torsdag 2 april 2020

FILM: Du har sett Knives Out - vilket Cluedo-mysterium ska du ta dig an härnäst?

Ensemblen är samlad i Knives Out ...


Du har sett KNIVES OUT - vilket Cluedo-mysterium ska du ta dig an härnäst?
20 tips för DVD, BD, streaming och bokhyllan!


Du har spelat Cluedo tills du nästan har slitit ut korten. Du har sett Knives Out flera gånger och skrattat åt Daniel Craigs utflippade deckare och filmens skojiga Cluedo-mysterium. Men du har ändå inte fått nog. Finns det fler Cluedo-upplevelser i filmens värld, på DVD, BD eller streaming? Svaret är ett rungande JA! Och många av dem är baserade på bästsäljande böcker ...


Daniel Craig och en massa knivar i Knives Out (2019).

Alla älskar Agatha Christie och knasiga familjer

Herrgårdsmysterium eller whodunnit eller Cluedo-mysterium. Kärt barn har många namn. Vem anade att Star-Wars-regissören Rian Johnsons kärleksfulla och överdådiga Agatha- Christie-hyllning Knives Out skulle bli en av 2019 års största biosuccéer? Med en blygsam budget på 40 miljoner dollar och 312.9 millioner intjänade dollar bara i biljettintäkter blev detta en riktig megasuccé. 

En uppföljare är redan beställd, Daniel Craig kommer tillbaka i huvudrollen, ett slags excentrisk Hercule-Poirot-figur med amerikansk sydstatsaccent, och det finns stora möjligheter att detta blir en franchise. En ny franchise för Craig att ståta med, efter att han pensionerat sig från rollen som James Bond?!


Daniel Craig i svensk herrgårdsdeckare

Daniel Craig hade huvudrollen som den udda deckaren som försöker lösa herrgårdsmysteriet även i David Finchers version av Män som hatar kvinnor - eller The Girl with the Dragon Tattoo, som boken och filmatiseringen heter på engelska. Boken kom 2005, filmen kom 2011. Craigs nyfikne journalist ska undersöka en rik och excentrisk familj i bästa Agatha-Christie-inspirerade Cluedo-herrgårdsmiljö ... En familj som är minst lika knäpp och utflippad som den i Knives Out. Patriarken som hatar sin vedervärdiga familj spelas även här av en utmärkt Christopher Plummer. Som 80-plussare ser Plummers karriär bättre ut än någonsin.

Anita Björk i svart och Annalisa Ericson i vitt i Damen i svart (1958)

Moln över herrgårdar och mystiska mörka damer

Stieg Larsson, Stieg Trenter, Maria Lang, Margit Söderholm ... många är de svenska författare som skrivit herrgårdsmysterier. Stieg Trenters  herrgårdsmysterium Det kom en gäst ...(1947)  finns att avnjuta i Den stora deckarboxen och Margit Söderholms Moln över Hellesta (1956) finns med i uppföljarboxen Den stora deckarboxen volym 2. Anita Björk är magnifik som den orädda deckaren som håller på att gifta in sig i en gruvlig grevlig familj, där det snart står klart att någon är mördare och alla andra skyddar mördaren ... Dramat har klara Hitchcock vibbar à la Rebecca.

Anita Björk spelar en huvudroll även i Damen i svart  (1958) - den första filmen i färgserien med Hillmandeckarna av Folke Mellvig, som har fått sin egen deckarbox. Superbt foto av Ingmar Bergman favoriten Sven Nykvist - Damen i svart är ett ruggigt svartvitt herrgårdsdrama som ger kalla kårar än idag.

