Ibland är goda råd dyra
Tinas recept för unga kockar - vi fixar käket!
Bonnier Fakta
Vem minns inte barndomens bakböcker och kokböcker? Lätta recept på lager på lager kaka, sockerkaka med fyllning, muffins och scones. Billiga recept på sconesinspirerad pan-pizza, ugnspannkaka, köttbullar och spagetti à la Lady& Lufsen, kycklingklubbor, pajer och så givetvis fish & chips. Eller fiskpinnar och hemgjort potatismos. För torsk var billigt och lätt att variera. Fast idag har laxen gått om torsken som billigaste och folkligaste fisken. Och laxen har även simmat om torsken i fråga om politisk korrekthet. Kommer detta att avspegla sig i den nyaste kokboken för barn, mer lax och mindre torsk? Tina NordströmÖppnar förväntansfullt Tinas recept för unga kockar - vi fixar käket för att kolla in hur matlagning presenteras för barn idag. Utan att ha Musse Pigg eller Lady & Lufsen på omslaget.
“Visst är det kul att laga mat? Att stå i köket och hacka, blanda, röra, koka och smaka av? Och det är inte alls så svårt som det kan verka. Bra recept och några bra grundtips - sedan kan du svänga ihop mer än du tror.” Så inleder Tina sin matodyssée för barn och på bilden står Tina flankerad av två barn. De ser ut att vara i tioårs åldern. De knäcker ägg tillsammans och Tina övervakar.
Ungefär tjugo sidor senare har man läst om alla grunderna och är redo för att laga mat. Första receptet kommer på sidan 23. Det är en peach melba smoothie. Sedan gör man pannkakor med chokladgrädde och bär, kardemummascones med västerbottensost och parmaskinka, granola med nötter och choklad, fruktsallad med ananas, passionsfrukt och mynta. … Det där är en frukost som de flesta lyxhotell skulle kunna vara avundsjuka på. Den innehåller allt utom gröt och hempressad apelsinjuice.
På sidan 37 börjar de vanliga matrecepten (alltså inte frukost) med tips på vardagsmat. Blomkålssoppa med chili och lime, lax och pastagratäng med rödbetssallad (där kom laxen!), köttfärslimpa med parmesanpotatisgratäng och grönsallad, korv stroganoff med marockanskt ris, asiatisk biffgryta med nudlar, ragu bolognese (en variant på spagetti bolognese) … sedan följer rätter som ska imponera på de vuxna.
Kycklingsoppa som ska imponera på alla som varit i Thailand (hur ska man hitta någon som har varit i Thailand?), moules frites, hummergratinerad spätta, helstekt oxfilé, ugnsstekt fylld fläskfilé med matvetesallad med äpple och oliver, pulled pork med kinesiska pannkakor och hojjsansås ….
Japp, hade rätt i att det inte fanns någon torsk med i boken. Men det beror inte på att den blivit för dyr. En hel del av ingredienserna är väldigt dyra, som hummer, fläskfilé och oxfilé, liksom en del av de exotiska kryddorna, så det är inte helt säkert att föräldrar blir glada över barnens shoppinglista när de vill ha matvaror att experimentera med. Det kan bli väl dyra experiment. Speciellt om man jämför med att experimentera med köttfärs, vit fisk, ägg och annat som är relativt billigt. Boken är trots allt tänkt för ganska unga barn (att döma av bilderna) utan egen inkomst.
En kompis kommer med en intressant invändning --- “Vet barn vem Tina är? Hon som är på omslaget. Är det inte äldre personer som gillar Tina?” Det är en intressant kommentar, hon är förmodligen inte lika känd bland barn som Musse Pigg och Lady & Lufsen. Men så ägnar hon sig inte heller åt kycklingklubbor. Men Tina har vunnit finalen i Let’s Dance, som är ett familjeprogram där kockar, deckarförfattare, politiker, skådespelare och andra ska lära sig dansa, så ja, det är möjligt att barn har lika bra koll som äldre på vem Tina är.
Bilderna i boken föreställer ofta de färdiga rätterna, snyggt upplagda, ungefär som i lyxiga kokböcker för vuxna --- det finns inte bilder som visar hur man lagar maten och hur det ser ut under tiden. Det var ofta bilderna man gick efter när man lagade mat som barn (och vem hade tålamod att läsa ett tjugotal sidor med bara text och instruktioner innan man sätter igång?) ungefär som man går efter bilderna när man bygger med lego. “Så här ska det se ut för att bli bra”.
Några av recepten är relativt billiga, många är alldeles för dyra, vissa är ganska enkla, många är mycket mer komplicerade och efterrätterna verkar inte gå hem så bra hos barn. Å ena sidan är det godare med vanlig glass eller frukt. Å andra sidan finns det vuxna som aldrig heller har vant sig vid crème brûle. Som invändningen jag får: ” crème brûle är äckligt man äter den bara för karamellsåsen och det här receptet innehåller ingen karamellsås!” Och det är svårt att få tag på blåbär så här års!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.