fredag 12 juli 2013

Painted Laidies - en internationell succé!

Litteratur: Siobhan Parkinson; Painted Ladies
 

Painted Laidies - en internationell succé!

painted ladiespainted ladiesSiobhan Parkinson
Painted Ladies
New Island Books
Painted Ladies är en megasuccé i genren historiska romaner världen över – Siobhan Parkinsons historia om de vackra konstnärsfruarna som Skagenmålarna förevigade på otaliga pannåer är inte bara populär i hennes hemland Irland. Eller i Skandinavien, där Skagenmålarna förmodligen är mest kända.
I romanen Painted Ladies får läsaren följa med Skagenmålarna från början, från tiden då de utbildar sig i Paris, där Marie Triepcke och Anna Ancher blir nära vänner, till den tid då Marie lämnar Skagen för att åka till Sverige med Hugo Alfvén. Maries fulla namn blir slutligen (två äktenskap senare): Marie Triepcke Krøyer Alfvén. Hon hann med att vara gift både med den danska nationalmålaren och den svenska nationalskalden och med att vara deras inspiration och musa. Men hon var även själv en framstående konstnär i akvarell.
Och en detalj från Maries eget självporträtt (se ovanstående bild) tillsammans med sin man utgör omslaget på boken. Detaljen som används till bokframsidan är halva Maries ansikte.
Egentligen hade man kunnat ändra titeln från ”Painted Ladies” till ”Painter Ladies”, för en hel del tid och ansträngning läggs på att skildra kvinnliga konstnärers konstnärskap – när det är de själva som håller i penseln.
Anna Ancher skildras i boken som målargeniet som välsignas av självaste nationalsagoskalden H.C. Andersen.
Hela hennes släkt väntar sig att hon ska bli något stort och de ställer gärna upp och stöttar sitt geni. När Anna Anchers barn kommer hem från skolan får de gärna springa över till familjens hotell, Brøndums (som finns än idag) och ta en bit mat, istället för att störa Anna med krav på matlagning. Anna Ancher målar stora målningar i olja, helt i klass med de stora manliga målarna och ingen ifrågasätter att hon är på deras nivå, målar med deras material och i deras format.
Marie Triepcke har en helt annan historia. Hon får jobba i motvind för att bli konstnär, hon är för borgerlig, för respektabel, för tysk (tyskar och danskar drar inte alltid jämt, speciellt med tanke på hur gränsen hela tiden flyttar sig mellan länderna), för vacker … för ovanlig … hon passar helt enkelt inte in. Och Anna är den enda vän hon får bland de andra kvinnorna på Skagen – förmodligen för att de redan känner varandra från Paristiden. Vem vet hur det annars skulle gått, om hon också skulle frusit ut den nya fru Krøyer?
Marie Krøyer ses än idag som en fin konstnär och hennes alster kan beundras på Skagen museet. Men hon är en fin konstnär som var bra på akvarellmålningar. Små., snabba målningar. Som alltid finns det en rivalitet mellan akvarell och olja – där oljemålarna anser sig vara finare. Kanske för att de själva har svårt att jobba i det snabba formatet?
Parkinson vägrar också att fall in i schabloner som i filmen Balladen om Marie Krøyer (baserad på Anastasia Arnolds roman) där hennes man säger att han är en bra konstnär men det är inte hon. Och lessen går hon in i sin ateljé och slänger ner sin senaste oljemålning som föreställer en hög med blommor… omgiven av fler av sina oljemålningar … allt med den här scenen är inkorrekt.
Om Marie Krøyer bara hade målat något som ser ut som gratulationskort i olja hade hon inte ansetts vara en bra konstnär idag. Men motiven och materialen hon valde var helt annorlunda. Något som Siobhan Parkinson inte slarvat med att skildra i Painted Ladies.
Trots att boken är skriven som fiktion har Parkinson inte slarvat med efterforskningar eller försökt romantisera det manliga ”galna” geniet som Marie var gift med: PS Krøyer skildras som han är; en man som går till prostituerade i Paris, gifter sig med en fin flicka som han vill ha (trots att han har en trolovad hemma i Skagen) en med ett utseende som passar som modell, och eftersom han är drabbat av syfilis tar det sju år innan de får ett barn tillsammans. Men alla skyller på kvinnan, Marie, medan Marie vet sanningen. PS Krøyer åker ständigt till Schweiz för nya behandlingar men han blir aldrig riktigt frisk.
Marie skildras också som en fantastisk heminredare – en talang som PS Krøyer förstår att uppskatta – i ett maniskt tillstånd köper han t.ex. ett jättelikt hus i Köpenhamn åt henne att inreda. Men tyvärr, till skillnad från Carl Larssons målningar av Karins inredning av Sundborn, blir han aldrig hennes ”marknadsförare” eftersom han ständigt målar utomhus. Stranden, ljuset, fiskargubbar, hans vackra fru och deras hund … eller de bästa väninnorna Marie och Anna som går hand i hand i solnedgången. Än idag kan man se Maries inredningsarbete ”live”, bland annat det hem hon delade med Hugo Alven och som inredde i en svensk allmogestil, hoppfullt och fullt av hjärtan …
Siobhan ParkinsonSiobhan ParkinsonSiobhan Parkinson har gjort en hel del research för att få boken trovärdig och hon gör det inte lätt för sig när hon växlar mellan olika huvudpersoner – slutligen är det den enigmatiska och vackra Marie som man som läsare minns bäst. Siobhan Parkinson reser flitigt i jobbet som ambassadör för irländsk barnlitteartur, men hon pratar också gärna om sina böcker för vuxna.
En historisk historia föds
Hur kom du egentligen på iden till Painted Ladies?
-Jag var i på en konstutställning och tittade på konst. De hade alla Skagenmålarna. Jag blev helt förtjust i målningarna och de vackra kvinnorna och Marie Krøyer! Att hon var en sådan inspiration till både danske PS Krøyer, hans konst, och sedan svenske Hugo Alvén, hans musik … Jag älskade den där historien, förmodligen inte sann, men en bra historia, om att Hugo Alvén blev kär i henne på en målning och sa ”I will have her!”. Folk trodde han var galen, sådant säger man inte om Danmarks mest firade skönhet och modell. “She’s our national treasure, you can’t have her !” sa folk, men han fick henne ändå till sist!!
Det här är första gången du har skrivit om personer som funnits på riktigt?
-Ja, det stämmer, jag brukar hitta på mina karaktärer även om jag gör historiska efterforskningar när det gäller miljöer och händelser. Men personerna i Painted Ladies har funnits på riktigt. Och jag säger bara en sak: jag gör aldrig om det! Det är för jobbigt at skriva om personer som funnits på riktigt. Man känner ett sådant ansvar mot dem. Visst, de är alla döda idag, men faktum kvarstår att de har levat på riktigt och som författare känner man en plikt att göra dem rättvisa.
Du har tidigare sagt att alla delar av romankaraktärerna är en del av författaren, även de dåliga … på skoj, vilken av dina romankaraktärer skulle du helst vilja vara eller definierar du dig mest med?
-Anna! Definitivt Anna Ancher, Marie Krøyers bästa vän. Och dessutom en känd Skagenmålare själv. Inte bara en modell, utan själv en konstnär. Jag gillar henne. Hon är jordnära, smart och en bra, lojal bästa vän!
Läs även: Historical Ficition – 3 irländska författare berättarom sina liv som skribenter av historical fiction.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.