Trenter och Lang - det svenska Cluedo-spelets vinnande mästare

Stieg Trenter och Maria Lang är det svenska 1900-talets stora deckargiganter. De regerade länge på den svenska deckartoppen - Trenter tillhörde Albert Bonniers stall, Lang tillhörde Norstedts. Privat var de båda författarna goda vänner och firade årligen sina framgångar med en gemensam middag och något gott att dricka till på Operakällaren. Den som hade årets bästsäljare bjöd på kalaset ... I princip bjöd de vartannat år. Båda två skapade svenska deckarklassiker som följer Cluedo-dramats alla spelregler.

Många av de bästa Stieg Trenter böckerna kom strax efter andra världskrigets slut, men de bästa filmatiseringarna kom på 1980-talet - Idag röd, Lysande Landning och Träff i helfigur har Örjan Ramberg i rollen som Trenters nyfikne fotograf Harry Friberg och Stieg Grybe som hans vän kommissarie Vesper Johnson. Samspelet och vänskapen mellan de båda herrarna är en stor del av behållningen - och liksom Trenter själv unnar de sig gärna god mat och dryck.

Tandkrämsreklam som lysande ledtråd

Idag röd är ett herrgårdsdrama i lyxlägenhetsmiljö i centrala Stockholm, där en neonlysande Stomatol-reklam-skylt (varsamt restaurerad inför filmningen) spelar en stor roll. Idag finns alla Trenter-filmerna med Ramberg och Grybe i en DVD box (ny för 2020).

Maria Langs böcker kom ut på Norstedts med fantasifulla retroomslag i samma veva som filmerna med Tuva Novotny i huvudrollen släpptes. Mördaren ljuger aldrig ensam (2013) följdes av ytterligare fem filmatiseringar av Langs mest kända verk: Kung Liljekonvalje av dungen, Inte flera mord, Rosor, kyssar och döden, Farliga drömmar och Tragedi på en lantkyrkogård.

Kristin Scott Thomas, Michael Gambon, Claudie Blakley, Tom Hollander,
Geraldine Somerville and Natasha Wightman in Gosford Park (2001).

Gosford Park - en helt annan herrgård än Downton Abbey

Julian Fellowes - omtyckt skådespelare, romanförfattare och manusförfattare - är idag mest känd som skaparen av Downton Abbey. Varenda avsnitt i säsong efter säsong och en hel biofilm --- det finns ingen manusgrupp involverad, endast en författare har skapat allt.  Det  där är något som är mycket ovanligt idag. Men i begynnelsen, innan Downton Abbey, fanns Gosford Park. För denna Upstairs-Downstairs skildring med mord i herrgårdsmiljö belönades Julian Fellowes med en Oscar för bästa originalmanus. Filmen kom 2001 och ingen mindre än Robert Altman regisserade. Myllret av trådar flätas samman på ett exceptionellt snyggt sätt.
Gosford Park är ett av de bästa herrgårdsmysterierna som någonsin gjorts --- och förmodligen det herrgårdsmysterium som uppvisar de flesta stora filmstjärnorna, alla inklämda i samma film. Varenda en, både britter och amerikaner, är i sitt esse. Om du saknar Downton Abbey favoriten Maggie Smith och hennes syrligheter, kan du trösta dig med Helen Mirren i Gosford Park. Och Kristen Scott Thomas kan också konsten att vara härligt bitsk och syrlig.


Makaber barnramsa blir blodig verklighet i Devon
Många har känt sig kallade att filmatisera litteraturhistoriens mest framgångsrika författare alla kategorier - Agatha Christie. En av de bästa filmatiseringarna någonsin är gjord av en fransman, René Clair, som tog sig an And then there were none ...

Verket filmades 1945, skådespelarna är alla stora stjärnor från Hollywoods Golden Age, och alla presterar de på topp, varenda sekund av filmen. Inte en enda nyans går förlorad.

Har det någonsin gjorts en bättre Agatha Christie filmatisering?

Det skulle i sådana fall vara Billy Wilders Witness for the Prosecution (1957) med Marlene Dietrich i titelrollen. Men detta är inget herrgårdsdrama ... utan ett rättegångsdrama med en enda brännande fråga: Är den åtalade skyldig till mord eller inte?

