tar. De finns inte mer.
Men ingen rörde sig. De såg bort, tittade ner i sina glas, började mumla saker till varandra, och snart var det någon som sa: "Siri, din syster är borta. Så är det med dem som Vithuvud tar. De finns inte mer.
Sammanfattning: I trakter långt borta finns det öar, hav, is. Där bor systrarna Siri och Miki, men där finns också Vithuvud, piraten som rövar bort barn. När han tar Miki måste Siri göra det ingen annan vågar – följa efter. Med ett starkt patos för den lilla människan skapar Frida Nilsson ett vindlande äventyr. Språket är rikt och mustigt. Kylan biter och havet piskar i denna berättelse som lär oss att både det goda och det onda vi gör lämnar spår. Det gäller att välja rätt. Den som inte lyssnar till sitt samvete går under.
Omdöme: Det här är en Moby Dick för barn - alltså en framtida klassiker där havet spelar en stor roll. Men det spelar större roll att hitta sig själv.
När hundarna kommer, Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen
Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers roman är en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld.
Omdöme: Det här är historien om hur lillebror Anton går från vanlig kille till att bli mördare. Gränsen från vanlig till fanatiker är tunnare än vad vi tror. Årets ungdomsbok.
Din tur, Adrian, Kristin Lidström och Helena Öberg, Bokförlaget Mirando
Din tur, Adrian är en vacker konstnärlig bok med härliga cirkusinslag och till sist hittar Adrian en vän där han minst anar det.
Sammanfattning: Adrian har svårt med läsningen och i skolan blir han mobbad. Han flyr bort i fantasier där han är luftakrobat på en cirkus. Men när han träffar hunden Hejdi förändras allt. Någon tror på honom, och plötsligt är tillvaron i färg. I Kristin Lidström och Helena Öbergs mångbottnade seriebok spelar färgen en avgörande roll. Övergången från svartvita serierutor till helsidor i färg speglar Adrians känslor och betonar fantasins kraft. Det suveräna ordlösa berättandet öppnar boken för alla läsare.
Omdöme: Alla de nominerade böckerna är bra (givetvis) men den här boken är min favorit! Det är en bra story, men boken är också som ett konstverk. Man blandar serier, collage, olika tekniker, svartvitt, färg, pratbubblor ... Det här är som att gå in i ett konstverk och man vill vandra runt här ett bra tag tillsammans med Adrian och det härliga hunden Hejdi och hennes cirkusmatte!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.