söndag 6 oktober 2024

FILM: Kingdom of the Planet of the Apes - Nya apor, samma story, samma planet, samma romarrike






Nya apor, samma gamla story. Här möter vi onda apor som filosoferar och tänker på romarriket. Ska Kingdom of the Planet of the Apes bli en ny Hungerspelen? Eller en ny Gladiator? Eller en ny Ben Hur? En son som ska fylla sin fars plats. Det har vi sett många gånger förr.



Det här är den fjärde delen i reboot-serien om de talande aporna och deras maktspel och serien ska fylla i luckorna mellan vår tid och sextiotalsklassikerns dystopi. Nu är ju datoranimationernas tid här, så det är bara att kräma på. Men även dataanimerade apor kan bli lite plastiga i längden.
Det är inte så många stora, kända namn i den senaste apfilmen. Med undantag för William H. Macy som spelar hovnarr, den nye apkungens undersåte, som likt många hovnarrar före honom förlänger sin tid genom att berätta roliga historier.

Hundra år efter Serkis-trilogin

Filmen utspelar sig flera hundra år efter de tre filmerna som kom 2011-2017 med Andy Serkis. Han spelade Caesar som är försöksdjur för nya läkemedel. Caesar får högre intelligens som han använder för att sprida krafter till andra apor. Ett virus slår ut stora delar av mänskligheten och aporna tar över. Det finns ett par undantag, och aporna brukar ha en människa som maskot. 

I den här filmen har apornas människomaskot fått mindre möjligheter än aporna att visa sin karaktär och skådespela, hon skrynklar ihop ansiktet för att se rädd eller arg ut.
Aporna pratar engelska och grimaserar och gestikulerar också för att kommunicera.
Som sagt. Alltihop utspelar sig före första Apornas Planet som kom 1968. Så vi är fortfarande inne på prequel området. Hur många kan man klämma in utan att det blir tjatigt? Tiden går, men man har ändå känslan av att se samma film om och om igen. Det handlar om maktspel och goda och onda apor.

Apor tillkommer kejsaren

Det finns en krigisk apklan som leds av Proximus och han har utropat sig själv till kung eller kejsare.
Han tvingar andra klaner av apor att slavarbeta och är intresserad av att ta till sig mer av människornas kunskaper. Han är speciellt intresserad av romersk historia.
De snälla aporna är intresserade av att samla in örnägg för att uppfostra fågelungar. Varför? Örnföräldrarna hade säkert själva varit bättre på att lära ungarna att flyga. 
,
Framtiden är precis som forntiden

Filmen blandar och ger och det blir mycket, mycket mera och ännu mycket mera.
Action, specialeffekter, stunts.
Och samma coming-of-historia som berättats tusen gånger förr. Ung man i skuggan av mäktig far.
Kan han ta över ansvaret?
Längtar ni till Gladiator 2?
Romarriket är här för att stanna. I alla fall i underhållningsvärlden. Framtiden är precis som forntiden.

Betyg: 3




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.