När det gäller herrgårdsmysterier är René Clair fortfarande ohotad etta på filmtoppen.

Tio små indianer

René Clair får fram både humorn och brutaliteten i Agatha Christies original. Här är det inte frågan om vem-som-gjorde det, så mycket som vem - om någon alls - kommer att överleva dramat, som utspelar sig i en isolerad herrgårdsbyggnad på en ö som ligger en bit utanför Devons kust ...
Filmen är egentligen baserad på dramat Ten Little Indians (en teaterpjäs av Agatha Christie) och inte romanen And Then There Were None ... och efter filmens slut kan man läsa romanen och njuta av de subtila skillnaderna. Boken finns i nyöversatt svensk utgåva från Bookmark förlag med oemotståndligt snyggt retroomslag.

Gillian Anderson, Glenn Close, Julian Sands, Amanda Abbington,
Christian McKay, and Max Irons in Crooked House (2017)


Ett konstigt hus och Glenn Close som matriark
En annan fransman som är ett Agatha Christie fan är Gilles Paquet-Brenner --- han passade på att filmatisera Crooked House från 1949 och uppdatera handlingen från bokens bistra efterkrigstid till popkulturens optimistiska genomslag på slutet av 1950-talet. Filmen hade premiär 2017. Gilles står även inte bara för regin utan även för manusarbetet, tillsammans med Tim Rose Price och herrgårdsspecialisten Julian Fellowes.

Filmen är späckad med kända namn. Glenn Close som obehaglig matriark, Gillian Anderson som fåfäng skådespelerska, Terence Stamp som sur kommissarie, Max Irons som tvivlande deckare, Mad-Men-veteranen Christina Hendricks som amerikansk lycksökerska och en hel rad med kända namn mordmisstänkta.

Filmen innehåller också en komplex roll för trettonåriga Honor Kneafsey, som samma år spelade en stor roll i den hyllade spanska prisvinnaren The Bookshop.

Ett alltför chockerande slut för amerikanerna

Crooked House kom nyligen i svensk översättning  i Bookmarks Agatha Christie serie, med  titeln Konstiga huset. Det är en av de bästa Agatha Christie böckerna och lär ha varit Agatha Christies personliga favorit. I USA ville man att hon skulle skriva om slutet, det var alldeles för chockerande för den amerikanska publiken (i Storbritannien var det ingen som klagade!).

Filmen har tagit sig ganska stora friheter gentemot boken --- men den är ändå mer överraskande och har fler twists än Knives Out. Och det är 100% klart att Rian Johnsson, liksom Agatha Christie, har detta som en av sina favoritromaner. Familjetyperna, mordmotiven, alibina, den utomstående unga kvinnliga favoriten, olika testamenten, amatördeckaren och framför allt mordmetoden med manipulerade sprutor (med felaktig medicin) är likadana i Knives Out som i Crooked House. Fast slutet i Knives Out är amerikanskt och politiskt korrekt och inte alls chockerande ...

Demonhunden på Dartmoor har kvar sitt bett
När man pratar herrgårdsmysterier så går det inte att undgå att nämna The Hound of the Baskervilles ... Basil Rathbone är fortfarande känd som den ultimate Sherlock Holmes, och första gången som han spelade rollen var i 1939 års adaptation av Conan Doyles klassiker, som drog skaror deckarfans till biograferna. Sherlock Holmes är på jakt efter en demonisk hund och en manipulativ seriemördare, dimman rullar in över Dartmoor ... och landskapet Devon är lika kusligt här som i And Then There Were None.

Sedermera blev Sherlock Holmes en filmfranchise - först med Basil Rathbone på biograferna och senare med Jeremy Brett i titelrollen i en lång rad TV-filmer. Granada filmade de flesta av Conan Doyles berättelser med Jeremy Brett som Sherlock Holmes - och detta är fortfarande den bästa och mest kompletta filmatiseringen som gjorts av Conan Doyles samlade Sherlock-Holmes-verk. Det finns flera "haunted house" mysterier och herrgårdsmysterier bland äventyren. Men inget av dem är så berömt som det med en viss besatt hund ...

