Förlag: HarperCollins Nordic
Illustratör/Fotograf: Paola Escobar
Serie: Den magiska bokhandeln (del 1)
Genre: Äventyr, Mysterium
Originaltitel: Tilly and the Bookwanderers
Översättning: Helena Dahlgren
Antal sidor: 387
Läsålder: 9-12 år
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2020-09-14
Det finns inget mysigare än att förlora sig i en god bok. Ja, förutsatt att man hittar ut igen …!
Tilly och bokvandrarna är en humoristisk, spännande och tänkvärd äventyrsroman för alla åldrar som handlar om våra relationer till berättelser – och om vilka karaktärer som kommer att betyda mest för oss och varför. Låter det väldigt filosofiskt? Lugn, bara lugn, här finns actionscener som kan få de medverkande i Jumanji, Free Guy, Ready Player One och Pirates of the Caribbean att bli gröna av avund!
När vi möter vår protagonist Tilly för första gången är hon ensam, utstött och mobbad. Till och med Grace, hennes enda vän, har gått med i mobbargänget. Och handbollslaget.
Om någon någonsin hade behövt hitta den där magiska boken i The NeverEnding Story så är det Tilly!
Fem våningar med böcker – och bokcafé!
Tilly är inte intresserad av handboll, hon är bara intresserad av böcker. Hon är föräldralös och bor hos mormor och morfar, som har en fem våningar hög bokhandel, och varje våning är packad med böcker. Nittonårige charmtrollet Jack driver bokcaféet och han experimenterar dagligen med godsaker han läser om i böckernas värld. Inledningsvis försöker han — med mycket lyckat resultat – att återskapa de legendariska kakorna som dyker upp i Enid Blytons The Faraway Tree. Hur får man honungen att explodera i kakan? Enkelt. Man fryser ner honungen innan man bakar in den i kakorna …
Ännu fler kakor, ännu mer te …
Mittemot femvåningsbokhandeln med bokcafé finns … ett café. Här bakas det ännu fler kakor och här dricks det ännu mer te. Hur invånarna i den lilla pittoreska avkroken klarar av att handla tillräckligt med böcker och kakor för att försörja en fem våningar hög bokhandel och hela två privatägda caféer – det är ett mysterium. Bokhandeln har till och med Underlandskalas, där alla bjuds på gratis kakor och dricka.
Men liksom i den regerande feelgoodtrenden – vi ska inte ifrågasätta hur mycket det bakas i alla nystartade caféer och konditorier och bagerier och hur många enmans (eller enkvinnas) företag av detta slag som folk kan försörja. (Bakar ingen hemma i böckernas värld?) Det här är inte det mysterium om boken handlar om. Huvudmysteriet är den föräldralösa Tillys härkomst och hennes magiska bokvandrarförmågor.
Bästa vänner: Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet
Om någon skulle behöva en magisk, peppande bok som den i The NeverEnding Story så är det Tilly. De jämnåriga ungarna i skolan är verkligen taskiga. Men Tilly tröstar sig med att hon har sina vänner i bokhandeln. Mormor, morfar, Jack … och så katten Alice. Och Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet. Anne och Alice kivas om vem som ska vara Tillys bästis.
Alice tar med sig Tilly till Underlandet för att dricka te. Anne tar med sig både Tilly och Oscar till Avonlea, för att uppleva en helt vanlig skoldag då Anne drämmer en griffeltavla i huvudet på retstickan Gilbert.
Tilly tycker att Anne gör helt rätt. Man ska inte retas! Och i Anne har Tilly en vän som verkligen förstår hur det är att vara föräldralös. Hon har aldrig träffat sin pappa och mamman försvann när Tilly var en liten bebis. Numera är fallet ett cold case som ingen bryr sig om. Ingen utom Tilly. För man kan väl inte bara försvinna i tomma intet …?
Bokvandrar på jakt efter bevismaterial
Tilly samlar bevismaterial och bokvandrar både själv och tillsammans med Oskar och kommer fram till att hennes mamma har blivit inknuffad, mot sin vilja, i en bok, där hon hålls fången. Vem kan ha gjort något så nesligt, och hur ska Tilly kunna rädda sin mamma tillbaka till den vanliga världen igen när Tillys mamma numera tror att bokvärlden är den verkliga världen och inte minns något annat?
För den som följer den vita kaninen och hoppar ner i kaninhålet … Du kan inte ändra dig. Rött piller, blått piller. Vem vet vilken värld som är verklig och vilken som är påhittad? Dröm eller verklighet?
Det här är en thriller fullt i klass med Inception.
Och fans av Ryan Reynolds i Free Guy kommer att ställa sig frågan varför en NPC, som inte nöjer sig med att vara begränsad av sin programvara, inte kan få tjejen på slutet, bara för att hon är “verklig”? Några sådana hinder finns det inte i Tilly och bokvandrarna.
Ett stort plus för karaktären Oskar, som är en dyslektisk bokälskare som gillar att rita. Han älskar verkligen berättelser och lyssnar på Skattkammarön som ljudbok och läser Percy Jackson serien mycket, mycket långsamt … medan han ritar magiskt vackra teckningar. Hans franska farmor är sagotecknare. Nästa bok kommer att handla om de franska sagornas förtrollade värld.
Humoristisk serie
Det finns mycket humor i serien. Som när Tilly och Jack pratar om favoritkaraktärer och Jack undrar om det innebär vilken karaktär som man tycker bäst om – eller vilken karaktär som är mest välskriven. Tilly förklarar att det betyder den som man helst vill prata med. Jack påpekar att det är en tredje fråga …
Det är också kul när Tilly läxar upp morfars bästis för att han sitter och bolmar på en pipa i bokhandeln – och rökning är strängt förbjudet i bokhandeln. Morfars bäste vän är Sherlock Holmes. Vem vet, nästa gång han kanske tar med sig fiolen till årets bokparty?
Får inte lov att bokvandra till Hogwarts …
Det är lite synd om Oskar för att han inte får se Hogwarts och vara med på julbalen … Varför? Faktum är att Harry Potter böckerna fortfarande är copyrightskyddade. Gamla klassiker som Alice i Underlandet, Anne på Grönkulla, Sherlock Holmes äventyr, En liten prinsessa och Skattkammarön ligger inte längre under copyrightskyddet, alltså är det fritt fram att använda dem.
Boken är ännu roligare om man vet något om böckerna som figurerar i bokvandringarna. Som klassiker som Skattkammarön och Sherlock Holmes äventyr. Böcker som egentligen från början var klassificerade som skönlitteratur för vuxna – barnversionerna kom långt senare.
Vandra bland fem våningar böcker
Om man skulle ta en liten svängom och bokvandra skulle <Tilly och bokvandrarna vara ett bra val. Man skulle kunna besöka de båda caféerna och vandra runt bland fem våningar med böcker och sitta i sköna soffor och prata med Tilly och hennes vänner Anne och Alice och Tillys morfar och hans bästis Sherlock Holmes … och avsluta visiten med att äta Jacks Enid Blyton kakor, inspirerade av The Faraway Tree. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.