fredag 26 juli 2024

FILM: Blue Lock The Movie - En lyxig och skitsnygg animeupplevelse för alla fotbollsfans


Betyg: 4

Genrer: Anime, japansk film, fotbollsfilm

Speltid: 1 timme 31 minuter

Synopsis: "Jobbigt.” Det var high school-studenten Nagi Seishiros favoritfras när han levde sitt tråkiga liv. Sen upptäckte Mikage Reo, en klasskompis som drömde om att vinna fotbolls-VM, Nagis dolda förmåga och inspirerade honom att spela fotboll och dela sin otroliga talang. En dag får han en inbjudan till det mystiska BLUE LOCK-projektet. Det som väntar honom är ett möte med de bästa anfallarna i landet. Nagis dröm om att bli bäst, tillsammans med Redo, tar den här protegén till en värld han aldrig känt till.
En protegé kan bara formas när nån upptäcker honom… Nu kommer anfallarens Nagi Seishiros otroliga talang och persona att ta fotbollsvärlden med storm.

Regi: Shunsuke Ishikawa
Originaltitel: Gekijô-ban Blue Lock -Episode Nagi-
Språk: Japanska (filmen visas med engelsk text).
Svensk biopremiär: Filmstadens biografer 2024-07-19
Åldersgräns: Ingen åldersgräns


Jättelyxigt att anime kommer till Sverige - att vi får se annan anime än Studio Ghibli - att vi får se modern anime som folk i Japan älskar ... och anime som handlar om den stora fotbollsvurmen. Det har varit mycket fotboll i år!

Det är skitsnyggt och elegant tecknat, speciellt "football vision" där vi ser spelplanen och spelmöjligheter och valmöjligheter och möjligheter att göra mål från de olika spelarnas perspektiv.

Det är också en rejält rolig film med en skojig och lat huvudperson som tycker att det är kul att stå i mål för nätet blir som en skön hammock att luta sig in i ... Men Nagi, den lata titelkaraktären, upptäcker att det är kul med fotboll, att han är en bra striker och han klarar av att göra mål nästan hur som helst. Och plötsligt är han inte lat längre. Mot sin vilja har han blivit engagerat i något ... i fotboll. Och plötsligt har det blivit viktigt att vinna och att inte bara flyta med utan att spilla någon energi.

Alla i premiärpubliken ger tummen upp och högsta betyg. Fast filmen kunde ha hållit på längre och innehållit "ännu mer fotboll".

Det enda man kan kritisera är texten: väldigt liten vit text och  "ingen åldersgräns" får man ta med en nypa salt eftersom man måste förstå japanska eller kunna läsa jättesnabbt liten vit text (på engelska) innan den försvinner.

Annars kan man strunta i att hänga med i dialogerna och bara njuta av fotbollen ... som sagt, skitsnyggt tecknat och en unik estetik. Bara att njuuuuta för alla som älskar anime och fotboll. Som att lägga sig i en skön hammock och gunga ...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.