Demonhunden på Dartmoor verkar ha nio liv - The Hound of the Baskervilles kommer ständigt i nya utgåvor och har filmatiserats många gånger.

Tim Curry, Christopher Lloyd, Lesley Ann Warren, Madeline Kahn, Eileen
Brennan, Michael McKean, Martin Mull, and Lee Ving in Clue (1985)

Charlie Chan, Murder by Death och Clue



En helt annan franchise än Basil Rathbones seriösa Sherlock Holmes serie är 1930- och 40-talens B-films serie som handlar om den orädde detektiven Charlie Chan från Hawaii. Men trots det stora antalet filmer ... 1934 års film Charlie Chan i London är faktiskt det enda herrgårdsmysteriet i serien. Det här är lättsam filmkomedi som får Knives Out att se überseriös ut i jämförelse.

1976 års filmatisering av Neil Simons Murder By Death, med Truman Capote som mystisk aristokrat, som bjuder in en rad berömda detektiver till sitt överdådiga gods, är en tydlig parodi på Cluedo-genren. Rosa-Pantern-kändisen Peter Sellers gör en parodi på Charlie Chan. I övriga roller syns Eileen Brennan, James Coco, Peter Falk, Alec Guinness, Elsa Lanchester, David Niven, Maggie Smith, och Estelle Winwood.

Ännu vansinnigare och ännu mer skruvad är Clue från 1985 - en odelad hyllning till succéspelet Cluedo - med Madeline Kahn som en minnesvärd Mrs White.

Spelet Cluedo lanserades förresten redan 1949 - Clue är vad spelet kallas i USA (därav filmens namn).

Johnny Depp in Murder on the Orient Express (2017)

Lyxigt insnöat tåg, där alla är misstänka

Måste ett herrgårdsmysterium utspela sig på en herrgård? Är man villig att tänja lite på begreppet så lägg till Kenneth Branaghs Murder on the Orientexpress (2017) på mysterielistan ...
Filmen innehåller ju allting som en  framgångsrik herrgårdsdeckare ska innehålla:

- Lyxig omgivning ? - Check.
- Excentriska karaktärer? - Check.
- Massor av kända filmstjärnor i rollerna? - Check.
- Slutet rum? Check.
- Alla har alibi? Check.
- Alla har motiv? Check.
- Alla ljuger? - Check.

Dessutom är tåget insnöat och står stilla någonstans i obygden (precis som en isolerad, ödslig herrgårdsbyggnad ...) och klaustrofobin är uppenbar ...

Boken Mordet på Orientexpressen finns att lägga vantarna på i nyöversättning från Bookmark pocket med snyggt retroomslag - eller med modernt filmomslag - och för första gången har en svensk översättning fångat humorn i det engelska originalet.

Kenneth Branagh and Daisy Ridley in Murder on the Orient Express (2017)

Vi ses på Nilen!

Filmen Murder on the Orient Express fångar också humorn på ett subtilt och smart sätt - och musiken bidrar till att höja mysfaktorn. Johnny Depp gör sin bästa roll i modern tid, Michelle Pfeiffer är i sitt esse, liksom Star Wars debutanten Daisy Ridley, och Kenneth Branagh gör en mycket intressant tolkning av Hercule Poirot ... Sällan har väl Poirot varit så vältränad på film - och aldrig förr har han haft så magnifika mustascher.

Kenneth Branagh kommer tillbaka som Poirot - och som regissör - i Death on the Nile. Som i sig är som ett flytande herrgårdsmysterium, där alla är misstänkta. Hercule Poirot will be back! 
Daniel Craig får se upp. En ny, vältränad, excentrisk deckare har startat film-franchise!



BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.