lördag 11 maj 2024

ESC Malmö 2024 - Pretto övertrumfar folkligt och Sverige vinner (typ) igen ... med en parabolantenn och Snurra Nemo

Nemo balanserar på en parabolantenn, vinner, slår sönder sin trofé .... och får direkt en ny. Hur många har ESC på lager?


Minns ni förra året? Loreen, juryns val, vann ESC i Liverpool till högljudda buanden från publiken. De älskade ju tvåan Käärjää från Finland med sitt Cha Cha Cha.

Årets final blev en repris av den förra. Juryn älskade ett mer pretentiöst bidrag som ser ut som "konst" och där man använder sig av stor rekvisita. Förra året en smörgåsgrill. Detta år en parabolantenn, som sångaren balanserar på under framförandet.

Folket älskade det folkliga. Stora puffärmar, spetsar/volanger, dans och trams. 

Baby Lasagna från Kroatien lät som Jon Bon Jovi fått Rammstein som kompband. What's not to like? Han behövde ingen dyr rekvisita heller, bara lite spetsnäsdukar från loppis, och ett  virkat överkast att sy en outfit av.

Ciao cow, miaw cat, bye cat ... Rin tin  tin. Rim tim tagi din.

Brain drain

MEN. Det är värt att notera att Kroatiens bidrag inte är så ytligt och fluffigt som det kanske framställs som.

Det handlar om EU:s "brain drain" av landet. Talang förväntas flytta utomlands, och kvar blir korna och katterna och vem ska ta hand om dem? Och kan city boys utomlands dansa de gamla kroatiska danserna eller får man dansa ensam?



Jurygruppernas topp 5:

1. Schweiz - 365 poäng
2. Frankrike - 218 poäng
3. Kroatien - 210 poäng
4. Italien - 164 poäng
5. Ukraina - 146 poäng

Telefonrösternas topp 5:

1. Kroatien - 337 poäng
2. Israel - 323 poäng
3. Ukraina - 307 poäng
4. Frankrike - 227
5. Schweiz - 226

Och är det värt att låta "folket" engagera sig om jurygrupper bara ska övertrumfa deras val?

Värt att notera under omröstningen:

Ukraina

Att Ukraina inte fick mer från jurygrupperna. Underbar låt, fantastiska tjejer som framförde den. Hade också varit en värdig vinnare. 

Spektakulär nolla

Att Storbritannien fick noll poäng av folkets röster. Ollie Alexander är den största stjärnan som ställde upp i år ... både etablerad som sångare och som skådespelare. Det bådar inte gott för framtiden, när det gäller att locka stora stjärnor till ESC ... Det är bara att fetglömma att få se Kylie Minouge för Australien, det får bli de okända "Neighbours" istället. 

"Fel sorts" bögighet för ESC?

Ollie såg glad ut ändå. Han kan i alla fall skryta med "a spectacular failure" och det är något som engelska folket älskar. Edward af Sillén lät mer knäckt. Han gillar uppenbarligen Ollie ... 
Men gissningsvis var numret (engligt utländska experter) för "bögigt" för en internationell publik, ESC är till stora delar fortfarande ett barnprogram. 
Rätt sorts bögighet är att ha Barbierosa klänning och pärlor runt ögonen och balansera på en parabolantenn och göra Matrix moves och se ofarlig ut ... Fel sorts bögighet är att ragga i ormgrop i ett skitigt omklädningsrum som snurrar runt runt runt och påminner om en gamma  George Michael video.

Svenskt skryt slog tillbaka på Marcus och Martinus

Att Marcus och Martinus INTE fick så bra poäng från folket, och ändå gjorde de allt rätt. MEN. Här finns ett stort problem och det är att alla i hela världen nu är trötta på folks skryt om hur bra Sverige är ... "Vi tänker inte rösta på Sverige!" Det slog hårt mot de dansande  tvillingarna.

Petra blir headhuntad

Att Petra Mede verkade få jobberbjudanden under poängutdelningen?! Flera länder verkar vilja ha henne, bland annat Spaniens Mello (Benidormfestivalen) och Italiens San Remo festival ... Fasen, om de kan para ihop Zlatan (som tidigare programlett) och Petra, DET vill man se!

Ett svenskt nummer  vinner

Slutligen ... Hur är det en SVENSK vinst? Visst var det Schweiz som vann? Vilket Marcus och Martinus förutspådde ... (och även designen på scenen som såg ut som ett schweiziskt kors).

--- Svensk låtskrivare
--- Svensk designer av de Barbierosa kläderna och volangerna 
--- Svensk designer av numret ... Benke Rydman har vunnit ESC förr och han kom tvåa förra året med Käärjääs nummer.

Åk inte utan Céline Dion

Men sångaren Nemo som snurrades runt runt runt är från Schweiz och sist landet vann var 1988 med kanadensiska Céline Dion ... Ne partez pas sans moi ... Nemo kommer inte att komma i närheten av Dions framgångar, men vågar man hoppas på ett mega nummer av Titanic-divan nästa år? Vågar man hoppas på att Schweiz gör som Sverige och bjuder in tvåan till att göra en bejublad mellanakt? Kommer det att serveras mini-portioner-lasagna som snacks?
Schweiz har i alla fall råd att arrangera ESC.
Det hade varit värre för Kroatien.

Frågan är om ESC fansen har råd att semestra i Schweiz, det är inte konstigt att så många hyllade
(relativt billiga) Malmö och kronan står jättelågt. Kroatien är också ett prisvärt resmål. Så alla fans i Eurovision Village som hoppades  på en semester i Kroatien nästa år ... Sorry. Ni får börja spara direkt. Speciellt om ni redan ringt upp era sista besparingar på Baby Lasagna ...

Trofén gick sönder och ABBA var skrämmande

PS. Nemo broke the code and the trophy ... Jag såg i direktsändning att han slog sönder den, mot scengolvet, när han skulle knäböja för fotograferna i sändning och sjunga samtidigt. Men, men, slutet gott, det fanns tydligen reservtroféer att dela ut! 
Hur många har ESC med sig`? Vad gör de med alla reserver? Ger dem till Petra Mede som tack för ett bra gig? Var det någon mening med Malin? Kunde man inte  haft Farah i Green Room? Hon är roligare ... Och var inte ABBA hyllningen den knepigaste nånsin med ABBA-karaoke? ABBA avatarer (som ser skrämmande ut) står framför de riktiga ABBA som vann 1974 och framför allt detta står Charlotte Perrelli, Conchita Wurst och Carola ... Detta är förmodligen det konstigaste ESC numret någonsin. Och det säger en hel del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.